Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


cicus40 # 2010.09.24. 17:41

Fiat 126 P, megvettem, felirtuk, hogy elektronikai hibája van az autónak és az első, hátsó lökháritó törött. Az eladó igen furcsán ragaszkodott hozzá, hogy vegyük bele hogy nem vállal a további hibákért felelősséget az autóban keletkező hibákban. Mert már járt igy, mivel egy éve van ez az autó friss jogositvánnyal utólag most már tudom, hogy már valaki visszavitte neki ezt az autót. Valójában az autó nem elektromos hibás hanem motorhibás. Mondta a tulaj hogy tök jó használt hengerfejet tetetett rá és minden rendben. A durogás elektromos hiba.
Ez az adásvételi az uj jogszabályok miatt semmis mert uj nyomtatványt kell kitölteni. Na most ilyenkor mi a teendő, az autó motorhibával áll Budapesten a tulajd pedig 200 km-rel arréb lakik.
Most ez az adásvételi akkor semmis? Visszavihetem az autót, hogy motorhibás és visszakövetelhetem a vételárat?
Köszönöm a választ.

cat981 # 2010.09.24. 14:07

ja és a Mercedes márkaszervizek meg méregdrágán dolgoznak. Ha ott végeztetnétek el az általad felsorolt javíttatásokat lehet belekerülne az autó vételárába. Ezt majd az ügyvéded végig gondolja járható út-e, ne tűnjenek irreálisan magasnak az követelendő költségek, bár mercedes autó mercedes, márkaszerviz, szerintem ezt nem lehetne felróni.

cat981 # 2010.09.24. 14:02

az ne riasszon el benneteket hogy nagy magabiztosan elhajtott a szervizfőnök hogy jelentsétek fel. Egy küszöb teljes szétrohadása nem 5 hónap alatt történik meg, főleg nem egy Mercedesnél. Fontos, hogy a javíttatások során - amit ahogy írtad az ügyvéded szerint jó eséllyel be tudtok hajtani az eladón - gyári alkatrészekből állítsátok össze az előzetes költségbecslést ha javítás előtt követelitek az összeget. Ezek ára ugyanis 2-3-szorosa is lehet az utángyártottakétól, amit én nyugodt szívvel hajtanék be az eladón, már csak azért is mert ezek minősége jobb és ahogy az eladó is mondta hogy "igényes" tulaj volt, jól kell tűrje hogy "igényesen" akarjátok rendbehozni az autót, biztosan ő is így tett volna a helyetekben ha tudomása lett volna ezekről a hibákról.

susie322 # 2010.09.24. 11:04

sziasztok

köszi a hozzászólásokat, sajnos nagyon de nagyon hülyék voltunk :( de azért is bíztunk az eladóban mert a hírdetés úgy szólt hogy igényesektől igényeseknek és emellett az ára is magasabb volt mint a rossz állapotúaknak.

A vizsgáztatóhelyre elvittük az autót és megnézték és azt mondták h nem mehet át a műszakin ilyen állapotban, erre közöltük velük hogy itt ment át 5 hónapja, mire a hely tulajdonosa közölte hogy biztos így kérte aki, majd elhajtott hogy nyugodtan jelentsük fel, ez meg is történt a közlekedésfelügyeletnél.

Ezután elmentünk az eladóhoz és megmutattuk neki hogy hogy néz ki az autó amit eladott, kalapáccsal meg lett ütve a rozsdás része, amire ő azt mondta hogy csak felületi sérülés és 20eft-ből meg lehet csináltatni. Hát az autó Elkezdett szörnyülködni, hogy hogy kilyukasztottuk ezt a drága autót. és közölte hogy ő csak egy asztalos és nem tudta hogy ilyen az autó. és hogy örüljünk hogy ilyen gombokért vettünk egy autót, örüljünk hogy van benne ülés!!! és szerinte 60eft-ből meg lehet csinálni rajta mindent. Nem volt hajlandó kompromisszumra sem, sem arra hogy vissza a pénzt, sem arra hogy a javítást visszafizesse.
Ugyhogy most ügyvédhez mentünk, aki azt mondta hogy a teljes vételárat sajnos nem tudjuk már visszaszerezni, de az autó valós értékének a fölét vagy a javítás költségeit, amivel az autót megfelelő állapotba lehet hozni azt igen. Úgyhogy hétfőn megy a felszólítás és ha akkor sem hajlandó akkor megy a per, csak az embernek lenne jobb dolga is mint idegeskedni egy szutyok autó miatt.... Annyira szerettük volna ezt az autót és most minden egyes alkalommal amikor beleülünk utálattal tesszük :( remélem minél előbb megoldódik a dolog

Worldspreads # 2010.09.24. 07:16

Sziasztok!
Tegnap eladtuk a barátnőm 8 éves Suzukiját egy cigánynak olyan este 7 körül, rendben kifizette a vételárat is. Megkapta az összes papírt és mindent, erre ma reggel hívta a barátnőmet, hogy visszahozná a kocsit, merthogy kipróbálták a feleségével és nem biztonságos a futóműve. Szerintetek ilyenkor mit lehet tenni? Én attól félek, hogy éjszaka lemásolták a papírokat és a kulcsokat, hogy könnyen ellophassák.

cat981 # 2010.09.24. 06:53

susie322,
én is azt tanácsolom hogy állajtok el a szerződéstől. Guba jól írja 1,4 milláért már egy makulátlan 124-es lehet kapni. Az az autó amit vettetek és leírtál 400-500 ezer forint a reális de a piaci ára is, ennyiért mennek az ilyen állapotú 124-esek. Semmiképp se hagyjátok a doglot, mert sajnos nagyon átvertek Benneteket. Mnndd azt az eladónak hogy vegye vissza az autót és adja vissza a pénzeteket, egyébként bírósgához fordultok, valamint feljelentitek a vizsgáztató műhelyt is (amiből megint gondjuk lehet, mert nyilván lefizették őket).
Egyébként, a legközelebbi autóvásárláshoz: Sosem szabad úgy autót vásárolni hogy még ki sem próbáljátok. Ha az eladó eláll a kipróbálás lehetőségétől biztos hogy titkolni valója van. Valamint ha nem ismeriket jól a konkrét típust, akkor vásárlás előtt el kell vinni egy állapotfelmérésre, ezt az autószerelő műhelyek 10-15-20 ezerért vállalják. Jelen esetben azonnal meglátták volna a rohadást, a klima állapotát, de azt is hogy törött volt valamikor az autó és szét van gittelve a kasznija és semmiképp sem javasolták volna az autó megvételét, pláne nem 1,4 milláért. Egy iylen állapotfelméréssel lehet kidobtok egyszer-kétszer (ahány autóval játszátok) 15-30 ezer forintot, viszont most majdnem egy millióval vertek át benneteket. Szóval emiatt semmiképp ne hagyjátok annyiban a dolgot.

guba # 2010.09.24. 06:34

Ne fizess, szerintem. Kis olajfogyasztás ennyi km után már a legjobb családban is előfordulhat, főleg benzines kocsinál. Most találkoztam egy benzines Golffal, ami első gazdás, és 190 ezer után eszegeti az olajat... A "hengerfejesség" (nem tudom miért nem tudsz pontosan fogalmazni)előfordulhatott amiatt, hogy megfőzte a motort. Nem látom esélyét egy olyan bizonyításnak, hogy már a vásárláskor létező hiba lett volna.

pitbull25 # 2010.09.23. 20:38

guba:99évjárat volt a passat 1mill-ért adtam el nálam 5 évig volt meg csak kopó alkatrészeket cseréltem rajta!Én kereskedésben vettem 170ekm állással és amikoe eladtam 275evolt benne én nem nyultam az orához de hogy elöttem vki igen azt nem tudom!Áron alul adtam el igy is de csak azért mert kisteheraitot vásároltam és erre nem volt szükségem és még hitelem volt és elég magas lett a törlesztése!Mit mondasz?

guba # 2010.09.23. 06:27

Pitbull, ennyi alapján semmit sem lehet mondani neked. Nem mindegy, hogy hány éves kocsit mennyiért adtál el, és mennyi volt a bevallott km benne. Lehet, hogy lehet követelése, lehet, hogy nem. A rejtett hibának meg az a tulajdonsága, hogy nem nyilvánvaló, az tehát semmit nem jelent, hogy a vevő átnézte a kocsit, és nem talált rejtett hibát.

guba # 2010.09.23. 06:24

Susie, azt írtad már, hogy 124-es, de azon belül van még kismillió motor és felszereltségi típuskombináció. Mindenesetre, ez valóban egy magas ár, még akkor is, ha '94-es a kocsi. Én is azt tanácsolnám, hogy álljatok el a szerződéstől, és kérjétek vissza a vételárat. Esetleg jelentős árcsökkentést. Ezért a pénzért hibátlan 124-est is lehetett volna venni.

pitbull25 # 2010.09.19. 15:18

Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy eladtam az autómat 2 hónapja a vevő átnezte az autót a vételkor az adásvételibe beirtuk hogy rejtett hibát nem talált!Most csörgött telefonon 2 hónap után hogy a kocsi eszi az olajat meg hogy hengerfejes ilyesmi és hogy adjak vissza neki 200.000ft ot a vételárbol mert megy a biroságra!Nálam a kocsinak nem volt semmi gondja és nem érzem jogosnak a követelését!Lehet valami követelni valoja?

susie322 # 2010.09.18. 19:26

w124es, és így drága volt nagyon,amúgy is az volt (1,4mill.) és sajnos ma kiderült hogy annyira szét van rohadva a bal hátulja hogy örülhetünk hogy még megy az autó, a szerelő azt tanácsolta h próbáljuk vissza bizniszelni a vásárlást, mert az autót elvileg néhány hónapja engedték át a műszakin, és a szerelő szerint nem lehetett volna így átengedni a műszakin, szal valószínű h lefizették aki csinálta és ahhoz kéne menni h feljelentjük ha nem fizetik meg vagy a javítást vagy vissza az egész

szóval most eléggé kivagyok :( de sajnos tudom hogy én is hülye voltam

guba # 2010.09.15. 16:28

Milyen típusú Merci, és mennyiért vettétek?

susie322 # 2010.09.15. 06:59

Sziasztok!

olyan problémám lenne hogy augusztus végén a párommal vásároltunk egy w124-es mercit, 93mas évjáratút. A vásárláskor amikor a párom belült hogy kipróbálja az autót, be akarta állítani az ülést és kiment a dereka. az autó kívülről és belülről rendben volt, egy kéz helyen le volt jőve a fesétk és ki volt javítva. amikor a párom ki akarta próbálni az autót a hölgy viszakozott, hogy a férjéé az autó és nemigazán szeretné, mivel a párom elég rosz állapotba került így nem ellenkezett és hagyta hogy a hölgy vezessen a próbaúton. A hölgy állította hogy minden rendben az autóval nagyon vigyáztak rá, rendszeresen karbatartották. Az autóhoz adtak plusz négy nyári gumit és négy téligumit, mivel ami az autón van az 10%-os sincs. Mivel szükségünk volt az autóra mert épp költöznünk kellett megvettük, mert mindent rendben találtunk.

Most viszont elvittük szerelőhöz hogy átnézze, mivel ha 80km/ h felé megy a sebesség az autó sípoló hangot ad ki, valamit a kilímából is furcsa hang jön. Ezért sem engedte valószínüleg a hölgy hogy vezesse a párom az autót. Emellett az autó első féktárái mögötti elem (nemtudom a nevét) szét van verve. A nyárigumik amiket adott az autó mellé 2ft-ot se érnek, szakadtak és már többször ragasztottak. De a legnagyobb probléma, hogy az autó bal hátsó része alulról rohad, valószínű hogy törve volt és csak kikalapálták. A szerelők azt mondták hogy a rohadást ki kell javítani mert nem bírja ki a telet lerohad az egész és legalább 80-100eft, emellett a többi javítani való is legalább 100eft. Amikor a párom felhívta az eladót a kerekek miatt, azt mondta h egy ismerős gumistól vette darabját 15eft-ért és h az lehetetlen hogy rosszak. A többi problémáról még nem szóltunk, előtte körbe szeretnék érdeklődni hogy van e bármi esélyünk arra hogy legalább egy részét kifizettessük vele?

Előre is köszönöm a segítséget!

Zsuzsi

guba # 2010.08.30. 15:07

Azon hibák vonatkozásában, amelyek az adásvételkor már megvoltak, és amelyek ismeretében vette meg a vevő a kocsit, nem élhet szavatossági jogaival.
Az adásvételit valószínűleg újra meg kell írnotok, de ez nem befolyásolja azt, hogy a szerződés már a kocsi átadásakor és a vételár kifizetésekor érvényesen létrejött.

dixi55 # 2010.08.29. 15:10

Sziasztok!

Kicsit hosszú a kérdésem.
Eladtam az autóm és aznap felhivott az új tulaj hogy 80-al megy és ránagat az autó ezt elmondtam neki akkor mikor elvitte.A baj az hogy másnap is felhivott hogy csináljuk vissza az egészet mire én mondtam hogy már nincs meg a pénz se.letelt a 3 nap azóta se jelentkezett.
92-es évjáratú az autó.
és 70.000ft-ért vette meg.
A baj tetőzik gogy változott a jogszabály és nem jó az adásvételink nem zudom lejelenteni új adásvételit kéne irni.Mit tudok tenni?
Segitséget előre is köszönöm

matagyuri # 2010.08.24. 15:29

Köszönöm szépen a segítséget. És még egyszer bocs ha körülményes voltam.


Üdv! Következ? a problémám. 2009 októberben vettem egy használt motorkerékpárt. Elvégeztem az ilyenkor szokásos dolgokat olajcsere stb.másfél hét

guba # 2010.08.23. 17:19

Nem is beszélve arról, hogy az eladó evidens módon védekezhet azzal, hogy a szíj elhasználtságának ellenőrzése a mindenkri tulajdonos feladata, és a saját mulasztásodra igényt ne alapítsál.

guba # 2010.08.23. 17:16

Kell egy szakértői vélemény, amely egyértelműen kimutatja, hogy a szíj hibájából ment tönkre a motor. Még ekkor sem kecsegtetnélek feltétlen sikerrel, mert használt holmit vettél, és ha a vételára megfelelő volt a korának és az elhasználtság mértékének, akkor nem lenne túl méltányos az eladóval szemben, ha neki kellene megfizetnie ezt a javítást. Úgyanúgy az is benne lehet egy ilyen használt motorban, hogy gond nélkül elmegy akár 60000km-t is, meg az is, hogy 30000-nél csapágyas lesz.

matagyuri # 2010.08.23. 16:17

Előre is elnézést kérek ha bonyolultnak tűnnék!Az első két motor cseréje nem szervízben hanem háznál történt.Akkor el lett könyvelve a váltómotor hibájának. Miután a harmadik gyári motor is tönkrement került a motor szervízbe egy teljes átvizsgálásra. Itt derültek ki ezek a problémák. A motor cseréjénél egyébként nem látszik a szíj, és a megadott adatok szerint én nem is gyanakodtam rá.Még egyszer elnézést kérek ha körülményes vagyok, de ilyen ügyem nem volt még és teljesen tehetetlennek érzem magam.


Üdv! Következ? a problémám. 2009 októberben vettem egy használt motorkerékpárt. Elvégeztem az ilyenkor szokásos dolgokat olajcsere stb.másfél hét

guba # 2010.08.23. 15:20

Igen, ahogy benned is megfogalmazódnak ezek a kérdések, úgy másokban is. Nem egyértelmű az okozati összefüggés a szíj hibája és a motor meghibásodása között. Szerintem egyébként ennyi használat után nem nagyon van esély, bár ez műszaki szakértői kérdés. Az is ellene szól az elképzelésednek, hogy ha valóban a szíj az oka a hibának, akkor annak aki kicserélte a motorokat fel kellett volna hogy tűnjön, hogy a szíj foszladozik már.

matagyuri # 2010.08.23. 14:04

Kedves Guba! A motor kapcsolja a sebességeket fel és le. Állítólag a szíjról leváló darabok beszorultak egy fogaskerék közé, ezért a motor nem érzékelte a váltást. Addig működött míg le nem égett. De hogy lehet egy harmadidős szíj ilyen állapotban? Hacsak nem trükköztek! Végül is csak az érdekelne hogy van-e esélyem az eladóval szemben? Köszönöm!


Üdv! Következ? a problémám. 2009 októberben vettem egy használt motorkerékpárt. Elvégeztem az ilyenkor szokásos dolgokat olajcsere stb.másfél hét

guba # 2010.08.23. 07:17

Nem tudjuk, hogy mi az a váltókezelő motor, és hajtásszíj. Ennél fogva sem a kettő közötti összefüggés, sem a meghibásodás oka nem belátható.

matagyuri # 2010.08.21. 08:50

Üdv! A következő problémám van. 2009 októberben vettem egy használt motorkerékpárt. Elvégeztem rajta a szokásos dolgokat olajcsere stb. 1 hét múlva tönkrement a váltókezelő motor, ezt kicserélték egy használttal. Idén újra elromlott. Ezúttal egy új Suzuki motort tetettem bele. Ez egy hétig bírta. Most szétszedték a motort teljes átvizsgálásra. Kiderült hogy tönkrement a hajtásszíj és egyéb alkatrészek is.Ezek okozták a meghibásodásokat. A szíjra a gyár 60000 km-nél írja elő a cserét. A vételkor a motorba 20000km most 26000 km van. Ez a javítás 200000ft-ba kerül. Az előző motorcsere 80000ft volt. Kérdésem,hogy igényt tarthatok-e arra hogy az eladó csináltassa meg ezt a javítást vagy esélyem sincs. A szíjnak most kb egyharmados elhasználódása lehetne. Vagy nem nézték át rendesen vagy a km órát tekerték vissza. Mindenképpen átverve érzem magam. Köszönöm ha segítetek!


Üdv! Következ? a problémám. 2009 októberben vettem egy használt motorkerékpárt. Elvégeztem az ilyenkor szokásos dolgokat olajcsere stb.másfél hét

chuck # 2010.08.20. 08:23

Igen a sablont használtuk és rajta van minden. Köszönöm a segítséget ez azért volt fontos mert azóta folyamatosan zaklat sőt már fenyegetett is.