Fórum autók, motorok újabb elöl     új hozzászólás


Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

Szomorú örökös #   2020.06.30. 23:56

Roamer

Azzal a „jogászbanda” kifejezéssel kapásból elintézted, hogy az, akit az előttem szóló okostóbiás ajánlott, az ne nagyon adjon neked soha többé semmilyen tanácsot. Cserébe ő próbált meg olyan infókkal ellátni, amivel nagy valószínűséggel buknád is a dolgot. Mindezt úgy, hogy velem is egyfolytában kötözködött és megpróbálta a saját érdekeit érvényesíteni úgy, ahogy leírtam, azaz mások hátán felkapaszkodva. De mint írtam, a te pénzed van benne, bizony azt fogod elbukni. És nem kell, hogy rám hallgass, ha már így elintézted az összes jogász előtt magad már az első hozzászólásoddal. Hallgass nyugodtan arra az okostóbiásra, aki messze van a jogász fogalmától és akinek semmi se drága, hiszen nem a saját pénzét viszi a vásárra, hanem a tiéddel sáfárkodik, de eléggé pocsékul. Viszont könnyen teszi mindezt. Kivéve akkor nem tenné, ha a rossz tanács miatt elbukott per után követelhetnéd rajta a perköltséget. Mindegy, én csak azt tanácsoltam, hogy menj egy hús-vér ügyvédhez végre és ne itt gyűjtögess hamis és félrevezető infókat. Hajrá! :-)

Szomorú örökös #   2020.07.01. 07:06

Roamer

Maradjunk annyiban, hogy - veled ellentétben - én el tudom képzelni, hogy ha ezek az adatbázis platformok mielőtt elindulnak, kb milyen műszaki és törvényi feltételeknek kell megfelelniük.

Akkor még egyszer és utoljára, ha te állítasz valamit, hogy nem úgy történt, ahogy te azt elvártad volna és nem tudtok megegyezni, ezért per lesz belőle, akkor nem úgy fog működni, hogy te elmondod a bírónak, mit is csináltál, ő meg majd lekérdezi az adott adatbázisokat, hogy legyen is bizonyíték rá. Ezt mind-mind neked kell megdönthetetlen bizonyítékkal alátámasztani és az nem annyiból kell álljon, hogy „ott van az időpecsétes lekérdezés az adatbázisban”. Neked kell papíron, kinyomtatva eléje vinni mindent, amit állítasz.

Ha viszont ezt a kereskedés is bizonyítani tudja, hogy az információt számodra elküldték - manapság nagyon sokszor van, hogy elmegy egy sms vagy egy kimenő mobiltelefon hívás és érdekes a hívott félnél nyoma sincs - akkor máris bukott az állításod, ők nem lesznek hibásak, te pedig bukod a pert. Szóval az ilyen „elektronikus alapú bizonyítás” nagyon gyenge lábakon fog állni a bíróság előtt, erre nyugodtan felkészülhetsz.

De ha rám hallgatsz, úgy csinálod, ahogy akarod, engem már nem érdekel, kiszálltam! További jó okoskodást! Te nem kérdezni jöttél ide, ezt már a „jogászbanda” megnevezéssel meg is alapoztad. :-)

Karesz1234 # e-mail 2020.07.01. 23:37

Üdvözlök mindenkit.

3honapja vettem egy 2011 1.4T Opel Merivát aminek a váltòja valòszìnüleg csapágyproblémás.Alapjáraton ill.sebességben halk fémes surlòdò hang hallhatò.Nekem nem volt gyanùs ez a hang mìg egy baratom felhìvta ra a figyelmem hogy szerinte ez nem normalis.Irany a szervìz ahol kozoltek hogy valtofelujitas.Na basszus.A kerdesem hogy van keresnivalom a kereskedonel akitol vettem ezt a hibas autot?

Szomorú örökös #   2020.07.02. 06:12

Karesz1234

Máskor elégedj meg egy topikkal, ha kapsz rá választ, akkor elég lesz egyben futtatni azokat, akik erre tudnak neked válaszolni! Köszi!

Karesz1234 # e-mail 2020.07.02. 10:17

Rendben,köszönöm a segìtséget

nec01 # e-mail 2020.10.05. 20:37

Szép estét mindenkinek!

Használtautot vásároltam egy kereskedéstől! Elötte elvittem márkaszervízbe, ahol bevizsgálták és minden rendben volt az autóval! Megvásároltam a gépjárművet és kb 1500 km-ert mentem vele, mikor rejtett hiba jött elő! 1 hónapja van szerelőnél és nemtudják mi a baja! Az adásvételit elővettem és benne van, hogy rejtett hibára nem vállalnak szavatosságot! Ilyenkor mit lehet tenni?

Köszönöm a válaszokat!
Üdv,
Laci

drbjozsef #   2020.10.06. 09:03

nec01,

Ha az eladó a kereskedő az adásvételidben, te pedig magánszemélyként vagy a vevő, akkor semmis az a kikötés ami a Ptk. szavatossági jogaitól a fogyasztó hátrányára eltér.

Az a baj, hogy ha meghibásodik az autó, akkor elsősorban az eladót kellett volna felkeresni és kérni a hiba kijavítását. Most hogy egy szerelő szerelgeti, már nehezebb lesz, pláne, ha nem is tudják mi a hiba.

Még nagyobb baj, hogy bár hat hónapon belül neki kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn a vásárláskor, tartok tőle, hogy ha 1500 km-t tudtál menni az autóval, akkor hiába "rejtett" a hiba (ami amúgy tökre nem is számít), nem lesz nagyon nehéz bizonyítani, hogy az nem állt fenn a vásárláskor.

A használtautó vásárlása lutri. Rövidebbet húztál most.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gergoistvan # e-mail 2020.10.06. 09:24

Tisztelt wers,

Köszönöm a választ. A törvényt én is megtaláltam. Nem látom benne, hogy a "két munkanapra" implicite azt jelentené, hogy két egymás utáni, összefüggő munkanapra.

Például a b. c. g. h. pontok bár a pontos mértéket nem írják, de értelemszerű, hogy nem összefüggő időszakokra is jár. Amikor és ahogy kell. Mint esetemben is.

"Az alapszabadság mértéke húsz munkanap."

Ha a fenti szükségképpen összefüggőt jelent, akkor a normális éves szabadságot is egyben kellene kivenni, nem?
(tudom, hogy nem, mert a kiadása/kivétele szabályozva van, de ha csak a mondatot nézzük, akkor az valamennyire analóg szerintem)

gergoistvan # e-mail 2020.10.06. 09:26

bocsánat, ezt nem ide akartam, rossz fórumra klikkeltem, elnézést.

wers # e-mail 2020.10.06. 09:34

:)

nec01 # e-mail 2020.10.06. 14:41

Tisztelt Drbjozsef!

Miért lenne nekem baj az, hogy csak 1500 km-ert mentem az autoval? Ezzel nehez lesz bizonyitania, hogy az vasarlaskor meg nem allt fent!

Szerelonel amugy mas okbol volt, a vasarlaskor feltart hibas/kopott dolgokat cserélték! Amit az arbol le is alkudtam vasarlasnal! A rangatas szep lassan jott elo! Elosszor csak olyan volt mintha bukkanora mentem volna, majd egyre durvabb! Ahogy kesz a fekcsere, felveszem a kapcsolatot a kereskedessel!

drbjozsef #   2020.10.06. 15:23

nec01,

Tehát a rángatás csak lassan jött elő, a vásárlás után még nem volt. Ergo a rángatást okozó hiba a vásárláskor még nem állt fenn nagy valószínűséggel.

Nem mondom, hogy lehetetlen igazolni egy ilyet - esetedben szerencsére nem is neked kell -, de ha egy autó jól működik többszáz kilométeren át, akkor eléggé valószínű, hogy ez után hibásodott meg. Ez alól kevés kivétel van. Például egy eleve gyárilag anyaghibás alkatrész. De ha sok éve, a te vásárlásod előtt is jól működött az autó, akkor ez sem igen valószínű.

Próbáld meg érvényesíteni. Első körben, az eladó felé ez nem kerül semmibe. De ha elutasítja, neked kell pert indítanod - igaz, ott neki kell bizonyítania. De ott a leírásod alapján én nem adnék neked túl sok esélyt, és ott a szakértő költségével már vastag hatszámjegyű költséget kockáztatsz. Apropó, említettem már, hogy a szakértő szereti megvizsgálni az alkatrészket, és ha már előtte buherálgatták, akkor nem túl esélyes, hogy találjon valami konkrétat?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Thinthu # e-mail 2020.10.31. 09:24

Kedves Drbjozsef,

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy vásárolni szeretnék magánszemélytől egy autót, amin zártvégű lízing szerződés van. Az adás-vétel folyamata ilyenkor hogyan zajlik? A banknál van ugye a kocsi törzskönyve, ő a tulajdos.. Ha kifizetem az embernek a vételárat, de ő a hitelintézet felé nem végtörleszt, akkor nem adják ki a törzskönyvet..
Mi a menete egy ilyen ügyletnek?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm !

Üdv.:

KP

drbjozsef #   2020.10.31. 10:45

Thinthu,

Olvasd el ezt :

https://www.netriskauto.hu/…nni-az-ilyet

Szerződésnél sosincs 100%, de lehet a kockázatokat csökkenteni.
Adhatsz előleget a szerződésben, az visszajár, ha valami nem jól sikerül. De adhatsz külön szerződésben kölcsönt is erre a célra, legalább két tanús szerződésben, de pártízezer forint ráfordításával akár közjegyző előtt is.

Nem tudsz nagyon tenni az ellen, hogy a másik fél ne tartsa be a kötött szerződést.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Totter # e-mail 2020.11.24. 18:59

Tisztelt hölgyem/uram!

Vásároltam egy autót 3hónapja egy autó kereskedőtől.Az alku tárgya az volt ,hogy nem alkudunk az összegből és ő cserébe kicseréli a motor kuplungját ,megjavítatja a klímát és még pár apróság.Az elhozatalnál már jelentkeztek a problémák.A generátor nem töltött a klíma nem működött.A töltést én magam megjavítottam a klímát nem tudtam.Múlt héten a vâltó tönkrement.Kitekertem a szintjelző csavart és nincs benne olaj.Valamennyi biztos van benne ,hogy 5500km letudtam vele menni ,de nem elég.Valószínűleg nem tették vissza az olajat ami kifolyt mikor levették a váltót,vagy ha látták ,hogy kevés van benne nem pótolták a hozzáértő szerelők.
Az eladó nem vállal semmilyen szavatossàgot,garanciát.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm

drbjozsef #   2020.11.24. 19:32

Az eladó nem vállal semmilyen szavatossàgot,garanciát.
Mit lehet ilyenkor tenni?

Ha kereskedő, akkor ez nem vállalás kérdése, a törvény előírja neki. Ha hibásan teljesített.

Mit lehet tenni? Visszaolvasni itt néhány hozzászólást, és már meg is lesz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lacqds # e-mail 2020.11.24. 23:11

Üdv drbjozsef!
Lassan egy éve kértem itt tanácsot egy Toyota corolla versot vettem kuplung hibával. Ígértem hogy írok mire jutottam. Sajnos a vírus helyzet erősen lassítja az ügyintézés és én is kicsit meg feletkezdem a dologról így kicsit késve írtam a választ. Az illetékes békéltető testület elnöke a javamra döntött a dolog kapcsán. Hiába volt egy forgó kopó alkatrész. Az első hat hónapban a kereskedő feladata az ilyen jellegű hibákat feltárni és javítani, javítottatni. Akárki is rendez hasonló ügyet ha elsőre szóban nem megy a dolog írásba rendezze higgadtan (szerencsére én is így jártam el). A kereskedő teljesen elzárkózott az általam jelzett hiba javításától később még válaszra sem méltatott. Hiába volt a testület döntése sajnos itt nem ért véget a történet. Levelezni kezdem egy ügyvéd úrral is. Mivel a testület döntését a kereskedő nem fogadta el. Mivel sajnos nem nagyon sikerül így sem a megegyezés (a javítás költséget vitatták) úgy éreztem hogy jobb lenne perre menni. Ezt jeleztem is nekik írásban és jobbnak látták inkább megtéríteni a javítás árát. Összegezve lassan ment, nehéz is volt de úgy tűnik megdölt a forgó kopó alkatrészek mítosza :) Rejtett hiba volt mivel egy ilyen automata váltónál lehetetlen volt megbontás nélkül észlelni a hibát. Kitartást mindenkinek aki hasonló cipőben jár.

drbjozsef #   2020.11.25. 07:08

Lacqds,

Köszi a visszajelzést. Csak nem szeret a kereskedő sem pereskedni. Érdemes presszionálni őket.

(A kopó alkatrészek mítosza nem dőlt meg, csak nem ugyanazt értik általában alatta. A kuplungtárcsa maga a kopó alkatrész, az, hogy kopott a kuplungtárcsa, nem tartozik a szavatosság alá. Attól még a kuplungnak kismillió egyéb hibája lehet, amelyek természetesen a szavatosságba tartoznak.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Totter # e-mail 2020.11.25. 07:30

Köszönöm a segítséget ,értesíteni fogom a fejleményekről!

Anka84 # e-mail 2020.11.25. 08:28

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem:
Tegnapi nap folyamán eladtam az autómat, mint magánszemély. Megtekintett, kipróbált állapotban vette át a vevő (cég). Megtörtént az adás-vétel, tájékoztattam a vevőt, hogy azért ennyiért hirdetem, mert tudom, hogy van rajta javítani való (korrodált lökhárító). ennek tudatában vitte el az eddig napi használatban lévő, gyermekszállításra használt személyautómat.
Majd 3 óra múlva este 9 után felhív, hogy meghengeresedett az autó, elfolyt belőle az olaj.. Hozzáteszem 3 éve van nálam az autó és ilyen problémája sosem volt... (Féktárcsa, fékbetét és vezérműszíj csere volt benne legutoljára) még van szűk egy év műszaki is az autón.

Milyen kötelezettségem van az auóval kapcsolatban? vissza kell vennem, ha visszahozza a vevő? Vagy kártérítést kell fizessek neki, mert tönkrement az autó?

Köszönöm a választ előre is! Anka

drbjozsef #   2020.11.25. 12:11

Anka84,

Ha az autó az eladáskor hibás volt, akkor a vevő élhet a szavatossági jogával. Elsősorban javítást követelhet, ha ezt elutasítod, akkor a javítás költségét, vagy elállhat a szerződéstől.

Mivel magánszemélyként adtad el, ezért a vevőnek kell bizonyítania azt, hogy hibásan teljesítettél.

Ha az autó nálad jó volt, kipróbáláson jó volt, le tudta vinni, akkor elég kicsi az esélye, hogy eladáskor MÁR hengerfejes volt az autó. Persze, elképzelhető, nem lehetetlen, de azért ezt nem könnyű bizonyítani.

Neked kell eldönteni, hogy elfogadod a reklamációt, kifizeted a javítást, vagy visszaveszed az autót, vagy elutasítod, és kockáztatod azt, hogy pert indítsanak ellened.

Az én személyes véleményem, hogy le akarnak húzni, ha TÉNYLEG jó volt szerinted az autó, akkor én a helyedben elutasítanám az igényüket, pereljenek és bizonyítsanak. Van egy halvány esély, hogy ők nyernék a pert, tehát a perköltséget IS neked kell megfizetni, de a fentiek alapján én nem tartanák ettől annyira.

Nyilván látatlanban nem lehet kijelenteni semmit, de ez a dolog így finoman szólva is gyanús. Szerintem kamu, de nyilván nem tudhatom. a részletek hiányában.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.11.25. 12:13

("meghengeresedett" - ilyen szó nincs. Ha "hengerfejes" lett, akkor pedig nem az olaj folyik el belőle jellemzően, hanem a hűtővíz beszivárgás szokott a gond lenni. Szóval büdös ez a dolog elég messziről is)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög #   2020.11.25. 13:24

Anka84,

Kérj pár fotót a hibáról, jelezve nekik, hogy szakemberrel nézeted meg a képeket a válaszod előtt.
Lehet hogy ennyi is elég lesz, hogy békén hagyjanak.

drbjozsef #   2020.11.25. 14:19

Sőt.

Ha hibajelenség van, akkor az eladóhoz kell fordulni haladéktalanul (ezt megtették), de első sorban a kijavítás jöhet szóba. Azt kell kérniük először, és csak utána javíttatthatják meg.

Ha önhatalmúlag megbontják, onnantól jogilag még rosszabb helyzetben lesznek, és a bizonyításukat is eléggé megnehezítik.

Csak ha Anka84 elutasítja kifejezetten a javítást, akkor csináltathatják meg mással.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Anka84 # e-mail 2020.11.25. 14:44

Hú.. köszönöm szépen a kimerítő válaszokat. Igen, nekünk is egy kicsit szaglik ez a dolog.. főleg, hogy tegnap este óta nem hívtak, hogy mi van az autóval...
Ma elmentme a kormányablakba, bejelentettem, hogy eladtam az autót, jeleztem a biztosítónak is, hogy eladásra került. A kérdésem ezzel kapcsolatban: ugye amíg nem értékesítik tovább az autót és nem lesz új tulajdonosa, addig én vagyok az üzembentartója még annak az autónak. Nem lehet erről lemondani? Most ilyen helyzet után nem szeretnék semmiféle bűntetést kézhez kapni... ki tudja milyen elvetemültek ezek.... inkább azon vagyok, hogy semmilyen közöm ne legyen már ahhoz az autóhoz....