Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


zsolesz5 # 2008.07.04. 09:19

dfgfd

doris lune # 2008.05.16. 14:30

Köszönöm a választ!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 14:28

kijavítást, kicserélést
árleszállítást kérhetsz vagy elállhaszt a szerződéstől

doris lune # 2008.05.16. 14:16

S mégegy kérdésem is lenne még az előzőekkel kapcsolatban:
Ha mégis sikerülne bizonyítani, hogy a kereskedő eltitkolt hibával adta el az autót, s ezáltal pert nyernék, mi lehet a végeredmény?

Fel lehet velük bírósági úton bonttatni a velem megközött adásvételi szerződést, és kötelezni őket, hogy adják vissza a vételárat? S ezáltal az autó az ő tulajdonukba keról vissza?

Vagy csak kártérítési kötelezettségük lesz felém, s az autó marad a tulajdonomban, azaz át kell iratnom, ki kell fizetnem a késedelem miatti kamatot, s minden költséget, ami ezzel jár?

Mi szokott lenni ezeknek a megnyert pereknek a végkimenetele?

Az elvesztett perről inkább ne is beszéljünk, mert az kész anyagi csőd lesz...

Bocsánat a hosszú sorokért, s előre is köszönöm a választ!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 14:08

azt kell bizonyítanod, hogy az autónak olyan hibája volt, ami jellemzően nem a használt autók elhasználódásának a következménye. Az teljesen mindegy, hogy az eladó tudta vagy sem. Ezt viszont elég nehezen fogod tudni bebizonyítani, ugyanis az autókereskedő helyében azt mondanám, hogy az autó teljesen rendeben volt, a váltót meg te tetted tönkre. Az hogy adott biankó adásvételi szerződést, meg ilyenek, a hibás teljesítést nem igazán fogja bizonyítani.

doris lune # 2008.05.16. 14:02

Kedves woodslave!

Köszi a gyors választ.
Én nem értek a jogi szakszavakhoz, megírnád, mit jelent pontosan a hibás teljesítés?

S mégegy kérdés. Az nem elég bizonyíték, hogy egy éve árulom folyamatosan az autót a kereskedőtől kapott bianco szerződéssel, amit a kereskedő mért adott volna nekünk, ha nem lett volna vétkes az ügyben? És ezenkívül vannak még elmentett emailok, telefonszámok vevőktől, akik érdeklődtek az autóra? Sőt tanu is van, aki tudja igazolni, hogy rossz az autó váltója, hisz visszahozta a kocsit. Az adásvételi is megvan, arra a biancora írtuk, amit a kereskedő adott, hogy adjam el az autót én?

A szakértői vizsgálat mellett, ami egyértelműen kimutatja majd, hogy az autó váltója rossz, ezek nem számítanak bizonyítéknak?

Előre is köszi.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 13:41

hibás teljesítés címén keresetet indíthasz. Szinte teljesen reménytelennek találom a bizonyítást ennyi idő után. Én ismertem esetet, melyben szakszervíz és szakértői vélemény ellenére is ment a huzavona.

doris lune # 2008.05.16. 13:37

Üdvözlet!

Mit tehet az ember olyankor, ha már egy év is eltelt, hogy nem fogadtam ügyvédet egy hasonló esetben, miszerint eltitkolta az eladó (egy kereskedés) az általam tőle megvásárolt használt autó hibáját?

Ez ráadásul az automata váltó hibája, mely miatt ugrik az autó, és nem kapcsol fel sebességbe.

Egy éve folyik a huzavona a kereskedővel, aki nem volt hajlandó a pénzt visszafizetni, miután reklamáltam a hiba miatt, hanem helyette adott nekem egy bianco szerződést, hogy adjam el a kocsit. Én egy évig árultam, folyamatosan, de akinek sikerült is eladnom, ezzel a bianco szerződéssel, az is visszahozta az autót, ugyanerre a hibára hivatkozva, és én természetesen visszavettem, és a pénzt is visszafizettem neki.

Az autót visszavittem a kereskedésbe, jelenleg is ott áll, leeresztett kerékkel, eladni nem lehet, a papírjai nálam vannak, átiratni nem akarom. 1 éve nem akarom az autót, mert becsaptak az eladói, mikor eladták nekem, s megjavíttatására nincs 100e forintom.

A kereskedő próbálta megjavíttatni, azt mondta, 80e forintot költött rá, de az autó nem javult meg, s váltót se lehet kapni hozzá.

Késő mostmár bírósághoz fordulni, vagy az előzmények után is megtehetem?

Köszönöm előre is a választ annak, aki segíteni tud.

jokerking # 2005.07.30. 20:27

Koszi szépen...
Nos az érdekelne pontosan, hogy most megcsináltattam, igaz számla nélkül, de ha lenne számla akkor mit tehetek, kb. 80e a javítás. Ja és bizományban volt ott az auto, akkor mi a helyzet?
Köszi...

Két Lotti # 2005.07.05. 10:08

Nem garanciát, hanem szavatosságot kell vállania, az egy kicsit más, de a lényeg az, hogyha bebizonyosodik, hogy a hiba már az átadáskor is fennállott, akkor az eladó felel érte.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

jokerking # 2005.07.03. 19:54

Szerbusztok!

"Állítólag" ha használtautó-kereskedőtől veszek autót, akkor még ha használt is köteles a ptk. szerint 1 év garanciát vállalni az eladott autóra.
Ezt Szegeden mondták nekem egy autókereskedésben. Én vettem több mint egy éve így egy autót, ami törve volt mint kiderült, nem volt drága megcsináltatni ami előjött egy éven belül, de érdekelne, hogy valóban létezik-e ilyen garancia?
Köszönöm előre is.
Joker voltam.:)
Sziasztok

Virágh G. # 2001.06.09. 01:24

KISS TIBOR írta - 2001.06.6 12:03
Üdvözlet!
Vettem egy Fiat Uno 1.3 T.I.E. tipusú gépkocsit.
Az eladó nem közölt velem több igen nagy hibát,ami
fokozatosan jött elő.
Hogyan lehet elővenni az eladót emiatt?

Elő lehet, de gyorsan kell cselekedni.
Szerintem fordulj ügyvédhez, ő tudni fogja, hogy a rejtett hibára vonatkozó Ptk. szakaszok alapján tud kártérítést, stb. követelni részedre.

Nem tudom, hogy egy ilyen autó mennyit ér, de szerintem többet annál, hogy te magad kezd el kijárni a jussodat.
Ne félj, általábn az ügyvédi munkadíj ésszerűen igazodik a várható 'bevételhez'. Emellett valószínű, hogy peren kívül nem fogtok megegyezni, legalábbis én ilyet eddig nem láttam praxisomban hasonló esetekben.

Sok sikert kívánok!

V.G.

Laci # 2001.06.06. 20:41

A dolog nehézsége a bízonyítás: létezett-e akkor a hiba? tudott-e róla? Ha igen, elhalgatta-e egyáltalán?

KISS TIBOR # 2001.06.06. 10:03

Üdvözlet!
Vettem egy Fiat Uno 1.3 T.I.E. tipusú gépkocsit.
Az eladó nem közölt velem több igen nagy hibát,ami
fokozatosan jött elő.
Hogyan lehet elővenni az eladót emiatt?


KTIBET-BP.