Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

Szabys # 2010.02.14. 21:10

Üdvözletem!

A következő lenne a kérdésem. Az idén január 18.-án egy autószerelő ismerősömtől vettem egy 6 éves toyotát. Az autót egyszer sikerült kipróbálnom mielőtt megvettem volna. De az átadást követően kb. 500 méter megtétele után az autó elromlott. A hiba az üzemanyag rendszerben lépett elő, amit a mai napig nem sikerült megjavítania. Mit tehetek ilyenkor? Ha nem fizeti vissza a pénzem, akkor milyen jogcímen indíthatok pert ellene?

Köszönöm a választ, és üdv.: Szabys

guba # 2010.01.15. 20:33

Ha nincsen rá biztosításod, akkor az elég ciki, mert főszabály szerint a kárveszélyt a lízingbe vevő viseli, tehát lényegében kb annyit jelent, mintha a saját kocsid égett volna le.

fandha # 2010.01.15. 18:33

Sziaztok!

Van egy nagyon fontos kérdésem.
Most gyulladt ki egy egy napja vett lízinges autó.
Mi a teendő?
Nincs adásvételi szerződés nálunk, a banknál lehet. Tegnap hoztuk el az autót. Tűzoltók kint voltak, jegyzőkönyv készült.

Válaszokat előre is köszönöm.

garcia66 # 2010.01.14. 20:08

Tisztelt Guba!

Köszönöm a részletes választ.

Üdv.

guba # 2010.01.10. 17:57

305. § (1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés időpontjában nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak.
(2) Hibás teljesítésnek minősül a szolgáltatott dolog szakszerűtlen összeszerelése is, ha a szerelés szerződéses kötelezettség, és azt a kötelezett vagy olyan személy végezte el, akinek magatartásáért a kötelezett felelős. A kötelezett felel akkor is, ha a szolgáltatott dolog összeszerelését a szerződésnek megfelelően a jogosult végezte el, és a szakszerűtlen összeszerelés a használati útmutató hibájára vezethető vissza. Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely e rendelkezésektől a fogyasztó hátrányára tér el.
(3) A kötelezett a hibás teljesítésért felelősséggel tartozik (kellékszavatosság).

305/A. § (1) Ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy azt ismernie kellett, a kötelezett mentesül a szavatossági felelősség alól. Mentesül a kötelezett a szavatossági felelősség alól akkor is, ha a hiba a jogosult által adott anyag hibájára vezethető vissza, feltéve, hogy az anyag alkalmatlanságára a jogosultat figyelmeztette.

A használt autóknál azt kell vizsgálni, hogy a jelentkező hiba mennyiben tekinthető a természetes kopásból eredeztethetőnek. Sok függ attól, hány éves az autó, milyen az elhasználtság mértéke, a vételár ennek mennyiben felel meg, mennyi idő telt el az adásvétel óta, stb...
Amiket írtál, nagyon komoly értékcsökkentő tényezők, főleg, ha egy relativ fiatal használt autóról van szó. A visszatekert óra, ha lehet bizonyítani a valós kilométert, szintén szavatossági követelést alapoz meg.

végrehajtó1 # 2010.01.10. 14:08

Látom sok szavatossági problémád van.Menj fel ide:http://www.panaszfal.hu

garcia66 # 2010.01.10. 14:04

Szia guba!

A magánszemély szavatossági kötelezettségéről tudnál 1-2 mondatnyit írni?
A km-óra visszatekerés (állítás) ütközik valamilyen jogszabályba jelenleg?
Köszi.

guba # 2010.01.09. 18:55

Magánszemély eladót is terheli a szavatossági kötelezettség, csak más feltételekkel, mint egy fogyasztói szerződésnél.

garcia66 # 2010.01.09. 17:49

Szia!

Köszönöm a gyors választ.
Már lassan kifolyt a szemem a sok keresgéléstől, de magánszemély-magánszemély elleni perről nem nagyon találok bírósági határozatot.
Na, mindegy, ha vége lesz, akkor majd ide belinkelem a határozatot. Persze, csak, ha nyerek:)

guba # 2010.01.09. 17:15

Nem jelenti azt. A szavatosságot szerződésben ki lehet zárni, de itt nem erről van szó.

„4. Az eladó … Továbbá kijelenti, hogy a gépkocsi jövőben előforduló hibáiért szavatosságot NEM VÁLLAL.“

Ez egy feleslegesen beiktatott mondat, ami így ebben a "pongyola" megfogalmazásban semmire sem jó, tekintettel arra, hogy a szavatosságot a vásárlás időpontjában már meglévő, ám még nem jelentkezett hibák vonatkozásában kellett volna kizárni.

garcia66 # 2010.01.09. 15:54

Sziasztok!

Jelenleg pereskedünk egy magánszeméllyel, használt kocsi vásárlás miatt.
Az lenne a kérdésem, hogy a sablon adásvételi szerződésen szeplő két záradék:

"3. Az eladó a vevőt a gépkocsi műszaki állapotáról, (esetleges) sérüléseiről részletesen tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette."
"4. Az eladó ... Továbbá kijelenti, hogy a gépkocsi jövőben előforduló hibáiért szavatosságot NEM VÁLLAL."

azt jelenti-e, hogy a rejtett hibás (korábban több helyen törött, teljesen átfestett - nem az eredeti színű) autóra nincs szavatosság, ha szerep ez az adásvételin?
Az alperes ügyvédje mindig erre a két pontra hivatkozik.
A válaszokat előre is köszönöm.

fp001 # 2009.12.09. 15:29

Helyes. Egy kicsit jobban alszom jövőhétig, aztán majd hétfőn minden kiderül.

guba # 2009.12.09. 11:20

Te az autót a kereskedőtől vetted, ezért tulajdonossá váltál, tehát, igen, jól gondolod.

fp001 # 2009.12.09. 08:24

Van egy adásvételi papír nálam amiben az eladó: az előző tulaj, a vevő: a kereskedő...kft-je.

Illetve van egy másik adásvételi szerződésem amin az eladó: a kereskedő kft-je és a vevő meg én vagyok.

Az eladási ár nincs rajta a szerződéesn, csak az, hogy "számla szerinti összegért".

guba # 2009.12.08. 15:11

Ki volt eladóként feltüntetve az adásvételi szerződésben?

fp001 # 2009.12.08. 13:00

Tisztelt Fórumozók!

Egy használtautó kereskedésbe beadott autót vásároltam egy kereskedőtől.

Kifizettem a teljes vételárat kézpénzben.

A kereskedő ezt a pénzt nem jutotta el az autóm előző tulajdonosához.

Jövőhéten kell mennem tanúskodni a rendőrségre és kérik, hogy vigyem magammal a kocsim adásvételi papírjait.

Ugye nem kell attól tartanom, hogy elveszik a kocsim és majd nekem kell pereskednem a kereskedővel a kocsi vételár visszaadásáért?

Ugye jól gondolom, hogy az a logikus, hogy a kocsi előző tulajdonosa pereli a kereskedőt és őnekik kell lerendezni az anyagi ügyeiket és ez a része engem már nem érint?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
Üdvözlettel: F.Péter

monalisa1 # 2009.11.18. 18:40

A bíróság kötelezheti a vételár részbeni visszafizetésére, szerencsés esetben az egészre - a kocsi meg vissza.

Ha kellő határozottsággal állsz szembe az eladóval lehet hogy meghátrál (...) és önmagától fizet egy bizonyos összeget - amit vagy elfogadsz vagy per lesz a dologból.

A történet végkifejletét nem tudjuk kitalálni ill. megírni neked.

roller232 # 2009.11.18. 17:39

Én ezt mind értem,az elhiszem szót pedíg kérem idézőjelbe tenni,és már is nem leszek naív! :)
Milyen szerződéstől álljak el?
Számlát kaptam mivel cégtől vettemm az autót!
Szerintetek ki fiztne vissza egy bizonyos összeget ha már a teljes vételár a kezében van?

monalisa1 # 2009.11.18. 16:36

Még egy "0" kilométeres szalonautóról is utóbb kiderülhet hogy a szervízes "fiuk" bizony jócskán furikáztak vele előzőekben - aztán az órát visszatekerték...

Tehát aki egy használtautóról - főleg ha külföldről hozták be - elhiszi hogy a km óra állása valóságot mutat, az naív ember.

A Weltautónál megmondják mennyi egy autó avultatott ár 90e km futásteljesítménynél és mennyi 160e km-nél, a különbözetre kérhetsz az eladótól árleszállítást, vagy ahogy guba javasolta: elállsz a szerződéstől.

Az hogy mit ill. melyiket tudod elérni az a te határozott fellépésedtől függ.

"Mona"
laikus hozzászóló

roller232 # 2009.11.18. 10:22

Bővebben infóval tudnál szolgálni?

Jöhet e-mail-en is!

Köszönöm!

guba # 2009.11.18. 09:28

Kérhetsz árleszállítást, vagy elállhatsz a szerződéstől.

guba # 2009.11.18. 09:18

Kérhetsz árleszállítást, vagy elállhatsz a szerződéstől.

roller232 # 2009.11.17. 20:26

Hello!

Vásároltam egy autót augusztusban 91000km-rel,amit külföldről hozak be!
Adódott egy apróbb hiba és elvittem szervíbe ahol kiderült 160000 van az autóban,sőt megtaláltam az autó nagyszervízről szóló papírjait is amit még németországban csináltak 121903km/h állásnál!
Ilyen esetben mit tudok tenni?
Perelni,vagy kártérítést követelni?
Köszönettel!

guba # 2009.11.17. 18:00

Ne siessél, ha használható választ szeretnél! Értelmesen írd le, mi a kifogásod az autóval, azon kívül, hogy már nem szeretnéd megtartani.

guba # 2009.11.17. 17:59

Ne siessél, ha használható választ szeretnél! Értelmesen írd le, mi a kifogásod az autóval, azon kívül, hogy már nem szeretnéd megtartani.