Írd le, ha van időd, mit kellett volna tennem, mert hasznos lehet másnak is.
Amúgy én nem gondolom, hogy ebből valaha per lehet, a rendőrség ált. nem nyomoz, csak 30 nap múlva lezárja az aktát.
Mivel ismeretlen a tettes, még személyleírás sincs, ugye zsebtolvajlásról van szó, nem ismert az elkövető.
Visszavásárlás
cszoli!
most nem írom le, hogy mit kellett volna tenned, hanem onnan kezdem, ami most van:
nem ismerek olyan bűncselekményi tényállást, amelyet megvalósítottál volna azzal, hogy visszavásároltad a tőled ellopott dolgokat.
szerintem jelentsd be a rendőrségen, hogy felvette veled a kapcsolatot a tolvaj, és mond el jegyzőkönyvbe, hogy mennyi pénzért vásároltad vissza a tulajdonodat képező ingóságokat. azt is mondd el, hogy nélkülözhetetlen tárgyakról volt szó, és ezért kénytelen voltál visszavásárolni a dolgokat.
ehhez nem kell kiegészítened a feljelentésedet, csupán arra vonatkozóan teszel vallomást, hogy a károd egy része megtérült.
ez csak annyiban fogja befolyásolni a büntetőeljárást, hogy a vádirat végére beírja az ügyészség, hogy az ellopott dolgok visszakerültek tulajdonosához x forintért.
a bírósági eljárás során, amikor sértettként meghallgatnak, előadod ugyanezeket és ha bűnösnek mondják ki a vádlottat, akkor utána kártérítési pert tudsz indítani ez alapján és követelheted az általad kifizetett összeget a tolvajtól és ezen felül az elmaradt időre nem vagyoni kárra is igényt tarthatsz!
én mindenképpen végigmennék ezen az úton, de lehet, hogy más megoldás is van.
Tolvaj ellopta az autókulcsomat és egy palmtopot, majd két nap múlva felhívott, hogy visszavásárolhatom a cuccot.
Én ezt megtettem. (Egyéb lehetséges problémákról, mint lemásolt kulcs, stb. most nem írok).
A kérdésem az, hogy a rendőrségen még előzőleg megtett feljelentésemet kiegészíthetem-e a visszavásárlással, vagy semmiképp ne tegyem, mert ezzel büntethetővé teszem magam?
Ha ez így lenne, milyen jogszabály tiltja a tőlem ellopott tárgyak visszavásárlását? Talán ez bűnpártolás?
Köszi előre is.
Zoli
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02