Autó havi részletek fizetése


ember # 2001.12.03. 08:28

Szilárd!
Ha jól értem szavaidból, nem csak a barátodnak van szüksége a pénzre, hanem neked is. Miért nem veszed fel te a hitelt, mint magánszemély? Persze ennek feltétele a te részedről is lakcím, munkahely. Elképzelhető, hogy még így is kér a bank kezest, de számtalanszor ad autó hitelt induló vállalkozás részére bank, ahol a paraméterek még gyakorlatilag a nullával egyenlőek, legfeljebb kezest kérnek, aki lehet a vállalkozás tulajdonosa is. Felmerül még egy probléma. A bank 70% önrész alatt kötelezővé teszi a casco kötését. Ezt ki fogja fizetni? Ha pedig nincs fizetve, előbb-utóbb elveszik az autót.
A törzskönyvet egyébként a hitel teljes kiegyenlítéséig a bank magánál tarja, ezen ideig fenntartja a vételi jogot, elidegenítési és terhelési tilalmat gyakorol, ami a forgalmi engedélybe mint opció bejegyzésre kerül.
Az adós a kölcsön igénybevétel a kölcsön igénybevételével vásárolt járművet bérbe, használatba csak a bank írásbeli hozzájárulásával adhatja. Egy közúti ellenőrzés során a rendőr látja az opciót a forgalmiban, lehet, hogy kéri hozzá a kölcsönadási mellett a bank engedélyét is, bár nem tartom valószínűleg, hogy ilyen mélységekig ismerik a hitelszerződés feltételeit. Nem lehet tudni. Fenti vélemény szakszerőségéért nem vállalok felelőséget, gyakorlati ismeretek ezek, hiszen autóértékesítéssel foglalkozom.
Üdv: ember

szilárd24 # 2001.12.02. 21:50

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy kis probléma megoldásában.
Van egy haverom, aki egy vállalkozáshoz szeretne hitelt felvenni, de sajnos olyan paraméterekkel rendelkezik, hogy a bankok nem állnak vele szóba. Ha pedig lenne pénze akkor nem kellene neki hitel. Na mindegy ez egy másik téma. Az én problémám az lenne, hogy kitaláltuk azt a haverommal,hogy lízingelünk egy kocsit, és azt eladjuk, így mind a ketten pénzhez jutunk. Ez az én nevemen lenne. Persze tudom, hogy ez papíron nem eladható, csak kölcsönszerződéssel, de az aki megvenné így is fizetne érte, persze a kocsi az én nevemen marad. Azért vennénk az én nevemre a kocsit, mert a haveromnak nincs állandó lakcíme, így az autókereskedésben sem álltak vele szóba, ugyanis ez az egyik feltételük. A kocsit Román állampolgárnak adnánk kölcsön./természetesen szerződésben/ Kérdésem az lenne, hogy ha valamilyen okból a haverom nem tudja fizetni a részleteket, /havi 51000/ akkor én megüthetem-e valami miatt a bokámat. Gondoltam arra, hogy írnánk egy szerződést, amiben ő vállalja a havi részletek fizetését 72 hónapon keresztül. Ezzel csak az a baj, hogy ez csak kettőnk között jönne létre, és ez nem fogja érdekelni a kereskedőket, hogy köztünk milyen szerződés van. Arra is gondoltam, hogy ebbe bevonnánk az autókereskedést, de akkor gondolom megkérdeznék, hogy miért nem a haverom nevére vesszük inkább a kocsit. Nekik a lényeg, hogy megkapják a pénzüket. /mindenkinek ez a lényeg/ Tehát mindenképpen én ütném meg a bokámat ha valami lenne. Kérdésem, hogy ebben az esetben, milyen jogi következményekkel kellene szembenéznem, illetve létezik e valamilyen megoldás, ezt az ügyet tisztán kivitelezni? Milyen szerződéseket kellene nekem kötnöm, és kivel, ahhoz ne járjak rosszul, illetve miket kellene megfogalmazni ezekben a szerződésekben? /gondolom egy kölcsönadásit avval már mindenképpen kellen csinálni akinek kölcsönadjuk a kocsit/ Mert ugye a pénz nekem is jól jönne, de nem bármi áron. Van-e olyan biztosítás amit azért hoztak létre, hogy valakitől átvállalják a havi részleteket, ha nem tudja fizetni? Kb mibe kerülnének ezek a szerződések? Azt hiszem nagyjából ennyi. Előre is köszönöm minden hozzáértő válaszát! Ha még hiányozna valami információ a tanácsadáshoz, illtve amire még szükség lenne akkor írjátok meg. Köszönöm mégegyszer.


Nagy Szilárd