Elkésett gépjárműátírás


Initram5 # 2007.04.29. 15:31

Szükségem lenne tanácsra.

2007. 03. 28-án vásároltam egy használt autót.
2007. 04. 04-én (vásárlás után 1 héttel) egy barátom - aki autókereskedésben dolgozik - elvállalta hogy az átíratást elintézi nekem hiszem úgyis sokat jár az Okmányirodában ilyen ügyek miatt. Meghatalmazást is írtunk erről természetesen.

Valamiért kicsit később jutott csak el a hivatalba ahol az átírás nem sikerült mert az autóra - mint kiderült - egy végrehajtó végrehajtási jogot jegyeztett be, viszont az ahhoz szükséges iratokat benyújtotta az ügyintézőnek. A kocsi eladója a tartozást 2007. 04. 25-én kifizette, elhárult a jogi akadály az átírás elől, ismereteim szerint a május 1-i ünnep után már a számítógépes rendszerből is törlésre kerül a végrehajtási jog.

Ez eddig szép és jó, viszont a mai napon (04. 29.) beültem a kocsiba és pechemre belefutottam egy közúti igazoltatásba ahol a szemfüles rendőrbácsi kiszúrta, hogy 04. 12-én lejárt az átírásra szabott 15 napos határidő, azaz szabálysértést követtem el hogy ezt elmulasztottam. Hiába említettem hogy önhibámon kívül történt meg a dolog, nem érdekelte.

Mi a vélményetek? Szerintetek hogy tudnám a pénzbírságot megúszni?

sixlaci # 2007.04.29. 17:57

A problémám a következő lenne.Kb. 2001 év végén eladtam egy forgalomból ideiglenessen kivont büfékocsit.Most 2007-ben az okmányirodától kaptam egy levelet, hogy számomra egy ismeretlen emberke műszaki nélkül használta közúton a járgányt.A yard a helyszínen elvette a forgalmit ami 2001 óta nem lett átírva,Most tőlem kérik a rendszámot, hogy adjam le mert ha nem akkor 5000-500 000 Ft-ig megbüntetthetnek.Sajnos az adásvételit valahová elkevertem,Akinek eladtam 2001-ben elzárkozik a kapcsolatfelvétel elöl, gondolom azért mert akkoriban ő sem iratta át.Elméletileg tehát még mindig az én tulajdonomban van a járgány.Az Okmányirodának irtam, de eddig még nem kaptam választ.Mit lehet ilyenkor tenni, hogy végre lekerüljön a nevemről és ne engem zaklassanak,e-mail bessenyo@citromail.hu

Traffic # 2007.04.29. 20:34

T. Initram5!

Mondd el minden hatóság (rendőrség, okmányiroda) előtt a történteket, bizonyítsd okirattal (vigyél magaddal mindent), nevezd meg tanúként az ismerősödet.

T. sixlaci!

Az adásvételi szerződés kihúzott volna a pácból. Javaslom, hogy keresd meg a tanúkat, akik bizonyítani tudják a jármű eladásának tényét! Az Okmányiroda majd megkeresi a tulajdonost.

sixlaci # 2007.04.30. 18:25

T. TRAFIC!

EZ AZ ÖTLET NEKEM IS ESZEMBE JUTOTT.CSAK AZ A BAJ, HOGY AZ EGGYIK TANÚ AZ ÉN FELESÉGEM VOLT A MÁSIK MEG A VEVÕÉ.GONDOLHATOD, HOGY A KEDVES RÉGI VEVÕM MACÁJA NEM VALL AZ "URA" ELLEN.
AZÉRT KÖSZI HA VALAMI ÚJ ESETLEG NEKED VAGY VALAKINEK TANÁCSA LENNE MEGKÖSZÖNNÉM.
ÜDV. SIXLACI

Dr.Attika # 2007.05.01. 08:18

A tanúk nem a jármű eladásának tényét bizonyítják, hanem azt hogy a felek az adásvételi szerződést előttük írták alá.
Gépjármű adásvétel útján történő tulajdonjogának átruházása, akkor jön létre, ha a felek megegyeztek és a gépjárművet a vevő részére átadták. Maga az írásos szerződés csak a megegyezést bizonyítja. A szerződés akkor jön létre, ha a jármű átadása is megtörtént a vevő részére.

Commerceman # 2007.05.07. 09:00

Üdvözletem!

Következő probléma megoldásában kérnék tőletek egy kis segítséget: Autómat idestova 1 éve eladtam. Az adásvételit nem mutattam be az Okmányirodán, csak a biztosítónál. mint kiderült a vevő a mái napig nem iratta át az autót. Úgy tudtam meg, hogy kijött a teljesítmény adó csekke. Nagyon berágtam ezen. A jómodort, és az erkölcsöket félretéve, jogilag milyen lehetőségeim vannak? Ha leadom az adás -vételit, akkor az autót kivonják a forgalomból, és megbüntetik a vevőt? Mekkora bírságra számíthat? Ha teszem azt, 100ezres mulasztási bírságra számíthat, és én 50ezer forintért felajánlok neki egy friss adásvételit, ezzel én később támadhatóvá válok? Jogilag az minek minősül? Ha ebbe nem megy bele, akkor egyszerűen leadom az adócsoportnál és az Okmányirodán az adásvételit? Engem elmarasztalhatnak, mert 15 napon belül nem adtam le? Az eladónak is él a jelentési kötelezettsége? Minden megoldás érdekelne!! Előre is köszönöm a segítségeteket!!! További jó forumozást!!!

Traffic # 2007.05.08. 11:25

T. Commerceman!

  1. Felhívják az új tulajdonost, hogy 3 napon belül pótolja az átírást, kivonják a járművet a forgalomból, átírják - emelt illetékkel. Mulasztási bírság nincs, a nagyobb terhet az emelt illeték jelenti. Kényszerátírást fognak végrehajtani, azaz az új tulajdonos nem tud mit tenni.
  2. Ne ajánlj fel neki friss adásvételit. Bűncselekményt követsz el ezzel.
  3. Add le az adásvételi szerződést az Okmányirodában, az adócsoportnál. Nem marasztalnak el a késlekedésért, nincs veszteni valód. Egyébiránt él a bejelentési kötelezettség az eladó részéről is az okmányiroda felé, 2005.04.19 napjától hatályos ez a rendelkezés, de mint írtam, nem büntetnek meg, ha késlekedsz.

Ha javasolhatom, maradj a törvényes úton, ne készíts új adásvételi szerződést.

Commerceman # 2007.05.08. 14:10

köszönöm szépen!!!
Még a héten leadom az adás- vételit!!

Üdv: Commerceman

Commerceman # 2007.05.08. 14:11

köszönöm szépen!!!
Még a héten leadom az adás- vételit!!

Üdv: Commerceman

Traffic # 2007.05.08. 17:42

Nagyon szívesen!

sixlaci # 2007.05.26. 16:06

Folytatnám a büfékocsis történetet!
Bementem az Okmányirodába.Egy kedves hölgy szóban nekem adott igazat.Kiküldött 2 levelet az én vevőmnek és annak az emberkének aki használta közuton a büfékocsit, hogy az adásvételi szerződést mutassák be. Eddig még eggyik sem jelentkezett.
Most jön a fekete leves!
A rendőrségtől is kaptam egy levelet, hogy mivel odaadtam az emberkének a járgányt szabálysértést követtem el, mivel nem volt rajta sem műszaki sem biztosítás.
Választhatok 20.000 Ft-ot fizetek vagy ha nem levonják a fizumból, ha nem tudják akkor 4 nap közmunka vagy 10 nap csücsülés.
Kedden megyek be a yardhoz, Ha valakinek van valami ötlete mit mondjak nekik, megköszönném.
Üdv sixlaci

moskvichman # 2007.05.26. 17:54

Sixlaci!

Mondd azt, hogy Te eladtad a kocsit, és nem odaadtad. Csak a tulajdonos személye változott, nem kényszerítetted rá az új tulajt, hogy menyjen vele. Miért nem vitte el tréleren, vagy helikopterrel, vagy máshogy?

Szóval: az adásvétel után nem adhattad oda senkinek, hiszen nem is a tiéd volt már. Amég a tiéd volt, nem járt vele senki biztosítás és vizsga nélkül.

sixlaci # 2007.05.26. 19:54

Kösz a választ moskvichman !
A gond nem az igazán a hatóság szemszögéből, hogy ki vezette, hanem az, hogy én nem tudom bizonyítani, hogy már nem az enyém a büfékocsi!
Mint lejjebb irtam pár hasábbal nincs meg az adásvételim.
Az1989-ben vett Wartburgomét megöriztem, de ezt sehol nem találom.
Úgyhogy hétfő estig bízom a fórumosokban, hogy talán megindul valami ötletbörze, mert kedd reggel megyek a yardra.
sixlaci

kp501 # 2007.06.04. 09:04

Sziaszok!

Május 25.-én vettem egy motort, amit a héten pénteken lenne végre időm átíratni, hogy benne legyek a 15 napban. A gond az, hogy pénteken nincs nyitva az egri okmányiroda, ahol az ügyintézést végeznem kellene, pedig ez a 14. nap a vásárlástól számítva, vagyis hétfővel már ki fogok csúszni a 15 napból.

Ilyen kis csúszást tolerálják még, vagy ugyanolyan gáz, mintha heteket csúsztam volna?

Esetleg érvelhetek azzal, hogy én 15 MUNKANAPPAL számoltam?

Előre is köszönöm a választ!

kea4 # 2007.06.05. 16:17

Sixlaci!

Hasonló helyzetben voltam, nekem a régi kocsim súlyadóját akarták visszamenőlegesen behajtani rajtam. Kellett futnom néhány kört, amíg költségmentesen sikerült lerendezni. A részletek:

Az öreg kocsit eladtam X dátumkor. Amikor a súlyadót elkezdték rajtam követelni (visszamenőleg), az X+5 évnél későbben történt. Mivel az új tulaj nem íratta át, így jutottak el hozzám. Az okmányiroda egy darabig okoskodott, szerette volna, ha fizetek, a végén leadtam nekik egy írásbeli nyilatkozatot, miszerint a kocsit öt évnél régebben adtam el, és már nincs meg az adásvételi szerződés. Ez alapján ingyér' kivonták a forgalomból, mivelhogy a tényleges tulaj személye nem megállapítható. Az adásvételi szerződést állítólag csak öt évig kell megőrizni, és szerencsére túl voltam rajta.

Ahogy számolom, nálad is több mint öt év telt el, nem értem, mit és miért akarnak tőled bárkik is.

Üdvrivalgással:
KEA.

kea4 # 2007.06.05. 16:19

...ha azóta biztosítást fizettél, műszakit, vagy bármi más dokumentált ténykedést csináltál vele, akkor persze ez nem igaz. De ha nem, akkor bizonyítsa a T. érdeklődő, hogy NEM adtad el régebben mint öt éve a cuccot.

Üdvrivalgással:
KEA.

sixlaci # 2007.06.05. 16:26

Kea!

Köszi voltam a yardon.
Új határozatot hoznak és kivizsgálják az ügyet.
Én is nyilatkoztam,hogy kinek és mikor adtam el a járművet.
Döntés még ezidáig nem született az ügyben.

üdv, sixlaci

petzsu # 2007.06.28. 19:53

Sziasztok!

Egy kisautót vettem egy márkakereskedésben, ahol a régit beszámították.
Adásvételit nem adtak csak valami bizományosi papírt.
így most két autóra fizetem a biztosítást.
Végül is megérte mert a számomra az új autó szuper.
Most jön a hideg zuhany!
Bementem a kereskedésbe, ha már egyszer 2 autóm van láthassam a régit is.
Nem volt bent.
Azt mondták eladták és majd küldik a papírokat, mert részletre vették meg.
Ennek már két hónapja.
Tud valaki adni valami tanácsot!?

Hol volt, hol nem volt!

petzsu

Norbi88 # 2007.07.19. 11:57

Sziasztok!

Vettem egy autót alkatrésznek de olyan jó állapotban van,hogy inkább pár dolgot megcsinálok rajta és átiratom. Akitől vettem 1999.01.23 án vette az autót egy autókereskedéstől (azóta megszünt, másik cég, egy seat autókereskedés lett belőle) amit azóta se iratott át. Mondtam neki,hogy postán küldjön egy adás-vételi szerződést amivel át tudom iratni. Erre kapok egy 99.01.23-ai dátummal szereplő szerződést az én nevemre a cég aláírásával.

  1. Én voltam kb 12 éves amikor "létrejött az adás-vétel"
  2. Nem az én felelőségem,hogy akitől vettem nem iratta át időben ezért ne az én hátamon csattanjon az ostor.Egyátalán én át tudom iratni ezzel a szerződéssel? Utólag meg biztos,hogy nem fogja átiratni a "nem hivatalos tulaj"+ büntetéseket fizetni mert akor a kocsi ára amiért vettem erre menne el...
  3. 15 napon belül ha nincs átirva kivonják az autót a forgalomból de a tulajdonos még az autókereskedés marad?! Ez esetben az autókereskedés kiállíthat az én nevemre még egy szerződést vagy a "nem hivatalos" tulajdonossal kell ezt elintéznem aki 100% ,hogy nem fog együtt működni!?
Traffic # 2007.07.19. 17:31

T. Norbi88!

Az áramingadozások miatt állandóan leáll a gépem, amit az előbb írtam neked, elszállt.
Annyit javasolok gyorsan, hogy ne használd fel az adásvételi szerződést, mert az hamis. Ha felhasználod, bűncselekményt követsz el.
Az, hogy az előző tulajdonos nem íratta át, azért téged nem fognak felelősségre vonni.

Norbi88 # 2007.07.19. 18:07

Ha ezzel az adás-vételivel bemegyek az okmányirodába az biztos,hogy kiröhögnek. 12 évesen autót veszek... És az az adás-vételi amit ők leadtak anno nem is arról szól,hogy nekem adta el...
Az lenne a megoldás,hogy a céget felkeresem és írunk egy új szerződést? Elvégre a nyilvántartásban az ő nevén van az autó. Vagy az eladó nevére akitől vettem az autót, át kell iratni 8év késéssel+büntetéssel, utána meg az én nevemre iratni?

Traffic # 2007.07.19. 18:46

Akitől vetted, azzal írjatok egy adásvételi szerződést, azzal a szerződéssel írasd át a te nevedre a kocsit, a többivel ne törődj.

sixlaci # 2007.08.03. 08:54

Üdv mindenkinek!
Folytatnám a büfékocsis történetemet, amit lejjebb elkezdtem.
Az ügyet szabálysértés elkövetésének hiányában megszüntették ellenem!
A kedves vevőm, aki 2001-ben megvette tőlem a büfékocsit nem, kap semmi büntetést.
Sem az Okmányirodától, sem pedig a rendőrségtől.
Engem meg ha nem derül ki az igazság, nem fizettem volna, még pár napra le is ültettek volna a yardon.
Az Okmányiroda meg egy halom pénzt bezsebelt volna tőlem.
Ennyit a Tisztelt hivatali köztisztségviselők és rendőrök becsületességéről.
A hab a tortán csak, az hogy egyik helyről sem kértek tőlem elnézést, hogy hónapokon keresztül izgultam mi is lesz a story vége.
Õ szerintük ez volt a szabályos eljárás.
Nem számít, hogy 2001 óta nincs átírva a járgány, szabálytalanul közlekedtek vele. Csak figyelmeztetésben részesítik a kedves vevőmet meg a többi becsületes emberkét, aki ez idő alatt használta.
Csoda, hogy szinte mindenki lop, csal és hazudik ebben az országban?

Jó nyarat mindenkinek!

SixLaci

Csakazértis # 2007.08.04. 21:18

Kedves sorstárs sixlaci !
A te példád is bizonyítja, hogy vannak törvények Magyarországon, amit be kell tartani mindenkinek.
Az a szomorú a dologban, hogy az állampolgárnak kell a HATÓSÁGOK felé bizonyítania igazát.
Áprilisi jelentkezésem alapján én is legszívesebben elkérnék polgári perben néhány tízezer forintot azoktól görényektől,akik miatt a yardra jártam.

freese # 2007.12.19. 10:32

Üdv.
Adott egy autó, melynek a tulajdonosa egy cég. A céget a tulajdonos eladta, de vagyontárgyak nélkül ( ez 2004-ben történt). Az autó nem lett eladva. Az autót tovább használta a volt kft tulajdonos, illetve annak meghatalmazotta. Az autó nemrég volt forgalmi vizsgán, és mivel a forgali betelt, ki kell cseréltetni. Itt van a bökkenő. Hogy lehet az autó papírjait legalizálni? Illetve, ha van adásvételi, ami 2004-re szól, milyen bírságot szabhat ki a hatóság ilyen mértékű késés esetén?

A választ előre is köszönöm.