Elkésett gépjárműátírás


honeybear45 # 2009.06.15. 10:15

"Ha egy kereskedő minden egyes nála bizományba adott kocsira eleve adásvételi szerződést kötne, az átíratási, biztosítási stb. költségek miatt ugyancsak rámenne a gatyája."
:-)
Ha egy kereskedés megvesz egy autót kutya kötelessége a 15 napon belül nevére venni, a járműkereskedések vagyonszerzési illetékmentesek, ha továbbértékesítési céllal vásárolnak meg egy járművet.
Bejegyeztetés után ideiglenesen kivonatják a forgalomból a járművet, addig amíg nem értékesítik, de ezt nagyon jól tudják a kereskedők.

monalisa1 # 2009.06.15. 10:52

Köszönöm a pontosítást.

honeybear45 # 2009.06.15. 10:54

Igazán nincs mit

luck66 # 2009.06.15. 11:08

csak az a furcsa,h az önkormányzat eddig,6 évig nem küldte,kérte az adókat a kocsira! Valószínűleg most már nagyon sokat kellene fizetni ezért keresi a kibúvót,ezt meg lehetett volna előzni,ha az első papirok után rendezted volna a kocsi státuszát a kereskedővel és az okmányirodánál,most már az adóosztállyal nehezebb lesz


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

albérlő # 2009.06.17. 07:00

Nos.A kereskedő nem volt hajlandó adásvételit irni,csak megbizási szerződést.Ugy nyilatkozott,ha az autó elkel, értesit engem, és az okm.irodást is, ha nem tudja értékesiteni, akkor kivonatja a forgalomból.Én érdeklődtem, azt mondták az autót eladták, és jelentették az okm.irodának.Rá kb.3 évre ez a gépkocsi balesetet okozott, akkor derült ki, hogy még mindig a nevemen van.Akkor az autókereskedő elismerte a hibáját, és ő jelentette be az okm.irodának.Én akkor kaptam egy adásvételit, ami kicsit össze lett fénymásolva, de azért leadtam.
De továbbra is az én nevemen szerepel a mai napig,mivel átirás elmulasztása végett vonták ki a forgalomból, és most ugy néz ki a forgalmi, hogy én vagyok a tulajdonos, a vevő pedig üzembetartó.
És most követelik rajtam a sulyadót visszamenőleg, sőt azt hogy irassam át, vagyonszerzési ill. és hasonlók.
És ugy gondolom, hogy itt az autókereskedő is hibázott.
De már mindegy is, mert igyis ugyis az én saram.

honeybear45 # 2009.06.17. 07:19

"A kereskedő nem volt hajlandó adásvételit irni,csak megbizási szerződést.Ugy nyilatkozott,ha az autó elkel, értesit engem, és az okm.irodást is, ha nem tudja értékesiteni, akkor kivonatja a forgalomból."

Kivonatni gépjárművet csak tulajdonos tudja, vagy a tulajdonos által meghatalmazott személy, jogi személy teljesen mindegy.
Ha Ön kapott "összemásolt"adásvételi szerződést (ahol gondolom a vevő már nem a kereskedés)és azt leigazoltatta az okmányirodában, akkor az adásvételi szerződésen kell, hogy szerepeljen egy bélyegző lenyomat egy dátum és az a szöveg, hogy "bejelentve" vagy valami hasonló és egy ügyintéző aláírása.

"De továbbra is az én nevemen szerepel a mai napig...
És most követelik rajtam a sulyadót visszamenőleg, sőt azt hogy irassam át, vagyonszerzési ill. és hasonlók."

Elég zavaros, amit ír, hiszen Önnek nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ha már a nevére szól a forgalmi engedély,gyanítom a törzskönyvön is ön szerepel, akkor miről beszél, miért kellene átíratnia??
A teljesítmény adót valóban jogosan követelhetik, hiszen vélhetően Ön nem jelentette be annak idején, hogy eladta a gépjárművét és minden év január 1-én, aki a rendszerben szerepel tulajdonosként az fizeti a teljesítmény adót.
Tanulság: ha ragaszkodik az adásvételi szerződéshez és időben a saját érdekében bejelenti a tulajdonos változást, akkor ez mind elkerülhető lett volna és sok pár ezer forintot megspórolt volna magának.
Ön is és az autókereskedő is hibázott, csak hát ki is fog fizetni, biztos nem az autókereskedő...

Tibor001 # 2009.06.26. 13:32

Üdvözletem Segítséget szeretnék kérni elkésett átírás ügyben , nos nemrégen vásároltam egy személyautót adásvételi törzskönyv stb, közben történt hogy önhibámból az autó váltója megadta magát jelenleg használhatatlan nos kimentem a 15 napból és az önkormányzat jegyzője már kiküldött egy 30 napos határidőt nos ebben az esetben mit lehet tenni hogy minél kevesebb bírsággal uszam meg mivel átírni nem tudom illetve egy ismerős megszeretné vásárolni ,ha készítünk egy adásvételit hogy eladtam az autót és leadom az okmányirodában abban az esetben mi történik ? illetve ha nem sikerül eladnom akor hogy úszhatnám meg ? válaszukat előre is köszönöm

honeybear45 # 2009.06.27. 21:47

A gépjárművet eladhatod, írtok egy adás-vételi szerződést átadod az okmányokat. Az új tulajdonosnak át kell adnod azt az adásvételi szerződést is amin te vetted. Neked az APEH fogja megállapítani a vagyonszerzési illetéket. Minnél hamarabb történik meg az ügylet annál kevesebb a mulasztási bírság az APEH részéről, az okmányiroda így nem fog bírságolni.
Ha nem tudod eladni, akkor a nevedre kell venned.

Tibor001 # 2009.06.28. 16:49

Értem és akor mivan hogy ha leadom a rendszámot ? kivonatom a forgalombol ? bemegyek az okmányirodába viszem az adásvételit akitöl én vásároltam és kivonatom a forgalomból ideiglenesen ?

monii # 2009.08.01. 09:01

üdv,

az átírási határidőt pár nappal túlléptem, levelet is küldtek már a polgármesteri hivatalból (amit idő hiányában még nem vettem át), de a kocsit jövő kedd reggel íratom át.
mekkora bírságra számítsak?
a kocsit ugye semmiképp nem vonják ki a forgalomból?

előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2009.08.01. 14:23

Mulasztásos bírság nincs, ellenben a nagyobb terhet jelentő emelt illetékkel írják át az autót.

Pár napos késedelem miatt nem vonják ki a forgalomból az autót.

"Lisa"
laikus hozzászóló

vadmancs # 2009.08.04. 07:47

Üdv!
Az iránt érdeklödnék,hogy ha kb 10éve vettem kocsit s nincs rajta müszaki azota s nem is irattam át mit kaphatok érte büntetést?vagy ha uj adasvételit csinalok s kiderül?

monalisa1 # 2009.08.06. 20:29

A mulasztások sorozata miatt (...) a büntetési tétel és annak összege általam nem ismert, de elsumákolni a dolgot nem lehet, mert ha semmi más, de a be nem fizetett gépjárműfelelősség-biztosítás alapján a biztosító kimutatást készít a rendőrség részére és azon látni fogják: x éve senki sem fizeti az autóra a kötelezőt... És hogy az átíratás sem történt meg anno...

Elrendelik a kocsit a forgalomból haladéktalanul kivonni és a rendszámot az okmányirodán leadni.

Irtó nagy szerencséd, hogy soha egy rutinellenőrzés netán egy karamból, mert a lejárt műszaki okán minden kárköltséget vastagon rádvertek volna.

Holnap legyen merszed önként beállítani a rendőrségre!

Külön írom: én ekkora felelőtlenséggel még nem találkoztam.

vadmancs # 2009.08.07. 08:04

A kocsi a garázsban áll azota nem volt kint egy métert sem tett vele senki.A müszakira nem lehetett elvinni mivel AF-es a motor...

monalisa1 # 2009.08.07. 15:27

Te írtad: tíz éve vetted a kocsit - nagy idő. Szóval csak kellett volna lenni pénzed az átíratásra és a havi kötelezőt valamint a súlyadót is fizetni. (Összességében szép nagy summa elmaradásod van...)

Menj, ideiglenesen vonasd ki a forgalomból, a be nem fizetett kötelezettségek miatt meg álljad a megérdemelt büntetést.

biga # 2009.08.10. 14:45

Az elkésett átíratás miatt max. 20k ill 100k Ft mulasztási bírság adható. A súlyadó összege csökken az elévült adóösszegek nagyságával.

Méltányolható körülmény ha az autó felújítás, illetve újjáépítés miatt állt. Továbbá az AF-es motorszám miatt sem lehetett volna egyszerű átíratni. Amennyiben az okmányiroda (korábban rendőrhatóság) mulasztásos jogsértést követett el, azt nem lehet az adózó (autótulaj)terhére felróni.

A korábbi kötelező az adásvétel napján megszűnt, így nem keletkezik automatikusan fizetési hátralék.

A összes információ birtokában lehetne kerek választ adni. (nem csak vagdalkozni, mint lentebb...khm)

Nem szükséges a forgalomból kivonatni ideiglenesen. Műszakiztasd le, elötte köss egy kötelezőt, eredetvizsga, átíratás, bünti, majd az önkorival lemeccselni a hátralékot.

biga # 2009.08.10. 14:49

Először meg kell nézni, ki van-e vonva a forgalomból...

monalisa1 # 2009.08.10. 20:21

khm...

Ha tíz év elteltével sincs a tulajdonában (= a nevén) akkor hogyan műszakiztathatja le - külön is figyelemmel a motorral kapcsolatos problémára.

nagyonszőke # 2009.08.29. 10:25

Üdv!

Olyan problémába futottam bele, amiben tanácsot kell kérjek vagy legalább valami infot, hogy mire számithatok.

2008 ban eladtam a dacia tipusú személygépkocsimat, amivel elkövettem egy baklövést, mert egy román állampolgárnak. A baklövés abból adódik hogy nemjártam utána, hogy külföldi állampolgárnak, hogyan adhatok el személygépkocsit.

Elmentem 15 napon belül az okmányirodába a szerződéssel, és ott közölték velem, hogy forgalomból vonassam ki, rendszámot adjam le....

A román állampolgár kicsit meglegeltetett, mert aztmondta nekem, hogy Ő a határon csak úgy viheti ki, ha átiratja... Bevettem..

Természetesen, nem tudom utolérni, amelyik telefon számon előtte hivott, nem tudom elérni... valószinú már árkon bokron túlvan, én meg fizethetem a gépjármúadót, és most meg kaptam egy levelet hogy eljárást inditotak amiatt, hogy mértnem fizetem a kötelező felelőségbiztositását a gépjárműnek....

Mire számithatok? van-e erre valami megoldás, abszolút nem hiányzik semilyen büntetés, mert időközben munkanélküli lettem meg még az "ág is húz".....

Tudom, én vagyok a bibis, meg engem el lehet érni, és azt tudják csak büntetni akit utolérnek.....

Köszönöm az esetleges válaszokat!
P

bszk # 2009.09.04. 18:57

khm...

bocs, h csak most reagálok

idézek magamtól:

"Műszakiztasd le, előtte köss egy kötelezőt, eredetvizsga, átíratás, bünti, majd az önkorival lemeccselni a hátralékot.”"

köszönöm

Jonson3 # 2009.09.12. 08:03

Üdv!
Vettem egy autót.Kötelezőt megkötöttem, eredetvizsgát elvégeztettem.Át akartam íratni, ekkor derült ki, hogy elidegenítési és terhelési joggal terhelt.Hívtam az eladót, szerinte 40ezer ft súlyadó tartozása van.Egy hónap múlva tudná kifizetni.Mit tegyek 3nap múlva lejár a 15napos átírási határidő.
Előre is köszönöm a segítségét.

guba # 2009.09.12. 12:14

A három nap miatt ne aggódj, kérj egy igazolást az okmányirodától, hogy ez ügyben bent jártál.
Az adásvételiben feltehetően benne van, hogy a jármű per, igéyn és tehermentes, ez alapján írásban szólítsd fel az eladót, hogy azonnal tehermentesítse, különben kártérítést követelsz, vagy elállsz a vételtől.
Nem akarlak elkeseríteni, de szerinetem más is lehet még ott...

emcsi75 # 2009.09.16. 16:18

2007. 11. hóban eladtam az autómat egy kereskedésnek. Nem un. értékesítési, hanem szabályos adás-vételi szerződést kötöttem. 2008. 07. hóban adták csak el 3. személynek az autót. A közbenső időben maradt az én nevemen, minekutána a 2009-es adó visszatérítésemből levonták a 2008-as évre járó súlyadót. Régen az volt a szokás, illetve ha jól tudom szabály, hogy a vevőnek kellett az átírás iránt intézkednie. A kereskedésben arra hivatkoznak, hogy én miért nem jelentettem be, hogy eladtam az autót. Ők mossák kezeiket, elhajtottak. Szerintetek igazuk van?

guba # 2009.09.18. 19:43

A hivatalban mutasd be az adásvételi szerződést.

Egyjogász # 2009.09.19. 03:50

Az eladónak kell átíratni.

Ezzel elkerülhetők a Fórumon is gyakran felbukkanó "már fél éve eladtam a kocsit miért rajtam követelik a parkolási bírságot, miért engem cseszegetnek az új tulaj gyorshajtása miatt, stb." problémák.