Elkésett gépjárműátírás


honeybear45 # 2009.09.19. 08:11

Kedves Emcsi75!
Egyrészt valóban a vevőnek kell az átírási költségeket fizetni, másrészt jogos a gépjárműadó kivetés, hiszen Ön elfelejtette annak idején bejelenteni az okmányirodába, hogy eladta a gépjárművét és aki az újév január 1-ét követően a nyilvántartásban szerepel tulajdonosként annak kell fizetni a teljesítményadót. Ha bejelentette volna, mely egyébként kötelessége az eladó tulajdonosnak egyébként, akkor az okmányiroda záradékolta volna az adásvételi szerződését, mely záradékot a gépjármű nyilvántartásban rögzít és a súlyadó az új tulajdonosnál ketyeg.
Üdv

emcsi75 # 2009.09.20. 20:38

Köszönöm a válaszokat!!! Értem én ami írtok! De: pl. parkolási díjnál is, már voltunk úgy, hogy rajtunk követelték, közben az autó (egy másik:) MÉG nem is volt a tulajdonunkban, perré alakult a dolog, meg is nyertük.
A lényeg, hogy én nem azt vitatom, hogy az önkormányzat miért tőlem vont....azt természetesen jogszerűnek tartom a ti általatok is elmondottak alapján. Viszont az autókereskedővel való viszonyomban szerintem ez kártérítési alap, hiszen olyan költséget, adót fizettem be, amit már nem nekem kellett volna.
Tehát egy dolog az önkormányzat és az én viszonyom, és más szerintem a kereskedő és az én köztem fennálló viszony. Arra gondolok, hogy a hatóság szempontjából nekem kellett fizetnem, de a kettőnk (kereskedő-én) viszonyában nem! Szerintem lehet megérne egy próbát, csak hát maga az összeg 20.000,- forint, ha a pert elvesztem, az meg többe kerül, így inkább szívesebben mennék "biztosra"......az lenne tökéletes, ha valaki már látott volna ilyen pert, vagy hallott róla.....az kérem jelezze! Vagy bárki, aki szerint eleve elvetélt ötlet a fenti, és hogy miért...tehát egy adott határozatban az indokolásban mi állna, ami a kereskedőt kimentené velem szemben. És itt hangsúly van a kereskedőn!!! Nem az önkormányzatot perelném, hanem a kereskedőt, akinek a tulajdonjoga volt, és kötelezettsége lett volna, de elmulasztotta....

honeybear45 # 2009.09.23. 08:34

Elbuknád a pert szerintem. A felelősség a te oldaladon is szerepel és mivel te sem tettél eleget tulajdonos által bejelentett változási kötelezettségednek, így nem csak a kereskedésnek - nem akarom őket védeni, mert megérik ők is a pénzüket-
a mulasztása jóvoltából kell neked adót fizetned. Ha te annak idején teljesíted kötelezettségedet, miszerint bejelented,hogy eladtam az autómat, úgy mentesültél volna az adó alól, de elmulasztottad.

emcsi75 # 2009.09.23. 13:12

Köszi! Igen, ez is egy alternatíva. Kérdés még mindig az szerintem, hogy a súlyadó maga kit terhel? Azt aki a nyilvántartásban szerepel, vagy a tulajdonost? Majd utánanézek pontosan hogy szól a jogszabály. Illetve dogmatikailag hogyan néz ki az egész. Olyasmire gondolok, hogy a nyilvántartási rész, és az állam felé fennálló fizetési kötelezettség az esetlegesen lehet eljárásjogi kérdés, míg maga a kötelezettség anyagi jogi kérdés.

emcsi75 # 2009.09.23. 13:16

Kiegészítésképpen. Hiszen a tulajdonosváltozás nem kérdés az ügyben, mivel - az ingatlanokkal ellentétben - itt ingóság esetén, maga a tulajdonos váltás (a szabályosan megkötött szerződés alapján) megtörtént a hivatalos bejegyzés nélkül is! Szerintem.
Ehhez az egészhez még a kárfelelősségi szabályokat is meg kellene nézni, majd megnézem..:) mert arra gondolok, hogy a Ptk. részletesen szabályozza az esetet, amiről írtál, hogy mi van akkor, ha az egyik fél a kárt elháríthatta volna. Tehát én már gondoltam kármegosztásra is, hogy ha nem is az egész összeget, de valamilyen arányban fizetnie kellene a kereskedőnek is. Mindenképpen utána fogok nézni pontosabban, mert nekem ezek az indokok egyelőre nem voltak teljesen 100%-ak..:)

honeybear45 # 2009.09.23. 13:48

:-)ne haragudjon, de teljesen félre értette a dolgokat:

Kiegészítésképpen. Hiszen a tulajdonosváltozás nem kérdés az ügyben, mivel – az ingatlanokkal ellentétben – itt ingóság esetén, maga a tulajdonos váltás (a szabályosan megkötött szerződés alapján) megtörtént a hivatalos bejegyzés nélkül is! Szerintem

Könyörgöm én a bejelentésről beszélek és arról, hogy ez szükséges a teljesítményadó mentesítéséhez, de ettől egyszerűbben elmagyarázni már nem tudom. Ismétlem a vevő és az eladó kötelezettsége is. A vevőnek átírási az eladónak bejelentési kötelezettsége van (a saját érdekében is) és ha az eladó nem jelenti a hivatal honnan tudná ugyan, hogy új tulajdonos lépet a képbe, így következő év január 1-vel automatice a régi tulajdonost terheli a teljesítményadó fizetése, de ha nem hiszi akkor nyomozzon van egy jópár jogszabály amit olvasgathat és akkor majd talán 100%-ig megnyugodhat.

"Kérdés még mindig az szerintem, hogy a súlyadó maga kit terhel?"
Ezt a kérdést már megválaszoltam de azért még egyszer. Tehát aki a nyilvántartásban szerepel és tulajdonos által bejelentett változás bejegyzés nem szerepel a nyilvántartásban akkor evidens, hogy a tulajdonost terheli a teljesítmény adó, ellenkezőleg az átírást elmulasztót.

Godot # 2009.09.24. 14:36

Tiszteletem és üdvözletem mindenkinek.
Információt szeretnék kérni egy elmaradt átíratással kapcsolatban.
A minap rátaláltam régóta keresett autóálmom egy példányára.Azonban a tulajdonos ha lehet így mondani nemiratta át az autót az elmult 6-8 évben.Emiadt nem is használja, viszont az autó magyarországi forgalmival, rendszámmal... rendelkezik.Itt jövök én a képbe ,szeretném megvásárolni az autót viszont a tulajdonos nem akarja a nevére iratni a költségek miadt.Magas köbcentiről van szó emiadt érthető.Én viszont ilyen esetben hogyan tudom az autót megvásárolni?Ha minden igaz az előző tulajdonossal kötött adás-vételi szerződése megvan.Az autón nincs érvényes műszaki sem zöldkártya.
Előre is köszönöm.

honeybear45 # 2009.09.25. 13:37

Godot
Nézd meg, hogy az adásvételi szerződésen a forgalmi engedélyen, -törzskönyv szerintem nincs mert elég régi lehet - szereplő tulajdonos megegyezik-e. Ha okés akkor írjatok adásvételi szerződést, ezzel mehetsz műszaki vizsgára plusz zöldkártya majd eredetiség vizsgálat ha minden rendben akkor mehetsz az okmányirodába vidd magaddal a rendszámot is plusz a forgalmit a két adásvételit a személyigazolványt, eredetiségvizsgálatról szóló igazolást és át kell hogy írják a közbensőt pedig átadják az apehnak,hogy fizessen egy kis mulasztási bírságot.
Előtte ha van ismerős meg lehetne kérdezni hogy nincs-e kivonva a forgalomból, vagy lefoglalva az ilyenek szoktak "grízesek" lenni.
üdv.

Godot # 2009.09.25. 14:27

Köszönöm a választ.
Azóta érdeklődtem nála ,hogy ugye megvan az adásvételi, de szerintem nemolyan biztos ,hogy megvan az neki.Ez mennyiben bonyolítja a dolgot?
Elmondása alapján és amennyire én beletudtam nézni a kocsi ügyeibe , nincs kivonva a forgalomból, viszont van rajta nemkevés adóelmaradás.A válszt elöre is köszönöm.Meg az eddigi segítséget is.

Godot # 2009.09.25. 14:33

Jaj és ,hogy nehogy kihagyjam.A mostani tuljdonos félét szeretném én is megvédeni valahogy a dupla átírás megfizetése alól ,mert ez a feltétel ,hogy eladja a kocsit, különben csak alkatrésznek adja, persze nemtudom ,hogy úgy mivel jár jobban.(nekem pedig alkatrésznek nem kell,csak forgalomba helyezhetően, mert elég régóta keresek ilyen autót)

honeybear45 # 2009.09.25. 14:45

Azóta érdeklődtem nála ,hogy ugye megvan az adásvételi, de szerintem nemolyan biztos ,hogy megvan az neki.Ez mennyiben bonyolítja a dolgot?

Azért gond, mert ha nincs meg akkor az nagyon sok időbe telik, hiszen míg az okmányiroda kideríti a közbenső átírást elmulasztó személyek névsorát (belföldi jogsegély stb.) és sok helyen el se veszik az "anyagot", mivel hiányos és felkérnek, hogy szerezd be te, ha át akarod íratni.
A mostani tulajdonost nem tudod megvédeni, hacsak nem mész bele egy okirathamisításba az előző tulajjal, amibe én nem mennék bele a helyedbe. Az élet produkál érdekes helyzeteket.
Ha alkatrésznek adja, akkor a tulajdonosnak végleg ki kell vonatnia a forgalomból, bontási igazolás stb.és úgy kell neked továbbadnia.
Megér neked ennyit ez az autó?

honeybear45 # 2009.09.25. 14:47

100%, hogy ki van vonva a forgalomból adótartozás miatt. Hiszen több éve vette, át nem íratta, az előző tulajdonos biztos nem fizeti az adóját a kocsinak.

Godot # 2009.09.25. 14:58

Igen elég zavaros.Az előző tulaj gondolom lejelentette,hogy eladta ennek a fickónak, ez a fickó kb.8 éve nemíratta át, a rendszám meg a forgalmi nála van ill. az autón,(nekem amikor kivonták a forgalomból egyszer az enyémet biztosítás miadt le kellet ezeket adnom).Viszont ha jól veszem ki akkor ő alkatrésznek sem tudja eladni mert nem ő a tulaj.Tehát ő sehogy sem jár jól.A kocsi értéke az nem nagy emiadt neméri meg dupla átírast kifizetnem a palinak ,hogy aztán még a saját nevemre is irassam emiadt ez sem megoldás.Tehát kibogozható ez vagy felejtős?Nekem ez a kocsi sok mindent megérne de azért szabályértést meg büncselekményt nem.Viszont jó lenne ha sikerülne valami megoldást találnom.

Edit38 # 2009.09.25. 14:58

Kedves Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni. 2008.májusban meghalt a férjem.(külön éltünk, 5 éve nem láttuk) A 13 éves fiam örökölt egy lízingelt autót. A Bank lefoglalta nemfizetés miatt(2009-ben). Mi a hagyatékin tudtuk meg, hogy át kell utalnunk a fiam pénzbeli örökségét a Banknak. Ezzel nem vitázok. Kb 10 telefonhívás, 6 email, ajánlott levelek után sem áll szóba velem a Bank. Átutalná a Gyámügy a tartozást, igényt tartanánk az autóra, mivel nincs. Semmi válasz. Az Okmányiroda már kétszer adott haladékot az átírásra. Okt. 5.-én lejár, kivonják a forgalomból. Forduljak a Bankfelügyelethez, vagy várjak amíg a fiam 18 éves lesz???? Minden tanácsot megköszönök. Szép hétvégét. Edit.

Godot # 2009.09.25. 15:00

viszont ez a fószer tudtommal magától a tulajdonostól vette, szóval több ilyen figura nincs a képben.

honeybear45 # 2009.09.25. 15:22

A kocsi értéke az nem nagy emiadt neméri meg dupla átírast kifizetnem a palinak ,hogy aztán még a saját nevemre is irassam emiadt ez sem megoldás.

Neked nem kell fizetned a dupla átírást, neked csak a sajátodat kell fizetned, de ha lejelentette anno annak idején a régi tulaj, akkor már kapnia kellett kivonó határozatot és az APEH is el kellett - illetve akkormég Illetékhivatal - volna hogy járjon az ügyben. Ha nem sikerül megegyezni vele úgy hogy eladja rendesen adásvételivel akkor ne vedd meg szerintem. Igyis - ugyis fizetnie kell majd előbb vagy utóbb csak idő kérdése, akkor inkább most mint később. Milyen típusú az autó csak kíváncsiság képpen kérdezem.

honeybear45 # 2009.09.25. 15:24

jah, és az hogy nála van a forgalmi és a rendszám az még nem jelenti azt hogy nincs kivonva, inkább erre sem volt képes, hogy legalább leadja, ha már át nem íratta.

Godot # 2009.09.25. 15:48

Lincoln

Godot # 2009.09.25. 15:57

Bele ment ,hogy írjuk át rendesen akkor ha neki nem kell ahhoz azonnal befizetnie a rá vonatkozó átíratást, mert ő azt állítja ,hogy szerinte addig nem tudja eladni a,íg azt kinem fizeti.Így lehetséges az átírás?

honeybear45 # 2009.09.25. 15:59

Próbáld meg, de csak úgy ahogy írtam ne menjél bele olyanba, hogy alkatrésznek, ha forgalomba akarod helyeztetni. Az átírás költségei plusz a műszaki vizsga, zöldkártya, eredetiségvizsgálat nem kevés lesz azért azt is kalkuláld bele. Tudd meg pontosan, hogy ki van -e vonva mert akkor már kellett,hogy valamit kapjon az eladó itt vagyonszerzési bírságra gondolok, akkor már nem kell neki se stresszelni hogy átírási költséget kell fizetnie, mert olyankor neki csak a vagyonszerzést kell fizetni semmi mást plusz a bírság, aminek már ki kellett mennie.

honeybear45 # 2009.09.25. 16:01

Neki nem kell azonnal fizetni, mert utolagosan az APEH-től fog kapni csekket. Neki most semmibe sem fog kerülni.Az APEH-nál meg kérhet részlet fizetést
Örülök neki:-) MÁrmint annak,hogy sikerül az álmod

Godot # 2009.09.25. 16:09

nagyon köszönöm a segítséget, majd még írnék ha nem gond, csak most munkában vagyok.
Szóval elméletileg ha nincs megneki az adásvételi az előző tulajtól attól még egy szimpla adásvételivel eladhatja nekem az autót?Vagypedig szükséges az előző adásvételi.
Amúgy még hozzáteszem sok minden van még az autóval mármint műszaki állapotára nézve, nem mai darab és ahogy látszik a tulajból nem sokat törődött vele.

Godot # 2009.09.26. 06:32

Szóval, ha tegyükfel nincs meg az előző tulajjal az adásvételi amin csodálkoznék ha meglenne ilyen körülmények között, attól még egy közte és köztem megírt adásvételivel plussz a forgalmival,törzskönyvel ha van, a eredetvizsga igazolással és gfb kötvénnyel az okmányiroda átírja?
ha jól hámozom ki , amennyiben kivan vonva a forgalomból az nem bonyolítja rámnézve a dolgokat.?
Köszi.

Chopper # 2009.09.27. 13:04

Üdv!
Vettem egy tehergépkocsit,kereskedésből.Úgy hoztam el,hogy kipostázzák a héten a törzskönyvet,azóta is postázzák,sőt még a kereskedés is el tűnt!És elvileg az átíratáshoz kell a törzskönyv.De ez most a legkisebb gond!Az autókereskedés még át sem íratta az autót,pedig volt rá öt éve.És még én is kicsúsztam a 15napból!Igaz,hogy én tehermentesen vettem az autót.
Múlthéten belefutottam egy igazoltatásba,kicsit problémáztak az átíratás miatt (teljesen jogosan) és feljelentettek.Ilyenkor mi a teendő,mire számíthatók?

honeybear45 # 2009.09.28. 09:29

Godot!
Abban az esetben kell az előző adásvételi szerződés is az átíráshoz, ha mégsem adta le az előző tulaj bejegyzésre. Érted? Az nem vészes, hogy ha ki van vonva, inkább az a vészes, ha le van foglalva mert akkor nem tudod addig átíratni míg a lefoglalást fel nem oldják (tartozás miatt szokták és itt lehet teljesítményadó tartozás is) azaz valaki ki nem fizeti a tartozást.KÉrj el tőle minden papírt, amit csak tud a gépjárműről és esetleg megérdeklődheted az okmányirodában, vagy a helyi adónál, hogy kértek-e lefoglalást az autóra, hidd el megéri.
Üdv