Válás, vagyonmegosztás

Mercedes Benz # 2014.01.27. 18:21

Sziasztok!
16 év házasság után válás elé kerültünk, egy közös gyermek van,de az is kétséges,hogy az enyém, feleségem előző hàzasságából 2 felnőtt gyermek akik màr külön élnek. Én elkölteztem az 50-50%-ban közös tulajdonú házunkból. A közös házban maradt a feleségem a közös gyermekkel. A házon hitel nincs, kb 6 millió forint értékű, a saját ruháimon és a szerszámaimon kívül csak az autót hoztam el ami 300.000 forintnál nem ér többet.Vagyonmegosztáskor, hogyan felezhető a ház? Amióta elköltöztem ,mivel az én nevemen van minden számla / víz,villany,gáz,tv, internet/ mindent én fizetek attól félve, hogy adósság keletkezik ha a feleségem nem fizetné a számlákat. Így fizetem a gyermektartást, mivel pénzt nem adhatok neki,mert alkoholista. Elindítsak egy apasági pert is? Mit tegyek? Segítségeteket kérem.

xxxxxxxx # 2014.01.27. 13:07

A válaszokat köszönöm. Igen egyetemista, csak soroltam, hogy miben kell megegyezni tudom, hogy ebben nem kell.

xxxxxxxx # 2014.01.27. 13:07

A válaszokat köszönöm. Igen egyetemista, csak soroltam, hogy miben kell megegyezni tudom, hogy ebben nem kell.

monalisa1 # 2014.01.27. 10:22

Szóval egy nagykorú gyermeknél "a" láthatás már nemigazán, ellenben a kapcsolattartás kettőjük dolga. / Egy egyetemista kérhet un. felnőttartás járadékot az apjától.

monalisa1 # 2014.01.27. 10:06

xxxxxxxx

Mintha egy 22 éves egyetemista közös gyermeketek lenne, vagyis mintha előzőekben ezt írtad volna - vagy rosszul emlékezek.

ObudaFan # 2014.01.26. 22:03

Március 15-ig még igen.

xxxxxxxx # 2014.01.26. 20:52

Köszönöm a választ!

„1,Ha a gyermek láthatásában megegyezünk illetve tartásában, az ingatlan tulajdonjogi kérdését nem ebben a perben kéri a párom de,igényét bejelenti, a vagyonmegosztásban nem egyezünk ezek után közös lehet a válás?”
Ha a lakáshasználatban és az ingók megosztásában is megegyeztek, akkor igen. De az alapján, amit eddig itt leírtál, az ingókban nem tudtok megegyezni.

Akkor ne egyezek bele a közös válásba? Mert közösnél megegyezni kötelező? Jól tudom?

pohicop # 2014.01.26. 18:50

Én számolgattam, kijött egy összeg, leredukáltam minimálisra. Elég nekem. Ezt fizessék ki elmegyek. Megegyezhetünk bírósági vagyonmegosztási procedúra nélkül. Viszont ha ez nem jó, akkor költségeim keletkeznek és akkor a nekem járó maximális összeget fogom kérni.

Ez lesz eléjük lerakva, ha eszük van az első és könnyebb, gyorsabb utat választják..... bár... nekik :p

pohicop # 2014.01.26. 18:44

Nem akarom őt kifizetni, el akarok innen menni.
Csak addig nem akarok elmenni amíg ki nem fizetnek.
Én soha nem is akartam itt lakni.
Tehát célom itt maradni amíg tisztességesen ki nem fizetnek. Akkor a kapott pénzből veszek lakást és máris lesz hová mennem + az itt lévő dolgaimat is tudom hová vinni. A komplett házat én rendeztem be még házasság előtti különvagyonból, tehát azt vinnem kell mindenképp. De most ha akarnék se tudnék menni sehová, és a cuccokat sem tudom hová rakni. Meg hát logikusan érdekem itt maradni is, hiszen ha azt akarják, hogy menjek ki kell fizetniük. Ha meg elmegyek nem céluk a kifizetés...

ObudaFan # 2014.01.26. 18:27

Ez mit takar? Hogyan tudom ezt így számolni?

Azt kell megnézni, hogy mennyi az ingatlan jelenlegi értéke, és abban ezek a munkálatok milyen értéket képviselnek.
Egyébként nem választás kérdése, a fedezett munkák jellege fogja eldönteni, hogy tulajdoni vagy kötelmi igényed lehet-e.

Annyiból aggályos nekem csak, hogy amíg a házban vagyok akkor van esélyem a fizetési hajlandóságukra.
Ha a te módszeredet alkalmazom akkor ki tudnak rakni a lakásból, tehát ha elismerem, hogy az tényleg az övé.

És meg tudod váltani a részét?

pohicop # 2014.01.26. 17:26

Akkor jó úton haladok, jól gondoltam.

A szakértői vélemény megvan, bár nem igazságügyi, de 2010 előtti áron számoltattam és korrekt módon. Tehát ha nem fogadják el és igazságügyi szakértő kell hozzá ugyan ezt fogja kiszámolni sőt magasabb árat.

Ez alapján és minden mást egybevetve 55% az én részem 45% az övé, minő érdekes ahhoz képest, hogy takarodjak, mert övé a ház :)

Köszönöm, hogy megnyugtattok, jó érezni, hogy nem vagyok teljesen hülye.

Csak értelmesen, logikusan gondolkodok.

Úgy készülök a következő tárgyalásra, hogy ezek megvannak, elég nagy összeg. 20 millára jött ki a ház kompletten ebből az enyém az 55%-os rész. Kértem egy értékbecslést a házra az 24 milla. A valós eladható ár szerintük 85%-os ár jelenleg. Én ettől kevesebbel 16 millás értékkel számoltam és ebből kérem a %-omat.

Maximálisan korrekt vagyok, bár nem igen érdemlik meg.

Ha ezt elutasítják akkor marad a kőkemény követelős rész és a vagyonmegosztás kérése a bíróságon a totálisan nagy összegekkel.

Csak megjön az eszük. Bár...... :)

monalisa1 # 2014.01.26. 14:50

Igazságügyi építész szakértő mérnököt kell felkérni aki elvégzi a házból a téged megillető érték/összeg kiszámítását, az elvégzett szakmunkák- segédmunkák Ft/óradíj meghatározása - van egy építőipari kisipari munkák árjegyzéke ami alapján a szakértő dolgozni tud. (A szakértői díj 100+ ezer Ft fölött le majd.)

Amikor ez megvan tedd le a nejed- és szülei asztalára: X összeget követelsz melyet 15 napon belül fizessenek ki - egyből távozol a házukból. Nemleges esetben bírósághoz fordulsz a pénzed követelése miatt., rájuk nézve rossz esetben a házat még el is árverezhetik...

----
  • laikus hozzászóló
pohicop # 2014.01.26. 13:33

Köszönöm a választ.

Ez mit takar? Hogyan tudom ezt így számolni?
Annyiból aggályos nekem csak, hogy amíg a házban vagyok akkor van esélyem a fizetési hajlandóságukra.
Ha a te módszeredet alkalmazom akkor ki tudnak rakni a lakásból, tehát ha elismerem, hogy az tényleg az övé.
De hát ugye ez nem így van, hiszen együtt építettük, csak, hát a papíron az övé.

Nekem a lényeg a házban maradás, mert nincs hová mennem. Ezzel együtt a fizetési hajlandóságuk nő. Csak a jogosan engem megillető pénzt kérem, sőt kevesebbel is beérem csak jussunk minél előbb a végére ennek az őrületnek...

Az ő hozzáállásuk, miszerint semmi nélkül takarodjak az nekem nem opció.... érthető módon :)

ObudaFan # 2014.01.26. 12:56

pohicop

Számolni kell, mert lehet, hogy éppen azzal jársz jobban, ha az ő különvagyona a teljes ingatlan és te kötelmi igényként követeled a ráfordításaidat.

ObudaFan # 2014.01.26. 12:49

1,Ha a gyermek láthatásában megegyezünk illetve tartásában, az ingatlan tulajdonjogi kérdését nem ebben a perben kéri a párom de,igényét bejelenti, a vagyonmegosztásban nem egyezünk ezek után közös lehet a válás?

Ha a lakáshasználatban és az ingók megosztásában is megegyeztek, akkor igen. De az alapján, amit eddig itt leírtál, az ingókban nem tudtok megegyezni.

2, Amíg nincs egyezség a vagyoni dolgokban utána mondják ki a válást? Vagy a válást kimondják és folytatódik a vagyonmegosztással?

Kimondják előtte,

pohicop # 2014.01.25. 18:40

Kezd durvulni a helyzet nálunk. Alap felállás, hogy feleségem nevén a telek. Felépítünk rá egy házat az ő pénzéből, szülei pénzéből és az én pénzemből úgy, hogy a ház építését édesapám én, a brigádja és barátaim kollégáim végzik 90%-ban. A ház asszony nevén marad, vesz fel hitelt ebből befejezzük belülről még. Élünk benne éveken át. Minden félretett pénzünket évente ráköltöm évi 1 millió kb. ezt 3 éven át.

Ezt követően jön a vezérhangya (mikor épp kész a ház teljesen, minő véletlen), hogy megcsalom őt váljunk el. Én nem akarok miért is akarnék, nem csaltam meg.

Na eljutunk a békéltetőre még ott is azt állítja, hogy a ház kizárólag az övé, mert együttélést megelőzően az ő nevén volt, ő vett fel rá hitelt és a szülei adtak rá pénzt.

Ez így is van, na de az építés alatt ráköltött több millió egésze, az együtt élés alatt ráköltött 3 milla fele az csak az én részem a házból. És a belefektetett munka egy komplett kőműves brigád munkája is értéknövelő a házban, hiszen nélkülük csak kőkupac lenne a helyén.

Én itt lakom a mai napig ő elköltözött a kislányommal a szüleihez.

Ma ordibált velem telefonon, hogy mikor takarodok már el végre a házából. Mondtam neki nyugodtan, hogy nincs hová mennem, nem is akarok sehová menni a bírósági tárgyalás végéig. Azt ordibálta, már pedig eltakarodsz onnan mert az az enyém. A gyereket meg nem adja oda. Pedig nincs neki ítélve...

Nyugtassatok meg, hogy az építkezés során házra költött milliók megilletnek engem (van számlám, átutalási bizonylatom). Az együttélést követően lakásra költött milliók fele megillet engem (számlák jó része megvan). Az édesapám és brigádja, barátok, kollégák és az én ellenszolgáltatás nélkül maradt munkámnak az értéke (ha kell leszámlázzák munkadíjként) követelhető a vagyonmegosztás során.

Én nem is értem, hogy állíthat olyat, hogy egy 25 milliós házat felhúzott a keresetéből a szülei segítségével.

Ha ezt állítja folyamatosan akár vagyonosodási vizsgálatot kérhetek rá és a szüleire? Ez biztos igazolná, hogy még a felét se voltak képesek előteremteni.

Csak arra alapoz, hogy az együttélés előtt nevén lévő dolog az ő külön vagyona. Ez elfogatható dolog vagy butaság, ahogy én gondolom.

Sherlock # 2014.01.25. 18:31

Miért jut nekem eszembe rólad szegény Ilenarth?

Ne fesd a falra. Btw jól eltűnt, a blogját pedig törölték.

xxxxxxxx # 2014.01.25. 17:33

Én Önöket tisztelem, mert szabad idejükben segítenek tanácsaikkal a bajba jutott embereken. Eszembe sem jutna a kamarához fordulni...
Válaszaikat köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.25. 17:16

Miért jut nekem eszembe rólad szegény Ilenarth?

xxxxxxxx # 2014.01.25. 16:41

1,Ha a gyermek láthatásában megegyezünk illetve tartásában, az ingatlan tulajdonjogi kérdését nem ebben a perben kéri a párom de,igényét bejelenti, a vagyonmegosztásban nem egyezünk ezek után közös lehet a válás?
2, Amíg nincs egyezség a vagyoni dolgokban utána mondják ki a válást? Vagy a válást kimondják és folytatódik a vagyonmegosztással?

xxxxxxxx # 2014.01.25. 16:41

ObudaFan # 2014.01.25. 15:19

Lefolytatni lefolytatják, de akkor enm lesz közös megegyezéses bontás.

zotya68 # 2014.01.25. 15:14

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy válás közös megegyezéssel történik, az első tárgyaláson túl vannak a felek, és ott szinte mindenben megegyeztek, úgy ahogy a keresetlevélben le volt írva (tulajdonképpen már csak a gyerek láthatásában kell megegyezni), és az alperes nem megy el, vagy nem tud megjelenni a második tárgyaláson, akkor azt lefolytatják-e úgy is?

ObudaFan # 2014.01.25. 11:45

1, Közös válásnál kötelező a megegyezés a keresetlevélben kért dolgokban igaz?
Ha én nem értek egyet a keresetlevélben foglaltakkal, akkor ne egyezzek bele a közös válásba?

Közös megegyezéses bontáshoz sem feltétlenül kell mindenben megegyezni, amit a keresetlevél tartalmaz, abban kell, amit a törvény erre előír.

2, Az ingatlan tekintetében használhatom kizárólagosan, annak minden terhével, de az őt megillető részarány ellenértékére a vagyonközösség megszüntetése esetére igényt tart, mely igényt nem ezen peres eljárásban kívánja érvényesíteni.- Vagyis nem kéri a perben az ingatlanról történő rendelkezést, lakjam benne, és ha én akarom rendezzem én egy külön perben. 6% illeték fejében, mivel tudja, hogy nem ebbe sem egyezünk? Ugye nem kérhetem, ebben a perben viszontkeresettel?

Lehet kérni, de ez valóban nem befolyásolja semmiben az illeték mértékét.

pohicop # 2014.01.24. 20:03

Szerintem kérheted, de a 6% így is fenn áll, mint befizetési kötelezettség. Hacsak nem kapsz költségmentességet, vagy illetékfeljegyzést. Illetékfeljegyzés esetén itt már írták, hogy a költségek a végén fizetendők és általában a bíró meg szokta osztani, tehát mindjárt csak 3% az a 6%. Arra kell a 6%-ot befizetni amennyit kérsz.... nem az egészre.
Én így tudom.