Válás, vagyonmegosztás

xxxxxxxx # 2014.01.24. 19:12

1, Közös válásnál kötelező a megegyezés a keresetlevélben kért dolgokban igaz?
Ha én nem értek egyet a keresetlevélben foglaltakkal, akkor ne egyezzek bele a közös válásba?

2, Az ingatlan tekintetében használhatom kizárólagosan, annak minden terhével, de az őt megillető részarány ellenértékére a vagyonközösség megszüntetése esetére igényt tart, mely igényt nem ezen peres eljárásban kívánja érvényesíteni.- Vagyis nem kéri a perben az ingatlanról történő rendelkezést, lakjam benne, és ha én akarom rendezzem én egy külön perben. 6% illeték fejében, mivel tudja, hogy nem ebbe sem egyezünk? Ugye nem kérhetem, ebben a perben viszontkeresettel?

pohicop # 2014.01.24. 16:58

Én a 60%-ot csak onnan vettem, hogy az ügyvédemmel beszéltem az anyumék házából nevemre írt 1/4 rész eladásáról és akkor említette, hogy olyan 60%-on adhatom el az nem baj az adóhatóság szempontjából. Persze itt nekem a minél alacsonyabb áron eladás a lényeg, hiszen csak átadom testvéremnek. Ingyen is megtenném, de nem tehetem bizonyos dolog miatt. Lehet ez a 60 helyett 80% is akár.... az reálisabb szerintem is.

ObudaFan # 2014.01.24. 14:10

De az valóban akár elképzelhető,hogy ha kevesebb a lakott érték rám eső része,mint az a bizonyos anyóséktól kapott rám eső 5 millióFt,akkor akár én fizetek?

Igen.

Vagy legalább ilyenkor kihozzák 0-ra az értéket?

Nem.

Amit Pohicop ír 60%-ot,az tényleg valamiféle "gyakorlat"?

Szerintem annál azért talán magasabb általában.

pohicop # 2014.01.24. 11:42

Húúú ez rosszul hangzik.

oktondi/oktAndi # 2014.01.24. 11:39

T.ObudaFan4
Értem,csak úgy gondoltam,hogy esetleg,mint a tartásdíjnál van egy "szokásos" tól-ig határ.
De az valóban akár elképzelhető,hogy ha kevesebb a lakott érték rám eső része,mint az a bizonyos anyóséktól kapott rám eső 5 millióFt,akkor akár én fizetek?
Vagy legalább ilyenkor kihozzák 0-ra az értéket?
Amit Pohicop ír 60%-ot,az tényleg valamiféle "gyakorlat"?

ObudaFan # 2014.01.24. 11:33

Semmiképp nem 10 millával lógtok anyósodék felé, hiszen a ház árával csökkent az ő feléjük lévő tartozás is... szerintem...

Az egy kölcsöntörlesztés volt, ezért ahhoz semmi köze a ház értékének, akkor sem, ha lakáshitel törlesztése volt. A 10M felével tartozik a feleségének, mert a felesége a közös hitelt ilyen mértékben törlesztette a különvagyonából. Ő meg követelheti a ház értékének felét, de csak a lakott - esetleg részben lakott - értéknek.

pohicop # 2014.01.24. 11:31

Köszönöm. Akkor elméletileg lehet. A bíró előtt ez jelenthet hátrányt? Gyerek elhelyezés kapcsán? Bármi kapcsán az eljárás során?

ObudaFan # 2014.01.24. 11:28

Van valami arra vonatkozóan szabály, hogy életközösség megszűnése és válás kérelem beadását követően mikor lehet új párkapcsolatot kezdeni?

Természetesen nincs.

ObudaFan # 2014.01.24. 11:27

M -ért. Ha a legrosszabbat nézzük és a lakott forgalmi értékkel számolnak,akkor ebből mi lehet?
(számomra lakott értéke nincs egy háznak,mert ki az a bolond aki megveszi lakottan?Lehet,hogy ebből a megfontolásból kiindulva nem tudom értelmezni ezt a lakott forgalmi értéket?!)Köszönöm a választ előre is!
Erre egyébként valami jogszabályi hivatkozás van?

Ha lenne rá jogszabályi hivatkozás, hogy mennyi a lakott forgalmi érték, akkor aligha kellene rá szakértő.

pohicop # 2014.01.24. 11:21

Értem a te eseted elég bonyolult, főleg, hogy a törlesztő részletek nőttek a ház árak padig csökkentek.
Így amit belefektettél az el is úszott jóformán...
De mondjuk ha 10 millát adtak anyósék, 10 milla részletet kifizettetek közösen, akkor is 1/4-ed a tiéd. Tehát ha 14 milla most a ház akkor 3,5 milla.... bár ha a 60%-os részt is belevesszük az úgy elég kevés....
Semmiképp nem 10 millával lógtok anyósodék felé, hiszen a ház árával csökkent az ő feléjük lévő tartozás is... szerintem...

oktondi/oktAndi # 2014.01.24. 09:48

2 dolog:
1.,Én külön nem tettem bele semmit."Együtt" törlesztgettük.azaz én én annyival tettem bele többet,amennyivel többet kerestem.(nem kevéssel),de arról volt szó,hogy ez házasságnál nem számít!

2. Anno ObudaFan azt írta valakinek,hogy ez az arányosítás nem megoldás,nem így kell számolni. Nekem Ő számolta ki,hogy a 14 M-ból 2 M-óm marad,ha anyósék adtak 10M-ót.
De most Ő nem járt erre tegnap óta,Immaculata 1000 éve nem volt itt,KBS pedig az ilyen típusú kérdésekre elég ritkán szokott válaszolni ahogy én látom. Nyílván nem ez a fő területe. Mindenesetre Valaki szakértő majdcsak válaszol,ha erre jár!!! ELŐRE IS KÖSZÖNÖM! Várom a választ,mert nem tudom mit mondjak az asszonynak!

pohicop # 2014.01.24. 09:47

Van valami arra vonatkozóan szabály, hogy életközösség megszűnése és válás kérelem beadását követően mikor lehet új párkapcsolatot kezdeni?

Mert végül is még elválva nem vagyunk, de az sem várható el, hogy ha 4 évig húzódik a válás addig ne kezdjen új életet az ember, ha netán van lehetősége rá. Sőt esetlegesen egy új kapcsolatban gyereket vállaljon, normális életet éljen.

Tehát mikor lehet új párkapcsolata, gyereke mástól az embernek? Csak válás kimondása után? Vagy az életközösség megszűnését követően....már a válási eljárás alatt?

pohicop # 2014.01.24. 09:21

Egyszerűbb ha kiszámolod %-osan. Te beletettél a házba 4 milliót mondjuk, a feleséged anyósodékkal együtt 6 milliót mondjuk. Így a tiéd 40% az övék 60%. Ha 10 milla a ház akkor ugye megkapod amit beletettél. Ha csak a 60%-át éri a lakhatás miatt akkor 6 milla ugye annak a 40%-a 2.4 milla.

Én valahogy így képzelem el logikusan.
De mondom ez a 60% nem biztos, csak hallottam valahol...

oktondi/oktAndi # 2014.01.23. 21:36

Akkor jól értem?:
Ha 14M-ót ér,amiből 7 járna nekem,de mivel 10M-ót anyósék adtak mindjárt oda is kell adjak az asszonynak 5 M-ót,tehát marad:2 azaz KETTŐ M Ft-om az új életre. Míg ennél az akciónál a 14M-nak csak a 60%-át éri,tehát kb.8,4 M-ót,amit ha elfelezünk akkor az enyém 4,2. Anyóséknak meg továbbra is adnom kell az 5 M-ót? Ez KOMOLY??!! Eljövök a lakásból és tényleg én fizetek? Én ezt az előbb csak poénnak szántam!
Ugye nem jól tudja Pohicop?!
SEGÍTSÉG!!!

pohicop # 2014.01.23. 21:21

Nem akarok hülyeséget írni, de valami 60%-át éri akkor...

oktondi/oktAndi # 2014.01.23. 20:05

Háát,abban,hogy jelenleg mennyit ér a ház,még lehet,hogy meg tudnánk egyezni,de hogy annak mennyi a lakott forgalmi értéke abban már biztosan nem.
85nm-es ház a nem olyan iszonyatosan hatalmas a 3 emberre,de bőven elférnek benne.Mondjuk eladható 14 M -ért. Ha a legrosszabbat nézzük és a lakott forgalmi értékkel számolnak,akkor ebből mi lehet?
(számomra lakott értéke nincs egy háznak,mert ki az a bolond aki megveszi lakottan?Lehet,hogy ebből a megfontolásból kiindulva nem tudom értelmezni ezt a lakott forgalmi értéket?!)Köszönöm a választ előre is!
Erre egyébként valami jogszabályi hivatkozás van?

pohicop # 2014.01.23. 19:12

Köszönöm a választ.

pohicop # 2014.01.23. 19:11

Ha meg tudtok egyezni akkor nem. Ha nem tudtok megegyezi akkor szerintem igen...

oktondi/oktAndi # 2014.01.23. 17:14

Hát nem,mert ahhoz még kicsik!
Kb.érték,százalék sincs?
Akkor ilyenkor mindíg muszály az ingatlanszakértő?

ObudaFan # 2014.01.23. 15:35

oktondi/oktAndi

Azt majd az ingatlanforgalmi szakértő megmondja, hogy éppen az adott ingatlanra mennyi a lakott érték, vagy a részben lakott érték.
Ezt nem kapod meg, ha nagykorúak lesznek a gyerekek. Gondolom, az meg nem vigasztal, hogy ha addig egyikőtök se kérné a vagyonmegosztást, és közben nagykorúvá válnának, utána már beköltözhető értékkel kell számolni.

ObudaFan # 2014.01.23. 15:33

pohicop

A te esetedben nem itt élnek a gyerekek, tehát itt nem a lakott értéket kell számolni.

oktondi/oktAndi # 2014.01.23. 13:26

Magyarul ez azt jelenti,hogy a ház ér X Ft-ot,abból levonnak valamennyit és azt lehet tovább osztani?
Ez százalékos összeg,fix összeg a gyerek korától függően,vagy hogy van megállapítva?
Ezt valamilyen törvény írja elő? Még hány bőrt lehet lehúzni rólam?
A végén nem kapok semmit a házunkból? Esetleg én fizetek,hogy bennt maradhasson az asszony meg a gyerekek? Ezt az összeget,ha nagykorúak lesznek a gyerekek valami módon visszakapom,vagy elúszott örökre? Bocsánat a sok kérdésért,de ez most szíven ütött!!!

pohicop # 2014.01.23. 11:20

Ez a lakott érték mit takar pontosan?
Ez érdekel engem is.
Nekem a feleségem elköltözött az anyukájáékhoz a gyerekkel.
Én élek a lakásban. Vagyonmegosztás során ő fizet ki eddig úgy néz ki, vagyis alap verziója, hogy övé a lakás a bíróság előtt, mert a nevén van az együttélés előttről.
Így ne akarjak onnan semmit.
Más kérdés, hogy milliókat költöttem a házra számláim is vannak. Meg én építettem fel az apukámmal és barátokkal, kollégákkal.
Szóval ezen esetben én úgy gondoltam kiszámoljuk kinek mekkora %-a van a lakásban. Felértékelik a lakást és ez után már könnyen látható mennyivel kell kifizetnie.
De akkor ez nem így van? Még ez is kurtítható a lakott értékre?

ObudaFan # 2014.01.23. 08:12

oktondi/oktAndi

Mivel közös kiskorú gyerekeitek élnek bent, akiknek a lakhatásáról neked is gondoskodni kell, ezért csak a lakott érték (vagy ha az ingatlan meghaladja a gyermekek és anyuka méltányolható szükségleteit, akkor a részben lakott érték) rád eső részére vagy jogosult a vagyonmegosztásnál, ami alacsonyabb a beköltözhető értéknél.

ObudaFan # 2014.01.23. 08:08

xxxxxxxx

Ezt a bíróság esetről esetre mérlegeli, figyelembe veszi a közös háztartás létét, a gazdasági közösséget, az érzelmi és a szexuális közösséget is.