Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2014.02.10. 19:06

harckocsis

Egyrészt birtokvédelmet kérhet a jegyzőtől, másrészt arra az időre, amíg az ingatlant nem tudja használni, többlethasználati díjat követelhet tőled.

fulopgabor # 2014.02.08. 06:56

2010-ben elváltam, és a szívemre hallgatva mindenem otthagytam a gyermekeim miatt a feleségemnél, megtörtént a vagyonmegosztás és csendben elváltam. Ő 3 hónap után összejött egy barátommal akivel azelőtt 13 évig voltunk barátok. Azóta vele van. A két kislányom közül a nagyobbik most úgy döntött, hogy hozzám költözik, mert nem bírta elviselni az exem párját. Változás állt be az életemben a gyermekem hozzám költözése miatt és sajnos az anyagi helyzetem és a lakás ahol lakom sem a legjobb, mivel egy szobában lakom most 14 éves lányommal. Új lakás vásárlására nincs pénzem, az exem pedig megpróbálja elvenni a lányom.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy a közösen szerzett házasságunk alatti vagyont, a családi helyzetem megváltozására való tekintettel megpróbáljam megosztani, vagy legalább valamilyen kártérítést, kompenzációt kérni az exemtől, mivel a két közös gyermekünk közül a nagyobbik már velem él 3 hónapja.

Köszönöm válaszát.

harckocsis # 2014.02.07. 17:00

Értem. Köszönöm a választ.

Azért gondoltam a zárcserét, hogy az én birtokom értékeim ne legyenek veszélybe tőle, ha hazajön "hívatlanul".
Miért kell neki kulcsot adnom?
És ha kicserélem a zárat és nem adok neki kulcsot?
Ezen kívül ki is jelentem?

Mit tud tenni?

ObudaFan # 2014.02.07. 15:10

Zárat nem cserélhetsz, vagy ha zárat cserélsz, biztosítanod kell neki kulcsot. Ha önként kiköltözött, akkor ki lehet jelenteni, de azzal egyébként sokat elérni nem fogsz.

harckocsis # 2014.02.07. 14:59

Jó napot!

Kérdésem lenne az urakhoz.

Dunaújvárosban lakom. Feleségem tulajdonában van a házunk. Válunk éppen. Feleségem elköltözött a lakásból 4 hónapja. Vannak itt ruhái és egy két háztartási gépe. De nem jár haza. A lakásba sok pénzem fekszik, de az ő nevén van a ház hivatalosan. A per során majd rendeződnek a tulajdonviszonyok. Addig is mik a jogaim? Zárat cserélhetek? Kijelenthetem a lakásból őt két tanúval igazoltan, hogy nem lakik itt?

ObudaFan # 2014.02.05. 15:02

A felét valószínűleg nem, mert valamekkora különvagyonod van a házban a szülői ajándékra tekintettel. Azt kell végigvezetni, hogy a különböző adásvételek után a jelenlegi érték mekkora része lett ebből finanszírozva.

mollybeni # 2014.02.05. 10:37

A feleségemmel 1999 ben házasodtunk össze.A lakást én és a szüleim segítségével vettük 2,5 millió forintért ami az én nevemen volt.
2004 ben majdnem elváltunk,de a félreértéseket sikerült rendezni.Ezáltal eladtam a lakást és vettünk egy másikat.A lakást 7,5 millió
forintért adtam el ami az én nevemen volt.A másik lakáshoz felvettünk 2,5 millió forintot közösen.Sajnos az új ház 50-50% ban lett névre írva.
A kölcsönt közösen kifizettük.
Azt szeretném kérdezni most válás alatt hogy jogosan követeli a ház fele összegét vagy nem.
Mivel csak a törlesztő rész fele volt az övé.
Várom válaszát.Köszönettel István.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 20:00

Az úgy közös vagyon. A különvagyoni dolog meg elenyészett.

dette # 2014.02.04. 19:35

T.Ügyvéd Úr!

azt értem a kicserélés alatt,hogy a házassági szerződésben pl.fel van tüntetve ,hogy a feleségnek volt egy mosógépe.Nem volt már uj de most hogy válnak a feleség mivel szerepel a szerződésben egy mosógép(ami azóta már tönkrement és lett véve egy új)úgy vesz hogy az az övé saját vagyona a másik mosógép helyett.minden ami ingóságként szerepel a szerződésben és újat vettek helyette az az ő külön vagyona!!!Így ők azt állítják ,hogy a páromnak nem jár semmi.Ami nincs
a szerződésben arról pedig azt állítják hogy a szülők vették!!!Ez teljesen átlátszó.
Várom szíves válaszát.Üdv:Dette

csabi 10 # 2014.02.04. 17:18

Tisztelt Ügyvéd úr

Csak én úgy tudom hogy a házasság előtt szerzet vagyon az nem osztható és én 1990-ben vetem a házat és 1991-ben nősültem.

Tisztelettel Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 09:29

Közös. Az arány lehet kérdéses, de szerintem az is 1/2-1/2.

De a bíróság ezt nem fogja hivatalból észlelni.

csabi 10 # 2014.02.04. 02:44

Tisztelt ügyvéd ur

Én jelenleg már elváltam és mind a két gyermekem velem él, de egy vagyon megosztási per közepén vagyok.Van egy házam amit én 1990-ben vetem kölcsönre.Mivel állami gondozott voltam ezért az államtól kaptam kamatmentes kölcsönt.A ház 1/1 ben az én nevemen van a mai napig.A volt feleségemmel 1989 óta voltam együtt de 1991 ben házasodtunk össze így a kölcsönt közösen fizettük.És a kérdésem az lenne hogy mivel én a házat már házasság előtt vetem,a kölcsönt is csak kizárólagosan én kaptam mivel állami gondozott voltam, így mire számíthatok a bíróságon?
köszönettel Csaba

ObudaFan # 2014.01.31. 19:07

A különvagyon értékén vett vagyontárgy különvagyon főszabály szerint. 15 év házasság után van egy nagyon-nagyon szűk körű kivétel.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.31. 16:38

Pontosan mit jelent az, hogy "ki lettek cserélve újra"?

monalisa1 # 2014.01.31. 15:09

Laikus hozzászólóként: 12 év alatt szinte minden elhasználódik, amortizálódik - még az időközben újként vásárolt ingóságok is nagyobbrészt -, így semmit sem lehet "újkori" áron számítani. Tehát majd' mindennek erősen nyomott ára van.

dette # 2014.01.31. 14:08

T.Ugyved ur!

Az lenne a kerdesem,hogy most valik a parom.Van hazassago szerzodes a feleseg hazarol es par targyrol.Az lenne a kerdesem,hogy azok a targyak ha tonkrementek vagy ki lettek cserelve ujra akkor az a feleseg kulonvagyonanak szamitanak??Mert ok annak szamoljak es 12 ev utan ki akarjak semmizni.Ez nagyon atlatszo!!! Letezhet ,hogy a birosagon elhiszik ezt???
Varom surgos valaszat Udvozlettel Dette

ObudaFan # 2014.01.31. 12:18

Az a baj, hogy semmilyen lényeges információt nem osztottál meg, amivel kapcsolatban legalább lehetne valamit írni. Ha az a lakás valóban közös, akkor miért ne járna abból neked?
Egyébként mi az, hogy kitoloncoltak? Az utolsó közös lakásban a per végéig, vagy a bíróság eltérő intézkedéséig jogod van bent lakni.

luncsibuncsi # 2014.01.30. 19:06

Súlyos beteg lettem gyermekem születése után néhány hónappal.Nyáron voltunk 5 éves házasok. A férjem júliusban adta be a válókeresetet, azt állítva, hogy már 2 éve különél tőlem.
A közös lakás egy külterületi ingatlan volt, egy afféle szocreál "vikkendház"(ha értitek, mire gondolok: olyan innen-onnan összehordot-lopott tákolmány) amit kibővítettünk, de az esküvőnk idején még nagyon nyers állapotban volt, sem a fűtés, sem burkolatok,semmi nem volt sehol.
Nagyságos úr most nagyon válni akar,, az új nő is be van már spájzolva, én meg ki lettem toloncolva egy cca. 50 m"-es prolilakásba, amiben szinte semmi nem működött, de ki lett festve, így legalább a redva java letudva, amit az elhalt ősök hagytak maguk után.
Mivel mozgásomban korlátolt vagyok, nem tudom a gyereket oviba hordani, és vásárolni sem tudok menni. Segítségre szorulok.De a gyerekkel születése óta csak és kizárólag ÉN foglalkoztam, az apja egyáltalán nem törődött vele.SŐT: durva és goromba volt a kicsivel csecsemőkora óta.
Betegségemmel nem foglalkozott, orvoshoz SOHA nem vitt el.
Folyamatos munkaviszonyból mentem gyesre,ám mikor letelt, jövedelem nélkül maradtam. Addigra már sehová nem tudtam eljutni, és intézni az ügyeimet.Szüleim több száz kilométerre laknak, de őket is elmarta mellőlem a jóember.Sem szomszédaim, sem ismerőseim nincsenek ebben a városban. SOHA nem voltunk SEHOL együtt,kivéve ismeretségünk kezdetén, akkor egy étterembe elvitt a gáláns úr.
Tulajdonképpen ki akar tenni minket az utcára, valami nevetséges gyerektartással. Úgy gondolja,, nekem semmi sem jár, és az ügyvédje is ebben támogatja.
Valóban így van?Segítsen valaki!

pohicop # 2014.01.28. 18:52

Köszönöm. Várok akkor türelmesen. Ez van. Bejelöltelek face, ha nem gond, ha igen, max nem jelölsz vissza :)

ObudaFan # 2014.01.28. 18:42

pohicop

Kénytelen vagy megvárni az ideiglenes intézkedést, annál gyorsabb eszköz nincs a perben.

pohicop # 2014.01.28. 18:38

18 hónapos kis tündér királylány :) Imádom...
Holnapra megkaptam 10-17 között, nagy kegyesen...
Most happy vagyok... :)

xxxxxxxx # 2014.01.28. 17:40

Milyen idős a kislányod?

pohicop # 2014.01.28. 16:10

Valami jó ötlet arra, hogy miként tudnám többet látni a kislányomat?

Asszonypajti ugye mikor kijelentette, hogy beadja a válópert, akkor elvitte magával az anyukájáékhoz.

Ítélet gyerek elhelyezésről nincs még semmiféle.

Ha kérem nem adják, vagy ha adják akkor időpontokat szabnak meg, lehetőleg olyat ami nem jó nekem, stb...

Elmegyek el akarom hozni nem adják.... patt helyzet. Erőszakkal nem hozhatom el ugye....

A kislány bejelentett lakcíme az ahol én tartózkodok, gondoltam még erre, hogy amikor asszony dolgozik és én itthon vagyok esetleg kérem anyóstól és ha nem adja akkor ha más nem rendőri segítséggel hazahozom, amiről készül egy rendőri jelentés. Az apja végül is én vagyok, csak több jogom van, hogy nálam legyen a gyerek mint anyósnál napközben... nem?

Vagy rosszul gondolom?

Esetleg valami ötlet?

Vagy maradjak a seggemen tűrjek és várjam meg az ideiglenes ítéletet? Csak hát hiányzik a kislányom :(

ObudaFan # 2014.01.27. 22:27

Igen, egyes esetekben elegendő ellenkérelemben, egyes esetekben pedig viszontkeresetben. Ha viszontkeresetet kell benyújtani, az illetékköteles. Hogy mennyi az illetéke, az attól függ, mit kérsz. A lakáshasználatra vonatkozó igény esetén 21.000 Ft.

xxxxxxxx # 2014.01.27. 21:15

Ha a keresetlevélben foglaltakkal nem értek egyet akkor kérhetem én a bíróságtól a felperes által kért dolog ellenkezőjét? Pl: a lakás tényleges megosztását? Ha igen ez rám nézve milyen illeték befizetéssel járna?