Válás, vagyonmegosztás

monalisa1 # 2010.04.30. 17:45

Az általad felhozottak elfogadható bizonyítékok, mert az ellenkezőjét ő sem tudja megcáfolni. (Bizonyára a pénzt nem ittad el, nem játékgépezted el stb.)

Egy élettársi kapcsolatban is, ahol közös az érzelmi kapcsolat (= lásd közös gyermekek!) és az anyagi gazdálkodás, közös kell hogy legyen az "együtt nevetünk együtt sírunk" elv is.

Ezzel együtt ha nem vállalja a saját részét az adósságból kénytelen leszel perre vinni a dolgot.

ml.

apalányai # 2010.04.30. 17:48

monalisa-köszönöm

ObudaFan # 2010.04.30. 19:38

Elsősorban azt kell bizonyítanod, hogy közösen gazdálkodtatok.

fenna # 2010.05.01. 09:02

Kedves Fórumozók!

A helyzetem a következő: 9 éve vagyok házas, a férjem házát a szülei lakják, ami az én állandó lakcímem is. Mi a szülei nevén lévő házban élünk. A közös pénzünk sokszor többféle indokkal (testvére prbolémai stb.) "bekerült a közös családi kasszába". Ha válunk, valóban létezik olyan törvény, hogy 7 év házasság után a házasságba bevitt vagyon közössé válik (a férjem nevén lévő ház)? Vagy válás esetén egyetlen fillér nélkül távozom?

A válaszokat előre is köszönöm!

kaméleon # 2010.05.01. 09:25

Valószínűleg ez a mondat az, ami a különvagyon közössé válásának legendáját szövi: „Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgálja, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenöt évi házassági együttéléssel közös vagyonná válik.
Ez azonban nem vonatkozik az ingatlanra (sem). Hogy egyetlen fillér nélkül kell távoznod, az egyáltalán nem biztos. Ügyvéd felvilágosít a lehetőségeidről, de ha nem tudsz ügyvédet fogadni, akkor érdemes hosszan visszaolvasgatni az összes rád vonatkoztatható topic-ot. Nagyon sok ötletet fogsz kapni, illetve, a kérdésedet konkrétabban meg tudod majd fogalmazni. Először mindenképpen tájékozódj alaposan, és csak utána lépj!

MajorDomus # 2010.05.02. 19:15

Fenna !
Ha ez igy lenne én 7 évenként ujra nősülnék !

Egy házassággal nem lehet megszerezni a másik-vagyonát,amihez te nem járultál hozzá !

Azt senki nem mondta hogy egy fillér nélkűl távozol,de házat nem szereztél magadnak azzal hogy 9 évig a férjed szűleinek a házában laktál.
A közösen szerzett vagyon fele megillet, közös gazdálkodásnak kell tekinteni - nagyon helyesen - a gyereknevelés és háztartási munka végzését is.
A férjed lakásához viszont semmi köződ. Igényt tarthatsz a közös pénz felére, s a berendezési tárgyak felére.

Bahrat # 2010.05.02. 21:50

Kedves Fórumtársak!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy férjemmel válni készülünk. Neki új kapcsolata van, épp ház eladás kellős közepén vagyunk, már megvettük az új ingatlant is (akkor én még nem tudtam a barátnőjéről)olyan módon hogy én tulajdonos ő pedig haszonélvezeti jogot kapott. A jelenlegi helyzettel én nem tudok együttélni, milyen lehetőségeim vannak? A 6 éves lányunk velem marad, közös megegyezéssel szeretnék elválni hogy a gyereket minél kevesebb megrázkodtatás érje.

Köteles vagyok vele együttélni? Még el se váltunk de ő már az új kapcsolatával együtt vitte el itthonról a lányomat sétálni és aszeme láttára csókolóztak!

kisokos # 2010.05.03. 08:49

Bahrat,

Nem vagy köteles vele együttélni, bármikor különköltözhetsz. A házból ugyanakkor nem fogod tudni kirakni őt, ha nem akar saját maga elmenni. Érdemes lenne ezért megegyezni. Természetesen ha ez nem megy, pert is indíthatsz, de az nagyon hosszú és nagyon drága lesz.
Nem vagy jó helyzetben, mivel az ő haszonélvezeti joga komolyan korlátozza a te jogodat az ingatlan használatára. Mindenképpen sürgősen keress fel hozzáértő ügyvédet.

agotaerdosi # 2010.05.03. 09:38

Tisztelt CÍmzettek!
Válásom (élettársi viszony) elindítása után a volt párom próbál alkudozni.
A keresetet gyermekelhelyezés és a közösen szerzett vagyon illetve tárgyak megosztása miatt nyújtottam be.
13 éve alatt én beleraktam a kapcsolatunkban összesen 5 mft-ot, egy lakáseladásból illetve egy öröklésből.
a volt párom nem dolgozik, a nevén csak egy autó van, milyen esélyeim vannak a vagyonmegosztás kapcsán.
A maradék kb 1000000 ft nála.
Ha jól tudom vagyonmegosztásnál előre ki kell fizetnem az illetéket.
üdvözlettel

kisokos # 2010.05.03. 09:47

agotaerdosi,

élettársi kapcsolat esetén a szerzéshez való hozzájárulás arányában kell a vagyont megosztani azzal, hogy a háztartásban végzett munkát, gyermeknevelést is figyelembe kell venni.

Ha az eladott lakás még az együttélés előtt szerezted, és örököltél is, az mind a te különvagyonod. Az is, amit vettél rajta. A fennmaradó rész a közös, azon osztoztok a hozzájárulásotok arányában.

vagyonmegosztásnál előre ki kell fizetnem az illetéket
Igen, bár lehet perfeljegyzést kérni és utólag fizetni, ha ennek a bíróság helyt ad.

MajorDomus # 2010.05.03. 20:48

Ha csak egy autó van a nevén,akkor miről akar alkudozni ?
Az elmult 13 évben dolgozott ? Mivel járult hozzá a közös vagyonhoz ?

Lehetséges hogy az autóval s a maradék 1000000 ft-al ki is van fizetve ! Akkor miről vitatkozik ?

kiraangel # 2010.05.03. 21:40

Kedves szakértők és fórumozók,

a segítségüket szeretném kérni. A szüleim válnak, 2 nap múlva van kiírva a tárgyalás. A helyzet az, hogy anyut nem igazán érdekli az egész. (pszichiátriára jár, úgy gondoljuk, hogy a betegsége és a gyógyszerek hatására nem foglalkozik úgy a dologgal ahogyan kellene...) Idáig próbáltuk rábeszélni, hogy fogadjon ügyvédet, de hiába -hajthatatlan. Folyton azt mondja őt nem érdekli, csak túl akar lenni rajta, pedig nagyon kellene mert elég bonyolult az ügyük. Ezért végső elkeseredésemben írok ide :( Kérdésem az lenne, hogy kaphat -e kirendelt ügyvédet vagy azt előre kellett volna bejelenteni? Az öcsém tud csak anyuval menni, de egyáltalán ő beleszólhat a tárgyalásba? Ha anyu nem akarja, akkor ő tehet bármit is érte?

Továbbá lenne még valami. Anyu nem tud majd gyerektartást fizetni, ő úgy akarja, hogy lemond a családi házuk tulajdonjogáról a gyerekek részére. De a házon kívül még van egyéb közös vagyonuk is, pl állatok (bikák) autó, bútorok stb azokról is le kell mondania? Vagy az feleződik?

És még egy utolsó kérdés: apunak feltehetően nagyobb összeg van félretéve bikák eladásából amit nem tudom hol tart -meglehet a párnája alatt :/ - annak a pénznek a felét is követelheti anyu?

Ha esetleg szükséges a válaszhoz leírom a körülményeket nagy vonalban. A szüleim pár hónapja költöztek külön, amikor is az egyik ingatlanjukat kitulajdonította az állam autópálya építés céljából. Mindketten megkapták a részüket, és anyu vett egy kisebb házat oda költözött. A nevelőapám a családi házukban neveli a 4 féltesómat akik sorban 14, 15, 16 és 17 évesek, még mind iskolába járnak. Anyu jelenleg betegszabadságon van, pszichiátrián kezelik és nagyon valószínű, hogy hamarosan rokkantnyugdíjas lesz emiatt. Apu követel a 4 gyerekre 8000 Ft/fő gyerektartást. ...Kb. 18 éve vannak együtt és kb. 12 éve házasok. Amíg külön nem költöztek együtt éltek, és közösen végezték az állatgondozást és a földművelést. Állásuk egyiküknek sem volt, ám anyu az utóbbi pár hónapban szerzett egy állást, ott dolgozott. Már jó pár éve kezdett megromlani a kapcsolatuk, az utóbbi időben hol együtt hol külön éltek...

Nagyon köszönöm a segítségüket előre is!

monalisa1 # 2010.05.03. 23:02

Ha a mamád az alperes a válóperben, a tárgyalás megnyíltakor kérheti a bírót hogy részére hivatalból rendeljen ki ügyvédet - lévén nincs tényleges jövedelme.

Egyben kérje, hogy a kirendelt ügyvéddel való találkozásig a bíróság napolja is el a tárgyalást - új időpont majd hivatalból.

A testvéred bemehet a terembe de nem szólhat, hiszen a bíróság részére nem küldött idéző végzést.

Más. A t.díj alóli mentesülés érdekében lehetséges a közös ingatlan - mint vagyoni érték részbeni átadása., pontosan ki kell számítani hogy a négy kiskorúra a 8.000 Ft/hó/fő alapján mennyit is kellene fizetni x éven keresztül, illetőleg mennyit is ér az átadásra kerülő ingatlanrész. (A gyámhatóság is bekapcsolódik majd az ügybe, lévén az ajándékozás részükre történik.)

Az egyes ingatlanok ill. ingóságok és az állatok értékét a perben majd szakértő állapítja meg - nem egyik napról a másikra való, vagyis emiatt is áll majd a tárgyalás.

Azt hogy a papádnak van dugipénze azt a mamádnak kell bizonyítani.

A mamád sajnálatos betegségét remélve a bíróság majd észleli, vagy ha mégsem, az ügyvéd előhozza majd.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.05.03. 23:09

Az első tárgyalás "a" békéltető, egyben az adatok felvétele stb. (A gyermekek születési anyakönyvi kivonatát kell majd vinniük.) Aztán a bíróság 3 hónapra elnapolja a tárgyalást - hátha kibékülnek a felek...

Ezen 3 hónap alatt ha valamelyik fél kéri a per folytatását, a bíróság hivatalból kitűz újabb időpontot - igazából onnantól a válóper.

Ennyi idő alatt meg remélve találkozik a mamád az addigra kirendelendő ügyvéddel.

kiraangel # 2010.05.04. 13:19

Köszönöm a válaszát Lisa!

ObudaFan # 2010.05.04. 16:16

A pártfogó ügyvéd kirendeléséhez először a bíróságtól kell költségmentességet kérni, aztán ha a bíróság ezt megadja, a megyei igazságügyi hivataltól lehet pártfogó ügyvéd kirendelését kérni. Az öcséd csak akkor tehet bármit, ha kap egy meghatalmazást az édesanyádtól.
Ha a bikák közös vagyonba tartoztak, jár, de ez nem derül ki ebből.

monalisa1 # 2010.05.04. 17:21

ObudaFan, a magam részéről is köszönöm a pontosító tájékoztatást.

ml.

csilla1975 # 2010.05.04. 19:29

Kedves fórumozók!!

Tudnátok segíteni?

A helyzet a következő:

A férjem zavart viselkedése miatt beadványt adtunk be a bírósághoz, kértük z elmeállapotának vizsgálatát( pszichológus javasolta). A bíróság ezt elrendelte.
A jegyzőkönyvben ennek nyoma sincs,neki is a pszichológus szakértői vizsgálat szerepel,ahogy a gyerekeknek is,és nekem is.
Hogy létezik az,hogy ami a bírósági tárgyaláson elhangzik,amit a bíró elrendel,a jegyzőkönyvben már nem szerepel?
mit lehet tenni?

monalisa1 # 2010.05.04. 21:27

Egyáltalán mi van a jegyzőkönyvben?! (Ha a tárgyaláson a jegyzőkönyvet a bíró netán magnóra mondta, a pszichiáter helyett pszichológust diktálhatott, esetleg a legépeléskor történhetett a tévesztés.) Szóval vagy az egyik vagy a másik okból történhetett a nem megfelelő szakember kirendelése.

A problémát tisztázni kell és lehet is., ennek érdekében levelet kell írni a bíróságnak - a bírónak, és kérni hogy ellenőrizze az észrevételt. (Ha egyértelmű hogy tévedés történt, végzésben a pszichológust visszahívja, egyidejűleg pszichiátert rendel ki.)

Külön írom: előfordulhat hogy a bíró elegendőnek találja a csak pszichológusi vizsgálatot is.

"Lisa"
laikus hozzászóló

turif # 2010.05.05. 10:44

T. Fórumozók,

Nem tudom jó helyre írok-e.
Az esetemben kérném ki a véleményeteket, tanácsotokat.
Feleségemmel majd 4 éve vagyunk házasok.
Kezdetben azt hiszem akkor még békésebb vizek voltak, mint mostanság. Az elmúlt 1-1.5 évben viszont kicsit megváltozott minden.
Feleségemnek van egy gyermeke, megismerkedésünkkor volt 3 hónapos a babája (A gyerek apja egy meglehetőst hazudozó, szélhámos ember, aki annak idején összetörte és lelépett.)
Én magamhoz fogadtam a kicsit és őt és támogattam őket, amiben csak tudtam.
Úgy 1.5 évvel ezelőtt a feleségem a gyerek apjának lelépése miatt kialakult depressziója miatt - pszichiáterének tanácsára - elkezdett gyógyszereket, antidepresszánsokat szedni, amire rendszerint iszik is néha-néha. Ilyenkor kitör belőle az állat és engem okol mindenért. Káromkodik, veszekszik, nem ritka az, hogy nekem támad.Én már úgy érzem, hogy teljesen kiszerettem belőle. Szeretnék tőle elválni. És itt kezdődik a levelem lényegi része.

• Van egy közös (javarészt hitelezett)lakásunk,amelynek fele-fele arányban vagyunk tulajdonosai.Ő a lakás semmilyen költségét, hitel törlesztő részletét, rezsiköltséget soha nem fizette. Az én pénzem fekszik az egész lakásban. (Ennek ellenére a fél lakást a nevére írattam.)

Érdeklődnék, hogy ebben a helyzetben mi a teendő?
Adjuk el a lakást(nem biztos, hogy megfelelő most a helyzet amúgy sem az ingatlanpiacon) és fizessük vissza a hitelt?Vagy mi a teendő?

• Igényt tarthat-e egyáltalán egy hitelezett lakás felére akkor, ha ő maga semmiből se vette ki a részét?

Én magam nem tudom kifizetni neki a törlesztő mellett a fél lakás árát még részletekben sem, ha arról volna szó.

• Ha esetleg eladjuk a lakást és marad a pénzből valami (már ha marad) akkor gondolom a fele pénzre igényt tarthat. Tudok-e itt egyáltalán bármi is kezdeni?
  • Ha még mindig nem volna elég :) A másik kérdés a gyerek kérdés. Lehet-e esélyem egy esetleges gyerekelhelyezési perben annak ellenére,hogy nem én vagyok a gyerek apja?Én nevelem a kezdetektől fogva a gyermeket és nem biztos, hogy a jelen helyzetben az anyjára merném hagyni. Feleségem napi szinten gyógyszerezik, alkoholizál és állása sincs már évek óta, én tartom el.

Köszönöm

ObudaFan # 2010.05.05. 11:02

Ha a lakást a házastársi együttélés alatt szereztétek, akkor 50-50%-ban akkor is közös vagyon, ha csak a te keresményedből szereztétek meg, kivéve ha már a házastársi együttélés alatt megvolt vagyonodból, vagy ajándékba kapott, vagy örökölt vagyonodból szereztétek. Ez utóbbi esetekben viszont ajándék visszakövetelésének címén vissza tudod szerezni ezt az 50%-ot.

Ha közös vagyon, akkor vagy valamelyikőtök magához voltja a másik hányadát, vagy értékesítitek az ingatlant, és elosztjátok a vételárat.

Hacsak nem fogadtad örökbe a gyermeket, semmi esélyed, amíg nincs mindkét szülő felügyeleti joga megszüntetve.

szasza266 # 2010.05.05. 20:35

Szép estét
nekem olyan problémám lenne hogy a párommal 3,5évig voltunk együtt!mikor megismertem volt egy párja és egy 17hónapos lánya!mélyszegénységben éltek az anyjánál ettek stb!vlelem párszor lefeküdt majd 5nap ismerkedés után mikor a párja elment hetelni felhivta és közölte elköltözik velem!ez megtörtént hamar terhes lett én sokat dolgoztam rengeteget!vettünk autót házat 2év alatt!két hete hagyott el azt mondta a fiunk 1éves kora óta érezte hogy nem ment a dolog!ez ledöbbentett hiszen ha ezt akkor tudom akkor csak az én nevemre a gyerek szocpoljával veszem meg a házat!most a fele az övé mert a szocpol a lány miatt rajta van!végig én fizettem ő még a csekkeket sem adta fel 300ezres gázelmaradásunk van!kérdésem az lenne hogy ha a hitelt csak én vettem fel ő csak adóstárs akkor milyen módon lehetne ezt a helyzetet rendezni?mit követelhet igazolni tudom hogy mennyit fizetett be kb40000ft-ot!közös minden vagy esetleg lehet valami százalékolást kérni?

szasza266 # 2010.05.05. 20:37

az előzőhöz:nem voltunk házasok!

kisokos # 2010.05.06. 07:12

Szasza,

Élettársi kapcsolatban főszabályként a összes szerzéshez való hozzájárulás arányában kell osztozkodni azzal, hogy a háztartásban végzett munkát, gyermeknevelést is figyelembe kell venni. Ha ennek értéke nem állapítható meg, akkor fele-fele. Nem perdöntő, hogy ki a nyilvántartott tulajdonos. Ettől még komoly rész illetheti meg a nyilvántartáson kívülit is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.06. 07:15

Breaking news! Szasza megtalálta a capslock billentyűt!