Válás, vagyonmegosztás

oktondi/oktAndi # 2014.01.22. 20:54

Valaki tudna nekem segíteni?
A legújabb változat,hogy mégse adjuk el a házat,hanem az asszony benne marad a gyerekekkel(szerinte a gyerekek akarják így). Valami lakott forgalmi értéket emleget,amiből ki kell indulni ilyenkor az elszámolásnál.Ez micsoda?Gondolom nem nekem kedvez,ha Ő mondja! Köszönöm a válaszokat!

xxxxxxxx # 2014.01.22. 16:04

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi az életközösség megszakadásának időpontja?
1, Az elköltözés napja?
2,Házon belüli külön szintre kötözés?
3,Vagy ágytól, asztaltól való elszakadás kaptam ilyen választ is?

ObudaFan # 2014.01.22. 10:48

JordanJ

A hitel valóban közös. A feleség nevén lévő ház pedig részben közös vagyon, olyan mértékben, amilyen mértékű értéknövekedést jelentett az együttélés alatt megszerzett munkajövedelmetekből a ráépítés.

xxxxxxxx # 2014.01.21. 22:29

Én "okos" ember módjára cselekedtem. Nem csak itt kérdeztem. Nehéz belenyugodni abba amiről nem tehetek, de el kell fogadni. Még annyit Globex részvényünk is volt. "Cigánykodok" érdekes megközelítés? A munka szerződésem ez év végén lejár. És igen csak futok a milliók után.... Köszönöm Mindenki segítségét.

ObudaFan mindig, minden kérdésemre válaszolt, sosem "viccelődött..." NAGYON KÖSZÖNÖM!

JordanJ # 2014.01.21. 15:13

Sziasztok! Még egyszer beírom a problémám, hátha reagál valaki okosabb nálam.
Segítségeteket kérném vagyonmegosztás ügyben. 19 éves házasság után párommal úgy döntöttünk, hogy új életet kezdünk és elválunk. Sosem veszekedtünk csak kihűlt a kapcsolat. Mostanra már mindketten új kapcsolatban vagyunk, de egy házban lakunk. A vagyonunk a következőképpen alakul: Van egy 1 milliós autónk a férj nevén, rajta 1,8 millió hitel. Van egy 6,5 milliós lakásunk közös néven rajta 9,5 millió hitel. Van egy ház a feleség nevén amit a szüleitől kapott sok éve a házasságunk alatt. Értéke 10 millió, rajta 2,5 millió hitel. A házba be lett építve a férj fizetése + a férj telek eladásából származó pénze, stb. Van egy 1,8 milliós diákhitel a férj nevén. A diákhitel összege is a ház átépítésére lett költve. Az iskolát a férj munkáltatója igazolhatóan állta. Van még egy szilikon mell is 1 millió értékben, amit már kifizettünk. Ez is gondolom közös vagyon. Tudjuk, hogy sokat nem számít, de a férj keresete 3x annyi mint a feleségé. Mivel a CHF hitelek miatt a tőke tartozások nagyobbak mint maga a fedezeti érték, hogyan lenne célszerű ezt elosztani? Mert a férj úgy gondolja, hogy a hitel is közös és a feleség nevén lévő ingatlant is közösnek tartja.
Írjatok véleményt.

ObudaFan # 2014.01.21. 14:50

Szima

Egyrészt nem a házasságkötés dátuma számít, hanem az, hogy mikortól éltetek együtt. Ha az együttélés előtt vette a telket, akkor az valóban különvagyon, és ha az együttélés alatt építettetek rá, akkor a közös vagyon olyan arányú az ingatlanon, amilyen arányú a felépítmény értéke a teljes ingatlan értékéhez képest.

pohicop # 2014.01.21. 14:29

Hasonló szituációban vagyok.

A telek a külön vagyona. Házasság kötés után pedig minden 50-50%-os a hitel is, amit a házra és egyéb vagyontárgyakra költöttetek.

El ne költözz, mert birtokon kívülre kerülsz és tényleg nem mehetsz vissza, ha nem enged.

Ott kell maradni, be kell adni a válást. Meg kell várni a válás kimondását és a vagyonmegosztást, ha nem tudtok megegyezni.

Első dolog, szerezz egy jó ügyvédet.... itt lejjebb találsz is, ha elolvasod az oldalt. Én elég jónak gondolom őket az írásaik alapján.

Persze ez csak szerintem......én laikus vagyok....

Szima # 2014.01.21. 10:46

Sziasztok.
Lenne egy kérdésem: 7 és fél éves házasok vagyunk,2 közös gyermekünk van,a férjemnek volt egy telke amit még a házasságkötés előtt vett,erre építkeztünk házasságkötés után,hitelt is vettünk fel közösen(a hitel még most sincs teljesen visszafizetve), a ház amikor elkészült automatikusan az ő nevére került mivel a telek is az ő nevén volt, és ez azóta is így van.Mostanra a kapcsolatunk erősen megromlott, és ő azzal fenyegetőzik,hogy ha elmegyek ide aztán többet vissza nem jöhetek hiszen ez a ház teljes mértékben az övé nekem nem jár belőle semmi.De én úgy tudom ez azért nem így van.Ti mit tudtok erről,hogy működik ez?

Köszönöm a válaszokat

pohicop # 2014.01.21. 10:04

Hát a 100 emberbe az ügyvédet is beleszámoltam XD
Ők is emberek :)

De jogos ám, fogadhatna egy ügyvédet tényleg.

Sherlock # 2014.01.21. 09:27

Az okos pedig megkérdez 100 embert

Az okos megkérdezi az ügyvédjét, nem egy ingyenes fórumon cigánykodik, mikor tízmilliók után fut.

pohicop # 2014.01.21. 09:21

Hát kicsit túlzásba viszi az fix, de megértem valamilyen szinten mert nagy a baja. Ilyenkor a hülye ember csak a saját igazát hajtja. Az okos pedig megkérdez 100 embert és elgondolkodik mi is legyen a helyes lépés ezután...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.21. 07:33

Szerintem a bíró sikítófrászt fog kapni, és önként nyugdíjba megy. Akkor is, ha még csak negyven éves.

xxxxxxxx # 2014.01.20. 20:46

Aki nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható, annak a magatartása felróható lesz, és főszabály szerint felelősségre vonást von maga után.

Fontos kiemelni, hogy saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat. Aki maga sem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható, a másik fél felróható magatartására hivatkozhat 1959. évi IV. tv. 4. §].

Hivatkozhatok a másik fél magatartására,gondatlanságára ha tudjuk, hogy az általa kötött befektetések magas kockázatúak, irreálisan magas hozamot ígérnek. Különösen úgy hogy az illetőnek ez a 3. olyan befektetése amivel eddig 15 milliót veszít.

ObudaFan # 2014.01.20. 15:49

rolibuci

Akkor is kérhet részt a feleségem a házból ha a házat a házasság előtt vettem?Élettársi kapcsolatnak minősül ha egy lakcímre voltunk bejelentkezve? Mert a házat akkor vettem amikor egy lakcímen éltünk de nem voltunk még házasok?Válaszát előre is köszönöm!Elnézést hogy érthetetlen vagyok csak nem értek az ilyen dolgokhoz.

Nem az a lényeg, hogy egy lakcímre voltatok-e bejelentkezve, hanem hogy az érzelmi-gazdasági közösség fennállt-e.

ObudaFan # 2014.01.20. 15:45

engedetlen

Én olyan információhoz jutottam, hogy ebben az esetben kiírják a bírósághoz beadott értéken és ha nem kel el, akkor nem csökken automatikusan tovább az értéke, nem lehet olcsóbban adni, illetve gondolom egy újabb eljárás keretében. Mi az igazság?

Nem lehet olcsóbban adni.

Másik kérdés: jogilag lehet-e ugyanezt az ingatlant úgy eladni, hogy az egyik tulajdonos a saját feléért többet kér, a másik kevesebbet?

Lehet.

ObudaFan # 2014.01.20. 15:41

Naki585

Kérdés, hogy te vetted-e a szüleidnek. HA igen, kérdés, hogy ehhez hozzájárult-e a házastársad.

jucus34 # 2014.01.20. 15:40

Férjemmel a szüleimmel laktunk együtt, rezsit nem fizettünk. Jelenleg válunk, kérhetik-e a szüleim a volt férjemtől utólag a rezsiköltség ráeső részét!?

ObudaFan # 2014.01.20. 15:39

xxxxxxxxx

Az illetékfeljegyzési jog az azt jelenti,hogy a per végén történik a fizetés,ezt a per elején kérhetem, de a 6% előre kell fizetni? Igaz?

Nem igaz.

Azt hallottam, hogy amíg a 6% illeték nincs befizetve addig nincs vagyonmegosztás. Igaz?

Ha illeték-feljegyzést, vagy költségmentességet kapott a fél, akkor nem igaz.

Vagyonmegosztás: Jól értem az új szabályok szerint nem kötelező kérnie?

Eddig sem volt kötelező kérni.

Ha egyikőnk sem kéri akkor akár mi történik?

Akkor nem lesz megosztva a közös vagyon.

Van rá szabály, hogy meddig kérhető?

Bármeddig. De nem jó üzlet a kiköltözőnek sokat várni vele.

JordanJ # 2014.01.20. 15:11

Sziasztok!
Segítségeteket kérném vagyonmegosztás ügyben. 19 éves házasság után párommal úgy döntöttünk, hogy új életet kezdünk és elválunk. Sosem veszekedtünk csak kihűlt a kapcsolat. Mostanra már mindketten új kapcsolatban vagyunk, de egy házban lakunk. A vagyonunk a következőképpen alakul: Van egy 1 milliós autónk a férj nevén, rajta 1,8 millió hitel. Van egy 6,5 milliós lakásunk közös néven rajta 9,5 millió hitel. Van egy ház a feleség nevén amit a szüleitől kapott sok éve a házasságunk alatt. Értéke 10 millió, rajta 2,5 millió hitel. A házba be lett építve a férj fizetése + a férj telek eladásából származó pénze, stb. Van egy 1,8 milliós diákhitel a férj nevén. A diákhitel összege is a ház átépítésére lett költve. Az iskolát a férj munkáltatója igazolhatóan állta. Van még egy szilikon mell is 1 millió értékben, amit már kifizettünk. Ez is gondolom közös vagyon. Tudjuk, hogy sokat nem számít, de a férj keresete 3x annyi mint a feleségé. Mivel a CHF hitelek miatt a tőke tartozások nagyobbak mint maga a fedezeti érték, hogyan lenne célszerű ezt elosztani? Mert a férj úgy gondolja, hogy a hitel is közös és a feleség nevén lévő ingatlant is közösnek tartja.
Vélemény?

Agent Cooper # 2014.01.20. 15:05

Kedves gabriellee!

Ha az asszonyka nem jelentkezett ki, akkor van bejelentett lakcíme. Akkor itt fogják idézni (csak a férj át ne vegye).

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

gabriellee # 2014.01.20. 14:59

Üdvözlök mindenkit.
Nem a saját ügyemben szeretnék tanácsot kérni, hanem egy barátom miatt. Történt, hogy kb. 2 éve lelépett a felesége egy másik fickóval.
A házasságuk alatt kezdtek el építkezni, ami a mai napig nem készült el. Hitelt nem vettek fel az épülő ingatlanra, ami a férj családi öröksége volt, a feleség tulajdonképpen nem sok mindent hozott a házasságba.
Gyerekük nem született.
A férj válna, de az a probléma, hogy nincs hova elküldeni a hivatalos levelet, ugyanis fogalma sincs róla, hogy az asszony hol tartózkodik jelenleg. Volt hír arról, hogy az új pasival kiment külföldre, az utóbbi néhány hónapban azonban többször látták a környéken, de a férjét nem kereste meg. Megkeresi ellenben a bank: több százezer forintos tartozása és befizetetlen telefonszámlája van az asszonykának, amit a férj címére postáznak ki! ( a telefont nem veszi fel, persze, vagy ki van kapcsolva.)
Intézhető-e ilyen körülmények mellett a válás? Mit tesz a bíróság, hogyan értesítik az alperest ( az asszonyt), ha nincs bejelentett lakcíme?
El lehet-e válni az alperes távollétében és milyen jogok illetik meg a távollévőt vagyonmegosztás szempontjából?
Válaszukat köszönöm!

jucus34 # 2014.01.20. 12:51

Szüleimnél laktunk, rezsit egyáltalán nem fizettünk. Jelenleg válunk, szüleim kérhetik e volt felesegemtől a rezsi ráeső részét?

monalisa1 # 2014.01.19. 20:14

Milyen pénzből lett véve az egyik autó és miből a másik, aztán a kérdésedre a választ magadnak már meg is adtad.

Naki585 # 2014.01.19. 17:31

Üdv!
A következőben kérném a segitséget: válás előtt állok,ugy nézett ki sikerül közös megegyezéssel megoldani a dolgot, de sajnos nem ugy állnak a dolgok.
A kérdésem az lenne, hogy közös lakásban élünk, nejemnek van egy autó a nevén, és van egy másik autó amit én használok, de az a szüleim nevén van nyilvántartva. Vagyon megosztásnál az általam használt autónak a felét kérheti a a majdnem exnejem? köszi

engedetlen # 2014.01.19. 17:01

Köszönöm a választ.
Mit jelent, hogy "nagyjából jól tudod"? Van valami, amit tudnom kéne vagy máshogy van mint írtam vagy csak a végrehajtói díjra vonatkozott? Azt ki fizeti? Közösen, mert közös az ingatlan?