Válás, vagyonmegosztás

rolibuci # 2014.01.19. 16:23

Tisztelt ObudaFan! Akkor is kérhet részt a feleségem a házból ha a házat a házasság előtt vettem?Élettársi kapcsolatnak minősül ha egy lakcímre voltunk bejelentkezve? Mert a házat akkor vettem amikor egy lakcímen éltünk de nem voltunk még házasok?Válaszát előre is köszönöm!Elnézést hogy érthetetlen vagyok csak nem értek az ilyen dolgokhoz.

xxxxxxxx # 2014.01.19. 15:49

Nagyon köszönöm az eddigi segítséget! Nem az a célom, hogy bárki elé is tolakodjak.Sajnálom, ha így történt. Már leírtam a problémámat ami eléggé összetett. Aki nyomon követte az tudja.Minden segítő szándékú embernek hálásan köszönöm minden egyes mondatát.

oktondi/oktAndi # 2014.01.19. 11:59

xxxxxx!
Te élvezed,hogy itt mindenki Veled foglalkozik? Ezredszer kérdezed meg ugyanazt.Ha nem tudod megjegyezni,akkor felesleges megkérdezned,ha meg meg tudod,akkor ne nézesd magad mindenkivel hülyének. Saját magadról állítasz ki folyamatosan mostmár "szegénységi bizonyítványt".Ahányszor kérdez Valaki valami új dolgot,Te azonnal jössz és "elétolakodsz" a már hatszázszor feltett kérdéseiddel,amire már többször többen válaszoltak.
Ha ez a stílusod,nem csodálom a férjedet!!!

monalisa1 # 2014.01.19. 10:59

Ha nem történik meg a vagyonmegosztás akár élethosszig is tulajdonostársak maradhattok, tehát előbb-utóbb csak muszáj lesz. A 6% pertárgyérték illetékkel kapcsolatban is kaptál már tájékoztatást a téged itt segítő jogászoktól.

xxxxxxxx # 2014.01.19. 10:39

Köszönöm a választ!
Kérhetsz költségmentességet, illetékfeljegyzési jogot.

A keresetem alapján nem kapok költségmentességet.Az illetékfeljegyzési jog az azt jelenti,hogy a per végén történik a fizetés,ezt a per elején kérhetem, de a 6% előre kell fizetni? Igaz?

Azt hallottam, hogy amíg a 6% illeték nincs befizetve addig nincs vagyonmegosztás. Igaz?

Vagyonmegosztás: Jól értem az új szabályok szerint nem kötelező kérnie?

Ha egyikőnk sem kéri akkor akár mi történik?

Marad a tulajdonviszony a lakáson rendezetlen akár évekig?
Van rá szabály, hogy meddig kérhető?

monalisa1 # 2014.01.19. 10:37

xxxxxxxx

ObudaFan tájékoztatását- válaszait próbáld már megjegyezni, ne kelljen ugyanazt többször is leírnia feléd.

ObudaFan # 2014.01.19. 10:07

Most azt mondta akkor nem kéri a vagyonmegosztást így nekem kell majd, én az államnak nem tudok fizetni több százezer ft illetéket.Mit tehetek?

Kérhetsz költségmentességet, illetékfeljegyzési jogot.

Ha nem kérem akkor elválik és nem lesz vagyonmegosztás?

Igen.

Azt mondta az új szabályok szerint kéri márc végén. Ez csak neki kedvez, mert minden a nevén van a családi házon kívül.

Teljesen lényegtelen, hogy melyik szabályok szerint kéri.

ObudaFan # 2014.01.19. 10:05

A keresetlevélnek tartalmaznia kell, hogy közös vagy tényfeltáró válást kér valaki? vagy elég annyi, hogy helyrehozhatatlanul megromlott a kapcsolat?

Nem kell.

xxxxxxxx # 2014.01.19. 09:54

Én abból indulok ki, hogy nem szeretnék veszekedni és jó ha tudja, hogy én mit szeretnék.

xxxxxxxx # 2014.01.19. 09:32

mamamacoka szerinted mit kellene tennem? Szerintem az lenne a legjobb ha megértené mit tett. Elveszíteni több milliót és még válni is. És még én fizessek neki. Nem váltam még, de azt gondolom, hogy jó ha tisztában van vele én mit gondolok az egészről? Az miért rossz? Minden terved ellen felkészül és megakadályozza, még a tárgyalás előtt? -ezt nem értem? Kifejtenéd?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.19. 09:19

Engedetlen, nagyjából jól tudod. Hozzátenném, hogy a bíróság által elrendelt árverés a legköltségesebb módszer mind közül, csak a végrehajtó jutaléka 10%. Ha elkel egyáltalán az ingatlan.

jogilag lehet-e ugyanezt az ingatlant úgy eladni, hogy az egyik tulajdonos a saját feléért többet kér, a másik kevesebbet?
Persze.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.19. 09:18

Engedetlen, nagyjából jól tudod. Hozzátenném, hogy a bíróság által elrendelt árverés a legköltségesebb módszer mind közül, csak a végrehajtó jutaléka 10%. Ha elkel egyáltalán az ingatlan.

jogilag lehet-e ugyanezt az ingatlant úgy eladni, hogy az egyik tulajdonos a saját feléért többet kér, a másik kevesebbet?
Persze.

xxxxxxxx # 2014.01.19. 08:58

Már egy keresetlevélen túl vagyunk, melyben a párom közösről írt, de semmiben nem egyeztünk meg. Úgy írta le mintha megbeszéltük volna és közösen kértük volna.Ezért vagyok kíváncsi, hogy tartalmaznia kell-e hogy közös-vagy sem, kíváncsi vagyok a másodikban milyen lesz? Állítja befizette a 30 000 ft újra megegyezni nem tudunk, de, a házból én nagyobb % szeretnék szülői segítség miatt, és mivel a családi vagyont rosszul fektette be és veszített sok milliót én annak a felének a beszámítását kérném a családi házunkba.Most azt mondta akkor nem kéri a vagyonmegosztást így nekem kell majd, én az államnak nem tudok fizetni több százezer ft illetéket.Mit tehetek? Ha nem kérem akkor elválik és nem lesz vagyonmegosztás?Azt mondta az új szabályok szerint kéri márc végén. Ez csak neki kedvez, mert minden a nevén van a családi házon kívül.

pohicop # 2014.01.19. 08:19

Google a barátod ;)

A válóper beadása
A válóper beadása, megindítása a keresetlevéllel történik. A keresetlevélnek semmi köze ahhoz, hogy kinek mennyi a fizetése, hogy ki mennyit keres a munkahelyén. Ez ugyanis az a levél, amelyben a házasfelek bejelentik a bíróságnak válási szándékukat.

A házasság felbontása a válóper személyes beadása nélkül nem indul meg. A házasságot a bíróság kizárólag valamelyik házastárs kérelmére, vagy a házastársak közösen benyújtott kérelme, egyező akaratnyilvánítása alapján bontja fel.

A válóper beadása: a keresetlevél

A válóper beadása nem jelent mást, mint a keresetlevél (a házasság felbontására irányuló írásbeli kérelem) benyújtását a bírósághoz.

A keresetlevélben több dolgot is elő kell adni. Például

a házasság megkötésére és a házasságból származó, életben levő gyermekek születésével kapcsolatos adatokat
azokat az adatokat, amelyekből a keresetindításra való jogosultság megállapítható.
határozott kereseti kérelmet, amelyből ki kell tűnnie annak, hogy a házasfelek a házasság felbontását közös megegyezés szerint, vagy a házasság megromlására vezető okok feltárásával kérik-e.
A keresetlevélben előadottakat igazoló okiratokat (például házassági anyakönyvi kivonat, gyermek születési anyakönyvi kivonata) a keresetlevélhez mellékelni kell. Kivéve, ha az adatok személyi igazolvánnyal igazolhatók, mely tényre a keresetlevélben hivatkozni kell.

A válóper bíróságon történő beadásához szükséges iratok:

házassági anyakönyvi kivonat
a gyerek(ek) születési anyakönyvi kivonata(i)
illeték
A válóper illetéke 12.000 Ft. Szociális okból költségmentesség ill. illetékfeljegyzési jog kérhető. (Ehhez vagyonnyilatkozatot kell kitölteni.)

A válóper beadása: hova?

A keresetlevél benyújtható annál a bíróságnál, amelynek a területén az alperes házastárs lakik. Az alperes házastárs az, aki ellen benyújtja a válni kívánó fél a keresetlevelet. Az a házastárs, aki a keresetet benyújtja, a felperes.

De benyújtható a keresetlevél például annál a bíróságnál is, amelynek a területén a házaspár közös lakóhelye van.

A válóper beadását a házastársnak személyesen kell megtennie, míg ha a pert indító házastárs cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, nevében a perindításra – a gyámhivatal hozzájárulásával – a törvényes képviselő jogosult.

A per személyesen történő megindítása azonban nem jelenti azt, hogy a házastárs ne adhatna megbízást ügyvédnek vagy akár más személynek (pl. hozzátartozójának), hogy őt a per során képviselje.

A válóper beadása tehát nem bonyolult feladat, ráadásul a bíróságtól panasznapon közvetlen segítség is kérhető hozzá.

xxxxxxxx # 2014.01.19. 08:01

A keresetlevélnek tartalmaznia kell, hogy közös vagy tényfeltáró válást kér valaki? vagy elég annyi, hogy helyrehozhatatlanul megromlott a kapcsolat?

engedetlen # 2014.01.19. 05:20

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Néhány éve elváltam és az 1/2-1/2 tulajdoni hányadú közös ingatlan kérdése nem lett rendezve. Azóta áruljuk, de eladni nem sikerült (volt rá jelentkező, de végül meghiúsult az adásvétel). A közös ingatlanban én lakom a gyerekeimmel, a volt férjemnek saját ingatlanja van, ami szintén közös tulajdon volt, de azt rendeztük. Most a közös ingatlant árvereztetni szeretné. Kérdésem: ha ez házassági közös vagyon, akkor az árverezés hogy működik? Ő úgy tudja, hogy itt is kiírják egy értékre, ha nem sikerül azon eladni, akkor annak a valahány százalékára, stb. A végén alig ér valamit, ha nincs jelentkező. Én olyan információhoz jutottam, hogy ebben az esetben kiírják a bírósághoz beadott értéken és ha nem kel el, akkor nem csökken automatikusan tovább az értéke, nem lehet olcsóbban adni, illetve gondolom egy újabb eljárás keretében. Mi az igazság?
Másik kérdés: jogilag lehet-e ugyanezt az ingatlant úgy eladni, hogy az egyik tulajdonos a saját feléért többet kér, a másik kevesebbet? Mivel a volt férjem a megkérdezésem nélkül több millióval olcsóbban kezdte hirdetni az ingatlan , én úgy gondolom, ő adott engedményt. (Más kérdés, hogy nem kell eladnom azon az áron.)
A választ előre is köszönöm.

pohicop # 2014.01.18. 23:46

Folyamatosan változik minden jogszabály sajnos, így a btk. is:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

pohicop # 2014.01.18. 23:45

Levéltitok megsértése

224. § (1) Aki

1. másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, illetve
  2. elektronikus hírközlő hálózat útján másnak továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

(2) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt foglalkozás vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.
(3) A büntetés

1. két évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény,
  2. bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény

jelentős érdeksérelmet okoz.

xxxxxxxx # 2014.01.18. 21:16

Azt hallottam ettől van újabb jogszabály.Igaz ez?

számüzött72 # 2014.01.18. 15:24

Tisztelt Fórumozók!

20 éves házasság után beadtam a válópert.2014 februárjában lesz a 2.válóperes tárgyalásunk.Feleségemmel együtt van egy közös ingatlanunk amelyre 2 millió forintos jelzáloghitelt vettünk fel az évek alatt. Együtt élésünk során keletkezett 500 ezer forint villanyszámla tartozás ami az én nevemen volt,ezért követelte hogy fizessem ki, aminek eleget tettem.2012 augusztusában elköltöztem a házból.A volt feleségem fizeti a jelzáloghitelt illetve a ház költségeit,mivel 1.5 éve ő él benne.2013-ban keletkezett szintén 600 ezer forintos villanyszámla.Az ingatlan tulajdonjogáról többször kérte, hogy mondjak le.Mivel jelzálog hitel alatt van ezért nem tudok lemondani. A volt feleségem ragaszkodik a házhoz és eladni se szándékozik.Mit tegyek hogyan tudnék megszabadulni a háztól?Kérdésem lenne ha további adóságot halmoz fel a válóper után az ingatlanon az engemet is terhel?A tulajdonjogi hányadomhoz sem ragaszkodom engem csak az érdekel,hogy a további életem ne kötödjön hozzá a felhalmozott adóságaival együtt.

monalisa1 # 2014.01.18. 13:22

Levéltitok megsértése
178. § (1)
Aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, úgyszintén távközlési berendezés útján továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel sújtható.

Én a helyedben nem terjeszteném a férjed sms-eit, nem dicsekedni való...

xxxxxxxx # 2014.01.18. 13:19

Köszönöm! Nem is tenném, tettem eddig is,csak azzal ha a bíróságon teszek feljelentést,másokat is belekevernék. Ha pedig mégis megteszem, tudnám bizonyítani, hogy nem miattam lett vége 30 éves kapcsolatnak. Akkor én kapnék érte azt ami jár, de nem jobb lejáratva lenni és hallgatni.Azt terjesztette el a férjem, hogy egy köztiszteletben álló nővel van viszonya akinek az édesapja képviselő, hogy engem tönkre tegyen. A fenyegetésük is arra utal, hogy igazam van. Miért hallgassak tovább? Mit kaphatok érte? Pénzbüntetést vagy többet?

ObudaFan # 2014.01.18. 13:06

Szerintem ne mutasd meg a bíróságon kívül senkinek, ha nem muszáj. Ha téged mond el mindennek, feljelentést tehetsz a bíróságon rágalmazásért, és személyiségi jogi pert indíthatsz.

xxxxxxxx # 2014.01.18. 11:31

Nem haragszom. Tényleges jogi segítség kellene. Kérem, válaszolna a kérdésemre.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.18. 11:21

Ne haragudj, az eddig is világos volt, hogy egy ügyvédre mindenképpen szükséged lenne, de most már az is egyre biztosabb, hogy egy pszichiáter segítségére is rászorulsz.