Válás, vagyonmegosztás

TAmyka # 2014.01.11. 10:48

Kedves ObudaFan!

Akkor jól értelmezem hogy a keresetlevélben elég annyit beleírni hogy a vagyont megosztottuk és kész? Ez eseteben ugye nem kell vagyonleltár, földhivatali papír, stb.? Ha kell, akkor megosztanád velem hogy pontosan mire van szükség? Sajnos nem tudom és az anyagi helyzetem nem engedi meg, hogy ügyvédet fizessek. A hitel miatt 50-50% a lakás és ha ki lesz fizetve, akkor majd egyezkedünk. Sajnos csak ez jöhet szóba!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.01.11. 10:16

én érdeklődtem az után,hogy hogy perelheti vissza édesapám az ajándékba kapott részt a férjemtől, és egy jogitanácsadó rá is kérdezett, hogy mikor kaptuk ezt az ingatlant ajándékba mondtam neki hogy 2005-ben egyből rá is vágta hogy már nem tudja ezt visszaperelni édesapám.

Ez tévedés.

Szeretném megkérdezni hogy a keresetlevélbe írhatom úgy hogy,válás, vagyonmegosztás közöshitel felének megfizetése és ajándékrész visszaperelése?

Te akkor követelheted vissza az ajándékot, ha ezt a jogot édesapád rád engedményezi.

ObudaFan # 2014.01.11. 10:13

golden79

A tanúkat is fel lehet tünteni a kereset levélben?

Fel.

Lehet közeli hozzátartozó tanú?

Lehet.

Három kiskorú gyermekem van akik 13,11 és 6 évesek közülök a 2 nagyobbik gyermekemet meghallgatja a Bíróság, vagy csak gyermek elhelyezésnél lehetséges a meghallgatásuk?

HA kizárva nincs is, nagyon meg kell indokolni, hogy miért is kellene meghallgatni őket.

ObudaFan # 2014.01.11. 10:11

Vagyonmegosztási perben a hűtlenség miatt lehet valaki pervesztes?

Vagyonmegosztás körében én egyetlen féle esetet láttam, ahol bármi jelentősége van a hűtlenségnek. Ha történt ajándékozás, akkor ugyanis az a fél, aki hűtlen lett, nem hivatkozhat a házasság megszakadására, mint olyan körülményre, amire az ajándékozáskor nem gondolhatott és így nem követelheti vissza az ajándékot. Egyébként semmi jelentősége a vagyonmegosztásban annak, hogy ki volt hűtlen és ki nem.

ObudaFan # 2014.01.11. 10:09

xxxxxxxx

1,Vagyonmegosztás során mi történik, ha ha egy befektetést senki sem kér? ( Mivel tudjuk, hogy elveszett pénz?)Köteles vagyok elfogadni a felét?

Ha elveszett a pénz, akkor azt 0 Ft-on lehet a vagyonmérlegben figyelembe venni, ennyi történik. Más kérdés, ha az életközösség megszakadásakor még nem ez volt a helyzet. Ha az életközösség megszakadásakor még valamilyen értékkel bíró dolog volt ez, és az egyik fél a másik fél hozzájárulása nélkül tette a befektetést a megszakadás után, akkor esetleg lehet elszámolást kérni.

2,Ha a családi ház rám eső részét a gyermekemnek ajándékozom, haszonélvezettel. A férjem kéri a fele részét a házból, kb 10 m lakás akkor mennyivel tartozok a férjemnek?

A rád eső rész ajándékozáskori értékével és annak a kamataival.

3, Ha valaki kevesebbet kér a közös vagyonból akkor azt a másik félnek pénzben kell megfizetni?

Ha ténylegesen kevesebbet is kap, akkor igen. De azért hogy valaki mit kér és mit kap, az két külön dolog. Az például nem nagyon megy, hogy valaki a per hosszú évei alatt a közös ingóságokat birtokolja és elhasználja, aztán az elhasznált ingókra nem tart igényt és kéri az értékük elszámolását.

4, Ha kevesebbet kérek a közös vagyonból pereskedés után lehetek emiatt pernyertes?

Ilyen perekben a bíróság megosztja a perköltséget a pernyertesség-pervesztesség arányától függetlenül.

ObudaFan # 2014.01.11. 10:03

oktondi/oktAndi

Az nem számít,hogy bizonyíthatóan sokkal többet kerestem mint Ő,tehát sokkal több pénzt tettem bele a hiteltörlesztésbe?(több,mint dupláját)

Ha házastársak voltatok, akkor ez nem számít.

golden79 # 2014.01.11. 09:33

Hol találok neten kereset levél mintát? A tanúkat is fel lehet tünteni a kereset levélben? Lehet közeli hozzátartozó tanú? Három kiskorú gyermekem van akik 13,11 és 6 évesek közülök a 2 nagyobbik gyermekemet meghallgatja a Bíróság, vagy csak gyermek elhelyezésnél lehetséges a meghallgatásuk?

golden79 # 2014.01.11. 09:24

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát.Gondoltam hogy ehhez ügyvéd kell,csak nehéz találni olyan ügyvédet aki a körzetemhez tartozik és az igyenes ügyvédi listán szerepel pl.volt olyan ügyvéd(ingyenes)aki azt mondta nem válalja el, mert neki az utat nem fizeti az állam a másik meg egyszerüen és finoman elutasított mert ő nem ír kereset levelt.Bírósági panasznapon mondták,hogy ha nincs megegyezés a bíró dönteni fog.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 23:16

Nem fog ez ügyvéd nélkül menni neked.

golden79 # 2014.01.10. 22:55

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát.Elnézést hogy értetlen vagyok,de a volt férjem édesapám szerint nem méltó az ő ajándékba kapott részére mert csúnyán úgy mond átvert minket és gyakorlatilag anyagi csődbe tette a családját,és szeretné ezt a tulajdoni részt elvenni tőle.Ő azt akarja(volt férjem),hogy fizessük ki ami jár neki rész a házból csak a felvett hitelből egy másik ingatlant vett és persze fizetni nem akar semmit.
Hogy lehet ezt bizonyítanom hogy a felvett hitelből egy másik ingatlant vett,és hogy tudnék utána járni annak,hogy volt nevén egy személy gépkocsi is rendszámát felírtuk a legutóbbinak.
Sokak szerint amit művelt a családjával az lopás rendőrség is csak úgy avatkozik bele ha bírósági tárgyalás megvolt mert már a gyermekeimet veszélyezteti ezzel.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 22:17

2005-ben egyből rá is vágta hogy már nem tudja ezt visszaperelni édesapám.
Nincs semmiféle időbeli korlát, amely az ajándékozás időpontjától függene.

a keresetlevélbe írhatom úgy hogy,válás, vagyonmegosztás közöshitel felének megfizetése és ajándékrész visszaperelése?
Nem. Az ajándékot nem te perelheted vissza, hanem a szüleid; ők pedig a bontóperben nem lehetnek felek.

Egyébként a gyakorlatban ilyenkor nem is szokás az ajándékot visszakövetelni - az egyszerűség kedvéért elfogadják a hivatkozást, hogy az ajándék a különvagyonod.

golden79 # 2014.01.10. 21:46

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm az eddigi válaszokat mert nagyon fontosak számomra,és én érdeklődtem az után,hogy hogy perelheti vissza édesapám az ajándékba kapott részt a férjemtől, és egy jogitanácsadó rá is kérdezett, hogy mikor kaptuk ezt az ingatlant ajándékba mondtam neki hogy 2005-ben egyből rá is vágta hogy már nem tudja ezt visszaperelni édesapám.
Szeretném megkérdezni hogy a keresetlevélbe írhatom úgy hogy,válás, vagyonmegosztás közöshitel felének megfizetése és ajándékrész visszaperelése?

xxxxxxxx # 2014.01.10. 21:43

Vagyonmegosztási perben a hűtlenség miatt lehet valaki pervesztes?

xxxxxxxx # 2014.01.10. 21:34

1,Vagyonmegosztás során mi történik, ha ha egy befektetést senki sem kér? ( Mivel tudjuk, hogy elveszett pénz?)Köteles vagyok elfogadni a felét?

2,Ha a családi ház rám eső részét a gyermekemnek ajándékozom, haszonélvezettel. A férjem kéri a fele részét a házból, kb 10 m lakás akkor mennyivel tartozok a férjemnek?

3, Ha valaki kevesebbet kér a közös vagyonból akkor azt a másik félnek pénzben kell megfizetni?

4, Ha kevesebbet kérek a közös vagyonból pereskedés után lehetek emiatt pernyertes?

pohicop # 2014.01.10. 21:32

A hűtlenséghez semmi köze a vagyonmegosztásnak.
Megértem egyébként a problémádat.

oktondi/oktAndi # 2014.01.10. 20:59

Igen,addig nem is éreztem gondnak amíg nem alakultak így a dolgok,csak míg én güriztem,hogy fogyjon a hitelünk,addig Ő napi 4 órát dolgozott,időközben "összeszedett" egy pasit,és miatta bomlik fel a házasságunk. Így ilyen körülmények mellett már méltatlannak érzem,hogy 2 M Ft-al kell távoznom a házasságból,aminek a megszakadása nem is miattam történt! Azt hittem legalább ilyen esetekben számít ez valamit!

pohicop # 2014.01.10. 20:52

A házasság alatt szerzett fizetésetek, teljesen mindegy mennyiben tér el. Egy családnak tekint ilyenkor a jog és nincs olyan, hogy te többet keresel mint ő. Eggyüt kerestek.

oktondi/oktAndi # 2014.01.10. 20:47

Így elég igazságtalannak érzem az osztozkodást!
Ezt minden bíróság így nézi? Semmi megoldás? Feleslegesen vállaltam a túlórákat,másodállásokat?

oktondi/oktAndi # 2014.01.10. 20:44

Magyarul 2 millió Ft-om marad új élet kezdésére?
Az nem számít,hogy bizonyíthatóan sokkal többet kerestem mint Ő,tehát sokkal több pénzt tettem bele a hiteltörlesztésbe?(több,mint dupláját) Nincs olyan megoldás ami számomra kedvezőbb lehetne?

pohicop # 2014.01.10. 20:09

Rendben... ez lesz akkor, mert így eléggé irritáló a dolog...

ObudaFan # 2014.01.10. 20:04

pohicop

Kérj ideiglenes intézkedést a bíróságtól a kapcsolattartásra. Akkor legalább fix lesz, hogy mikor kell odaadnia a gyereket. (Az elhelyzésre is lehet persze kérni, csak azt nehezebb elérni.)

ObudaFan # 2014.01.10. 20:02

kiskakas79

Ha a két gyerek az ingatlan két tulajdonosa, akkor a nálad elhelyezett gyerek képviseletében indíthatsz pert a közös tulajdon megszüntetése iránt a másik gyerek ellen. Hát, szép per lesz.

ObudaFan # 2014.01.10. 19:58

oktondi/oktAndi

Az "olyan az esetünk, mint x-é" kérdések azért nem jók, mert sohasem teljesen olyan az az eset, de ha kölcsönből vettétek a lakást, illetve ha volt önrész, az közös vagyonból lett megfizetve, akkor az a lakás teljes egészében közös vagyon, ha kaptok 14-et, mindenkinek jár belőle 7. Viszont te mindenképpen tartozol a 10M Ft felével a párodnak, mert a különvagyonából törlesztette a közös adósságot.

kiskakas79 # 2014.01.10. 19:55

Üdv mindenkinek !
Kérdésem a következő lenne..2013.10-ban elváltam férjemtől akivel közös megegyezésünk során a 13 éves fiam nála,a 10 éves fiam nálam lett elhelyezve. Édesapa a nagyobbik fiammal együtt abban az ingatlanban lakik ami a két fiam nevén van. Nincs rajta senkinek haszonélvezet.Mi a kisebbik fiammal albérletben vagyunk.Most eldöntöttük,hogy szeretnénk ha a kisebbik fiamnak is legyen saját ingatlana ezért van-e rá mód,hogy azt a házat ahol apuka a másik gyermekkel lakik eladjuk. Teszem hozzá apuka nem egyezik bele semmibe, a másik fiam házrésze után nem kértem és nem is fizetne semmit...2 éve költöztünk el tőle azóta ott lakik, a bíróságon a gyors válás miatt nem folytunk bele ingatlannal kapcsolatos részletekbe. Utólag lehet-e indítani a gyermek érdekében ilyen jellegű procedúrát. Hozzáteszem, a megvenni kívánt ingatlan is a fiam nevére kerülne,tehát nem lenne hátrányára az adás-vétel.Mivel édesapa új élettársát is odaköltöztette ,ezért lenne fontos a gyermekem számára az ingatlan eladása,ugyanis a nevezett ház két család ott lakására
nem alkalmas. Várom válaszotokat. Köszönöm.

ObudaFan # 2014.01.10. 19:55

golden79

A tulajdoni lap az 6250 Ft. Attól, hogy az ajándékozástól eltelt az 5 év, még könnyen elképzelhető, hogy ez az ajándék visszakövetelhető. Ugyanis az az igény nem az ajándékozáskor válik esedékessé, ezért nem akkor kezdődik az elévülése sem.