Majd a vagyonmegosztás során lesz elszámolva. De azon az értéken, amit az életközösség megszakadásának a napján képviselt.
Válás, vagyonmegosztás
Tisztelt ObudaFan!
"Ha az ő befektetése, akkor nyilván a bíróság is neki juttatja és az életközösség megszakadásakori értéken kell elszámolnia vele."-
Online telefonos jogi tanácsadáson azt mondta egy jogász, hogy nem kell elszámolnia majd csak vagyonmegosztásnál, hiába költözött külön. Most akkor mikor kell?
"Én is azt mondom. Hogy mikor kell és hogy mikori értéket kell figyelembe venni, az ugyanis két külön dolog."
Segítene kérem, nem értem?
Ha nem akartok az ingatlanról külön rendelkezni az egyezségben, akkor nem kell.
„elég annyit beleírni hogy a vagyont megosztottuk ”
Az ingóságokat.
Kedves ObudaFan!
Akkor jól értelmezem hogy a keresetlevélben elég annyit beleírni hogy a vagyont megosztottuk és kész? Ez eseteben ugye nem kell vagyonleltár, földhivatali papír, stb.? Ha kell, akkor megosztanád velem hogy pontosan mire van szükség? Sajnos nem tudom és az anyagi helyzetem nem engedi meg, hogy ügyvédet fizessek. A hitel miatt 50-50% a lakás és ha ki lesz fizetve, akkor majd egyezkedünk. Sajnos csak ez jöhet szóba!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
xxxxxxxx
„A párom az új családjogi törvényekre hivatkozva,a válást márc 15 után indítja, hogy vagyonmegosztást, mivel minden a nevén van nekem keljen kérni.A következőket olvastam:
Az új házassági vagyonjogi rendelkezések alkalmazására pedig az az általános szabály, hogy ha az életközösség korábban szűnt meg, de a vagyonjogi igényt az új Ptk. hatálybalépése után érvényesítik, a korábbi rendelkezéseket kell alkalmazni.
Esetünkben ez mit jelent?”
Semmi lényegeset. Ha szeretnél vagyonjogi pert és ő nem indít, azt most is neked kell, meg március 15. után is. Ha nem vagy hajlandó ennek hiányában közös megegyezéssel válni, akkor most sem fogtok közös megegyezéssel válni. Egyébként meg lényegtelen az is, hogy a pert ki indítja el.
xxxxxxxxx
„Online telefonos jogi tanácsadáson azt mondta egy jogász, hogy nem kell elszámolnia majd csak vagyonmegosztásnál, hiába költözött külön. Most akkor mikor kell?”
Én is azt mondom. Hogy mikor kell és hogy mikori értéket kell figyelembe venni, az ugyanis két külön dolog.
kilimandzsáró
„Milyen lehetőségem van,hogy a pert eltudjam inditani?”
A bíróságtól kérhetsz költségmentességet, ennek elutasítása esetére illetékfeljegyzési jogot.
„Ha illetékfeljegyzési jogot kaphatnák, a vagyonmegosztás költségét teljesen egyedül kell viselnem, vagy neki is hozzá kell járulnia a költségekhez.”
Függetlenül attól, hogy kapsz-e illeték-feljegyzési jogot, a bíróság várhatóan meg fogja osztani a költségeket.
„Ha a per végén pl.csak a házat itélnék nekem, és pénzt nem kapnák, milyen lehetőség van,ha a birósági illetéket akkor sem tudom kifizetni?”
Majd a NAV-tól kérhetsz méltányosságból elengedést, mérséklést, halasztást, részletfizetést.
„Mivel minden vagyonáról pontosan nem tudni mivel a házasság alatt is manipulálta a szerzéseket,kell-e neki is nyilatkozni a bíróságon a vagyonáról?”
Persze, hogy kell. Csak az a kérdés, hogy amit nyilatkozni fog, annak lesz-e köze a valósághoz.
„Rendelhet-e el a bíráság vagyonvizsgálatot ellene?”
Nincs olyan, hogy vagyonvizsgálat. Van olyan dolog, amit a köznyelv vagyonosodási vizsgálatnak hív, és egészen másra való. Ebben a perben neked kell igazolnod, ha úgy gondolod, hogy többje van, mint amit bevallott.
„Ő a válás alatt is azt bizonygatta a bíróságnak, hogy napi megélhetési gondjai vannak, ezalatt külföldre jár wellnesekre új barátnőjével, szórja a pénzt,egyebek.az elköltözése utáni vásárolt dolgokat barátjai nevére vette, hogy ne tudják megosztani.Mit tehetnék?”
Hogy most hogyan él, annak leginkább a gyermektartás körében lehet jelentősége, ha van gyerek. A vagyonmegosztás körében legfeljebb valamiféle gyenge közvetett bizonyítást lehetne erre alapozni, ezzel nem nagyon lehet azt megnyerni.
„szeretném a vagyonpert elinditani, de anyagilag nem tudom most finanszirozni.”
Ha olyanok a körülményeid, akkor kérhetsz pártfogó ügyvédet. Mindenesetre házassági vagyonjogi pert nem célszerű ügyvéd nélkül folytatni, főleg, ha nagy a tét.
A párom az új családjogi törvényekre hivatkozva,a válást márc 15 után indítja, hogy vagyonmegosztást, mivel minden a nevén van nekem keljen kérni.A következőket olvastam:
Az új házassági vagyonjogi rendelkezések alkalmazására pedig az az általános szabály, hogy ha az életközösség korábban szűnt meg, de a vagyonjogi igényt az új Ptk. hatálybalépése után érvényesítik, a korábbi rendelkezéseket kell alkalmazni.
Esetünkben ez mit jelent?
„mivel a vagyon jelentős, a per elindításához szükséges illetéket nem tudom letenni,”
jogosultság esetén lehet költségmentességet, vagy illetékfeljegyzési jogot kérni.
(Igazolni kell a jogosultságot)
A vagyonmegosztási per előtt lehetőség van peren kívüli eljárásban előzetes bizonyításra, vagyonfelmérésre (hogy pl. ne tűnjenek el a dolgok)
Ebben az eljárásban kiderül, mik oszthatók és mik nem oszthatók.
Az is mely ingatlanok, ingóságok tartoznak külön és melyek közös vagyonba.
Tisztelt ObudaFan!
"Ha az ő befektetése, akkor nyilván a bíróság is neki juttatja és az életközösség megszakadásakori értéken kell elszámolnia vele."-
Online telefonos jogi tanácsadáson azt mondta egy jogász, hogy nem kell elszámolnia majd csak vagyonmegosztásnál, hiába költözött külön. Most akkor mikor kell?
senki nem tud segíteni a január 9.-i segítség kérésemmel kapcsolatban?Megköszönném, ha Valaki segítene.
Ahol a jogi segítőre a támogatást is adták: igazságügyi szolgálatnál.
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a válaszát.Hol lehet kérni kirendelést?
Ha már több jogi segítő is elutasította a megbízást, akkor kérhetsz kirendelést. Azt már nem lehet csak úgy elutasítani.
Tisztelt ObudaFan!
Sajnos ügyvédet nem tudok fizetni.Örülök ha marad pénzem a gyerekekre mint mondtam legelőször is, az ingyenes ügyvédek közt csak 1 van aki szerepel a listán és körzetemhez tartozik a többi ügyvédek meg elutasítottak, (akit megbízhatónak véltem) mert az állam nem fizeti ki nekik az utat.
Még is mit csináljak ügyvéd nélkül mert nekem jó lenne ezt a pert még ebben az évben elindítani.
Tehát nem számít lopásnak,és csalásnak így értsem a dehogy is-t.A másik ingatlannal mit lehet kezdeni a Bíróságon amit a hitelből vett?
Annak a fele szerintem nekem járna mivel még házasok vagyunk és ráadásul a közös pénzünkből lett megvásárolva
Tedd egyértelművé, hogy mire értetted a "dehogyist". Különben félő, hogy pont az ellenkezőjére fogja érteni.
„Köszönöm a válaszát ez egy remény számomra és úgy érzem jó esélyeim vannak.Érdeklődtem viszont arról,hogy amit felvettünk közös hitel,és abból a férjem vett egy másik ingatlant,hogy azt tulajdon képpen azt is követelhetném mivel házasságon belül történ az ingatlan vétel.Sokan azt mondják ez lopás,csalás,meg sikkasztás.
Szeretném megkérdezni hogy valóban annak számít e? Mivel a hitel szabadfelhasználású és tudtomon kívűl ő ebből vett ingatlant.”
Dehogy is.
„Az ajándékba kapott tulajdonrész visszaperelésnél milyen indokok kellenek?”
Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket , ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
„Minden képpen kell ügyvéd ehhez a perhez?”
NEm kötelező a jogi képviselet a perben. De ha egyedül próbálkozol, elég valószínű, hogy többet fogsz bukni a dolgon, mint ami a kifizetett ügyvédi munkadíj lenne.
xxxxxxxx
Ez az, ami majd kiderül. A bíróságnak azért elég széleskörű mérlegelési lehetősége van.
Ha az ő befektetése, akkor nyilván a bíróság is neki juttatja és az életközösség megszakadásakori értéken kell elszámolnia vele.
Ez nagyon jó lenne, de abban az esetben is ha a meglévő nagymértékű biztosítások, részvény, befektetés is minden a nevén van? (Nem értetlenkedni szeretnék)
„Minden képpen kell ügyvéd ehhez a perhez?”
Neked jól láthatóan igen.
Tisztelt ObudaFan! Nagyon szépen köszönöm! :)
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a válaszát ez egy remény számomra és úgy érzem jó esélyeim vannak.Érdeklődtem viszont arról,hogy amit felvettünk közös hitel,és abból a férjem vett egy másik ingatlant,hogy azt tulajdon képpen azt is követelhetném mivel házasságon belül történ az ingatlan vétel.Sokan azt mondják ez lopás,csalás,meg sikkasztás.
Szeretném megkérdezni hogy valóban annak számít e? Mivel a hitel szabadfelhasználású és tudtomon kívűl ő ebből vett ingatlant.
Az ajándékba kapott tulajdonrész visszaperelésnél milyen indokok kellenek?
Minden képpen kell ügyvéd ehhez a perhez?
Ha az ő befektetése, akkor nyilván a bíróság is neki juttatja és az életközösség megszakadásakori értéken kell elszámolnia vele.
„1,Vagyonmegosztás során mi történik, ha ha egy befektetést senki sem kér? ( Mivel tudjuk, hogy elveszett pénz?)Köteles vagyok elfogadni a felét?”
Ha elveszett a pénz, akkor azt 0 Ft-on lehet a vagyonmérlegben figyelembe venni, ennyi történik. Más kérdés, ha az életközösség megszakadásakor még nem ez volt a helyzet. Ha az életközösség megszakadásakor még valamilyen értékkel bíró dolog volt ez, és az egyik fél a másik fél hozzájárulása nélkül tette a befektetést a megszakadás után, akkor esetleg lehet elszámolást kérni.
3 éve vásárolt befektetés, az életközösség megszakadásakor még nem nem járt le. Életközösség megszakadása Július 15, kifizetés esedékessége október 25, válás elindítása december 6, elutasítva lett, a cég felszámolása április vége ha lesz pénz akkor történik a kifizetés. A férjem nevén van állítja lesz pénz belőle, felezzük ez az Ő álláspontja, köszönöm én ezt a vagyoni elemet nem kérném. Helyette a lakásba történő beszámítását kérném. kérhetem, erre azt állítja csupasz fenék.... nem megy el? Azt mondja az Ő érdeme a befektetett pénz nagysága. Van más pénz még , nem igy lenn. Részvényt is adott el mostanában a tudtom nélkül. Csak rájöttem. Ha akkor nem kérdezett, mikor befektette akkor most nem kell, Ilyenkor mi történik?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02