Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2014.01.10. 19:50

TAmyka

Ahhoz, hogy a bíróság felbontsa a házasságot, elegendő, ha nyilatkoztok, hogy a vagyont megosztottátok.

ObudaFan # 2014.01.10. 19:46

vimona1

Nem tűnik úgy, hogy lenne jogos követelése a hitelre tekintettel.

oktondi/oktAndi # 2014.01.10. 19:41

Elnézést,nem akarok erőszakoskodni,csak sürgős lenne a válasz a feltett kérdésemre! Valaki megtenné,hogy válaszol? Immaculata eléggé elveszett a válaszolók közül.Ez azt jelentené,hogy ObudaFan logikájával próbáljunk számolni?

TAmyka # 2014.01.09. 20:29

pohicop!

Én szeretnék elválni, mert egészségügyi okok miatt egyedülállónak kell lennem nagyon gyorsan! Bizonyos kezelésekre nem vagyok jogosult, ha nem válok el... (Aki ebben akar vájkálni, kérem kíméljen!)
A vagyonmegosztással az a gond, hogy hiteles a lakás és bárhogy egyezünk meg a hitel változatlan, így bármikor elővehetnek miatta akkor is, ha lemondok a lakásról! Ezért próbálok olyan lehetőséget keresni, ami a leggyorsabb! Közös gyerekeink nincsenek! Azóta neki már van, én csak szeretnék a páromtól, de így sajnos lehetetlen. A hitel a fő probléma. Így jó minden ahogy van a lakással, ő fizeti, ő lakik benne. De a hitel közös! Nem formalitás névváltozásra van szükségem, hanem arra hogy ne legyen házastársam! Egyébként is 5. éve külön élünk! Ezt kell megoldanom!

oktondi/oktAndi # 2014.01.09. 20:01

Imma,vagy más segítő!
Egyszer (2x) már feltettem a kérdésemet,de nem kaptam rá választ,így megismételném:
Ha olyan az esetünk,mmint kkkkkk-é,de mi el szeretnénk adni a házunkat,akkor hogy kell osztozni. Annyit se ér a házunk,mint amennyiért vettük,nem ám amit kifizettünk érte.Majd 2xanyit fizettünk,mint amennyibe került.
18m-ér vettük,29m-t fizettünk összesen,amiből a feleségem szülei attak végtörlesztéshez 10M-ót.Most 13-14m-ót ér. Ha kapnánk 14 M-ót,abból kit mi illet?Válaszukat előre is köszönöm!

Elnézést,hogy már többször megkérdeztem,de mind a 2 alkalommal válasz nélkül maradtam,mert " hátradobott" a gép.Immaculata eltűnt a segítők közül?

pohicop # 2014.01.09. 18:26

Nekem is van kérdésem. Válunk ugye. Feleségem 3 hónapja elköltözött a 1,5 éves kislányommal.

Én szépen kérem a kislányt mikor ráérek. Ő gonoszkodik, hol odaadja, hol nem. Ha odaadja direkt olyan időket szab meg, hogy azzal keresztbe tegyen.

Balhézni nem akarok. Tegnap előtt volt a békéltető. Béke nem lesz.

A gyerekelhelyezésről döntve nincs még.

Mik a lehetőségeim? Mit érdemes tenni? Félek ha elhozom és nem viszem vissza a megbeszélt időre akkor legközelebb oda sem adja, vagy rám hívja a rendőröket, bármi kitelik tőle.

Elméletileg nálam is lehetne a gyerek.... ugyan úgy a szülője vagyok... ugyan annyi jogom van látni, szeretni, gondozni.

Faramuci helyzet. Milyen taktikát ajánlotok???

pohicop # 2014.01.09. 18:22

Tamyka!

A férjezett neved egyébként is "leadhatod" válni sem kell.

Ha váltok és megegyeztetek a vagyonban és gyerek elhelyezésben akkor ripsz ropsz elválasztanak titeket...

golden79 # 2014.01.09. 16:39

ObudaFan
A gyermektartásdíj már meg van állapítva mert azt lehetett válás nélkül is megoldani.
Tulajdonilap kikérése az körübelül mennyibe fog kerülni?Gyakorlatilag a férjem és én ajándék jogcímen jutotunk a házhoz mert édesapám ajándékozta szóval elég bonyolult lesz minden ,mert ahogy én érdeklődtem édesapám már visszaperelni sem tudja a férjem részét mert eltelt azóta 5 év.
Tartok attól hogy a bíróság megint úgy fog dönteni hogy még véletlenül se jöjjek ki jól az ügyből.Első tárgyaláson(gyermek elhelyezésnél)még simán ment minden.Második tárgyalásnál (tartásdíj emelésnél)viszont nem vette figyelembe hogy nekem a gyermekek után járó ellátásból kell fizetem a hitelt és gyakorlatilag semmi pénzem nem marad így hát csekély összeggel emelte meg a tartásdíjat azzal a válasszal,hogy a férjem megélhetése se kerüljön veszélybe pedig a mi megélhetésünk van veszélyben.

kilimandzsáró # 2014.01.09. 13:12

két évig tartó válóper után tavaly kimondták a válást párom és köztem.Vagyonmegosztás nem történt, mivel férjemmel nem lehet egyezkedni,mindent magának akar.több vendéglátó egység, jól termő több hektáros gyümölcsös ,közös tulajdonú családi ház és rengeteg föld képezi a házasság alatt szerzett vagyonunkat.Mivel állandóan zaklatott minket,a bíróság döntött arról,hogy a vagyonmegosztásig a ház kizárólagos használói vagyunk a a gyerekekkel.A ház fele kivételével minden házasság alatt szerzett vagyon a nevén van,azóta is ő használja.Dolgozom,nettó 100.000 ft bérem van, + a tőle kapott gyermektartás amit a bíróság két tartósan beteg gyermekünkre tekintettel megítélt,és a családi pótlék.Mivel a vagyon jelentős, a per elindításához szükséges illetéket nem tudom letenni, mivel megtakarított pénzzel nem rendelkezem, ő az elköltözésekor 25 millió ft.-ot vitt magával.Milyen lehetőségem van,hogy a pert eltudjam inditani?Neki nem fontos, ő ezért fizetni nem akar,állandóan azt hajtogatja, hogy ha a gyerekek felnőnek, kiszór bennünket a házból.Ha illetékfeljegyzési jogot kaphatnák, a vagyonmegosztás költségét teljesen egyedül kell viselnem, vagy neki is hozzá kell járulnia a költségekhez.Ha a per végén pl.csak a házat itélnék nekem, és pénzt nem kapnák, milyen lehetőség van,ha a birósági illetéket akkor sem tudom kifizetni?Mivel minden vagyonáról pontosan nem tudni mivel a házasság alatt is manipulálta a szerzéseket,kell-e neki is nyilatkozni a bíróságon a vagyonáról?Rendelhet-e el a bíráság vagyonvizsgálatot ellene?Ő a válás alatt is azt bizonygatta a bíróságnak, hogy napi megélhetési gondjai vannak, ezalatt külföldre jár wellnesekre új barátnőjével, szórja a pénzt,egyebek.az elköltözése utáni vásárolt dolgokat barátjai nevére vette, hogy ne tudják megosztani.Mit tehetnék?szeretném a vagyonpert elinditani, de anyagilag nem tudom most finanszirozni.

TAmyka # 2014.01.09. 13:05

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy ha el akarok válni, akkor elegendő-e a keresetlevél benyújtása és abban nyilatkozni hogy megosztottuk a vagyonunkat?
Nálunk az a helyzet, hogy 2004-ben összeházasodtunk, majd 2008-ban elköltöztem...nem részletezném...
Vettünk 1 közös lakást, amin hitel van a mai napig. A férjem lakik a lakásban "az új" családjával. 1/2 tulajdoni hányadban leszünk tulajdonosok, ha a hitel letelik, de nem tudom hogy hogy lehet ezt megoldani, mert

• nem tudjuk és nem is akarjuk egymást kifizetni
  • én elköltöztem, ők lakjanak ott
  • én nem akarok veszekedni, maradjon közös tulajdonban a lakás, használja nyugodtan a férjem, majd talán 1x a gyerekeink látnak belőle egy kis pénzt
  • a hitel természetesen rendszeresen fizetve van!

Ez hogyan kivitelezhető?
Nekem 1 dolog van, ami fontos-jelen esetben hogy a férjezett nevem eltűnjön a személyimből!
Köszönöm a segítséget!

vimona1 # 2014.01.09. 11:42

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a válaszát! A hitelből egy autót vett a saját nevére amit elloptak később. Ebből ugye se pénz, se autó nincs. A többi, kb 500000.- ft ami megmaradt a hitelösszegből. Ebben az esetben mi a helyzet??

ObudaFan # 2014.01.09. 10:36

golden79

Magához a bontáshoz a házassági anyakönyvi kivonat, és ha vannak gyerekek, az ő születési anykönyvi kivonatuk. HA van gyermektartásdíj-igény, akkor jövedelemigazolás.
A vagyonmegosztáshoz vagyonmérleget és vagyonleltárt kell készíteni, az ingatlanokról tulajdoni lapot kell csatolni.

ObudaFan # 2014.01.09. 10:34

vimona1

Nem követelheted a házassági együttélés kezdete előtt szerzett vagyonát. Ha meg ő követeli a hitel felét, akkor azt kell igazolnia, hogy ezt közösen éltétek fel.

ObudaFan # 2014.01.09. 10:32

kkkkkkkk

Tartalmilag nem az a helyzet, hogy az ő különvagyona maradna meg. Van egy közös ingatlanotok, meg van felé egy tartozásod. HA a kettő eredője éppen annyi, mint amennyi az ő különvagyona volt, akkor ez egy véletlen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.08. 22:23

Ha vita van, a bíróság szakértőt rendel ki. (Nem lesz olcsó.)

kkkkkkkk # 2014.01.08. 21:56

Kedves Óbuda Fan!

Köszönöm a választ. Még egy kérdés, bocs, ha értetlen vagyok.

"ha tehát ő váltja magához a te részedet, akkor a lakás jelenlegi értéke felének a 3.2 M Ft-tal csökkentett részét fizeti meg neked"
Akkor ha jól értem, ha a lakás jelenlegi értéke megegyezik a férjem különvagyonával (6,4/2-3,2=0), akkor nekem nem jár semmi, és ebben az esetben igaz amit mondtak nekem, hogy a veszteség (amivel többet fizettünk be, mint amennyi a lakás vételára volt, 9,6-6,6=3m Ft) csak a különvagyont érinti, az ő különvagyona egy az egyben megmarad. A lakás jelenlegi értékét hogy lehet hivatalosan meghatározni?

kkk

oktondi/oktAndi # 2014.01.08. 20:27

Imma,vagy más segítő!
Egyszer már feltettem a kérdésemet,de nem kaptam rá választ,így megismételném:
Ha olyan az esetünk,mmint kkkkkk-é,de mi el szeretnénk adni a házunkat,akkor hogy kell osztozni. Annyit se ér a házunk,mint amennyiért vettük,nem ám amit kifizettünk érte.Majd 2xanyit fizettünk,mint amennyibe került.
18m-ér vettük,29m-t fizettünk összesen,amiből a feleségem szülei attak végtörlesztéshez 10M-ót.Most 13-14m-ót ér. Ha kapnánk 14 M-ót,abból kit mi illet?Válaszukat előre is köszönöm!

golden79 # 2014.01.08. 17:07

Végül is igen,azt szeretném hogy miután elindult a válás és vagyonmegosztás a hitelt is vegye figyelembe majd a Bíróság mert a gyermek elhelyezésnél sajnos hiába volt beleírva a kereset levélbe hogy a 3 kiskorú gyermekemre csak a gyermekek után járó ellátást kapom és abból fizetem a hitelt egyedül pedig neki van jövedelme is.A tartásdíjat nagy nehezen fizeti még végrehajtói irodán keresztűl is
Hogy lehet ezt a fizetési meghagyás pert elindítani mert tudom ő nem menne bele abba hogy fizesse a felét a hitelnek inkább elkerül engem

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.08. 16:47

A közös hitelünket egyedül én fizetem hogy lehet ezt megoldnai ha ő nem hajlandó az együtt működésre?
Ha fizeted, akkor meg van oldva.
De ha azt akarod kérdezni, akkor követelheted a felét annak, amit egyedül fizetsz. Ha önként nem megy, akkor fizetési meghagyás, per.

Mazsola113 # 2014.01.08. 16:21

Nekem jelenleg is az a bejelentett lakcímem. De amikor felbontották a szeződést én azonnal bementem kérdeztem mit tehetnék azt mondták ha nincs több millióm akkor semmit sem. Ehhez képest most meg azt mondják, hogy vigyek egy papírt amivel igazolom, hogy a férjem nincs meg, ezt meg is kaptam ma a bíróságtól, és ha ez meg van, akkor úja tárgyalják velem a hitel lehetőségét... Én azért nem tudtam addig semmiről sem, mert elvette a férjem a kulcsom, és semmilyen levelet sem adott át... Most meg szeretném helyre hozni a dolgokat...

vimona1 # 2014.01.08. 15:43

Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne:
Válásom, októberben volt két éve hogy tart. A férjem , közös gyermekünk felügyeleti jogát szerette volna mindenáron.. ez persze nem sikerül az ő ügyében sikerült megegyeznünk. Viszont összeköltözésünk előtt egy héttel kb hitelt vett fel ami házasságkötésünk előtt 7 hónappal történt. A hitelt nem fizeti már egy pár éve és most a fennálló tartozásnak a felét követeli tőlem. Amig ennek nincs pont a végén, addig nincs gyermekelhelyezés sem persze. Követelheti rajtam ezt az összeget mivel házasságot kötöttünk? Ha igen akkor én is követelhetem tőle a hazásságkötés előtt szerzett vagyonát, bt, kft részesedését? Vagy bármit ami volt neki azelőtt?

golden79 # 2014.01.08. 15:36

Tisztelt szakértők!

Válás és vagyonmegosztásnál milyen dokumentumokra van szükség? A közös hitelünket egyedül én fizetem hogy lehet ezt megoldnai ha ő nem hajlandó az együtt működésre?

pohicop # 2014.01.08. 11:07

Én bebizonyítom majd, de ettől függetlenül elég gáz most ekkora összeget leperkálni úgy, hogy -335.000 van a kártyámon. Van egy motorom ami rossz, szét van szedve, egy autóm amit nem adhatok el, mert kell a munkába járáshoz egy betegség miatt, valamint édesanyámék házából 1/4 van a nevemen..... Az illeték feljegyzés meg valószínűleg bukik, mert 150.000 a nettó keresetem, ami ugye elmegy főleg így, hogy ügyvédet is fizetni kell.
Cumis helyzet....

ObudaFan # 2014.01.08. 11:07

xxxxxxxx

1, Ha kéri a vagyonmegosztást neki benne van a 30 000 ft-ban? Miért is tenné? Minden a nevén van. Velem viszont jól elbánik.

Neki sincs benne.

2, Mit tehetek? Kérem - fizetek- és egy csomó pénzemben benne van? (szakértő, stb díjak) Mondta is a férjem vagy elfogadom amit ajánl vagy fizessek? Mindenhogy veszítek.

HA nem tudod megelőlegezni, költségmentességet kérhetsz.

2. Írták itt már neked, hogy a per végén a bíróság a felmerült költségeket megoszthatja. (Bizonyítsd be, hogy amit követelsz az téged valóban megillet.)

Meg is fogja osztani.

monalisa1 # 2014.01.08. 09:46

2. Írták itt már neked, hogy a per végén a bíróság a felmerült költségeket megoszthatja. (Bizonyítsd be, hogy amit követelsz az téged valóban megillet.)