Válás, vagyonmegosztás

pohicop # 2013.12.16. 13:12

Kaméleon

Sok mindenben igazad van ezért is írok erre a fórumra. Jók itt a hozzászólások.
Gondolom a lakásra költött pénzek a tulajdonhányad részben fognak kikötni és az egyéb vagyonok, mint a fundamenta, autó nyeremény betétkönyvek, hitel stb. egy külön téma.

Én az elején adtam egy korrekt ajánlatot némi fejszámolás után, olyat amit ha elfogadnak örülhettek volna, én meg szabadultam volna a hosszas válástól. Ez nem kellett nekik. Hát most már harcolok minden fillérért én is. Persze, ha látok engedékenységet a másik fél részéről akkor engedek ismét...... de úgy teljesen hülyére venni nem hagyom magam.... :)

kaméleon # 2013.12.16. 08:38

Ha meg nem, akkor izélgetni.
Jaj, mielőtt félreértené valaki: természetesen csak akkor, ha szükséges. :)

kaméleon # 2013.12.16. 08:37

Mamamacoka, ez azért tipikus női hozzáállás:

nekem ez a mondat tetszik a legjobban az esetleírásodból :„Ez nem történt meg, nem bizonyítható” - vagyis kilóg a lóláb, szted ami nem bizonyítható az nem is történt meg, remélem az asszony is jó ügyvédet talál ! :)
Hogy jön az a jogos igényekhez, a humánus, értelmes elváláshoz, vagyonmegosztáshoz, hogy egy kapcsolatban volt-e félrelépés, vagy nem. Sehogy. Pláne, ha azt sem tudjuk – és nem is fogjuk, mert nem is tartozik ránk -, hogy mi vezetett oda. Megcsalt a gazember, bűnhődjön a disznó? Leginkább úgy, hogy takarodjon pucér valaggal. Ez elég általános női hozzáállás. A hajam égnek is áll tőle, pedig nő vagyok.

Pohicop:
Szerintem ezek jogos kérések. Nemde?
Sztem vagyonmegosztásnál a jogos kéréseket általában át kell váltani célszerű kérésekre. Ami többnyire vmivel kevesebb, mint a jogos, különben a másik számára nem lesz benne semmi pereskedés elkerülésére csábító.
A kérdéseidből arra tippelnék, hogy ezeket már átbeszéltétek ügyvéddel. Nyilván nem vetélkednék szakember tudásával, de azért lenne néhány kérdőjelem a dologban. Ha együtt építettétek azt a házat, biztos, hogy nem tulajdonrésszel kellene számolni? Aztán, nem mindig a házasságkötés időpontja a mérvadó az ilyen számolgatásoknál, stb.
Interneten nem tudsz biztos eligazítást kapni ebben a témában, mert nagyon sok helyes választ befolyásoló tényező van, ezeket tényleg csak az ügyvédeddel tudod átrágni. Persze, akkor is kell egy minimális saját tudás, mert néha (vagy gyakran) előfordul, hogy az ügyvéd elszuszog azzal a hiányos információhalmazzal, amit kap, és eszében sincs a tudása, tapasztalatai alapján pluszban rákérdezni, ugyan nem volt-e ott még más is. De, ha nagyon álomszuszék, akkor váltani kell. Ha meg nem, akkor izélgetni.

ObudaFan # 2013.12.16. 07:04

Papi07

A bíróság egységesen fogja megosztani a közös vagyont, az pedig valóban időbe telhet. Ilyen helyzetben az elköltözés az általában nem túl jó ötlet. Általánosságban nem lehet megválaszolni, hogy mit lehet tenni a per gyorsításáért, esetről esetre lehet valamit tenni az egyes helyzetekben, vagyis jelen kell lenni.

pohicop # 2013.12.15. 22:59

"mamamacoka"

Azért írtam így, mert ha nem történt meg akkor nem is bizonyítható, hiába írta ezt be indokként ;)

De egyébként a hűtlenséget bizonyítani marha nehéz szerintem + a válás e nélkül is válás, elég lett volna annyit mondani, hogy nem bír elviselni vagy akármi...

Papi07 # 2013.12.15. 22:46

Tanácsot szeretnék kérni. 33 évi házasság után elköltöztem a feleségemtől és válni szeretnék. Az ingóságokon kívül egyetlen vagyonunk van, a házunk. Én szeretném ha minél előbb eladnánk, és a részemből vehetnék egy lakást, de a feleségem hallani sem akar róla és azt mondja, hogy évekig el fogja húzni a vagyonmegosztási pert, és az utolsó kiskanálért is harcolni fog. Azt szeretném tudni, hogy ha így lesz, én tehetek-e valamit hogy minél hamarabb hozzájussak ahhoz, ami nekem jár.
A válaszokat előre is köszönöm.

pohicop # 2013.12.15. 15:20

Hát a házzal kapcsolatos dolgokat kiszámolja a szakértő.
A többi meg kiszámolható, fundamenta, nyereménybetétkönyvek, házra költött tételek stb. azok felesek, mert mind a házasság alatt lettek beszerezve. A hitel meg az övé hiszen ő marad a házban ő vette fel ő fizeti tovább, amit eddig közösen kifizettünk annak a fel meg jár nekem úgymond, ha azt számoljuk ki mennyit tett bele a házba.

Ki is számoltam korrektül, sőt engedékenyen. Ha esze lenne elfogadná, mert mindenben neki kedvezek, csak minél előbb minél kevesebb harccal érjen véget emberségesen ez a válás.

Na majd alakul....

monalisa1 # 2013.12.15. 14:27

A felsoroltak közt több olyan tétel is van amire választ adni nem az építész szakértő tiszte. Ha ennyire szerteágazó a vagyonmegosztás akkor hogyan is gondoltad: beleférhetne a 30e Ft válóper költségbe...

Egyikőtök sem fogad el laikusi ex has számadatokat, emiatt muszáj külön is zsebbe nyúlni.

pohicop # 2013.12.15. 13:39

Értem én, hogy megosztja a Bíróság. Csak fáj felfogni azt, hogy olyanért kell majd fizetnem nem is keveset amit nem én kértem. Vagyis ami nélkül is ugyan oda lyukadnánk ki. :) Pusztán a makacsságuk és rosszindulatúságuk miatt.

pohicop # 2013.12.15. 13:36

Igen természetesen ezért csináltatok egy független szakvéleményt, hiszen én magam csak saccolni tudom mi járna nekem. Nem akarok vele kiszúrni és magammal se. Amit a szakértő leír az korrekt kell, hogy legyen.

Olyanokra tartok igényt mint:

• a házasság előtt házra költött összeg, mert az különvagyonom.
  • Édesapám munkabére a házban, hiszen a lakásban értéknövelő tényező.
  • Barátom villany szerelésének ára, mert ez is a lakásban érték növelő tényező.

Ingyen dolgoztak mindketten.

• Ő nevére felvett hitelből az eddig befizetett összeg felére, mivel ő vette fel a hitelt a házasság előtt, de együtt fizettük. A házban pedig ő akar maradni.
  • Fundamenta lakáskasszába befizetett összeg felére, ami az ő nevén van de én fizetem.
  • Gépjárműnyeremény betétkönyvek összegének felére, amit házasságunk ideje alatt vettünk.
  • Az együtt élés alatt házra költött összeg felére (térkő, szigetelés, stb.)

Szerintem ezek jogos kérések. Nemde?

monalisa1 # 2013.12.15. 13:23

Mindentől függetlenül, a szakvélemény azért is szükséges, hogy tudjad mennyi is jár neked a vagyoni értékből.

Lassan elkezdheti törni a fejét miből tud majd téged kifizetni...

ObudaFan # 2013.12.15. 12:41

Gondolom viszont ha a szakvéleményemmel alátámasztott adatokat nem fogadja el és ezt ki kell fizetnem és az igazságügyi szakértő is ugyan ezt mondja ki (mert ezt fogja), akkor mivel már úgyis pereskedünk talán követelhetem rajta a feleslegesen kiadott összeget?

A bíróság meg fogja osztani a költséget, függetlenül attól, hogy a szakvélemény kinek az álláspontjához áll közelebb.

pohicop # 2013.12.14. 21:21

Nem is az én szakértői költségemre gondoltam. Az okés, az az én saram fizetem is.

Arra gondoltam, hogy ő akadékoskodik nem elég neki a normális hozzáállás, a korrekttől is kevesebbet kérés, ebből kifolyólag lesz majd a bíróság által kirendelve az igazságügyi szakértő.
És ezt nem tartom korrektnek, hogy ezt fizetni kell ő miatta, ha vagyonmegosztást akarok.
Nem tudom még, hogy lehet megjátszani, hogy ő akarja a vagyonmegosztást, de persze az lenne a jó, ha már az én baráti hozzáállásom nem elég neki. És akkor fizessen ő.

Az ügyvéddel is átrágtam ezeket, de itt az oldalon is egy azon témára akár több válasz is érkezik. Jobb tájékozódni ;)

kaméleon # 2013.12.14. 20:44

Nahát, nem akartam kihúzni belőled, hogy van ügyvéded, mert akkor már itt max. tőlünk, laikusoktól kapsz válaszokat. Viszont, ha van ügyvéded, akkor ezeket a dolgokat vele át kellene, kellett volna már beszélni. Nagyon úgy tűnik, hogy lényeges dolgokat nem tudsz, és nem mindig jó, ha csak a másik lépéseit követgeted. Nem baj, ha magad is tanulsz közben, legalább mások eseteiből, legalább azt felismered, ha ügyvédet kell váltanod. :)
A kérdésre: nem jön vissza az ilyen pénz, ha a másik nem fogadja el a te szakértődet (és nem szokták), akkor majd a bíróság rendel ki, és azokat a ksgeket közösen fizetitek majd.

pohicop # 2013.12.14. 19:43

Köszönöm a válaszokat. A ház 96 m2 nem jól elrendezett feleségem tervezésének hála, de jól felszerelt. Tehát nem olcsó. A pince rész van kész, lépcsőház és az első szint. Ezen a szinten van egy hálónk egy nagy nappalink egy konyhánk és egy fürdőnk. Ennyi. A tetőtérbe van még tervezve két szoba, de az még nincs kész. Én itt vagyok amíg ki nem fizetnek én ugyan ki nem megyek magamtól.

Elég elrettentek az adatok, a lakás értékének 6%-át befizetni a semmire, vagyis ha egymás közt megegyezünk akkor nem kerül majd egy millióba feleslegesen.

Gondolom viszont ha a szakvéleményemmel alátámasztott adatokat nem fogadja el és ezt ki kell fizetnem és az igazságügyi szakértő is ugyan ezt mondja ki (mert ezt fogja), akkor mivel már úgyis pereskedünk talán követelhetem rajta a feleslegesen kiadott összeget?

Ügyvédem van. Viszont szeretek utána nézni a dolgoknak. Utána olvasni. És kérdezni nem szégyen. Több szem többet lát alapon. Örülök, hogy van ez a fórum és vannak segítőkész emberek. :)

monalisa1 # 2013.12.14. 18:56

Van amikor a per végén megosztják a költségeket, azaz fizetésre kötelezik a másik felet is - úgy kell neki miért "kakaskodott"...

kaméleon # 2013.12.14. 18:40

A vagyonmegosztási kérelem úgy látom rám marad. Ennek nem örülök.
Nem tudom, mekkora az a ház, ha elég nagy és kifogás sem lehet a viselkedésedre, én a helyedben szépen ottmaradnék benne és kérném, hogy osszák meg a használatát. Ha asszony nem akar velem szívni levegőt, sajnálom, legfeljebb marad, ahol van, és meggondolja, hogy akkor inkább benne van a vagyonmegosztásban.
Kezdj el jó ügyvédet keresni, hogy ne csak az asszony keresetei és kívánságai után kullogj, hanem előre fel tudj készülni a megfelelő lépésekkel.

pohicop # 2013.12.14. 18:28

Köszönöm a válaszokat.

Örülök, hogy így van, nem örülnék ha bejönne a tervük és kisemmiznének egy olyan házból amiben rengeteg pénzem és munkám van.

A viselkedésem nagyon jó. Nem veszekszem, nem ordítok, kedvesen beszélek. Ők kezdegetnek, kötözködnek, de nem veszem fel még ha néha nehéz is. Nem volt oka elköltözni a feleségemnek a viselkedésem miatt. Egyszerűen azt mondta nem szív velem egy levegőt a lakásban.

A vagyonmegosztási kérelem úgy látom rám marad. Ennek nem örülök. Én egyezkednék korrekt módon, annyit sem kérve ami jár. Nem akarok kifizetni rengeteg pénzt feleslegesen. Nonszensz, hogy azért fizetek ki egy rakat pénzt, mert ő nem akar egyezkedni és kifizetni engem. Úgy lenne korrekt ha az akadékoskodó fél fizetne ilyen estben...

damari # 2013.12.13. 19:52

Tisztelt Fórumozók!

Vagyonközösség megszüntetésére irányuló per esetén, kaphatok-e költségmentességet, ha a volt férjemmel közös tulajdonú családi házon kívül, van még egy kis családi ház a tulajdonomban, amelyre haszonélvezeti jog van bejegyezve édesanyám javára és ő lakik benne?
Munkanélküli vagyok 35 ezer forint a jövedelmem. Ha kapnék, milyen költséget kell mindenképpen megfizetnem?

ObudaFan # 2013.12.13. 14:11

Remélem ez így ebben a formában megállja a helyét és nem lesz az ő külön vagyona a ház.

Legalábbis nem az egész ingatlan, még ha van is benne különvagyoni hányada.

Nekem nincs hová mennem. Remélem nem rakhatnak ki a vagyon megosztás előtt???

HA nem tudja igazolni, hogy a te magatartásod miatt lehetetlen veled élni, akkor aligha.

Nekem kell kérnem a vagyonmegosztást, vagy az, hogy kérte a ház kizárólagos használatának megállapítását már kérelemnek számít a vagyonmegosztás témájában?

Nem számít annak.

Azért nem mindegy ugye mert elég nagy költség a vagyonmegosztást kérőnek ha a bíróság osztja meg a vagyont. És mi van ha ezt nem tudom kifizetni éppen, ha majd csak a vagyonmegosztás után tudnám?

Lehet kérni a bíróságtól költségmentességet, illetékfeljegyzési jogot.

monalisa1 # 2013.12.13. 14:02

pihocop

Várd meg míg jogász hamarosan válaszol.

monalisa1 # 2013.12.13. 14:01

Amit ide írtam, válaszoltam, az nem az alanti kérdezéshez illik, az a beírás valahová eltünt...

monalisa1 # 2013.12.13. 13:55

Az asszony örökölt vidéki házához a párodnak semmi köze, az különvagyon, azt csínál vele ami neki tetszik.

A házassági közös vagyon a nyaraló, vizsgálni kell melyik a nagyobb: az ingatlan értéke vagy a még visszalévő hiteltartozás bruttó összege. (Valószínűleg legjobb lenne eladni és a vételárból rendezni a tartozást.)

A váláskor ha nem tudnak a vagyonmegosztásban egyezségre jutni a párod bírósághoz fordulhat és kérheti a közös tulajdon megszüntetését. (Elrendelik az árverezést, ha lesz rá vevő 80-85%-os áron megveheti, a költségek levonása után a felek azt csínálnak a pénzzel amit akarnak - az okos a saját rész hiteltől igyekszik szabadulni.) Attól hogy a hitelt a férj vette fel attól az még közös tartozás, a bank felerészt követelheti a feleségtől is...

Tartásdíjfizetés kötelezettsége lesz majd, a havi összegben vagy megegyeznek vagy a bíróság dönt majd.

A házastársi tartás iránti igény nagy valószínűleg csak "igény" marad., aki járni/úszni tud nem rokkoant, valamint van saját nyugdíja., a saját nagykorú gyermekét már nem köteles eltartani.

----
  • laikus hozzászóló
pohicop # 2013.12.13. 12:08

Nálunk is hasonló a helyzet. Nálunk asszony válna mert félreléptem szerinte. Ez nem történt meg, nem bizonyítható. A ház a nevén van, házasság előttről. Viszont együtt építettük anyagilag. Édesapámmal és barátaimmal építettük fizikailag. Ő ezt saját külön vagyonának véli. Tudom bizonyítani a munkát ugye tanúkkal, a pénzt számlakivonatokkal amit a lakásra költöttem. Szakértő számolja a befektetett munka díját.

Remélem ez így ebben a formában megállja a helyét és nem lesz az ő külön vagyona a ház.

A másik, hogy a hűtlenség miatt kéri a válást és kéri a ház kizárólagos használatát is. Most én élek a házban ő elköltözött minden ok ellenére a szüleihez a gyerekünkkel megbeszélés nélkül.

Nekem nincs hová mennem. Remélem nem rakhatnak ki a vagyon megosztás előtt???

Nekem kell kérnem a vagyonmegosztást, vagy az, hogy kérte a ház kizárólagos használatának megállapítását már kérelemnek számít a vagyonmegosztás témájában?

Azért nem mindegy ugye mert elég nagy költség a vagyonmegosztást kérőnek ha a bíróság osztja meg a vagyont. És mi van ha ezt nem tudom kifizetni éppen, ha majd csak a vagyonmegosztás után tudnám? Már ha kifizetnek egyáltalán. Mert ugye asszony azt mondta nem tud kifizetni (valójában nem is akar).

Én osztoznék, kompromisszum kész vagyok mindenben, de ő nem akar adni semmit, az meg eléggé távoli álláspont. Tehát nem elfogadható részemről.

monalisa1 # 2013.12.13. 10:12

Sietned nem kell, a vagyonmegosztási per még odébb van...