Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2010.08.06. 14:05

A hitelt azt ilyen esetben kinek kell tovább fizetni? Mind a kettönknek fele arányban?

Igen, de ő meg kérheti annak a megállapítását, hogy mekkora tulajdoni hányada van az ingatlanban.

Lehetséges? Ha felveszünk még hitelt a válás elött akkor azt ugyanugy kell neki is fizetnie? nem?

Igen.

Natasa_10 # 2010.08.06. 14:27

Nagyon köszönöm a válaszát.

A ház építése során a szüleim egy millió forintot adtak amiröl ajándékozási szerzödést írtak, ezt a férjem alá is írta ez már 14 évvel ezelött. Az édesapém nagyon sokat segitett és minden ismeröse is, tehát most vállás esetén ha eladjuk a szüleim nem szeretnék ha azt a pénzt amit ök adtak és azt a sok segitséget elosztanánk két felé. Joga van a férjemnek a fél házhoz?
A hitelt szabad felhasználásként nem a házra költöttük. Most pedig nem akar fizetni ha lemond a gyerekek javára csak akkor ha eladjuk és elosztjuk.
A tulajdoni hányada miért fontos? Mi alapján határozzák azt meg?
A kocsi nem számit semmiben? Ő most nem akar már semmilyen költséget fizetni még azt az ügyvédi költséget sem amibe az én naivitásom miatt kerültünk. de még házasok vagyunk.

nagyon nagyon köszönöm nagyon jó hogy van egy ilyen fórum. Köszönöm szépen

ObudaFan # 2010.08.06. 17:26

Azt kell vélelmezni, hogy a házasság alatt szerzett vagyon közös vagyon, így Önnek kell ezeket az ajándékokat bizonyítania. Ha ez sikerül - vagy azokat nem tagadja le a férje - akkor nem 50-50% lesz az arány, hanem Önre kedvezőbb. Az autó is közös vagyon.

Natasa_10 # 2010.08.06. 17:46

Nagyon köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.08.06. 19:17

Nincs mit.

Andy73 # 2010.08.07. 19:48

Szép napot mindenkinek

9 év élettársi közösség megszakadt.Közös vagyon egy családi ház, és egy autó.
Sajnos mindkettő a hölgy nevén van, de az élettársi közösség alatt lett szerezve, közösen.
Hogyan alakulnak a tulajdoni viszonyok, a férfi hogyan tudja visszakérni a házba és az autóba beletett vagyonát? Papír nincs sajnos semmiről.
Nem bejegyzett élettársi kapcsolatról van szó, és gyerek nincs.

Előre is köszönöm a választ

walen0917 # 2010.08.07. 21:13

Tisztelt Ügyvéd!
Olyan kérdésben kérném az Ön segítségét, hogy a barátnőmék családjában a férjnek megromlott a viszonya a családdal olyan szinten, hogy lelkileg terrorizálja és többször előfordult már hogy tettlegességig is fajult a dolog. Mostanra már nagyon rossz a helyzet szinte minden napos a veszekedés és rendőri eljárás is folyik ellene már volt egy tárgyalás és egy a gyámhivatalnál is. Jelenleg is folyamatban van az ügy. Arról szeretnék információt kapni, hogy ilyen esetben nem-e lehetne gyorsítani a válást és mire számíthatnak? A barátnőm 19 az öccse 17 éves van egy házuk ami az apa nevén van és ő épülte egyedül a házasság előtt 2 évvel 88ban házasodtak össze van egy autójuk ami az anya nevén van és még hitel terheli. Vagyonmegosztásnál mire számíthatnak illetve, olyankor mi van ha az apa nem tud és nem is akar fizetni semmit sem? Illetve megbeszélni sem lehet vele semmit sem. Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm! Üdv.: Bálint

Apuka969 # 2010.08.08. 06:14

Üdv Mindenkinek!
Nem tudom, hogy a kérdésemet jó helyen teszem-e fel, de szeretnék egy kis segítséget kérni.
A volt párom nem hajlandó vissza adni a hivatalos okmányaimat. Olyat pl. mint: útlevél, katonaigazolvány, munkakönyv, iskolai bizonyítványok. Mit lehet ilyenkor csinálni?
Köszi a segítséget!!!!

ObudaFan # 2010.08.08. 09:14

Andy73

Az élettársi együttélés alatti összes szerzés arányában szereztetek tulajdont, ahol a háztartási munkát is figyelembe kell venni a szerzés tekintetében. Polgári pert indíthatsz a tulajdonjogod megállapítása iránt.

walen0917

A házasság előtt már tulajdonolt lakás az apa különvagyona, az autó közös vagyon.

Butterfly122 # 2010.08.09. 08:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

8 év házasság után szeretnék elválni, van egy gyermekünk. Tudni szeretném mire számíthatok a vagyonmegosztásnál,mert a férjem megmondta,ha válni akarok be fog feszülni és mindent megtesz,hogy ne jöjjön ez nekem össze...
Pont ezért amint én beadom a válókeresetet már meg is kell "pattannom" a házból az összes ingósággal,ami az én és gyermekem használati tárgyai, bútorai...mivel nem szeretnék nagy balhékat végigélni és erőszaknak sem szeretném magunkat kitenni... ezzel lehet-e bármiféle gond,ha én az én és a gyermekem szobájából az ő tudta nélkül elviszem a bútorainkat és használati tárgyainkat?
A házból mennyi jár nekem és a gyermekemnek,ha mikor összeházasodtunk a férjemnek 1/1 arányban volt egy lakása,amit a szüleitől kapott ajándékba,erre felvett 1 milliót felújításra,amit vissza is fizettünk, majd 5 év után a lakását elcseréltük egy családi házra. A férjem lakása 7mFt értékben szerepelt,a ház amire cseréltük 14mFt-val.
Tulajdonjogát 3/4 arányban csere és vétel címén 10,5 millió értékben cserélő félként a férjem 1/4 arányban vétel címén, 3,5 millió értékben én,mint vevő szereplek. A 7mFt-ot úgy fizettük ki,hogy 2 mFt vételár előleg volt készpénzben, a fennmaradó 5mFt-ot kölcsönből fizettük ki,melyben adóstársak voltunk. Ezt a hitelt rendeztük lakástakarékpénztár megtakarításból,mely az én nevemen volt,de a férjem számlájáról vonták. Nincs jelzálog a házunkon, viszont a Lakástakarékpénztárnál van 1,1mFt hitelünk, ami az én nevemen van adósként és a férjem nevén adóstársként.
Van egy autó az én nevemen,amit a házasságunk alatt vettünk,van rajta minimális hitel. Ez közös vagyonnak minősül-e?
A -házasságunk alatt- az én bankszámlámra érkezett nagyobb összegű végkielégítésem válás esetén csak engem illet meg? Ha lekerűl a számlámról ez az összeg akkor el kell-e vele számolnom váláskor,hogy mi lett a sorsa, abban az esetben,ha ez is közösnek számít?
Saját nevemre vásárolt takarékbetétkönyv a válás után csak engem illet vagy közös?
Szeretném tudni,hogy az ingatlanból és a felsoroltakból hogyan részesülök.
Köszönettel: B.122

ObudaFan # 2010.08.09. 09:59

Az önkéntes elköltözéssel az lesz a gond, hogy a lakáshasználati jog ellenértéke nem fog járni. A lakás vonatkozásában a 3/4-1/4 aránynál egy fokkal jobbat el lehet talán érni. A kocsi, a végkielégítés, a takarékbetétkönyv közös vagyon.

Butterfly122 # 2010.08.09. 12:02

Köszönöm gyors válaszát!
Eddig nem tudtam mi az a lakáshasználati érték...kicsit utánanéztem... Ezt a gyermekünk javára kérhetem,ha jól értelmeztem...
Nem tudom mekkora lehet ez az összeg? Olvastam,hogy a lakott érték és a forgalmi érték közti különbség és annak 1/3-a kérhető a gyermek részére lakáshasználati értékként...jól értelmeztem?
(Szerettem volna ha szépen el tudjuk ezt az egészet intézni, beszéltem is a férjemmel erről,de hallani sem akar róla,nem együttműködő a kultúrált rendezésben...ezért gondoltam,hogy inkább "lelépek" a gyerekkel,mert nem tudom mit tenne,amikor kézhez kapná a válásról szóló okmányokat...)

csani # 2010.08.09. 15:31

Tiszetlt Forumozók!

A férjem 12 év együttélés ( abból pontosan 5 év házasság ) után egyik napról a másikra elköltözött . aazal az indokkal, hogy megismert valakit és nem akar velünk élni. Van egy 21 hónapos kisfiam ( akiért megküzdöttünk )Én jelenleg GYED-en vagyok.
A vagyoni helyzetünk elég bonyolunlt mert vannak közös ingatlanjaink melyek hitellel terheltek, ez tiszta sor, van egy közös vállalkozásunk, volt egy lakásom amit még együtt élésünk előtt szereztem , de ezt beforgattuk közös ingatlanunkba, és a férjem két éve örökölt az apjától ingatlanok részeit. Abból jár-e nekem vagy sem, illetve hogy lehet beleszámolni a lakásom árát a vagyonmegosztásba. És mi a helyzet a saját bankszámlán lévő pénzel az is közös?

Válaszukat előre is köszönöm.

ÁGICA77 # 2010.08.09. 18:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!

10 év házasság után úgy döntöttünk hogy elválunk. Van egy 10 éves kislányom. Azzal tisztában vagyok hogy tartásdíjat kell fizetni a gyermek után. De most jelen pillanatban a férjem katonaként külszolgálaton tartózkodik és kap deviza ellátmány Euróban utalják a számlájára ezen felül készpénzben is kap eurót. Ebből az összegből a számunkra jár-e valami és mennyi?

ObudaFan # 2010.08.09. 20:22

Butterfly122

Ha a gyerekkel együtt kellene a bírói ítélet alapján távozni, akkor lesz az összesen 2/3 is.

csani

Az a vagyon, amit a házasság előtt már tulajdonolt vagyontárgya értékén szereztek, az Ön különvagyona, míg a férja által örökölt vagyontárgyak férje különvagyonába tartoznak.

ÁGICA77

Jár, általában a jövedelem 15-25%-a a tartásdíj, de jelentős jövedelem esetén, ha annak még a 15%-a is meghaladja a gyermek szükségleteit, lehet az kevesebb is.

kisrita # 2010.08.10. 06:57

Sziasztok!

Egyik ismerősöm kért meg hogy érdeklődjek.

Csak a lényeget írom: van egy hitellel terhelt házuk fele - fele tulajdoni arányban.
A válás oka a férj új kapcsolata ahol már megfogant egy gyermek ( még nem született meg). Jelenlegi kapcsolatából is van egy.

Megoldás - e a későbbiekre tekintettel, hogy ha a férj lemond a tulajdonrészéről a gyermeke javára, azért hogy ha majd ő egyszer meghal akkor ugye az új kapcsolatból származó gyermek is örököl.
Lényeg hogy a feleség el szeretné kerülni az akkor várható összetűzéseket és pereskedést, esetlegesen azt hogy a gyerek ( vagy gyerekek mert még lehet) és az anyja ( és még ki tudja ki, nagy a család) fele tulajdonjoggal rendelkezve odaköltözzön.

Nem a rosszindulat dolgozik, de a férj már nem fiatal, az új asszony viszont igen ( 20 év van a javára), a gyerek meg valszeg túléli az apját.

Az más hogy a férj mindent megígért, gyerektartást fele hitel fizetést és hogy nincs igénye semmire- de bejelentett munkahelye nincs, fizetni meg úgy fizet ahogy ő gondolja. Tehát a még jelenlegi felesége fizeti évek óta egyedül a hitelt.

Tehát ha ezt ők igy írásba foglalják akkor ez igy teljesen megfelel jogilag? ( nem támadható -e meg később)?

Előre is köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 07:39

Nem lemondás lenne az, hanem ajándékozás. De a kölcsönt valószínűleg elidegenítési tilalom biztosítja, tehát kellene a bank hozzájárulása. Nem fogja megadni.

kisrita # 2010.08.10. 08:01

Köszönöm Sándor a gyors választ. Tehát ahhoz, hogy ajándékozhasson kellene a a bank hozzájárulása? És ha vállalja ( mert azt mondta ) hogy ő fizeti továbbra is, csak szeretné hogy a gyerekek nevére kerüljön? Akkor sem adja meg a bank?
Csak megjegyzem:nem mintha eddig egy fillért is adott volna bele. De a feleség fizeti, fizetni is fogja csak az említett "akadály" miatt szeretné a biztosítékot.
Az ajándékozás az illetékköteles és ügyvédi közbenjárást igényel ugye?

kisrita # 2010.08.10. 10:00

Jár az agyam, nem hagy nyugodni a dolog.

Ha jól értelmezem, a mai magyar jog szerint ha nem történik meg az ajándékozás akkor nem ér az egész semmit. És akkor megörökli majd egy ember ( gyerek) a ház 1/4 -ét és beleteheti a fenekét, pedig soha egy fillért nem tett be ( és az apja sem) és egy fűszálat nem tett keresztbe? És megkeserítheti az életét annak aki életen át dolgozott és fizetett érte?
Mert ugye bizonyítani kell azt is hogy a férj nem fizetett.............

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 11:09

Mert ugye bizonyítani kell azt is hogy a férj nem fizetett.....
Nem. Még csak lehetőséget sem adnak rá, hogy ezt bizonyítsa a feleség (legalábbis az életközösség idejére nézve). Nincs jelentősége ugyanis, a házasfelek vagyonközösségben élnek, amit egyik fizet, azt olybá kell venni, hogy a másik is fizette.
A házasság már csak ilyen. És szvsz ez jól is van így.

rókamóka # 2010.08.10. 12:58

Tisztelt Segítők!

Amennyiben bizonyítani tudom pl bankszámlakivonatokkal, tanúkkal, hogy a lakás, amit házasságkötés után pár hónappal vettünk, az az én bankszámlámon lévő összegből történt ( ugyan már a házasságkötés után...), akkor az az én külön vagyonomnak számít-e?
Vagy külön vagyon nem lehet pénz, csak tárgy?(autó, ingatlan)
Az számít-e, hogy ténylegesen soha nem éltünk vagyonközösségben, hiszen a párom az összes jövedelmét külön bankszámlán kezelte, és a közös kiadásokat kizárólag én fedeztem. Jóval magasabb a jövedelmem...
Mennyire vizsgálják válás esetén a saját bankszámlákat?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2010.08.10. 13:13

Amennyiben bizonyítani tudom pl bankszámlakivo­natokkal, tanúkkal, hogy a lakás, amit házasságkötés után pár hónappal vettünk, az az én bankszámlámon lévő összegből történt ( ugyan már a házasságkötés után…), akkor az az én külön vagyonomnak számít-e?

Különvagyon, kivéve, ha együtt éltetek házasságkötés előtt már akkor is, amikor az erre fordítandó összeget szerezted.

Az számít-e, hogy ténylegesen soha nem éltünk vagyonközösségben, hiszen a párom az összes jövedelmét külön bankszámlán kezelte, és a közös kiadásokat kizárólag én fedeztem. Jóval magasabb a jövedelmem…

Ez házasságban nem számít.

kisrita # 2010.08.10. 15:27

Sándor akkor most a véleményed szerint mit tegyen az asszony?
Attól fél hogy ha a gyerekeknek adja a tulajdonrészét az apa akkor nem fog fizetni utána semmit mert minek is fizesse ami nem az övé.
Ha meg nem, és fizeti a felét, akkor viszont az ő fele részébe én úgy gondolom nyugodtan beköltözhet az új párjával együtt.

Eladás, másik kifizetése szóba sem jöhet sajnos - ha lehetne nem lenne ennyi gond.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 15:31

Minden hónapban írásban szólítsa fel az adóstársat, hogy tériítse meg a törlesztőrészlet felét; s ha nem teszi meg, akkor félévenként kérjen fizetési meghagyást ellene. Minél hamarabb kéreje gyerektartás megállapítását, és azt is követelje tőle.

Hogy az új gyereket hogyan lehetne kiforgatni a jogos örökségéből, ahhoz nem szívesen adnék tanácsot.

Apuka969 # 2010.08.11. 05:43

Tisztelt Fórumozók!
Nem tudom, hogy a kérdésemet jó helyen teszem-e fel, de szeretnék egy kis segítséget kérni.
A volt párom (már elváltunk) nem hajlandó vissza adni a hivatalos okmányaimat. Olyat pl. mint: útlevél, katonaigazolvány, munkakönyv, iskolai bizonyítványok. Már többször írtam neki ajánlott levélben, de a füle botját sem mozdítja. Nagy szükségem volna rájuk, főleg az iskolai bizonyítványokra. Suliba szeretnék járni. Sőt, hogy a végzettségemet nem tudtam időben bemutatni, ezért már egy munkahelyi előléptetést is elbuktam. Mit lehet ilyenkor csinálni?
Köszönöm a segítséget!!!!