Nincs mit.
Válás, vagyonmegosztás
Kedves Obudafan,
Köszi az előző válaszodért! Lenne még egy kérdésem. Kiderült, hogy a férjem a házasság alatt 3 magán nyugdíj pénztárba fizetett magának elég jelentős összeget. (Milliókról beszélünk). Ez is részét képezi a vagyonmegosztási alapnak? Minden félretett pénz ide ment, de ő csak a lakás áráról és a benne lévő ingóságokról akar tárgyalni.
Én nem tudom őt kivásárolni az ingatlanból, ami azt jelenti, hogy az ingatlan eladása után, vagy ha ő kivásárol engem - a hitelünk miatt - egy nagyon kis összeggel leszek "elbocsátva" a gyerekkel. Annyira kis összeg amiből reménytelen, hogy egy másik lakásra befizessek. A férjem nagyon sokat keres, nekem meg még állásom sincs, elkeseredetten próbálok mindent hogy ne váljunk földönfutóvá.
Részét képezi. Ha meg nem is tudtál róla, akkor különösen.
Huhh, köszönöm! Legalább egy jó hir!
Ha a téged megillető EGÉSZ pénzből "beugróként" tudnál venni egy kisebb lakást, meg ha lenne állásod, a bank valószínűleg hajlandó lenne arra a lakásra átvezetni a jelenlegi hiteltartozás-részedet. (A banknak elméletileg végül is mindegy, hogy a jelzálog nem eme lakáson van hanem amaz lakáson lesz. Persze ezt előbb velük meg kell beszélni.) A jelenben a legfontosabb: mielőbb próbálj elhelyezkedni, és lehetőleg állami cégnél, mert multi, kft, bt. stb. alkalmazottjaként egyedülállónak nemigen ad hitelt a bank.
Tisztelt Cím!
A kérdésem a következő: Válás esetén lakáshasználati jog ellenértékére akkor is igényt tarthatok, ha önként megyek el a közös tulajdonú ingatlanomból?
Én úgy tudom, hogy az önként távozó lakáshasználati jog ellenértékére nem tarthat igényt, mert ÖNKÉNT megy el, lesz egy 1/2 tulajdoni hányada egy ingatlanban, amit használni nem tud. Indíthat egy közös tulajdon megszüntetési pert, ahol a lakott forgalmi érték felét kapja meg. Úgyhogy még mindig a legjobb - és költségkimélő - a megegyezés.
Kedves ObudaFan!
Ez mit jelent? "Részét képezi. Ha meg nem is tudtál róla, akkor különösen."
Ha nem tudok a férjem anyagi dolgairól, akkor jobban jár vagyonmegosztásnál a fele?:-) Csak mert én is válok, és (elvileg) én sem tudok egy csomó, a hátam mögötti ügyletről.
Köszi előre is.
Lenne még egy kérdésem. Eladott üzletrész után - ha a férj a kapott összeg után már leadózott -, a vagyonmegosztás után nekem is kell a rám eső 50% után adózni? Ha igen, mennyit. És egyáltalán... az osztozkodás után mi mindenért kell illetéket fizetni? Ház? Berendezés? Kocsi?
Nem kell illetéket fizetni, ha nem tértek el a vagyonközösség arányaitól.
Köszönöm.
Ha tudtál róla, akkor már felmerül, hogy te nem kívántad-e oda fordítani, stb. és akkor esetleg ajándék visszakövetelését is bele kell keverni a dologba. :)
Értem:-)
Kérdezni szeretném:
Házaságunk ideje alatt hitelre várásoltam gépkocsit. A forgalmiban én szerepelek, a hitelszerződést csak nekem kellett aláírnom. Mennyire közös ez az autó, hogy lesz megosztva? Decemberben lesz a válóperünk.
Ezzel összefügg:
Én a férjemtől külön költöztem, eljöttem a kocsival. Ő erőszakkal elvette tőlem, rendőrségi feljegyzés, tanúk vannak arról, hogy én nem akartam odaadni. A kocsi összes papírja, forgalmi, szervízkönyv nálam van és nem is adom át.
De folytatom. Rá egy napra karambolozott (állítólag nem az ő hibájából), csúnyán összetörte az elejét. Feljelenthetem-e ezért, megtagadhatom-e, hogy az én biztosításom (casco vagy kötelező) terhére megcsináltassa? Kérhetek most, vagy a válóper során/után kártérítést?
„Mennyire közös ez az autó, ”
Teljesen. Feltéve, persze, hogy nem hallgattál el, semmit a tényállásból.
A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:
Válunk. A lakással kapcsolatban nem tudunk megegyezni. A gond abból adódik, hogy vásárláskor két adás-vételi szerződés volt írva ügyvéd által. Az egyik ment a hivatalos helyekre (bank stb...) az 50-50 %-os tulajdonjog bejegyzéssel. A másik, mint adás-vételi szerződés - tényleges megállapodás a felek közt - cimen tartalmazza mennyit fizettünk be magánvagyonként a vételárba. A tulajdonjog ebben is 50-50 %.
Én többet fizettem be, így nagyobb részt kérnék. A volt párom azt mondja az első szerződés érvényes (amit a hivatalos helyekre elküldtünk) a másik semmis, és ragaszkodik a lakás feléhez.
Igaz lehet ez, és mit tehetek? Pereskednem kell, vagy úgy se lenne esélyem? Igy nekem kellene még az illetéket is fizetni a per beinditásához + a többi költséget, vagy az feleződne?
Köszönöm a segítséget!
A perköltséget az előlegezi, akinél a költség felmerül (így pl. az illetéket a felperes, ha nem kap illetékfeljegyzési jogot), de a pervesztes viseli.
A tényleges ráfordításnál magasabb tulajdoni hányadban részesítés voltaképpen ajándékozás. Az ajándékozó pedig visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket , ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor. Ennek tipikus esete a házasság felbontása.
Köszönöm ObudaFan segítségét!!!
Nincs mit.
A 12.05-i kérdésemhez (házasság ideje alatt vásároltam hitelre autót és válunk):
Elővettem a hitelszerződésemet, amiben az általános szabályokban ez áll:
"Hitelszerződés esetén a gépjármű tulajdonjoga az adásvételi szerződés hatályba lépésétől, illetve a jármű átvételétől az Ügyfelet illeti. A gépjármű a hitel fedezetét képezi."
Az adós egyértelműen én vagyok, a férjemet meg sem említi a hitelszerződés.
Menyire van joga elvenni tőlem még a válás előtt az autót? Közösnek számít majd a vagyonmegosztásnál? És utána kinek ítélik?
Az autó a házastársi közös vagyon részét képezi. Így azt fennálló házasság ideje alatt nem veheti el tőled házastársad. Ahogy egyébként más közös vagyon tárgyát képező dologét sem.
„Az autó a házastársi közös vagyon részét képezi. ”
Úgy van. S mint osztatlan közös tulajdon tárgyát épp ezért veheti el tőle a férje amíg a vagyonmegosztás nem történt meg.
Élettársammal együtt éltünk 6 éven keresztül az általam korábban vásárolt ingatlanban. Élettársi viszonyunkról semmilyen írás nem keletkezett. Közben született egy gyermekünk. Több mint fél éve elköltözött a gyermekkel együtt, viszont nem akar kijelentkezni.
Származhat e problémám abból, hogy még mindig hozzám van bejelentve?
Milyen jogi nyilatkozatot kéne (ha kell) aláíratni vele, hogy későbbiekben esetleg ne perelhesse el a felét?
Előre is köszönettel
Nem.
Semmilyet.
Bizonyára megnyugtatna, ha ki tudnád jelenteni.
Ezt megteheted, tudomásom szerint 2 tanú igazolásával a polgármesteri hivatalban bejelentheted, hogy tartósan nem tartózkodik a lakásban és kéred a kijelentését.
(Bár én járnék ebben a cipőben - az én férjem nem hajlandó kiköltözni - válófélben vagyunk - a lakás az én tulajdonom, agresszív viselkedése miatt nem merek a lakás közelébe sem menni, de nem jelenthetem ki, mert ott lakik. Én csak bírósági határozattal jelenthetem ki, amit majd a könnyű testi sértés miatt történt feljelentésem tárgyalása után hoznak meg.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02