Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2007.11.28. 18:53

Nincs mit.

Mamifej # 2007.11.30. 13:42

Kedves Obudafan,

Köszi az előző válaszodért! Lenne még egy kérdésem. Kiderült, hogy a férjem a házasság alatt 3 magán nyugdíj pénztárba fizetett magának elég jelentős összeget. (Milliókról beszélünk). Ez is részét képezi a vagyonmegosztási alapnak? Minden félretett pénz ide ment, de ő csak a lakás áráról és a benne lévő ingóságokról akar tárgyalni.
Én nem tudom őt kivásárolni az ingatlanból, ami azt jelenti, hogy az ingatlan eladása után, vagy ha ő kivásárol engem - a hitelünk miatt - egy nagyon kis összeggel leszek "elbocsátva" a gyerekkel. Annyira kis összeg amiből reménytelen, hogy egy másik lakásra befizessek. A férjem nagyon sokat keres, nekem meg még állásom sincs, elkeseredetten próbálok mindent hogy ne váljunk földönfutóvá.

ObudaFan # 2007.11.30. 15:21

Részét képezi. Ha meg nem is tudtál róla, akkor különösen.

Mamifej # 2007.11.30. 16:06

Huhh, köszönöm! Legalább egy jó hir!

monalisa1 # 2007.11.30. 19:56

Ha a téged megillető EGÉSZ pénzből "beugróként" tudnál venni egy kisebb lakást, meg ha lenne állásod, a bank valószínűleg hajlandó lenne arra a lakásra átvezetni a jelenlegi hiteltartozás-részedet. (A banknak elméletileg végül is mindegy, hogy a jelzálog nem eme lakáson van hanem amaz lakáson lesz. Persze ezt előbb velük meg kell beszélni.) A jelenben a legfontosabb: mielőbb próbálj elhelyezkedni, és lehetőleg állami cégnél, mert multi, kft, bt. stb. alkalmazottjaként egyedülállónak nemigen ad hitelt a bank.

cicafül # 2007.12.02. 22:12

Tisztelt Cím!

A kérdésem a következő: Válás esetén lakáshasználati jog ellenértékére akkor is igényt tarthatok, ha önként megyek el a közös tulajdonú ingatlanomból?

monalisa1 # 2007.12.02. 23:06

Én úgy tudom, hogy az önként távozó lakáshasználati jog ellenértékére nem tarthat igényt, mert ÖNKÉNT megy el, lesz egy 1/2 tulajdoni hányada egy ingatlanban, amit használni nem tud. Indíthat egy közös tulajdon megszüntetési pert, ahol a lakott forgalmi érték felét kapja meg. Úgyhogy még mindig a legjobb - és költségkimélő - a megegyezés.

burnout # 2007.12.03. 07:09

Kedves ObudaFan!
Ez mit jelent? "Részét képezi. Ha meg nem is tudtál róla, akkor különösen."
Ha nem tudok a férjem anyagi dolgairól, akkor jobban jár vagyonmegosztásnál a fele?:-) Csak mert én is válok, és (elvileg) én sem tudok egy csomó, a hátam mögötti ügyletről.
Köszi előre is.

burnout # 2007.12.03. 07:14

Lenne még egy kérdésem. Eladott üzletrész után - ha a férj a kapott összeg után már leadózott -, a vagyonmegosztás után nekem is kell a rám eső 50% után adózni? Ha igen, mennyit. És egyáltalán... az osztozkodás után mi mindenért kell illetéket fizetni? Ház? Berendezés? Kocsi?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.03. 07:34

Nem kell illetéket fizetni, ha nem tértek el a vagyonközösség arányaitól.

burnout # 2007.12.03. 08:06

Köszönöm.

ObudaFan # 2007.12.03. 16:49

Ha tudtál róla, akkor már felmerül, hogy te nem kívántad-e oda fordítani, stb. és akkor esetleg ajándék visszakövetelését is bele kell keverni a dologba. :)

burnout # 2007.12.03. 20:11

Értem:-)

Júlia 73 # 2007.12.05. 04:16

Kérdezni szeretném:

Házaságunk ideje alatt hitelre várásoltam gépkocsit. A forgalmiban én szerepelek, a hitelszerződést csak nekem kellett aláírnom. Mennyire közös ez az autó, hogy lesz megosztva? Decemberben lesz a válóperünk.
Ezzel összefügg:
Én a férjemtől külön költöztem, eljöttem a kocsival. Ő erőszakkal elvette tőlem, rendőrségi feljegyzés, tanúk vannak arról, hogy én nem akartam odaadni. A kocsi összes papírja, forgalmi, szervízkönyv nálam van és nem is adom át.
De folytatom. Rá egy napra karambolozott (állítólag nem az ő hibájából), csúnyán összetörte az elejét. Feljelenthetem-e ezért, megtagadhatom-e, hogy az én biztosításom (casco vagy kötelező) terhére megcsináltassa? Kérhetek most, vagy a válóper során/után kártérítést?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.05. 06:28

Mennyire közös ez az autó,
Teljesen. Feltéve, persze, hogy nem hallgattál el, semmit a tényállásból.

galatelli # 2007.12.05. 11:20

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:

Válunk. A lakással kapcsolatban nem tudunk megegyezni. A gond abból adódik, hogy vásárláskor két adás-vételi szerződés volt írva ügyvéd által. Az egyik ment a hivatalos helyekre (bank stb...) az 50-50 %-os tulajdonjog bejegyzéssel. A másik, mint adás-vételi szerződés - tényleges megállapodás a felek közt - cimen tartalmazza mennyit fizettünk be magánvagyonként a vételárba. A tulajdonjog ebben is 50-50 %.
Én többet fizettem be, így nagyobb részt kérnék. A volt párom azt mondja az első szerződés érvényes (amit a hivatalos helyekre elküldtünk) a másik semmis, és ragaszkodik a lakás feléhez.
Igaz lehet ez, és mit tehetek? Pereskednem kell, vagy úgy se lenne esélyem? Igy nekem kellene még az illetéket is fizetni a per beinditásához + a többi költséget, vagy az feleződne?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2007.12.05. 20:42

A perköltséget az előlegezi, akinél a költség felmerül (így pl. az illetéket a felperes, ha nem kap illetékfeljegyzési jogot), de a pervesztes viseli.

A tényleges ráfordításnál magasabb tulajdoni hányadban részesítés voltaképpen ajándékozás. Az ajándékozó pedig visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket , ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor. Ennek tipikus esete a házasság felbontása.

galatelli # 2007.12.06. 07:48

Köszönöm ObudaFan segítségét!!!

ObudaFan # 2007.12.06. 12:07

Nincs mit.

Júlia 73 # 2007.12.09. 15:55

A 12.05-i kérdésemhez (házasság ideje alatt vásároltam hitelre autót és válunk):

Elővettem a hitelszerződésemet, amiben az általános szabályokban ez áll:

"Hitelszerződés esetén a gépjármű tulajdonjoga az adásvételi szerződés hatályba lépésétől, illetve a jármű átvételétől az Ügyfelet illeti. A gépjármű a hitel fedezetét képezi."

Az adós egyértelműen én vagyok, a férjemet meg sem említi a hitelszerződés.

Menyire van joga elvenni tőlem még a válás előtt az autót? Közösnek számít majd a vagyonmegosztásnál? És utána kinek ítélik?

tomas64 # 2007.12.09. 16:19

Az autó a házastársi közös vagyon részét képezi. Így azt fennálló házasság ideje alatt nem veheti el tőled házastársad. Ahogy egyébként más közös vagyon tárgyát képező dologét sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.09. 17:45

Az autó a házastársi közös vagyon részét képezi.
Úgy van. S mint osztatlan közös tulajdon tárgyát épp ezért veheti el tőle a férje amíg a vagyonmegosztás nem történt meg.

mbela # 2007.12.10. 14:19

Élettársammal együtt éltünk 6 éven keresztül az általam korábban vásárolt ingatlanban. Élettársi viszonyunkról semmilyen írás nem keletkezett. Közben született egy gyermekünk. Több mint fél éve elköltözött a gyermekkel együtt, viszont nem akar kijelentkezni.

Származhat e problémám abból, hogy még mindig hozzám van bejelentve?

Milyen jogi nyilatkozatot kéne (ha kell) aláíratni vele, hogy későbbiekben esetleg ne perelhesse el a felét?

Előre is köszönettel

ObudaFan # 2007.12.10. 18:57

Nem.
Semmilyet.

Júlia 73 # 2007.12.11. 03:31

Bizonyára megnyugtatna, ha ki tudnád jelenteni.

Ezt megteheted, tudomásom szerint 2 tanú igazolásával a polgármesteri hivatalban bejelentheted, hogy tartósan nem tartózkodik a lakásban és kéred a kijelentését.

(Bár én járnék ebben a cipőben - az én férjem nem hajlandó kiköltözni - válófélben vagyunk - a lakás az én tulajdonom, agresszív viselkedése miatt nem merek a lakás közelébe sem menni, de nem jelenthetem ki, mert ott lakik. Én csak bírósági határozattal jelenthetem ki, amit majd a könnyű testi sértés miatt történt feljelentésem tárgyalása után hoznak meg.)