Válás, vagyonmegosztás

éva33 # 2007.09.24. 20:56

köszönöm a szavaid, de nem én jöttem elöbb a képbe, ök még el sem váltak a pasija már ott élt laci házában, én csak ezután jöttem amikor már már ök együtt voltak. ha rre gondoltál. de mindenre figyelek amit irtok. nekem egy jogásznö azt irta hogy ha elvesz laci akkor figyelembe veszik hogy plus 3 kiskoru lesz a háztartásában.

monalisa1 # 2007.09.24. 20:27

Ha te leszel a Laci felesége ez nem befolyásolja a párod t.díj fizetési kötelezettségét, mert a kötelezett a gyerek apja. Ellenben ha születik a kapcsolatotokból egy gyerek (= hurrá), erre való hívatkozással joggal kérheti a Laci a jelenlegi t.díj összegének a mérséklését a bíróságtól., eggyel több kicsi szájat kell etetni az ő keresményéből.

Amikor letelik a külföldi munkavégzés és visszaáll a fizetése az itthoni alacsonyabb keresményre, ismét jogalap kérni a bíróságtól a t.díj mérséklését.

Zárójelben jegyzem meg: én a Laci helyében nem sietnék időelőtt visszafizetni a ráeső hiteltartozást, mert az ex-e ha megneszeli a dolgot, bosszúból majd még "elfelejti" fizetni a saját részét (...) és akkor a Lacit mint adóstársat keresi meg a bank = a továbbaikban majd tőle vonja azt amit a volt feleségének kellene fizetnie. A Laci meg évekig pereskedhet az ex-el mire - és ha egyáltalán - lát valamennyit is viszont a pénzéből.

Ha mégis le akarja rendezni a saját hitelrészét azt nagyon csendben tegye, vagyis a volt feleség előtt egy szót se!

És végezetül Hozzás a szavam: ne legyél elkeseredve, mert bár tudom hogy egyedül most nehéz neked, de nem oly sok időre visszajön a Társad és akkor ketten már
könnyebben a dolgokat illetően.

A volt feleséggel meg ha lehet minél kevesebb konktakt legyen részedről, és ha elengedhetetlenül mégis szükséges, ne az ellenséget lásd abban a nőben., természetes hogy "harcol" a maga mődján, hiszen amíg nem jöttél a képbe Te...

Szóval fel a fejjel!

éva33 # 2007.09.24. 20:00

elment a kedvem az élettöl is, majd leirom egyszer semmi kilátás semmire, minden nap csak vitázik a nö, éveket és pénz csikar ki. nem látom most értelmét semminek, bár igaz ez nem lelkisegély, de kivagyok

éva33 # 2007.09.24. 19:10

és ha én már a felesége leszek akkor kérheti a megváltozeott körülményre a kevesebb gyerektartást ?

monalisa1 # 2007.09.24. 19:04

A t.díj körüli jogvita tárgyi költségmentes a bíróságon, tehát pénzbe nem kerül...

éva33 # 2007.09.24. 18:45

még ma este összegzek mindent hogy mi a helyzet, és akkor valaki mondja meg merre menjünk, mert nincsenek 100 ezrek hogy 10-20 évig pereskedjünk:(

éva33 # 2007.09.24. 18:42

és mi az hogy a nö tiltatni akarja a gyerektartást, nem veszi át meg ilyenek, ez a vérünket akarja, hát ennyire esélytelen egy magyar elvált férfi???

ObudaFan # 2007.09.24. 18:09

amorsag!

A házasság előttről származó vagyon valóban különvagyon, ugyanígy az annak helyébe lépő összeg is, illetve az egyes családtagok által adott nagyobb értékű ajándékok is annak a házasfélnek a vagyonrészét növelik, akinek oldaláról ez az ajándékozás történt. Az a bankszámlapénz viszont a házasság alatt gyűlt össze, ha jól értem. Márpedig ebben az esetben teljesen mindegy, hogy ki mennyivel járult hozzá a szerzéshez, 50-50% a tulajdoni arány rajta.

Az ingatlan esetében viszont jobban is jársz, ha inkább kifizeti a részedet, mint ha lenne egy minimális tulajdoni hányadod.

monalisa1 # 2007.09.24. 18:07

éva33,
ha a gyerek semmiben nem szenved hiányt, tehát megfelelő a lakhatása-, az étkezése- és a ruházkodása, valamint a tanuláshoz biztosított minden szükséges eszköz stb., és esetleg különórák, edzés stb. van fizetve, továbbá életkorával arányos az átlagos a zsebpénz, és mindezeken felül a családi közös programok - esetlegesen a szabadságok - a mindenkori évszaknak megfelelően, akkor az anya nem hinném hogy elszámoltatható lenne. De ha mégis, az vélelmezhetően a gyámhatóság feladatkörébe tartozó, tehát az aki a t.díj fizetésére kötelezett legfeljebb panaszt- észrevételt tehet jelzett szervnél, ha neki valami nem tetsző.

ObudaFan # 2007.09.24. 18:03

éva33!

Erről nem tudsz számlát kérni. Amennyiben a gyermek szükségletei nem indokolják ezt a mértékű tartásdíjat, mérséklést kérhetsz, amennyiben indokolják, de ennek ellenére nélkülöz ott a gyermek, akkor elhelyezés megváltoztatását lehet kérni. Ennyi a lehetőség.

éva33 # 2007.09.24. 15:59

sziasztok, arra tudtok választ, hogy milyen esetben és hogy kérhetö az anyátol számla arrol, hogy valoban a gyerekekre költötte a gyerektartást? és ez egyszeri vagy lehet hosszu távon is ? mert gondoljatok bele, havi 120 ezer ft rol.. hát.....

amorsag # 2007.09.24. 13:07

Kedves fórumozók!

Segítségetekre lenne szükségem.

Férjemmel(aki ekkor még csak párom volt) öt évvel ezelőtt vettünk egy kertes házat, ami 21 millió forintba került, a társam saját vagyonából 15 milliót rakott bele, én csak kettőt, a többit pedig hitelből (4 millió) finanszíroztuk(férjem nevén van). A ház tulajdonosa 100%-ban a párom lett. és csak papírt irtunk róla, hogy én 2 millót adtam bele, illetve mindig feljegyeztük, hogy a hiteltörlesztést milyen mértékben fedezem én, ez néha a fele volt, néha a 20%-a csak, mert néha nem volt munkahelyemen munka, és igy fizetés is kevesebb. ezután összeházasodtunk, született egy kicsi gyerekünk is. A házasság után volt, hogy a férjem édesapja adott nekünk nagyobb összegeket, amit a hitel törlesztésére fordítottunk. én otthon maradtam a gyerekkel, és igy már nem is tudtam a hitelekből törleszteni. A bútorokat nagyrészt a házasság előtt vásároltuk. Kocsit viszont házasság után vettünk (bár azt is ő finanszirozta a régi kocsija eladásából illetve a fizetéséből). Illetve még én örököltem pénzt szüleim házának eladásából, ami egy része a bankszámlámon van, viszont én is 1 milliót arra fordítottam, hogy hamarabb visszafizessük a hitel
  • ezt is csak papírokon jegyeztük, hogy ki mennyit fizetett be a hitelből).
most válunk. Nem tudom, mivel a ház már házasságunk előtt megvolt, ugye nincs jogom a ház semennyi tulajdonára? attól függetlenül, hogy én is befizettem készpénzként 2 milliót... Illetve kiszámoltam a hitelből igy törlesztettünk (1 millió a párom szülei által, 1 millió: az öröklésem pénzéből, és ezen felül kb 75% ő, párom fizetéséből, és 25%-ot meg én). Mire tarthatok igényt? és mire nem? a férjem ki akar engem fizetni, azaz kb 3 milliót adna, arra hivatkozva, hogy 2 milliót adtam bele a házba, és a háznak kicsit felment az évek folyamán az értéke. de ezen kivül semmi mást nem adna, hanem hogy költözzek a testvéremhez, és adna gyerektartást. mire felhoztam, hogy 1 milliót, sőt többet az öröklésemből költöttem már a házunkra, az ételre-italra, lakásfelujitgatások, ami kb 2,5 millió lenne összegbe, erre mindig felhozza, hogy viszont ő meg keresett fizetést, amig én otthon voltam a gyerekkel 1,5 évig... viszont abba bele nem goondol, hogy én neveltem őt, és háztartást vezettem, és amugy se tudtam volna a gyerek mellett dolgozni.. ő meg azt hozza fel, hogy azt tettem amit akartam, de akkor se mentem el, és ő közbe meg hozta haza a 200ezres fizetéseit, amit ugyanugy ránk költött. A bankszámláján van kb 5 milliója, ennyi jött össze neki az utobbi pár évben, mert az én öröklésem pénzéből költekeztünk nagyjából, ami által elment az emlitett 2,5 millión felül még kb 2 millió. persze az ő fizetéséből is ment el a hétköznapi dolgokra mint rezsi meg iyenek, viszont nekem nem volt miből-fizetésből félrerakni, mig neki igen. most mit tehetek? elégedjek meg az általa adott 3 millióval? van bármire lehetőségem köszönöm segítségüket
massodka # 2007.09.24. 12:11

sziasztok!

segítségre lenne szükségem.

Három évvel ezelőtt párommal(még nem férj) vettünk egy kertes házat, ő adott bele 12 millió, én 3 millió forintot, a fennmaradó részt 5 milliót hitelből törlesztjük.A ház 75(ő)/25(én)%-ban a tulajdonunk. a 12 és a 3 millió, mindkettőnk saját külön vagyona volt. az 5 millió hitelt az ő nevére vettük fel, viszont 60/40% arányban fizettük/fizetjük. A lakást átalakitgattuk, kifestettük, bútorokat vásároltunk bele, ezeket fele-fele arányban vásároltuk. Mindezek után ( két évvel ezelőtt) összeházasodtunk. A hitelt ugyanigy 60/40% arányban fizettük tovább (mivel az én fizetésem kevesebb, ezért nem fele-fele arányban). A hitelből törlesztettük egyszer egyösszegben 1millió forintot, amit az após adott számunkra. A páromnak volt egy kb 500ezres kocsija házasságunk előtt, majd miután összeházasodtunk vettünk egy 1,3 milliós kocsit, az egész összeget az ő fizetéséből vettük, és persze az ő nevén is van. Kérdésem az lenne, hogy válni fogunk. Mire tarthatok jogosan igényt? ház 25% részére csak? miközben én is ugyanugy fizettem a törlesztőrészleteket, bár kisebb arányban, de kiszámoltam, hogy a részletfizetések miatt kb már a ház igazi értékéből kb. a 33%-át én fizettem ki, ő meg a 67%-át. az jelent valamit, hogy 1 milliót az ő szülei pénzéből fizettünk ki? A kocsit már házasságunk után vettük, igaz, hogy az ő pénzéből, de házassági közös vagyonnak számit? Illetve a bútorokat,amiket még házasságunk előtt vettünk, az is 75/25 %-ban lenné az övé ( a ház tulajdonjoga alapján arányokkal)? pedig azokat teljesen fele-fele arányban vettük?

köszönöm segítségeteket!

Belvedere # 2007.09.24. 07:25

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy közös lakásunk eladását a volt férjem megakadályozhatja-e?

A történet röviden: idén februárban váltunk el hivatalosan, de én már egy éve nem lakom a közös lakásunkban. Néhány hónapja ő is elköltözött, szept. 1-jétől - kérésének megfelelően - a hitel törlesztésén kívül a közös költséget is felesben fizetjük. (A rezsit azért nem, mert a hétvégéken rendszeresen feljárkál a haverjaival vagy a családjával, persze lakáshasználati díjat számomra soha nem fizett, még akkor sem, mikor ott lakott egyedül).

A lakást már több, mint egy éve hirdetjük, és most van először komoly érdeklődő. Miután lízingelni szeretné a lakást, egy szándéknyilatkozatot kért tőlünk, mert szüksége van erre a lízinghez. A nyilatkozatot kitöltve elküldtem aláírásra a volt férjemnek, aki nem küldte vissza, mivel nem adtam vissza neki a még nálam lévő régi családi papírokat.

A papírok tényleg nálam vannak, és írásban is, szóban is többször közöltem vele, hogy visszakapja, ha egyrészt visszaadja a tőlem erőszakkal elvett, 10 évvel ezelőtt tőlük kapott ékszereket, a lakásból a távollétemben "ellopkodott" személyes tárgyaimat (könyvek, edények, stb.), illetve tárgyalni lehet vele a lakásban maradt több százezer forintnyi közös vagyon megosztásától. Õ mindezektől mereven elzárkózik, szerinte minden az övé.

Ha ő ezt megteheti, akkor nekem addig kell még fizetnem a lakástörlesztést, amíg ő kénye-kedve szerint egyszer úgy nem dönt, hogy mégis hozzájárul a lakás eladásához? Gyakorlatilag több millió forintomon ül így rajta, amit kamatoztathatnék, illetve amit visszaforgathatnék egy másik lakásba. Megakadályozhat ő ebben?

Köszönöm
Belvedere

monalisa1 # 2007.09.23. 19:09

Ha a "párom" kifejezés alatt azt kell érteni hogy a férjedről van szó, akkor te is bemehetesz nevében és helyette érdeklődni a bankba. Azonban az élettársi esetre vonatkozóan a rendelkezést nem tudom, bár nem hiszem hogy egy általános tájékoztatás elől a bank ez esetben is elzárna.

Szeretik az olyan ügyfelet aki rendben és idejekorán teljesít.

Azonban arra érdemes (oda)figyelni, hogy a felvett hitelnek mikor van a "kamatperiódusa" (1 év, 5 év, 10 év stb.), mert ha más időpontban van az idő előtti és teljes törlesztés, az adós szempontjából némileg nem kedvező a zárási felszámolt összeg. No persze azért nem vészes a dolog, de érdemes erre is rákérdezni.

meszi99 # 2007.09.23. 19:01

ObudaFan,
nem teljesen tiszta nekem, amit írtál. Úgy érted, csak bizonyos esetekben (pl. közös hitel átvállalása) lenne illetékmentes?
A ház már tehermentes volt az adásvétel idején, a váláskor még volt rajta közös hitel, de az egy-két évvel ezelőtt lejárt és közösen fizették (a tartásdíjhoz hozzá lett adva). Persze az eredeti 50-50%-os tulajdon arányában fizették.

monalisa1 # 2007.09.23. 18:48

Amikor ír a banknak feltétlen fontos hogy a pontos hitelszerződés-számot meg tudja adni - a konkrétumok megválaszolása végett.

éva33 # 2007.09.23. 18:32

ha megy a dolog neten keresztül, akkor ok, és ha hazajön , akkor be is megy, csak mig kint van igy kell nyomozni a lehetöségek felöl, mert olyan kevés ideig van hogy gondolkodni sincs idö. köszönöm a választ

monalisa1 # 2007.09.23. 18:21

OKé, kifizeti az őrá eső részt, és ezzel részéről rendben lévőnek véli a dolgot. De ha az adóstárs utóbb meg nem fizet? - a bank egyből a Lacitól követeli a még hiányzó másik részt is... Õ meg ki tudja meddig pereskedhet majd a volt adóstársával.

Minden bank e-mailban is megkereshető - akár a világ túlsó részéről is -, javaslom Laci írjon egy levelet a hitelező banknak és kérdezzen a lehetőség/megoldás felől.

éva33 # 2007.09.23. 17:14

a Laci csak a ráesö részt fizetné ki egyben . hogy ne kerüljön bar listára az exe miatt, egyébként köszi a választ :)

monalisa1 # 2007.09.23. 17:01

Arra is lehetőség van hogy az egyik adóstárs helyett a másik fizet a továbbaikban, de ezzel kapcsolatban is a bankhoz kell fordulni.

monalisa1 # 2007.09.23. 16:59

Létezi előtörlesztés részben vagy egészben, de ennek feltételeit a hitelt folyósító banknál kell megkérdezni. (Egyébként a kölcsöncserződés "kisbetűsében" is benne kell hogy legyen.)

éva33 # 2007.09.23. 16:30

sziasztok, volna még kérdésem meg szerintem lesz is, mégpedig hogy a válás után a közös hitelt az egyik fél kiegyenlitheti e egyben , konkrétan itt arrol van szo hogy a párom havi 36. 516 ft nak a felét fizeti, és milyen megoldás van arra hogy ezt egyben kifizesse ? (jelenleg irországbol küldi az exének, euroban, és ö fizeti helyette is, bár már egy már lejárt kölcsönnel bar listára vágta a páromat, ugy hogy nem fizette a törlesztöt) esetleg van e mód hogy énhozzám kerüljön, én fizessem a részét ? elöre is köszönöm!

ObudaFan # 2007.09.23. 09:18

Házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén az értékkülönbözetet a közös vagyon értékének figyelembevételével kell megállapítani. Az értékkülönbözet után a vagyonszerzés jogcímének megfelelő vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Ha valamelyik fél csak azért kap a közös vagyonból nagyobb részt, mert a közös tartozásból is többet vállalt át, és az átvállalt tartozás összege az értékkülönbözetet kiegyenlíti, illeték kiszabásának nincs helye.

meszi99 # 2007.09.22. 21:51

Sziasztok,
vagyonmegosztással kapcsolatos kérdésem lenne.
Páromék 6 évvel ezelőtt váltak el, akkor úgy egyeztek meg, hogy az exneje a gyerekekkel a közös tulajdonú (50-50%) házban marad, a ház sorsáról pedig később döntenek, tehát vagyonmegosztás nem történt.
A rendezésre idén tavasszal olyan módon került sor, hogy a volt feleség megvette páromtól a ház másik felét (hitelt vett fel), így ő lett 100%-ban a tulajdonos. Ehhez egy normál adásvételi szerződés készült.
Mi úgy tudtuk, hogy a válás miatti vagyonmegosztás miatt a tulajdonjog megszerzése neki illetékmentes lesz, de az illetékhivatal mégis kiszabta az illetéket és nem fogadta el a fellebbezést sem, amiben jelezte, hogy vagyonmegosztás történt. Nem értjük, miért?