Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2018.02.14. 15:17

Dehogynem. (Azzal, hogy a bankot ez persze nem köti, amíg nem járul hozzá.)

facsiga77 # 2018.02.14. 14:56

Nem lehet a megállapodásban rögzíteni, hogy a hitel kit terhel a továbbiakban?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.14. 11:28

Ha jól értem, az ingatlan 1/2-1/2 arányban közös tulajdon. Így ha az egyik tulajdonostárs megváltja a másik tulajdonos illetőségét, akkor utóbbinak a forgalmi érték fele jár. (Lehetne ezt bonyolítani kölcsönnel, miegyébbel, de minek?)
Ha a feleknek közös tartozása van, azt egyenlő arányban kell törleszteniük tovább. Ez áll a bankkal szembeni tartozásra és a szülőktől kapott kölcsönre egyaránt.

Egyezség híján ez a jogi helyzet. Ettől egyezséggel a felek szabadon eltérhetnek, úgy állapodnak meg, ahogy akarnak illetve tudnak. (Számtanilag az a helyes levezetés, hogy ha az ingatlant magához váltó fél a kölcsönök törlesztését a jövőre nézve magára vállalja, akkor az aktuális tőketartozás felét a megváltási árból le kell vonni. De semmi nem kötelezi egyik felet sem arra, hogy ilyen egyezséget elfogadjon.)

Ha közös a szülői felügyelet, akkor a kapcsolattartás nem nagyon értelmezhető - de végül is nem tilos benne megállapodni. Miért akarnak közös szülői felügyeletet?

bachata4ever # 2018.02.14. 11:16

Tisztelt Szakértő!

Férjemmel közös megállapodással szeretnék válni. Van egy 4 éves lányunk, valamint egy 50-50% tulajdonú, hitellel terhelt lakásunk, amelybe az én szüleim adták az önerőt (a hitel egyharmada, tehát nem kevés)

• a férjem tavaly év elején elköltözött, így is állapodtunk meg h a vagyonközösségünk év elejével megszűnt. Majd azt mondta (és a megállapodásba is ezt írtuk), hogy a lakás tulajdonrészéről lemond. Sajnos a megállapodást még nem írtuk alá, csak szóban véglegesítettük kb. két hete, de a múlt héten kitalálta, h 2milliót kér tőlem két évre visszamenőleg (amikor a hitelt elkezdtük visszatörleszteni) mint a törlesztőrészletek felét valamint a lakásfelújítás költségeinek felét. Ez mennyire jogos?
  • a szüleim által kölcsön adott önerőt még messze nem tudtuk visszafizetni, hivatkozhatok-e én meg akkor arra, h a 2M követelése üti a szüleim felé való tartozását? Bíróság előtt megállja-e a helyét ez az érvelés?
  • a gyermekre vonatkozóan a megállapodásban közös felügyelet és minden páros héten hétvégi láthatás szerepel, ez a kettő üti egymást?

Már legalább három ügyvéddel beszéltem és mindegyik mást mondott, a pénzem meg nem feneketlen, amit az ügyvédekre költhetek, szóval nagyon szépen kérnék egy pontos választ.

Köszönöm szépen előre is mindenki segítségét!

nonolet # 2018.02.06. 14:08

Mutass már rá egy példát...

Ja nem tudsz, akkor meg ne dumálj vakegér!

alfateam # 2018.02.06. 12:57

Azt hittem, hogy ez a nonóka egy jogász"
Ő-is azt hiszi magáról...

nonolet # 2018.02.06. 12:56

A válasz helyessége nem a jogász diplomán múlik!

Mint azt már jó párszor láttuk ezen a fóromon is.

Ahol a jogászok is tévednek időnként, van aki többször is.
Az is megesett párszor, hogy éppenséggel nonoletnek lett igaza velük szemben ...

drbjozsef # 2018.02.06. 12:09

Egz biztos : ha lenne okom ilyesmire - most mindegy mi, legyen az ő magánügyük -, akkor a gyerekeim nevére úgy kerülhetne az ingatlan, ha az én holtig tartó haszonélvezetemmel terheltetjük. Az biztosíték lenne.

Sammrita # 2018.02.06. 09:04

Köthetni köthet, csak épp miért fogadnád ezt el. Az, hogy téged kifizet, az nem kegy a részéről, hanem az a vagyonmegosztás. Kérdés persze az is, hogy a saját részéből fizesse ki a kp-t, ne a te részedből. Rosszabbul jársz, ha ezt elfogadod, hiszen a vagyonotok nem a gyerekeiteké, hanem a kettőtök szerzemény. Neked nem lesz semmid, a gyerekek pedig majd akkor jutnak sorra, ha te meghalsz. A saját részéből annyit ajándékoz a gyerekeiteknek amennyit akar, de erre téged nem köthet. Amennyiben a gyerekek nevére kerül az ingatlan, akkor pl. gyámhatósági engedéllyel adható el.
Mi a te biztosítékod a jövődre?

(Nonolet nem jogász, és nem is ért hozzá, a választ a saját keserű élettapasztalata és google keresések alapján adja meg... :-) )

nonolet # 2018.02.05. 18:55

Közösen MEGEGYEZNI bármiben lehet, ami nem sért törvényt.

Ez nem sért...

Erika1955 # 2018.02.05. 15:22

Tisztelt Szakértő.

Közös megegyezzéssel szeretnénk válni férjemmel. Közös vagyonunk egy nagyértékű lakás, és egy nyaraló . Úgy egyeztünk meg hogy ő szeretne kifizetni engem, egy feltétellel, ha a gyermekeink nevére iratom a leendő meg vásárolt lakást részemre.Köthet-e a válás során ilyen kikötést velem szemben.

ObudaFan # 2018.02.05. 14:43

A bank felé ezzel nem lehet, mert ő nem vett részt az egyezségben. A volt párjától követelheti a megtérítést és a biztosítékként a bankot illető zálogjogok jogosultja a továbbiakban ő lesz.

kerysusy # 2018.02.05. 13:27

Tisztelt szakértő!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy párom és volt felesége válásukkor, a bíróságon, bíró előtt papíron szétosztották a hiteleket,tartozásokat. Párom részéről ez teljesítve lett viszont a volt felesége semmit nem fizetett így azokat a hiteleket is páromnak kellett kifizetnie. Már csak egy hitel van nekik hátra, de ez a legnagyobb összegű, jelzálog hitel a házra, amiben éltek. 1-2 hónapon belül ezt elkezdik majd vonni páromtól vagyis a volt feleség élheti világát holott ő lakik a házban is és mi járunk pórul. Az a kérdés,hogy ezzel a papírral amit az elején megemlítettem nem lehet valamit kezdeni, hogy mégiscsak a volt feleségtől vonják. Az ügy amúgy már önálló bírósági végrehajtónál van. Nem akarom részletezni a helyzetet,de ez már felettébb igazságtalan lenne párommal vagyis velünk szemben. Válaszát előre is köszönöm!

nonolet # 2018.02.05. 10:35

Szerintem: az összes pénz a te különvagyonod.
Volt és maradt is.

HA tudod igazolni az ági eredetét...

ltunde # 2018.02.05. 09:48

Köszönöm a választ!

Az örökségről pontosan megvan, hogy mikor érkezett a számlára, vettem fel és fizettem ki mire és mikor.

Ezek szerint a közös lakás eladásakor a lakás felén felül követelhetem az örökségem felét is ?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.05. 09:37

Lehet, hogy egyszerűen felélték. Nincs az a pénz felcímkézve.

ObudaFan # 2018.02.05. 08:47

Ha közös hitelt fizettél belőle, akkor a felét követelheted.

ltunde # 2018.02.05. 06:55

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni!
Több mint tíz éve örököltem pár év különbséggel 2x ~2 milliót, amit a közös hitelek kifizetésére fordítottam (erről a befizetésekről az igazolásokat megőriztem). A kérdésem az lenne, hogy most a váláskor ezt az összeget vagy egy részét jogosan követelném a férjemtől ?
A választ előre is köszönöm!

lajcsó # 2018.02.04. 22:03

A férjed nemcsak téged szívat hanem, az egész családot. Gondol ez sovány vigasz.
Ha nincs pénzed ügyvédre, akkor lehet kérni az illetékes járási hivatalnál pártfogó ügyvédet.

reny222 # 2018.02.04. 15:16

Örökölte 8 éve az ingatlan 1/4 részét. Hát az akkori helyzetbe szinte muszáj volt belemennünk, hogy tudjunk normálisan hol lakni a 3 kiskorú gyermekkel. Sajnos nem volt igazán választás. Az hogy nem biztosítótottam be magam és szívok, az valóban így van. De az akkori helyzetben más sem tudott volna mit tenni. Álmomban sem gondoltam volna, hogy évekkel később ilyen helyzetben találom magam. Dolgozok azért, hogy talán majd egyszer a saját gyermekemnek is tudjak biztosítani egy saját lakást. Ne tegyenek bar listára életem végéig. Mert hát feketén dolgozni nem célszerű addig míg a nem árverezik a házat.

nonolet # 2018.02.04. 14:30

reny222

"és a párom néven van"

Ezt miként szerezte?

• a különvagyona (öröklés, ajándék, megvolt már neki)

vagy esetleg

• házassági közös vagyonotok, mert már közösen szereztétek

(nem a tulajdoni lap számít ez esetben, hanem a szerzés ideje és módja)

-

Háááát aki úgy vállal hitelt, hogy cserébe nem biztosítja be magát... az szív.

A bank tőled éppúgy követelhet mint a férjedtől.
Aztán majd te perled férjed ... ha helyette is fizettél.

Egyelőre azonban MÉG házastársi vagyonközösség van!
Így aztán még a perlésre sincs jogalapod, vélhetően.
Hisz a házassági "közös kasszán" vagytok hivatalból...

- -

Ha válni akarsz, akkor ideje

• egy teljes vagyon leltárt csinálni
  • azt közösen elfogadni, aláírni

(kinek mije van és mit fizet majd...)
és

• aztán a vagonközösséget megszüntetni köztetek
reny222 # 2018.02.04. 12:59

Ügyvéd nélkül biztosan nem boldogulok. Sajnos jelenlegi helyzetemben nem tudom meg tudnék e fizetni egy ügyvédet. Még egyáltalán ki tudok e jönni ebből úgy, hogy 'valamennyire' jól járjak. ????

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.04. 12:31

Úgy érzed, boldogulni fogsz ügyvéd nélkül?

reny222 # 2018.02.04. 12:02

Üdv!Segítséget szeretnék kérni,a következő dologban.Van 1 lakás hitelünk a férjemmel. A hitellel terhelt ingatlan az anyós, sógor és a párom néven van(nem ott élünk). Amire felvettük a hitelt, a férjem gyermekei néven van(a hitelből újítottuk fel, itt élünk). Megromlott a viszonyunk az utóbbi időben,válni szeretnék. A férjem 2 hónapja nem fizeti a hitelt. A bank megtalált, mint adóstársat, hogy egyenlítsem ki a tartozást. Ha elválunk,mit tehetnék, hogy ne nekem kelljen fizetni a hitelt, hisz az én nevemen semmi nincs, innen pedig el kell mennem a közös gyermekünkel.
Előre is köszönöm a válaszukat

0szandi09 # 2018.01.31. 14:42

Értem. Köszönöm a segítségét! Szép napot.