Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.10. 08:12

A lakóhely nyilvántartásba történő bejegyzése nem keletkeztet, a törlése nem szüntet meg jogokat.

Stonehenge # 2009.04.10. 08:14

Tisztelt Kovács Úr!

Nem értem:(

monalisa1 # 2009.04.10. 11:31

Ha egyszer már be vagy oda jelentkezve állandóra akkor ujabb bejelentkezésre nincs szükség - nem is lehetséges. Ez a kislányra is vonatkozik.

Mint tulajdonos a férjedet kijelentheted az ingatlanból az ő hozzájárulása nélkül is - akár, egyidejüleg az új parnerkapcsolat tartózkodási helye lehet a továbbiakban - a tulajdonosi hozzájárulásoddal.

Ez a ki és bejelentkezés tulajdonosi jogot nem keletkeztet és nem is szüntet meg.

Külön írom: amennyiben a tanya 100%-ban a te tulajdonod akkor a fentiek szerint járhatsz el, ellenben ha a gyermek apjának is van több-kevesebb tulajdonosi része az ingatlanból, akkor a kijelentéséhez és bárki oda bejelentéséhez az ő hozzájárulása is szükséges...

Monalisa
laikus hozzászóló

Stonehenge # 2009.04.10. 20:20

kedves Monalisa!

Nem a tanyára szeretném az új párom bejelenteni, hanem a párom házába szeretnénk mi.Én és a lányom. A kérdés az, hogy a vagyonmegosztáskor lehet-e ebből hátrányom, hogy már nem az az állandó lakcímem?

monalisa1 # 2009.04.10. 20:31

(Lehetett volna érthető/bb/en is leírni...)

Az mindegy, hogy egy adott időszakban hol van valakinek a tartózkodási helye - vagyis hová is van aktuálisan bejelentkezve, az ingatlantulajdon nem vész el és nem csorbul.

Legfeljebb míg távol vagytok az ex széthordja a tanyát, de ennek kockázatát vagy vállalod vagy nem, neked kell dönteni.

Egyébként már régen nincs "állandó" cím és "ideiglenes" cím, aktuális tartozkodási hely van.

Jó lenne ha valamelyik szomszéd időnként ránézne a tanyára, "mások" is lopósak mostanság...

Kívánom a legjobbakat.

Stonehenge # 2009.04.11. 07:12

Kedves Monalisa!

Tehát ha jól értem nem fog hátrányosan érinteni a vagyonmegosztásnál, ha tulajdonosként nem "állandó" lakcímem az ingatlan, amelynek tulajdonosa vagyok egyedüliként. A bíró nem fog úgy dönteni, hogy nyugodtan járjon neki több ezért vagy azért, mert nem vagyok oda bejelentkezve.Az már biztos, hogy rendőrtől tudja, hogy én onnan kilakoltathatom ha oda beköltözik.Tudniillik nagyon kellene neki a tanya.Mindezt azért kérdezem oly nagyon, mert van aki azt mondta, hogy ne jelentkezzem ki onnan, mert igy elméletileg nekem vannak jogaim. De én meg szeretnék a párommal végre nyugodt családot és babát is majd. A babának meg az lesz a lakcíme ami nekem. Illetve az új lakhelyen vannak a hivatalos ügyintézések is (PL. védelembe vétel, családsegítő, háziorvos).

ObudaFan # 2009.04.11. 09:56

Egy szempontból lehet gond: ha nem az utolsó közös lakhelyen élsz, hanem azt önként elhagyod, akkor lakáshasználsati jog ellenértékére nem tarthatsz igényt. Persze ha már amúgy is elköltöztél onnan, akkor tárgytalan.

Stonehenge # 2009.04.11. 10:51

kedves Obudafan!

Az utlsó közös lakhelyet életveszélyes fenyegetés után hagytam el a lányommal, amit nem tudok bizonyítani.Azóta már ő is elköltözött. És mia az a lakáshasználati jog ellenérték?

ObudaFan # 2009.04.11. 13:23

Ha nem tudod bizonyítani, akkor ezt nem tudod érvényesíteni.

Stonehenge # 2009.04.11. 13:37

Kedves Obudafan!

nekem csak 1 a lényeg...Ha én erről a tanyáról (ami jenleg az állandó lacímem) átjelentkezem máshova állandó lakcímre, akkor nekem abból lesz a vagyonmegosztásnál hátrányom, avagy ugyanúgy a "fele-fele" elv "valósulhat meg. Mert ha jól tudom jelenleg nekem a ház felének az árát kell fizetnem(vagy neki).Tehát nem "indulok-e" kevesebb eséllyel azzal ha más az állandó lakcímem?Mert van aki azt mondta, ne jelentkezzem ki, mert így elméletileg nekem van "jogom".

monalisa1 # 2009.04.11. 15:03

Írtad, hogy egyedüli tulajdonosa vagy a tanáynak, ezért nem értem, hogy miért hozod elő az ő esetleges ilyen-olyan jogát - nincs neki ott joga semmi azon kívül hogy szivességi lakáshasználó és punktum. Tehát akkor rakod ki- és ezzel együtt akkor szünteted meg az okmányirodán a "tartózkodási hely" eddigi bejelentkezését amikor csak akarod, és ehhez mint tulajdonosnak nem kell kérned a "szíves" beleegyezését...

Te és a kislány maradtok "állandóra" ott bejelenetve - ha ez az "állandó" kifejezés neked jobban tetszik -, ettől függetlenül az új párkapcsolatod házába mint "tartózkodási hely" jelentkeztek be.

Tehát egyrészt az "állandóságod" nem változik a tanyán, másrészt amíg tart ez az új kapcsolat addig a "tartókodási hely" mint postacímed stb. ez az új lesz majd.

Most pedig javaslom mielőbb keresd fel a lakhely szerint illetékes földhivatalt és kérd ki a tanya tulajdoni lapját - kell majd pár ezer forint illetéket fizetni -, mely feketén - fehéren bizonyítaja: tényleg te vagy-e 100%-ban ama
ingatlannak egyedüli tulajdonosa, vagy a volt párod is bizonyos százalékban - ha már így kevered/előhozod az esetleges tulajdonlását...

Ha kizárólag te vagy tulajdonos, nem kell neki fizetned semmit, sem "fele-fele" sem esetleges lelépési pénzt, de nem is kapsz tőle semmit.

Tehát ha a tanya már azt megelőzően megvolt neked hogy azzal a férfivel megismerkedtél akkor az különvagyonod, és az is marad míg a későbbiekben esetleg el nem adod vagy ajándékozod - de ez nem mai aktuálitású történet.

Ellenben ha közösen vettétek a tanyát akkor mint élettársak a ki-ki szerzés arányában tualjdonostársak vagytok.

A tulajdoni lap mindent tisztázni fog számodra.

monalisa1 # 2009.04.11. 15:09

Ha te vagy az egyedüli tulajdonos, de az együttélés során esetleg bővités, korszerűsítés történt a tanyaházon, és ebben már neki is lenne pénze/ráköltése, mivel annyival értékesebb lett az ingatlan, távozásakor ezt a vagyoni többletet meg kell fizetned/váltanod részére.

monalisa1 # 2009.04.11. 15:11

Ha az együttélés során közösen gazdálkodtatok, és pl. közösen vettetek mezőgazdási gépeket és/vagy tévét, mosógéept stb., ezek fele részét is meg kell váltanod feléje.

Ettől még a 100% tulajdoni arányod csorbítatlanul megmarad.

Stonehenge # 2009.04.11. 15:16

Kedves Monalisa!

Hát épp ez az! Hogy mi a páromhoz szeretnénk bejelentkezni "állandóra".....És nem tartózkodási helyet szeretnénk.....

monalisa1 # 2009.04.11. 15:31

ÉVEK ÓTA MÁR NINCS ÁLLANDÓ LAKCÍM = adminisztratíve megszünt, tehát mint kifejezés elfelejtendő. (Nem tudom ezen mi nincs értendő?)

Helyette tartózkodási hely van ahol aktuálisan lakik az illető.

Ettől függetlenül legtöbbször a tulajdonában lévő ingatlan "az" állandója is.

Menj be az okmányirodába és majd kioktatnak (= tájékoztatnak).

Én kiszálltam...

Grád András # 2009.04.11. 15:47

Csak hogy tárgyszerűen a helyükre kerüljenek a dolgok:

Van lakóhely (ez volt régen az állandó lakhely), és van tartózkodási hely (ez volt régen az ideiglenes lakhely).

A bejelentkezés egy igazgatásrendészeti aktus, önmagában semmiféle vagyonjogi kihatása nincsen, maximum a lakáshasználati jog ellenérték körében veszik háttérinformációként figyelembe. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.04.11. 16:48

Kedves Tanár Úr!

Köszönettel a pontosítást.

Egyébként pedíg kívánok Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Pihenj (...) és érezd magad Te is jól.

"Lisa"

Grád András # 2009.04.11. 17:20

Szia!

Köszi szépen, és Neked is Kellemes Húsvétot! :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

rotring # 2009.04.12. 08:14

Tiszteletem!
A következő lenne a kérdésem:
20év házasság után be szeretném adni a válást, minden ingatlan közös néven van, illetve van 2 gépkocsi a nevemen. Ilyen esetben csak az ingatlan megosztásnál lesz fele-fele vagy a gépjárműnél is? Illetve ha bizonyítani lehetne, hogy a másik fél félrelép a házasság alatt, ez hogyan hat a válás további menetére?
Illetve az egyik ingatlan miatt hitel van a nevemen, de az ingatlan, viszont közös néven van.
Köszönöm a segítséget!

Grád András # 2009.04.12. 08:24

Kedves Rotring!

Menjünk sorjában!

"20év házasság után be szeretném adni a válást, minden ingatlan közös néven van, illetve van 2 gépkocsi a nevemen. Ilyen esetben csak az ingatlan megosztásnál lesz fele-fele vagy a gépjárműnél is?"

Az együttélés során szerzett minden vagyon közös, teljesen függetlenül attól, hogy kinek a nevére került. Az autók fele is a házastársáé tehát.

"Illetve ha bizonyítani lehetne, hogy a másik fél félrelép a házasság alatt, ez hogyan hat a válás további menetére?"

Amatematikus, vagyis nem oszt, nem szoroz! A vagyon nem annak jár, aki nem lép félre, stb., ha börtönben ülne, akkor is ugyanannyi járna neki.

"Illetve az egyik ingatlan miatt hitel van a nevemen, de az ingatlan, viszont közös néven van."

A jó hír: a hitel is közös tartozás, függetlenül attól, kinek a nevén van, feltéve hogy az együttélés alatt vették fel. Üdv:

Enikő75 # 2009.04.14. 17:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kilenc éve vagyunk házasok és hat évvel ezelőtt férjemmel lakást vettük. A tulajdoni lapon 1/3 részben férjem a tulajdonos és 2/3 részben pedig én. Mennyire számít ez a válásnál? Válás esetén 50-50%-ban lesz ez felosztva, vagy a tulajdoni lapon szereplő tulajdoni hányad szerint?
Köszönöm válaszát.
Enikő

ObudaFan # 2009.04.14. 17:20

Nem ettől függ, hanem attól, hogy volt-e különvagyoni ráfordítása valakinek, vagy sem.

Enikő75 # 2009.04.14. 17:43

Eladott lakásom értékét fektettem az új ingatlanba. Ez különvagyoni ráfordításnak számít?

Részletesen: házasság előtt volt egy külön lakásom amit eladtam. A vételárat teljes egészében egy új lakásba fektettem amit férjem nevén levő hitellel egészítettünk ki. A tulajdoni lapon itt is feltüntettük a tulajdoni arányokat ami 85% és 15% volt.
A gyerekek születése után ezt a lakást is eladtuk és szocpol valamint kölcsön felvételével vettük meg a mostani lakást.
Mivel eltérő volt a kezdőtőkénk ezért megosztottuk vételkor a tulajdonjogot is 1/3 és 2/3 arányban.
Most szeretném kikalkulálni hogy mennyit kellene fizetnem a férjemnek ha kivásárolnám az ingatlanból.
Köszönöm a választ
Enikő

markata # 2009.04.14. 17:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elég bonyolult helyzettel fordulnék Önhöz.
Az élettársam problémája ez, de így az enyém is.
Szóval. Az élettársam elvált 4 éve.Volt 1 pincéjük, nem valami nagy, csak itt a faluban. Igazán nagy értéket nem is képvisel.Csak hát ez az ő hobbija.
Tehát. Épp tegnap tudtuk meg, hogy az asszonyka eladta a pincét. Valóban az ő nevén volt, de a páromnak tudomása sem volt az adás-vételről..Azt sem tudjuk, hogy mikor történt, de nem tagadta, amikor felhívta telefonon.
Az ingatlant a házasság ideje alatt vásárolta a párom, de nem akarta a saját nevére iratni,így nem szépítem aláhamisította a felesége nevét. Persze aztán megmondta neki. A felesége a házasságuk alatt nem dolgozott.
Ügyvéd Úr! Mit lehet tenni??? Teljesen bele van betegedve az ő pincéjébe, meg amíg a tulajdona volt még el is kezdett építeni egy présházat elé, igaz, ez még félkész állapotban van.
Vissza lehet-e szerezni ezt a tulajdont? Se vagyonmegosztás nem volt, de még a nej fel sem ajánlotta az elővételt sem, ha ez egyátalán létezik ebben az esetben.
Válaszát nagyon köszönöm, Kati.

ObudaFan # 2009.04.14. 18:56

A pince értékének a felét lehet követelni pénzben.