Válás, vagyonmegosztás

petra39- # 2009.05.14. 12:42

Sziasztok!
Biztos sokan voltatok már abban a helyzetben, mint én és hogy szálljatok ki nyertesen egy házasságból.
23 éve vagyunk házasok, akapcsolatunk hosszú évek óta megromlott, de még mindig együtt élünk. A férjemnek voltak bizonyos problémái adóügyekben, ezért, hogy ne veszítsük el a vagyonunkat, minden az én nevemre került. A férjem bejelentette, hogy vállni akar. Ebben az esetben, hogy a családi házunk és a közös bankszámlánk az én nevemen szerepel, mi illeti a férjemet válás után? Megtehetem azt, hogy semmit nem kap vagy jogilag mindennek a fele az övé? Főleg mik az esélyei, hogy a bankszámlán lévő nem kevés összeg felét megkapja?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 13:22

Mindennek a fele a férjedé. A te számládon lévő pénz is.

A férjed a bírósággal zároltatja a számládat, ha észleli, hogy a pénzeteket kimenekíted. A pénzmozgás kimutatható, ki kell a felét fizetned.

kisokos # 2009.05.14. 13:23

Petra39,

amit a házasság alatt szereztetek, az közös vagyon, függetlenül attól, hogy kinek a nevén van és ki milyen mértékben járult hozzá. Vagyis elméletileg felezni kell. Persze lehet, hogy a felénél kisebbel is megelégszik a volt partnered. Gyermek van?

Nyertesen leginkább úgy szállhatsz ki, ha megegyeztek és nem harcoltok hosszasan a bíróságon. Gondolom, hogy még hosszú élet áll előtted, ezért érdemes inkább abba rakni az energiát, nem pedig a múltba és a vég nélküli civakodásba. A másik fél anyagi kisemmizése, és így megbüntetése azért, mert képes elválni, csak rövidtávon gyógyír. Hosszabb távon azt fogod észrevenni, hogy sohasem nem szabadultok egymástól.

petra39- # 2009.05.14. 15:57

Köszönöm a hozzászólásokat. Igen, 2 gyermekünk van. Az egyik 23 éves a másik 17. Követelhetek még gyerektartást mindkettőre? A gyerektartás hány éves korig jár?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 16:00

Ameddig nappalin tanulnak a gyerekek.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 16:03

Ha visszakerül a férjed nevére a fél ingatlan, az apeh lecsap rá.
Gondold át, hogy akarod-e az ingatlant, mert akkor jobban jársz, ha készpénzben váltod meg az ő részét.

petra39- # 2009.05.14. 16:09

Már elévült a férjem problémája az apehnél. A házat szerintem ő szeretné majd megtartani.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 16:12

:) Értem, van még kérdésed?

Megosztjátok a vagyont, vagy maradtok közös tulajdonban.

petra39- # 2009.05.14. 16:17

A férjemnek szeretője van, tagadja, de tudom. Biztos vagyok benne, hogy vele akar új életet kezdeni. Válás esetén semmiképp sem szeretnék közös ingatlanban élni vele. Köszönöm szépen a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.15. 08:08

"Falamról eltűntek a hősök;/a szelíd vándor kék motorján kitart még..."

Pozitív # 2009.05.15. 11:43

Üdvözlök mindenkit!Szeretném kérdezni,hogy a házasságunk alatt megörökölt apai részem közösen szerzett vagyonak minősül e?illetve a férjem a vagyonmegosztás során igényt tarthat e az örökségem megosztására aki tud kérem segítsen ...köszönettel R.Krisztina

Pozitív # 2009.05.15. 11:50

üdvözlök mindenkit

Grád András # 2009.05.15. 12:19

Kedves Pozitív!

Az együttélés során valamelyik házastárs által megörökölt vagyon ezen házastárs különvagyonának számít, és soha nem válik később sem közössé. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

petra39- # 2009.05.16. 11:15

Sziasztok!

A gyerektartás addig igényelhető , ameddig nappali tagozatosak a gyerekek. És mi a helyzet egy főiskolás vagy egyetemista diák esetében , aki 23 éves?

Grád András # 2009.05.16. 13:12

Kedves Petra39!

A gyermeket a gyermektartásdíj a nagykorúságáig illeti meg. Onnantól a szülő a rokontartás valamivel kevésbé szigorú szabályai alapján kötelezik a tartásra az első önálló jövedelemre való képesség eléréséig, vagyis az első felsőoktatási diplomáig. A könnyebbség, hogy a saját tartásának veszélyére immár nem kell fizetnie, és hogy a gyermek lehetősége esetén maga is köteles hozzájárulni a saját tartásához, pl. tanítás vállalásával. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

petra39- # 2009.05.16. 14:04

Tisztelt Grád Úr!

Köszönöm a válaszát. 2 nappal ezelőtt (05.14 14:42) írtam az oldalra először, Örülnék, ha pár szóval elmondaná a véleményét a helyzetemről.
Köszönöm.

Grád András # 2009.05.16. 14:14

Kedves Petra39!

Immaculata és Kisokos szakmailag kifogástalan válaszokat adott, nyugodtan hihet nekik. Tudja, ahogy szokták mondani, ha az embernek hárman mondják, hogy részeg, menjen lefeküdni! :-) Mindennek a fele a férjéé, és ezen nem változtat, ha előbb-utóbb talál egy lelkiismeretlen ügyvédet, aki majd beleviszi egy jó hosszú perbe. És amikor majd 3-4 év múlva jogerősen elbukta, már kifizetett a perre meg persze az ügyvédnek egy kalap pénzt, az utóbbi azt fogja mondani, hogy gonosz volt az ellenfél, meg hülye a bíró stb. Ne tegye, inkább egyezzenek meg! Üdv:

csicseri # 2009.05.16. 15:00

T.Jogdoktorok!

30 évi házasság után a férjemmel olyannyira megromlott a házasságunk, hogy különköltöztem, és a válóper beadása előtt állok.

Férjem 1/3-ad részben tulajdonosa egy Kft-nek, üzletrészét házasságunk alatt szerezte. A Kft jelenlegi vagyona ( épületek, gépek, berendezések, autók, stb.) 5-6-szorosa a férjemmel közös tulajdonú ingatlan és ingóságainknak ( 2 db budapesti lakás, 1 db balatoni nyaraló, 1 db gépkocsi, teremgarázsban 1 db beálló).

Kérdésem: Milyen vagyonmegosztásra számíthatok ( különös tekintettel a Kft üzletrészre) ?
Van-e olyan megoldás, hogy a Kft-ből én rendszeres jövedelemhez jussak?

Grád András # 2009.05.16. 15:12

Kedves Csicseri!

Elvben (tehát jogilag) a Kft.-ben szerzett üzletrésze a házastársi közös vagyon része, vagyis az 1/3 fele Önt illeti. Ezzel ugyanakkor az a probléma, hogy ha a férje ki akarja semmizni Önt, akkor egy közepes képességű könyvelőnek is kétszáz ötlete lehet arra, hogy ezt miként tegye. (Pl. utólag megírt ál-kötelezettségek fejében kiüresítik a céget stb.) Úgyhogy elvben juthat jövedelemhez a Kft.-ből, gyakorlatilag viszont akkor játsszák ki, amikor csak akarják. Én ilyen esetekben más megoldásokat szoktam javasolni az ügyfeleimnek, de ez már hosszabb, és a körülmények jobb ismeretét tételezi fel. A saját érdekében célszerű lesz majd ügyvédhez fordulnia. Üdvözlettel:

tildi2 # 2009.05.22. 07:05

Tisztelt Dr. Grád András úr!

Szeretném szíves segítségét kérni.
Januárban beadtam a válókeresetet, májusban volt az első (békítő) tárgyalás.
2007. november óta külön kasszán vagyunk a férjemmel, azóta Ő a 4 éves Kisfiunk neveléséhez nem járul hozzá, ill. a megállapodott havi 20000 Ft-ot csak két esetben fizette ki, gyerektartás címen.
A közös lakásból 35% része van.
Mivel sem eddig, nem fizetett ( s mint kiderült, 2008. május 1 óta munkanélküli, s azóta csak egyszer jelent meg a Munkaügyi Központban) a jövőben sem várható, hogy levonják elköltözése után a gyerektartást.
A tulajdrésze utáni kifizetést ezért úgy indítványozom a bíróságon, hogy fele részben kifizetem egy összegben (mert akkor nem kell hitelt felvennem 10-20 évre úgy, hogy semmire sem számíthatunk tőle), fele részben a Gyerektartásból szeretném letudni ( 6,5 évet jelent).

Ön szerint mi ilyenkor a tisztelt Bíróság álláspontja? Elképzelhető, hogy a Bíróság is ezt képviselje?

Köszönettel: Tildi

ObudaFan # 2009.05.22. 08:36

Ebben legfeljebb megállapodni tudtok, le nem járt gyermektartás részleteket semmibe sem tudsz beszámítani. Azt teheted, hogy kérsz egy ideiglenes intézkedést a gyermektartás iránt, és ha az megvan, teszel egy feljelentést tartás elmulasztása miatt, hátha jobb belátásra tér.

tildi2 # 2009.05.22. 08:52

Tisztelt Óbudafan!

Köszönöm szépen a hozzászólást.
Indítványoztam 6 hónapra visszamenőleg a tartásdíj kifizetését, s annak további fizetését, melyet a Bírónő fel is olvasott a tárgyaláson.
Ő a visszamenőleges kifizetést "támadja" arra hivatkozva, hogy természetben "letudta a Kicsi felé"..
Attól még nem tudta le, hogy havi szinten 1 csomag túrórudit vett neki..
Úgy tűnik, amíg el nem költözik, nincs is szándékában tartásdíjat fizetni.
Mi erre a megoldás?

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Tildi

ObudaFan # 2009.05.22. 08:56

Mondom: kérj ideiglenes intézkedést, akkor legalább a folyamatosan köteles lesz fizetni, ha a hátralékot nem is.

tildi2 # 2009.05.22. 09:57

Kedves Tarczay úr!

Köszönöm szépen a válaszát.
Még egyet szeretnék kérdezni.
Azt mondta az Ügyvédem, hogy a per költségét fele -fele arányban kell fizetni, régebben a vesztes fél fizette. Igaz ez?
..és hogy majd Ő megbeszéli a dolgokat a férjem ügyvédjével, mert lehet rá jobban hallgat..

Kétségeim vannak, hogy TÉNYLEG engem képvisel-e majd... Lehet olyat kérni, hogy inkább négyesben találkozzunk???

Köszönettel:

Tildi

ziwatar # 2009.05.22. 11:03

Tisztelt Dr. Urak!

18 évig voltam házas, férjem nevén lévő éppen csak lakható új építésű házba költöztünk, amelyet többször is átépítettünk és felújítottunk. Vidéken építettünk egy vadonatúj házat, amit a 2 gyerek nevére írattunk, haszonélvezet a miénk. Kapcsolatunk megromlásakor férjem elköltözött abba a házba, én itt maradtam a 2 gyerekkel (egyikük most érettségizik, a másik jövőre). Az egyezkedés elején készült egy szerződés, amelyben férjem a nevén lévő ház kizárólagos használati jogát nekem adományozta, olyan záradékkal, hogy a használati jog és a gyermekelhelyezés a vagyoni per kimenetelétől függetlenül vissza nem vonható.
Most vége lett a pernek, nekem megítéltek valami potom összeget, plusz 1/10000 tulajdoni hányadot. Volt férjem mindenáron el akarja adni a fejünk felől a házat, de annyi pénzt nem kaptam, amiből másik lakást vásárolhatnék.
Kérdésem, hogy a korábban nekem adományozott kizárólagos használati jog véd-e bennünket a kilakoltatástól?

Üdvözlettel

Ziwatar