Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2017.03.06. 14:00

Néhány fontosabb tételes ingóság felsorolása mellet lehet e nyilatkozni, hogy az itt leírtakon túl egyéb más követelés nem áll fenn egyik fél részéről sem az ingóság és ingatlan tekintetésben?

Lehet.

Értéket is fel kell tüntetni?

Célszerű.

Egyebekben lásd az előttem szólót.

pazs # 2017.03.06. 10:01

Valószínűleg nem filléres dolgokról van szó, igazán megérné elmennetek egy ügyvédhez, ne barkácsoljatok házilag.

kupa # 2017.03.06. 08:49

Tisztelt Fórumozók!

Férjem hűtlensége miatt válok. Szeretnék vagyonmegosztási nyilatkozatot írni, amelyhez kapcsolódóan kérdésem merült fel:

• Honnan lehet letölteni vagyonmegosztási mintaformát, vagy példát?
  • Mi szükséges, hogy a bírósági tárgyalás során hiteles legyen a vagyonmegosztási nyilatkozat?
  • Néhány fontosabb tételes ingóság felsorolása mellet lehet e nyilatkozni, hogy az itt leírtakon túl egyéb más követelés nem áll fenn egyik fél részéről sem az ingóság és ingatlan tekintetésben?
  • Értéket is fel kell tüntetni?
  • A másik fél ingatlanról lemondása esetén mire kell ügyelnem?

Köszönöm szépen a választ!

ObudaFan # 2017.03.05. 10:57

Mivel 1/2-1/2 a különvagyonotok, ezért jelen esetben semmi jelentősége, de azt kell megnézni, hogy az akkori értéken mekkora %-a volt a telek értéke a teljes ingatlan értéknek, és a jelenlegi értékből kell venni ezt a %-ot.

huntah # 2017.03.04. 18:15

Köszi! A telek adásvételikori értékét kell figyelembe venni, vagy a mostanit (a rajta levő ház nélkül)?

ObudaFan # 2017.03.02. 15:55

huntah

A telek értékének erejéig van különvagyonotok, de éppen ugyanannyi mindkettőtöknek, a telek értékének a fele.

Kriszti.- # 2017.03.02. 10:02

Köszönöm!

huntah # 2017.03.02. 09:12

SZiasztok!

Ajándékozással kaptam egy lakást 1995-ben, 1/1 tulajdonos voltam.
Megházasodtam 2002-ben.
A feleségem is kapott ajándékba egy üres telket, már a házasságunk idején, 2005-ben (szintén 1/1 tul.)

A lakásomat 2010-ben eladtam, a vételárból 1/2 tul. hányadot megvásároltam a nejem telkéből, és építettünk rá egy családi házat, amelyben most is élünk. Tehát a családi ház tulajdonjoga is 1/2-1/2.

A fenti lakás értéke egyébként a fenti üres telek értékének a háromszorosa volt.

A kérdésem: fentieket tekintve, mi ebben a külön vagyon, már ha van?

ObudaFan # 2017.03.01. 15:23

A házastársak személyi és vagyoni jogviszonyaira - ideértve a házastársi névviselést, valamint a házassági vagyonjogi megállapodást is - az a jog az irányadó, amely az elbírálás idején a házastársak közös személyes joga.
Az ember személyes joga annak az államnak a joga, amelynek állampolgára.

Kriszti.- # 2017.03.01. 14:07

Tisztelt Forumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy pár, akik az elmúlt kb. 4 évet Londonban töltötték, ebből 2 évet házasságban. Most válnak. Az első tárgyalás zajlott még csak le, ahol a bírónő mondott valami olyasmit, hogy a külföldön szerzett vagyonhoz a magyar jognak nincs köze. Tud erről nekem valaki információval szolgálni? Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2017.02.24. 05:52

Krisztina48

Ez attól függ, hogy pontosan mit nyilatkoztatok az ingók elosztásáról. Az ingók elosztása ugyanis már majdnem három éve nem feltétele a közös megegyezéses bontásnak, viszont ha kifejezetten lemondtatok a további igényérvényesítésről, az természetesen akadálya egy ilyen pernek.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.23. 19:57

Kicsit ellentmondásos vagy. Most akkor elosztottátok az ingókat vagy nem?

Krisztina48 # 2017.02.23. 18:52

Tisztelt Fórumozók!
Férjemmel közös megegyezéssel elváltunk. Az elmúlt napokban érkezett meg a jogerős ítélet.
Nem sok ingóságunk van de nekem az is nagyon sokat jelent. Csupán a-számomra-nagy dolgokra gondolok: 2 darab Nissan X-Trail terepjáró,ami vagyonmegosztás tárgyát képezte a váláskor,amire azt mondtuk,megegyezünk. Akkor úgy volt de néhány nap alatt a férjem úgy döntött,hogy nem ad nekem ezekből semmit. A kérdésem az lenne: Nyújthatok-e be vagyonmegosztás iránti kérelmet így is,miután közös megegyezéssel és az ingóságok peren kívüli megosztásával váltunk el? A választ nagyon meg köszönnèm.

lorna # 2017.02.22. 21:47

Kedves Obudafan! Köszönöm a vàlaszt!

ObudaFan # 2017.02.22. 14:45

Leírhatod, amit ide leírtál. Egyebekben nem kell részletezni.

sors # 2017.02.22. 14:39

Tisztelt Fórumtagok!

Feleségemmel közös megegyezéssel válni szeretnénk. A közös tulajdonban lévő lakásunkat eladtuk, a vagyont megosztottuk. Gyerekünk nincs.

Kérdésem, hogy a keresetlevélben mit kell ilyenkor írni az utolsó közös lakhelyről? Ugyanis ez már nem közös tulajdonunk.

Valami ilyesmire gondolok, ami általában szerepel a keresetlevél mintában: "Utolsó közös lakhelyünk a cím alatti ingatlan amely (közös tulajdon, albérlet, stb) ...

A vagyonmegosztás részletezését fel kell tüntetni a keresetlevélben?

Köszönöm!

ObudaFan # 2017.02.21. 15:20

lorna

Igen, kérd a kézbesítést.

lorna # 2017.02.21. 09:48

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne: házassági bontóperben a bíróság az első tárgyalásra idézte az alperest, a keresetet azonban nem küldte meg részére, annak tartalmát így nem ismeri. Házassági bontóerben is érvényes az a szabály, miszerint a tárgyalásra az alpereset a keresetlevél egyidejű megküldésével kell idézni? Én eltérő szabályt nem találtam, de lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kriszti.- # 2017.02.20. 18:25

Köszönöm a válaszokat.

75kriszta # 2017.02.18. 18:24

Köszönöm a válaszokat.
Maradok tisztelettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.18. 17:20

2. Az a baj, hogy annak a háznak a tulajdonjogát nem szereztétek meg, kötelmi igényetek van a bejegyeztetésre. Rendezni kellene ezt akkor is, ha nem váltok.

75kriszta # 2017.02.18. 15:59

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

1. Tehát a férjem tulajdonából nekem és gyermekemnek sem jár semmi váláskor. Jól értem?
  2. Igen, a vételről és a kifizetésről készült "házi" papír. Ebben az esetben járhat valami vagy itt is a nagy semmi?
Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.18. 15:37
  1. A válás alkalmából? Nem.
  2. Szerződés azért van?
75kriszta # 2017.02.18. 15:26

Tisztelt Fórum!
Tanácsra, segítségre lenne szükségem!

1. 2001-ben anyósom ajándékozás címén 1/2 részben a férjemnek, 1/2 részben a sógoromnak adta az ingatlanát haszonélvezet nélkül. Kifizettük az illetéket. Anyósom 2002-ben elhunyt.Válás esetén jár-e nekem abból az ingatlanból vagy a közös gyermekünknek valami?
  2. Jelenleg férjem nagyapja házában élünk, melyet 2007-ben megvettünk a férjem nagyapjától, de nem írattuk át a nevünkre (a nagypapa még él). A szabad felhasználású jelzáloghitelt a férjem és a sógorom házára terheltük, úgy hogy a sógorom és én vagyunk az adóstársak.Kérdésem, hogy ebből az ingatlanból jár- e esetleg nekem vagy a gyermekemnek válás esetén?

Válaszukat tisztelettel köszönöm.

drbjozsef # 2017.02.15. 11:46

Kriszti,

te kevered a szezont. Kozos vagyontargy nincs, a feleseg ne akarjon semmit a ferjtol, raadasul "kulon kasszan" voltak, de a ferj azert kovetelhesse a feleseg bankszamlajanak a felet? Nem erzed itt a piciny ellentmondast.

Persze, kovetelhetni barmit kovetelhet, az egeszet is, meg a szomszed hazat is.

Azt ertsd meg, hogy alapesetben a hazassag egy elet- es vagyonkozosseg. Egyaltalan nem olyan egyszeru az eletkozosseg megszakadasa utani elszamolas, mint az az egyszeru paraszti eszbol latszik. A legjobb tanacs : ugyved, mindenkeppen, ahogy ObudaFan mondta.