Válás, vagyonmegosztás

proba80 # 2009.08.19. 06:28

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Először is köszönöm szépen a választ.

Még egy kérdésem lenne. Mivel még nincsen szó válásról, ezért mi számít az életközösség megszakadása pillanatának?
Illetve ha megszűnik a bankszámla és nyitok egy újat pl. a mai napon, amin természetesen az előzőn tartott összeg nem jelenik meg akkor is utána járhat a bíróság?
Hangsúlyozom, hogy még szó sincsen válásról, vagy külön élésről.

Tisztelettel köszönöm a válasz(oka)t!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.19. 07:06

Jóember!
Te most éppen ahhoz kérsz segítséget egy nyilvános jogi (!) fórumon, hogy hogyan tudnád a házastársad elől elvonni az közös vagyonból őt megillető hányad egy részét. Másképpen: hogyan tudnád megrövídíteni őt.
Ebben itt senki nem lesz partner.

proba80 # 2009.08.19. 11:28

Tisztelt tagok!

Lehet, de a házasság kezdetén kifizettem a feleségem hitelét (nem kevés), ez egy dolog. Most pedig kiderült számomra, hogy hónapok óta megcsal, ezért úgy gondolom ha a feleségem elrabolja valaki, azért még pénzt is nem szeretnék nekik biztosítani az esetleges "új" élethez, amiért kizárólag én dolgoztam éjjel-nappal.
Lehet, hogy nem vagyok túl fair, de én így érzem.
Elnézést kérek, ha valakiben rossz érzést keltek.

Üdv.

Melcsi77 # 2009.08.19. 11:43

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Férjemmel amikor megismerkedünk neki volt egy lakása amit örökölt az édesapjától.
Házasságkötésünk után(12 évvel ezelött) vásároltunk egy közös házat az ő örökségből hozott pénzéből(akkor 1.200.000 volt) és banki hitelből. Ez a ház az ő nevén volt mivel nem volt pénzünk az illetékre. Késöbb még 2 ingatlanunk volt ami viszont már 50-50%-os arányban volt-van a nevünkön.
A jelenlegi házunk eladása esetén az öröksége levonásra kerülne e a részemből és ha igen az akkori áron?

Rendelkezem még egy lakással ami 100%-ban az én nevemen van de házasságunk alatt szereztem.
Ezen is osztoznunk kell?

Segítségét előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.08.19. 12:24

Mindazt, amit ő hozott a házasságba, vagy örökölt, az ő különvagyonához kell számítani, mai értéken. Mindazt, amit az együttélés alatt bármikor szerzett bármelyikőtök, nem öröklés, vagy ajándékozás útján, a közös vagyonhoz kell számítani.

ObudaFan # 2009.08.19. 12:26

Mindazt, amit bármelyikőtök a házassági együttélés előttről hozott, vagy az együttélés alatt örökölt,, az ő különvagyonához kell számítani, mai áron.
Mindazt, amit a házassági együttélés alatt bármelyikőtök nem öröklés és ajándékozás útján szerzett, a közös vagyonhoz kell számítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.19. 14:37

a házasság kezdetén kifizettem a feleségem hitelét (nem kevés), ez egy dolog.

Az ebből folyót lehet érvényesíteni törvényes úton is a vagyonmegosztásban. Persze, bizonyítani kell tudni.

Grád András # 2009.08.19. 14:51

Kedves Proba80!

"ha a feleségem elrabolja valaki, azért még pénzt is nem szeretnék nekik biztosítani az esetleges „új“ élethez, amiért kizárólag én dolgoztam éjjel-nappal.
Lehet, hogy nem vagyok túl fair, de én így érzem."

A rossz hír, hogy a házastársi közös vagyon megosztása baromira nem attól függ, hogy Ön mit gondol fairnek, hanem hogy a Csjt mit mond erről. Márpedig nem ismeri a közös vagyon megosztás "megcsalásos" módját, amikor a megcsalásért cserébe csalunk a megosztásnál. Ergo ha a kedves felsége naponta 8 pasival csalta, akkor sem jár neki ettől még egy petákkal sem kevesebb. A megcsalás az erkölcsi kérdés, a közös vagyon megosztása meg matek, és ott nincsenek érzelmek... Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.08.19. 17:09

Akár fordítva is lehetne a kérdés: te nem kerestél soha semmit (...) ellenben ő volt "a" kassza, ennek ellenére kérnéd tőle a lakás felét...

Egy házasság alatt vagyonközösség van, tehát mindegy hogy melyik tesz le havonta/évente nagyobb összeget az asztalra, az ingatlan és az ingóság fele-fel arányú, illetve megállapodás szerint...

Tehát a lakásnak a fele vagyonilag őt illeti.

Amióta elváltatok és helyette is fizeted az egész hitelt, ezt az 50% hitelrészt követelheted tőle ill. ha nem fizet a tulajdonrészébe beszámításra kerül.

Amíg a kisebbik gyermek be nem tölti a 18. életévét a bíróság a lakáshasználatot neked itéli, vagyis amelyik szülőnél maradnak a gyermekek. (Ha a lakás nem megosztható, az elvált szülő akár a saját kárára is köteles a kiskoru gyermek nyugodt lakhatását biztosítani.) Ha a lakás nem megosztható és a férjnek távoznia kell, túlhasználat címén egy szoba "albérleti" díját követelheti tőled.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.19. 18:35

Ha a volt férj a felét követeléi a lakásnak, az kifejezetten méltányos. Ugyanis nagyon úgy fest, hogy valójában az 1/2 eleve a különvagyona, és a másik 1/2 a közös.

szeged # 2009.08.20. 05:49

Segítségüket szeretném kérni. Válásunk előtt házasságból kivásárló szerződést kötöttem volt feleségemmel a közös ingatlanunkra vonatkozóan. Tulajdonjogom fenntartásával jegyeztethette be a földhivatalban a tulajdonjogát, viszont a tavaly decemberi határidőig nem fizetett ki. Időközben felvett 20 miliós kölcsönt egy banktól az ingatlanra. Ezt megtehette? Úgy tudom nem terheltetheti meg az ingatlant, míg ki nem fizet. Közölte, hogy nem fog kifizetni. Ja, és a tulajdonjog fenntartás lekerült az ingatlanról. Mit tehetek?

Grád András # 2009.08.20. 06:38

Kedves Szeged!

Ha jól értem, eladta tulajdonjog fenntartással az ingatlanrészét a különélő volt feleségének, aki nem fizette ki 6 hónapon belül. Ekként törölték a fenti bejegyzést, vagyis visszaállt az eredeti állapot, Öné a fél ingatlan. Ő ettől még a saját felét megterhelhette, minthogy megszakaadt a vagyonközösségük, ez már csak az ő hányadát terheli, az Önét nem. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

szeged # 2009.08.20. 11:10

Köszönöm válaszát Ügyvéd Úr! A tulajdonlapon azonban nem szerepelek már. És "törlő határozat"-ként ugyanaz az a szám szerepel - az ügyvéd előtt általunk aláírt szerződés - amellyel rájegyezték azt. Ha nem fizetett ki, akkor miként törölhették a tulajdonjog fenntartást?

ObudaFan # 2009.08.20. 11:23

Erről az okiratszerkesztő ügyvéddel kellene egyeztetni, hiszen a földhivatal a tulajdonosnak a hozzájáruló nyilatkozata nélkül nem törölhet tulajdonjogot. Hacsaknem történt okirathamisítás, akkor azokiratszerkesztő ügyvédnél van a megoldás kulcsa.

pipijoe # 2009.08.20. 16:21

Üdvözletem.
Tanácsra lenne szükségem. A történet a következő:
Párommal 97-ben ismerkedtem meg, egy rokon lakásában következett egy vad együttélés.Én nem voltam bejelentve, de ha jól emlékszem ő sem. 98- ban szülőm vett egy házat,csak az én nevemre,de szülői haszonélvezettel.98 ban megszületett első gyermekünk,2000- ben összeházasodtunk.
Párom most kitalálta, hogy válni akar.
Kérdésem az lenne, hogy a ház közös vagyonnak minősül-e, kérheti-e a felét, attól, hogy az én nevemen van és házasság előtt szereztem?
Köszönettel, üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.20. 19:39

Mindamellett a vételárra a kötelmi igény mindenképpen fennáll. Hiszen van egy érvényes szerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.20. 19:40

Amit az egyik házasfél kap ajándékba, az különvagyon.

Grád András # 2009.08.21. 06:55

Kedves Sisti!

Semmi akadálya a házasság egyező akaratnyilvánítással felbontásának (köznapi nevén: közös megegyezés). Keresetlevelet kell beadni a lakhelyük szerinti bírósághoz 3 pld-ban, csatolni a házassági anyakönyvi kivonatot és a gyerekek születésijét eredetikben, az ingatlna 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját, és leróni 12.000 forint illetéket. Aztán majd a 2. tárgyaláson szépen egyezséget fognak kötni mindarról, amiket leírt, a lakás használatát is beleértve. Üdv:

Grád András # 2009.08.21. 07:02

Kedves Pipijoe!

KBS érdemben helyes válaszát kicsit kiegészítve: A házasság előtti együttélés hozzászámít a házassági életközösséghez, de mivel az ingatlant ekkor ajándékba kapta, az a különvagyona lesz. Ugyanakkor amennyiben arra az együttélés alatt költöttek (pl. felújították stb.) annak a közös befektetésnek a fele jár a házastársának, vagyis az ő kötelmi jogi igénye erre áll fenn. Üdv:

Grád András # 2009.08.21. 09:13

Kedves Alexa76!

A házastársi közös vagyon megosztása lényegében matek, de ahhoz, hogy tudjuk, mit kell kiszámolnunk, sok egyéb információra is szükség van, úgyhogy ezt nem igazán fogja tudni "levelező tagozaton" lebonyolítani. Célszerű lenne ügyvédet keresnie. Üdvözlettel:

pipijoe # 2009.08.21. 10:12

Tisztelt Grád András!
Köszönöm.
Bár az ajándékozásról semmi szerződés nincs, ez nem tudom mennyiben befolyásol.
Üdv.

Grád András # 2009.08.21. 10:22

Kedves Pipijoe!

Ha a pénzt kapták ajándékba, és abból lett az ingatlan, akkor nem kellett hozzá papír, szóban is érvényes. Üdv:

fokker70 # 2009.08.24. 12:46

t

fokker70 # 2009.08.24. 12:50

Tisztelt ügyvéd urak!

Kérdésem a következő lenne.

Volt élettársam aki már 6 éve elköltözött azt állítja, hogy elköltözése előtt már megszűnt a gazdasági életközösség közöttünk, ami nem igaz.

Hivatalos banki iratokkal és számlákkal tudom bizonyítani, hogy 1997- től 2002-ig együtt vettünk fel különböző kölcsönöket és együtt is fizettük vissza. Mindkettőnk neve szerepel az iratokon, sőt a bankszámla kívonat is kettőnk nevén szerepelt mindaddig amig el nem költözött.

A bíróság ezt elfogadja bizonyítéknak???

Köszönöm válaszát/válaszukat

További szép napot kívánok mindnyájuknak!!!

ObudaFan # 2009.08.24. 13:08

Elfogadni elfogadja, de csak a bíróság és ti ismeritek a teljes periratot, ne várd, hogy ennyi információ alapján bárk imeg tudja mondani, hogy a bíróság bizonyítva is látja-e.