Válás, vagyonmegosztás

kisokos # 2009.10.19. 14:49

Lia1986,

A megállapodásban mi lett meghatározva a birtokbaadásra vonatkozóan? Ugye nem maradt ki a szerződésből?

Ha lejárt a határidő, akkor egyszerűen cserélj zárat és kész. Innentől szívesség lakáshasználó.
Ha nagyon korrekt akarsz lenni, akkor írj neki egy felszólítást, amelyben határidőt jelölsz ki a kiköltözésre (15-30 nap), aztán ha az eredménytelenül eltelik, akkor cserélj zárat.

kisokos # 2009.10.19. 14:51

Még az előbbihez:
gond esetén kérj birtokvédelmet a jegyzőtől.

lyzyke85 # 2009.10.19. 17:38

Szia Kisokos!

Az Ő édesanyja beteg és van kórházban és saját magára értette hogy őrült ezzel azt akarta tudomásomra hozni
ha Ő engem bántalmazna Őt felmentenék mert "őrült"
Szerintem nem csak pszichopata! Régebben beivott és a belvárosban álló autók szélvédőit betörte Nagykállóba került ahol leírták hogy patológiás részegség volt.
Ennyi!
Erzsike

alinax # 2009.10.19. 19:21

monalisa1 és kisokos!
Pontosan nemtudom hogy jelenleg mennyit ér a házunk,de hogy többet mint aminek a felével a férjem ki akar fizetni, abban biztos vagyok.Ha én hívok értékbecslőt akkor fizethetem..ebben is biztos vagyok.Na de mi értelme van ha nem fogadja el a férjem az új értéket, ami valószínűleg magasabb lesz mint amennyit most ő mond.A ház közös,a megállapodástól még messze vagyunk, de már most határidőket szab.Egyébként kisokos válasza lyzikének szintén jól jött.A férjem ügyvédje azt mondta hogy ha nem fodadom el a kifizetési ajánlatukat akkor vétkes válás lesz, tanúkkal, mocskolódással.Úgy tudom ilyen válás már nincs és ha lenne is a tulajdonjoghoz semmi köze.Kimondják a válást akkor is ha ha felerészben vagyunk az ingatlan tulajdonosai és nincs megegyezés?Akkor el kell viselnie hogy közösen használjuk a lakást amíg megegyezünk vagy a vagyoni per le nem zajlik?

ObudaFan # 2009.10.19. 19:41

Attól, hogy a felek az ingatlantulajdon megosztásában nem tudnak megegyezni, még lehet közös megegyezéses válás, ha legalább a használatban meg tudnak egyezni. Ha abban sem, akkor valóban tényállás megállapítása mellett lehet válni.

monalisa1 # 2009.10.19. 20:14

Lia 1986

Én úgy tudom, hogy t.díj kötelezéstől "szabadulni" csak úgy lehet ha megfelelő anyagi ellentételezés történik a kiskorú gyermek részére - a gyámhatóság előzetes jóváhagyásával. Tehát az, hogy a földhivatalban a feleség nevére írták át a tulajdonjogont az nagy valószínűséggel jogsértő - a tesódnak kellett volna kapnia az 1/2-ed házrészt.

Minden ingatlannal kapcsolatos ügyletnél ügyvédi közreműködés szükséges, neki pedig csak kell tudnia hogy is van a fenti esetben...

Vagyis a fele házrészt a testvéredé, melyet 18. éves koráig a gyámhatóság vigyázza - nehogy az anyukátok azzal bármit is csinálhasson...

Bocs de ez van.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.19. 20:24

alinax

A saját válásodon majd megtapasztalod (...) hogy ha nem megegyezéses a válás akkor lesz helyette mocskolódás és kigyót-békét - mindkét részről... Mert ahol PÉNZRŐL van szó - vagyis vagyoni értékről, ott nemigen szoktak az emberek "szépen" lemondani. És ennek érdekében bedobnak a válási cirkuszba mindent amiről gondolják előnyösebb helyzetbe juttattja önön magukat.

Tehát a férjed ügyvédje jól látja az esetleges jövőt...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.19. 20:31

A "cirkusz" a váláskor "a" bíróságnak szól, ellenben ha megosztásra kerül a lakáshasználat, az igazi cirkusz a kényszerű együttéléskor lesz majd - míg el nem adjátok a házat és a saját részével megy mindenki amerre lát.

Vagyis meg kellene egyezni a vagyoni értéken - akár némi kompromisszum árán is.

kisokos # 2009.10.20. 06:53

alinax,

Ha szeretnétek megkönnyíteni a saját dolgotokat, akkor válasszatok egy értékbecslőt közösen és állapodjatok meg előre, ahogy amennyiben a becslés egy bizonyos, nem túl szűk sávban lesz, akkor elfogadjátok irányadónak. A sávtól akár el is tekinthettek. Így lesz egy, mindkettőtök számára mérvadó becslésetek. Nincs annál rosszabb és költségesebb, mint amikor az értékbecslők küzdenek egymás ellen a bíróságon.
Ha megvan a becsérték, akkor vonjátok le a hitelt (ha van), aztán felezzetek és annyi a fair kivásárlási érték. Kb. a bíró is ezt csinálná egy per során, csak sokkal drágábban és lassabban.

vétkes válás lesz, tanúkkal, mocskolódással
Tényállásos válás, amely során azt kell bizonyítani, hogy helyrehozhatatlanul és végérvényesen megromlott a házasság. Ez általában mocskolódással is jár, de leginkább felesleges kör, hiszen a problémás kérdéshez (ingatlan megosztása) semmi köze közvetlenül. Hónapok fognak elmenni erre, miközben kénytelenek lesztek együtt lakni.

Akkor el kell viselnie hogy közösen használjuk a lakást amíg megegyezünk vagy a vagyoni per le nem zajlik?
Sajnos igen. Kényszeríteni egyik felet sem lehet, hogy költözzön el, de persze akárki dönthet úgy, hogy inkább albérlet, mint még egy nap közös fedél alatt.

kisokos # 2009.10.20. 06:59

lyzyke85,

az "őrültek" általában hamar lecsillapodnak, ha eljut a tudatukig, hogy mennyibe kerül az őrültségük. Ha folytatják, akkor millió feletti kiadás és alsó hangon 2 év pereskedés, ha lenyugszanak és megegyeznek, akkor 50-100 ezres kiadás és néhány hét.

Aki kérdez # 2009.10.20. 10:29

Kedves Kisokos!

Létezik olyan, hogy egy közös megegyezéses szerződést a bíró nem fogad el?
Jelen esetben: közös megegyezés a vagyon megosztásáról + a gyermektartásról.
A gyermektartás összegének kiszabható maximuma 75 e Ft lenne, a két fél megállapodása szerint 65 e Ft lesz.
Ha megállapodtak a felek, a bíró közölheti mégis, hogy ő kevesli a 65e Ft-ot gyerektartásra és visszadobhatja a nagy nehezen végre létrejött közös megegyezést? Létezik ilyen?

kisokos # 2009.10.20. 10:31

A közös megegyezést a bró csak akkor dobhatja vissza, ha az ellentétes a kiskorú gyermek érdekével. Ilyen pl., ha nulla Ft tdíjban állapodnak meg a felek. A 65e szerintem elég szép summa, ezzel nem lesz semmi gond.

Lia1986 # 2009.10.20. 16:55

kisokos!

Az a helyzet, hogy bejegyezeték anyának az 1/1 tulajdoni hányadot a Földhivatalnál. Nos, a végrehejtó azt mondta, hogy a fél ingatlan lakottan volt árverezve a gyerektartás miatt /mivel másik fele anyáé volt/, ezért csak úgy tudjuk onnan kitenni, hogy ügyvéddel iratunk neki egy lakbér szerződést és ha nem fizeti akkor jöhet a biróság és úgy már ki lehet rakni a lakásból. Nah de kérdem én, hogy ez tényleg csak igy mehet? Ő vigan bennt élhet élete végéig, mi meg lakjunk ott ahol csak tudunk? És miért nem lehetne egyzserűen csak kitenni mivel már semmi tulajdon joga nincs benne!

hozozazo # 2009.10.20. 19:10

Kedves Válaszadó!

Férjemmel elváltunk ezév januárjában.Azóta kiderült,hogy két éve már egy másik nővel kapcsolatban van.Kérhetem e a válásunk újra tárgyalását a vagyon új elosztását.

Playmen # 2009.10.21. 04:50

T.Szakértők!

Fiam közösmegegyezéssel válni készül, a keresetlevelet a felesége beadta a Bíróságra.
Sem a lakhatásra, sem a gyermekükkel kapcsolatosan megállapodásuk nincs.
A fiam viszont magáranézve jelentős hátránnyal járó vagyoni nyilatkozatot tett,ügyvédi ellenjegyzéssel, Ezt később Közjegyző előtt jogi felkészületlenségére hivatkozva visszavonta.
Kérdésem melyik van érvényben?
Visszakérhető-e a korábbi nyilatkozata az ügyvédtől?

kisokos # 2009.10.21. 06:42

Lia1986,

ne haragudj, de elvesztettem a fonalat. Tulajdon átruházása tdíj fejében csak közös megegyezéssel lehetsége. Hogyan jön ide a végrehajtó és az árverezés? Vagy végrehajtás eredményeként került a lakás másik része is a feleség tulajdonába? Árverezés során a feleség megvette??

kisokos # 2009.10.21. 06:46

hozozazo,

nem. A vagyoni dolgok újratárgyalását legfeljebb akkor kérhetnéd a siker esélyével, ha komoly értékű vagyont titkoltak volna el előled.
Hazánkban nincs vétkességi elv, vagyis egyáltalán nem számít vagyoni kérdésekben, hogy miért romlott meg a házasság.

araitik # 2009.10.21. 19:06

Sziasztok!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy kell-e fizetnie a volt feleségemnek bármilyen adót vagy illetéket, ha a válás során közös megegyezéses megállapodásban rögzítettük, hogy az én nevemen lévő ingatlan eladásából származó összeg felét én neki adtam.
Örököltem az ingatlant a házasságunk megkötése után.
Köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 10:33

Igen, ajándékozásit.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.22. 11:57

Nem feltétlenül.
Ha a házastársak közötti vagyonmegosztással egyik sem jut az őt megillető résznél nagyobb értékhez, akkor nem kell illetéket fizetni.
A konkrét esetben: ha a feleség a férj különvagyonában álló ingatlan árának felét azért kapja meg, mert ennyivel kevesebbet jussol a közös vagyonból, akkor nem kell illetéket fizetnie. Ha csak úgy, ingyen kapja, akkor, persze, tényleg kell.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 16:38

rögzítettük, hogy az én nevemen lévő ingatlan eladásából származó összeg felét én neki adtam.

Ha így szól a szövegezés, hogy neki adtam, akkor nincs az az illetékhivatal, aki nem ajándékozásit ért ezalatt.

Ha úgy írják, hogy a vagyonmegosztás során a feleséget az ingatlan értékének fele illeti, akkor tényleg illetékmentes.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 16:39

nem működik az idézet nyomógomb

araitik # 2009.10.22. 17:23

Köszönöm a válaszokat!

Most voltunk ügyvédnél, és azt mondat mivel a pénzt átutaltam, ezért azzal mentesül az ajándékozási illeték alól...
Az egész egyébként azért lenne fontos, mert 30 millióért eladtam egy házat ami a különvagyonom volt, és neki adtam a pénz felét (utaltam).
Most veszek 15 millióért házat, és fizethetem meg a visszterhes vagyonátruházási illetéket utána, mintha mind a 30 nálam maradt volna.

süty # 2009.10.22. 18:44

Üdvözlök Mindenkit!

El szeretném adni az autómat, melyre lenne is egy komoly vevőm. A gond az lenne, hogy a hölgy még házas -már beadta a válóperes papírokat- és fél, hogy a vagyonmegosztásnál az autó félig a férjéé lenne. A kocsi piaci értéke kb. a hitel teljes összege. A kocsira beteg gyermeke szállításához nagy szüksége lenne, a férj viszont a tárgyaláson 100%, hogy igényt tartana a kocsira!

Kérlek benneteket segítsetek tanácsaitokkal!

ObudaFan # 2009.10.22. 18:45

araitik

Átutalás esetén nem kell ajándékozási illetéket fizetni.