Válás, vagyonmegosztás

Dennis # 2014.10.07. 20:55

Kedves Fórumozók!

Elhidegültünk egymástól a házasságunk során a párommal és egy új szerelem úgy tűnik véget is vet ennek a kapcsolatnak. 8 éve vagyunk házasok, van egy közös gyermekünk. A közös házunk, amiben élünk az én "örökségem" (ajándékozással került 1/1 a tulajdonomba). A hitelt amiből felújítottuk a házat, közösen vettük fel, egy jelentősebb összeget is közösen törlesztettünk bele, azonban még mindig maradt hitelösszeg, amit még 8 évig fizetünk. Tanácsotokat abban kérném, hogy szerintetek hogyan lehet rendezni ezt a kialakult anyagi helyzetet? Kifizetni sajnos egyikünk sem tudja a másikat. Viszont így egyikünk sem tudja tisztességesen folytatni az életét.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2014.10.07. 17:10

chrew76

Ezt nem tudod kikényszeríteni.

chrew76 # 2014.10.07. 15:33

Tisztelt Óbuda Fan!

Azt szeretném megkérdezni, hogy külföldön élünk jelenleg a kisfiunkkal.
Sajnos feleségem itt bejelentette, hogy válni akar.
A kérdésem az lenne, ha visszamegyek Magyarországra, kérhetem-e azt hogy fiam láthatása miatt visszatérjenek Magyarországra.
Feleségem azt mondja nem fog visszamenni.
Nem érdekli hogyan, oldjam meg majd ha tudom fiam láthatását. Amikor kijöttünk a gyámhivatal felé jeleznünk kellett, hogy közösen beleegyezünk a kint tartozkodásába a gyereknek.
Visszatudom-e ezt vonni?
Vagy tényleg Angliában kell maradnom ahhoz, hogy láthassam a gyerekemet?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.10.07. 10:49
  1. Igen.
  2. Hát, ha azt állítod, hogy a lakás 2/3-a a különvagyonod, és így összesen 5/6 arányban a te tulajdonod, akkor a fenntartás, felújítás költségei is 5/6 arányban téged terhelnek. Ha jól értem, kizárva nem vagy a házból, itt az ideje akkor karbantartani.
  3. HA önként jöttél el, akkor nem jár.
Accord # 2014.10.06. 21:10

Tisztelt ObudaFan!

Párommal 14 évig voltunk együtt. Ebből 7 év együttélés és 7 év házasság. Házasság előtt 2 évvel szüleimtől ajándékozási szerződéssel lakást kaptam. Házasság alatt a lakást eladtam és közös családi ház vásárlásra fordítottam annak összegét. Sajnos a ház 50-50%-ban feleségem és az én nevemre került, attól függetlenül, hogy az általam ajándékba kapott lakás a ház árának 2/3-át fedezte.
A feleségemtől elköltöztem, beadtam a keresetet. Feleségem a házban maradt. Legalábbis a bíróságon azt mondta, hogy ott lakik, ellenben az új barátja lakásában tölti minden idejét, a közös házban nem tartózkodik.
A válást részítélettel kimondták, viszont a vagyonon nem tudunk megegyezni.
A volt feleségem a házban nem lakik, romlik az állapota, illetve a jóváhagyásom és tudtom nélkül a közösen vásárolt és házban lévő ingóságokat folyamatosan elhordja.

1. Jól tudom-e, hogy a szüleimtől kapott lakás az az én külön vagyonomnak számít és azt a Bíróság előtt is érvényesíthetem?
  2. Mit tudok jogilag tenni annak érdekében, hogy a ház állapota ne romoljon (lezárás), illetve, hogy a közös ingóságok ne tűnjenek el a házból a volt feleségem által.
  3. Mivel nem lakom a házban, lakáshasználati jog ellenértékének rám eső részére jogosult vagyok-e? Többlethasználati díjra jogosult vagyok-e?

Köszönöm előre is válaszuk

ObudaFan # 2014.10.06. 20:20

Annak legfeljebb a lakáshasználati jog ellenértéke szempontjából lehet jelentősége, de itt elvileg nem igazán lesz. Viszont a vagyonmegoszáts iránti per végéig fizetheted a bérleti díjat , és azt senki nem téríti meg neked.

pudre # 2014.10.06. 18:56

nem külön vagyonból lett véve.

De azt elfelejtettem írin, elköltöztem albérletbe, de nem jelentkeztem ki

pudre # 2014.10.06. 18:43

köszönöm a választ

ObudaFan # 2014.10.06. 18:42

Hacsaknem a különvagyonából vettétek, akkor igen.
A házastárs különvagyonához tartozik

1. a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;
  2. a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás;
  3. a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;
  4. a személyét ért sérelemért kapott juttatás;
  5. a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá
  6. a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.
Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.06. 18:40

Amennyire ennyiből tudni lehet, valószínűleg közös.

pudre # 2014.10.06. 18:25

Szép estét
13 éve vagyok a párommal együtt, 9 éve házasok, házasságunk 2 1/2 év idején vetünk egy ingatlant, de az ő neve szerepel a szerződésen, született 2 lánykánk válni fogunk. Kérdésem, közös tulajdonnak számít a ház és 50% megillet?
köszönöm a választ

ObudaFan # 2014.10.06. 11:31

Anyamanya

A gyermekelhelyezés és a gyermektartás iránt minél hamarabb el kellene akkor a pert indítani és ideiglenes intézkedést kérni a bíróságtól, ha a gyermekekre sem fizet semmit.
A vagyonmegosztás az megint másik per, amíg te laksz a közös lakásban, addig ilyen körülmények között kérdés, hogy azt neked kell-e siettetned.

ObudaFan # 2014.10.06. 11:28

dzsily@gmail.com

Ha a szerződés szerint adóstársak voltatok, akkor természetesen a bank felé mindketten tartoztok, aztán majd ha a banknak fizet valaki, akkor egymás között vitatkozhattok arról, hogy kinek kellett volna mennyit kifizetni és így kinek kell a másik felé megtérítést fizetnie.

Anyamanya # 2014.10.05. 14:27

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
Nem bejegyzett élettársi kapcsolat felbomlása miatt kérdeznék, kérnék tanácsot.
Az elején vagyunk az egésznek, 15 éves kapcsolatunk szakad meg.
Van egy közösen hitelre vett lakásunk, amin még 20 évig van hitel. A közben megszületett gyerekekre kaptunk otthonteremtési támogatást, amin még 5 évig elidegenítési tilalmat jelent erre a házra.
A párom nemzetközi kamionsofőrként dolgozik, én itthon vagyok, mert így láttuk jónak a gyerekek miatt. Mivel elmúltam 40 éves, errefelé esélyem sincs olyan állásra, ahol figyelembe veszik a gyerekeket. (4-6-14 évesek). Évek óta próbálok olyan munkát találni, ahol nem kizáró ok a beteg gyerek, a szülői értekezlet... Segítségem egyáltalán nincs ilyen esetre, ezért voltam itthon eddig gyesen. A párom hirtelen közölte, hogy ő nem finanszírozza tovább az itthon létemet, keressek azonnal munkát. A gyerekek délig vannak oviban, nem tudom őket holnaptól egész naposra beadni, mert nagyon kikészültek a viták miatt is. (Eddig én végeztem a házban a férfimunkákat is, amit lehetett, pl. festések, kisebb javítások, és természetesen a háziállatok ellátása) Nem ültem ölbetett kézzel. Megvonhatja egyik napról a másikra tőlünk a fizetését? Közölte, hogy a közös számlát megszünteti és fizet majd amennyit gondol a hitelre meg a rezsire. Hogyan kezdjek neki ennek az osztozkodásnak? Kinek mit kell fizetnie? Sürgős lenne, ezért minden kis hozzászólást megköszönök.

dzsily@gmail.com # 2014.10.05. 07:10

Üdv

Azzal a kérdéssel fordulok a fórumhoz,hogy 2009-ben szétmentünk a párommal. De 2006 óta közös számlánk volt. 2007-ben igényeltünk A hitelt az Otp-nél. 2009 november óta nekem saját számlám van mert ugye bár külön mentünk. Na most kijött egy végzés hogy az A hitelt közösen kell vissza fizetnünk. Mert h akkor közös néven volt a számla. Mert most ő sem használja már az a kártyát. Tehát senki nem fizeti a törlesztést.
Kőszönöm a válaszokat

Űdv

Ildikóo

ObudaFan # 2014.10.02. 13:11

nemka

Célszerű egyelőre csak a bontást kérni, arra csak 30.000 Ft az illeték, a vagyonra pedig csak akkor terjeszteni elő keresetet, ha nem sikerül megegyezni, mert az valóban 6% lenne.

nemka # 2014.10.01. 13:45

Tisztelt ObudaFan!
Szeretném elindítani a válásomat, elvileg mindkettőnknek ez a szándéka....de még nem egyeztünk meg mindenben a vagyont tekintve. Lehetséges, hogy mire kitűznék a tárgyalást, megszületne a megegyezés, de most még nincs. Elkészítettem a vagyonleltárt, kész van a beadvány is, de azt hallottam, hogy ilyenkor csak úgy lehet beadni a papírokat, ha a felsorolt vagyon 6%-át befizeti az ember. Mi az igazság? Lehetséges ez? Vagy csak a 30e Ft-ot kell?
Előre is köszönöm a választ, Kati

ObudaFan # 2014.09.30. 20:48

Nem. A bíróság jogerős ítéletének az időpontja.

lui67 # 2014.09.29. 16:44

Köszönöm a segítséget! Egy kicsit nehezen értelmezem. A megosztáskori érték tehát a közös ingatlanból szakítás-válás miatti kiköltözés időpontja?

ObudaFan # 2014.09.29. 15:58

Az ingatlan forgalmi értékét a megosztáskori értéken kell számításba venni, a felújítások értékét felújításkori értéken kell a tulajdoni arányok változása szempontjából figyelembe venni.

lui67 # 2014.09.29. 15:07

Tisztelt fórumozók!
Vagyonmegosztási perben vagyok benne jelenleg. Eljutottunk arra a szintre, hogy igazságügyi ingatlan szakértőt von be a bíróság mivel az ingatlan értékére vonatkozóan nincs megegyezés. Kérdésem: Ha a szakértő megállapítja az ingatlan forgalmi értékét, azt mikori értékre állapítja meg. A jelenlegire, arra az időre amikor a per elindult vagy a szétköltözés időpontjára. Nem mindegy mert időközben volt egy válság is. Valószínűleg a beruházásokból keletkezett ingatlan forgalmi érték növekedésére is nyilatkoztatja a bíróság a szakértőt. A kérdéseim ezzel kapcsolatban is ugyanazok. Köszönöm elóre is a válaszokat!

ObudaFan # 2014.09.25. 09:50

Nem kötelező és bejegyzi.
Az más kérdés, hogy a bírónak meg nem kötelessége az érdekeitek figyelembe vétele, ellentétben az ügyvéddel és számos hosszú pert láttam, amit egy-egy rossz egyezség előzött meg.

Lynetta # 2014.09.24. 19:42

Tisztelt Fórumozók!
Mindenben megegyeztünk a volt férjemmel, két ingatlan van a nevünkön 50-50% tulajdonjoggal. Én fizetek neki egy összeget, így az egyik ingatlan az enyém, a másik az övé lesz 100 %-ban.
A válóperben nem kötelező az ügyvéd részvétele, de az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben sem kötelező? A bírónak bele kell foglalnia ezt az ítéletbe? És a földhivatal bejegyzi az ítélet alapján a teljes tulajdonjogot?
Köszönöm előre a segítséget!

ObudaFan # 2014.09.23. 19:49

Ha teljes egészében apósodék vették, akkor az jó eséllyel a férjed különvagyona, hacsak apósodék nem tettek kifejezetten ezzel ellentétes nyilatkozatot. De ha tettek is, tőled akkor is nagy valószínűséggel visszakövetelhető az ajándék.

bbgi # 2014.09.22. 10:34

Kedves ObudaFan! Köszönöm a választ! És a másik ingatlan, amiről ezt írtam: "15 éve vettek nekünk egy ingatlant apósomék. Az ingatlan 1/2-1/2 arányban van a nevünkre bejegyezve".
Itt az ajándékozás módja befolyásol-e valamit?