Válás, vagyonmegosztás

Sly2009 # 2009.11.03. 17:57

tyukanyó55,

javaslom az ügyvédet. Miért nem indítja meg a Párod a válást? A kérdéseidre röviden és tömören elég nehéz válaszolni, lévén, hogy minden ügy más és más és Te sem tudhatsz mindenről. Ez a Párod "bulija" lesz. Nyers és merev jogszabályok...ez jó:))

tyukanyó55 # 2009.11.03. 20:54

Sly2009-nek.

Miért olyan nehéz ezekre a kérdésekre választ adni?
Konkrét kérdések, amire kíváncsi lennék .
Miért nem lehet tanácsot adni valakinek egy jogsegélyszolgálaton keresztül, miért kell egyből ügyvédhez , bírósághoz irányítani ??
Ha írásban nem lehet közérthetően elmagyarázni a választ, mennyivel lesz érthetőbb személyesen ügyvéd által, akinek még kemény tízezreket is kell fizetni?

• A válás megindításával még semmire sem megy a párom, ezzel tisztában vagyunk mindketten.

Itt a hangsúly a további kérdéseken van, a vagyonmegosztáson, ami náluk csak a közös tulajdonú házat jelenti!
Az az egy ingatlan képezi a per tárgyát, de alább ezt már leírtam.
Ezzel kapcsolatosak lettek volna a kérdéseim, de úgy látszik itt sem kapok választ.
Sajnos nem állunk olyan anyagi helyzetben, hogy egyik ügyvédtől a másikig járkáljunk, ezért próbálkoztam a netes Fórumozón. / de itt sem lettem tájékozottabb /
Szép estét mindenkinek

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.03. 21:07

Az az egy ingatlan képezi a per tárgyát, de alább ezt már leírtam.
No, ebben nagyon tévedsz, és ezt már meg is mondtam az előbb. Épp az ingatlan az, ami nem szükségszerűen tárgya a házassági vagyonpernek.

Talán ha érthető kérdéseket tennél fel, akkor könnyebb lenne. Szóval: mi a kérdés? Az, hogy hogyan lehet megszüntetni egy ingatlan közös tulajdonát? Hogy a feleség megkaphatja-e a közös tulajdonú ingatlan kizárólagos használati jogát a válás után? Vagy mi?

tyukanyó55 # 2009.11.03. 21:28

Minden kérdésem ott van a 2009.11.02. 16:52 leírtakban.
Ismételten nem írom le, nem szeretném vele terhelni itt a fórumozókat.
Azért türelmesen várok a válaszokra, és szép jó éjszakát kívánok mindenkinek.

Sly2009 # 2009.11.03. 23:02

Talán egy picit másként kellene a dolgokhoz hozzáállni:)

Kérdésünk:
Mik az erre vonatkozó jogszabályok, mert erről konkrétan nem találtam utalásokat !!
Válasz: Csjt (Családjogi Törvény)erre vonatkozó részét kellene elolvasni egy az egyben.

Kötelezhetik-e a közös ház eladására, ha nem váltja meg a párom tulajdoni részét ??
Válasz: Nem kötelezhetik (de ki is?). Ha közös a lakás, és az egyik nem akarja eladni, akkor nincs mit tenni.
Meddig húzódhat el egy ilyen vagyonmegosztási per, van e valami konkrét határidő, amíg le kell rendezni a vagyonmegosztást , és a ház értékesítését ???
Válasz: Nincs határidő megszabva, a felek pénze fogja nagyon-nagyon bánni.

Nem hinném, hogy most okosabb lettél, oly sokszor említettük, hogy minden ügy egyedi, más és más, a kérdéseid meg nagyon általánosak. Még mindig jobb egy ügyvédtől személyesen tanácsot kérni, mint később százezreket kifizetni mondjuk csak perköltségre.

Még valami: Ha az asszony nem akarja a közös megegyezést, mert semmi sem jó neki, akkor a vége úgyiscsak ügyvéd lesz.:)

lyzyke85 # 2009.11.04. 01:59

Sziasztok!
Az vagyonmegosztás során az egyezkedéskor nekem jutott az-az ingatlan amin a fiamnak 16/22 része van.
Én ezt a lakást jogilag nem érzem tisztának mert ugye az ajándék visszakövetelhető jelen esetben a volt férjem idővel( mondjuk 3 év múlva ha egészségileg lepukkan) akkor a 8/22 részt visszakövetelheti.
Igaz bele vettük az egyezségi okiratba hogy ajándékot semmikor és semmilyen jogcímen nem követelhet vissza.
Kérdésem ha ezt aláírta akkor védve vagyunk-e tőle hosszabb távon is?
vagy keressünk más megoldást erre a problémára?
milyen megoldok léteznek?
Üdvözlettel
Erzsike

kisokos # 2009.11.04. 07:17

Lyzyke,

Most akkor vagyonmegosztás történt, vagy ajándékozás? Utóbbi bizonyos feltételek mellett visszakövetelhető, előbbi végleges.

tyukanyó55 # 2009.11.04. 09:05

Sly2009.

Köszönöm a válaszokat, most már sokkal világosabb a dolog!
Így már sokkal részletesebb és érthetőbb volt a válasz!

"Talán egy picit másként kellene a dolgokhoz hozzáállni:)"

Remélem nem bántottam meg senkit , ha esetleg sértőnek tűnt a hozzászólásom - elnézést kérek, nem volt szándékomban !
Köszönöm az eddig válaszokat, és további jó - sikeres munkát kívánok a Fórumozóknak !

Szép napot mindenkinek !

lyzyke85 # 2009.11.04. 09:35

Szia Kisokos!

Vagyonmegosztás történt nekem kell ez az ingatlan (mert városi lakás) amin a fiamnak 16/22 része van.
Ezt a fiamnak 2000-ben vettük.A vagyonmegosztás során az én nevemre kerülne a 6/22 rész és a haszonélvezet ami van is rajta.
Nem érzem jogilag tisztának ezt az ügyletet mert a férjem a fiamnak ajándékozott 8/22 részt bármikor visszakövetelheti.
Neki egy falusi ház van.
Vagy irassunk közjegyző előtt egy olyan nyilatkozatot vele hogy sohasem követelheti vissza semmilyen jogcímen?

Vagy a válás után a fiam adja el a 16/22 részt nekem és
így nem kell tartani az extől ha megbolondul.
Sokba van ez a válás,vagyonmegosztás és még nincs is per!
Üdv
Erzsike

ObudaFan # 2009.11.04. 12:00

Azért akármikor nem, mert az ajándék visszakövetelésének feltételei vannak. A feltételek teljesülése esetére viszont véleményem szerint nem lehet kizárni a visszakövetelést.

ObudaFan # 2009.11.04. 12:00

Azért akármikor nem, mert az ajándék visszakövetelésének feltételei vannak. A feltételek teljesülése esetére viszont véleményem szerint nem lehet kizárni a visszakövetelést.

kisokos # 2009.11.04. 12:04

mert a férjem a fiamnak ajándékozott 8/22 részt bármikor visszakövetelheti

követelni lehet de szinte kizárt, hogy célba érjen. Egyrészt ajándékor csak elég szűk törvényi feltételek megléte esetén lehet visszakövetelni. Másrészt a gyermek kiskorú... így bármilyen, az ő vagyonát illető döntéshez kérni kell a gyh előzetes jóváhagyását is.
az már nagyobb gond, hogy te sem tudsz mit kezdeni az ingatlannal, mert ha el akarod adni, akkor a gyermek részéről te is csak a gyh jóváhagyásával dönthetsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.04. 12:54

Nem kötelezhetik (de ki is?). Ha közös a lakás, és az egyik nem akarja eladni, akkor nincs mit tenni.

Bíróság igenis elrendelhet kényszerértékesítést (árverést). De nem egyszerűen a házassági vagyonperben, hanem a közös tulajdon megszüntetésére irányuló kérelem alapján. Ha viszont az egyik tulajodonos (itt a feleség) kizárólagos használati jogot kap, akkor csak lakottan lehet árverezni. Az pedig egyrészt kétségessé teszi, lesz-e vevő, másrészt alaposan leszorítja a vételárat.

Gyula85 # 2009.11.06. 19:07

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Arról lenne szó, hogy nemrég megházasodtam és építettünk egy házat. Volt a feleségem családjának egy telek, aminek a fele a feleségemé, a másik fele az öccséé volt. 6 millióra értékelték. Mi megvettük az öccsétől a fél telket 500 ezerért, plusz vállaltam, hogy kifizetem az illetéket 373 ezret. szóval jutányosankapuk a telket, hogy építsünk.A ház amit építettünk, összesen 750 ezer forint munkadíjba került, kőművesköltség+ 370 ezer víz-gáz szerelőnek. Mindenmást magamnak csináltam, az én csládommal. (kőművesmunka, villanyszerelés, burkolás, ács stb..) Ez semmi nemkerült pénzbe. Egy Amerikai típusu lakás lett, kb 20 milliót ér. Ennyi a bank szerint, valójában többet. Ahitelt közösen vettük fel, 6,5 milliót, azért lehetett ennyiből felépíteni, mert mindent én szereztem be ismerőseim álltal és a munkákért nem kellett fizetni. A kérdésem a következő: ha most válunk, akkor a telek miatt gondolom az asszony kapna szinte mindent hiába nem csinált semmit sem ő sem a csládja? Vagy hogy zajlana a vagyonmegosztás? Kérlek segítsetek. Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.06. 19:33

A telekre vonatkozó szerződés valóban tekinthető nagybbrészt ajándékozási szerződésnek, és ebben az esetben az ajándékozott rész valóban az ő különvagyona lehet.

macus1978 # 2009.11.07. 14:47

Segítséget kérek!válni szeretnék.férjem örökölt 5 éve,,mi 16 éve vagyunk házasok,,ha beadom a válást a válásnál figyelem beveszik a házrészemből az öröklés összegét?két fiunk van,a bíróság tekintettel lesz arra hogy 16 év házasság és 2 gyermek van?vagyis foglakoznak azzal hogy mennyit örökölt?

Grád András # 2009.11.07. 16:40

Kedves Macus 1978!

A levél alapján nem teljesen világos a tényállás, de ha a kérdés arra vonatkozik, hogy a férj örökségéből jár-e Önnek bármi is, a válasz az, hogy nem, az akárhány év házasság után is az ő különvagyona marad. A házastársi közös vagyon megosztásánál pedig a gyermekek száma, kora, iskolai végzettsége stb. amatematikus: Nem oszt, nem szoroz! :-) Komolyra fordítva: Ha pontosabban fogalmazza meg a kérdését, pontosabb választ tud kapni, mivel a közös vagyon - külön vagyon témakör elég bonyolult. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Gyula85 # 2009.11.07. 16:54

És nálunk azt nem vennék figyelembe, hogy az én és a családom munkájávalmilliókat spóroltunk? Azért nekem nem járna semmi?

pannik # 2009.11.08. 08:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:Jogerős bírói végzés alapján elváltam, volt férjemmel megtörtént a vagyonmegosztás amiben vállaltam, hogy a közös 50-50% tulajdoni hányadban lévő családi házunkból(tehermentes) dec 31-ig 8 millió Ft-ot kifizet.Jelenleg osztott lakáshasználatban együtt élünk.A volt férjem kijelentette nem hajlandó kifizetni, van-e valamilyen jogi lépés amivel a pénzemhez juthatok?Illetve egyáltalán mi a következő lépés ha valóban nem fizet ki.Jelenleg két kiskorú gyermekkemmel lakom vele egy fedél alatt ami már lassan tarthatatlan az ő viselkedése miatt, így szeretnénk minnél előbb elköltözni de ezt csak akkor tudom megtenni ha megkapom az említett összeget.
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.08. 12:30

Attól függ. Amennyiben a bíróság által jóváhagyott egyezségben ez szerepelt, akkor a bíróságon végrehajtást kell kérni. Ha nem, akkor pert kell indítani a közös tulajdon megzüntetése iránt.

ObudaFan # 2009.11.08. 12:33

Gyula85

A te munkád mindenképp közös vagyon. Esetleg a családtagjaid nagyobb értékű munkája lehet különvagyon.

pannik # 2009.11.08. 16:13

Köszönöm a válaszát, viszont érdekelne konkrétan is mit jelent a végrehajtás.Mind időben mind pedig milyen vonzatai vannak rám nézve, esetleges anyagi szempontból.Kevesebbet kapok.Hogyan hajtják be?
Előre is köszönöm.

fokker70 # 2009.11.09. 09:37

Tisztelt Ügyvéd urak!

Most folyik a vagyonmegosztásom. Élettársam már 6 éve elköltözött önszántából az ingatlanból melynek 1/2 része az Ö tulajdona. Az ingatlan nem megosztható ( 1 szoba, konyha, fürdőszoba).

A bíróságon el is hangzott az Ő szájából az, hogy senki nem kényszerítette Őt a kiköltőzésre és saját akaratából, önszántából költözött el.

Kérdésem:

• Kell lakáshasználati díjat fizessek?
  • Ha igen akkor kizárólagos használati jogom lesz?

Köszönettel

Sly2009 # 2009.11.09. 09:43

fokker 70,

Nem, nem kell lakáshasználati jog ellenértékét fizetned.
Kérted a bíróságtól a kizárólagos használatot? Ha nem, kérni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.09. 10:21

Kérni lehet. Legfeljebb megmosolyogják - de kapni nem fog.
Nem házasság, vadházasság.