Féltestvér is örököl?


ObudaFan # 2007.06.14. 18:22

Olvass vissza, ezt már leírtam.

2007.06.12. 19:48:23
(kivéve, ha valamivel előbb halna meg édesapád, hiszen ekkor utána te örökölsz, te utánad meg ez a féltestvér.)

vzoli # 2007.06.13. 20:59

Biztos? (Mármint az „úgy tűnik, nem”.)

Baleset. A kocsiban ketten ülnek: Apa_ és az édesapja. Előbb az édesapja hal meg, majd rá 1-2 perccel Apa_. (Orvosszakértő megállapítja.) Édesapja után Apa_ örököl. Apa_ után pedig Apa_ szülei örökölnének fejenként egyenlő részben, de mindketten kiestek az öröklésből (hiszen nem élnek). Apa_ édesapjának se élő leszármazója, se házastársa (Apa_ féltestvére nincs vérségi kapcsolatban Apa_ apjával), tehát Apa_ sajátként szerzett és édesapjától örökölt vagyonösszességét mint Apa_ utáni hagyatékot fele részben Apa_ apai nagyapja örökli; Apa_ sajátként szerzett és édesapjától örökölt vagyonösszességének másik felét pedig Apa_ féltestvére, mint Apa_ kiesett édesanyja irányából rá háramlott vagyont. Tehát végeredményben igaz, amit Apa_ írt, hogy „a szerzett vagyonom 50%-át az elhunyt apám helyébe lépő nagypapa örökölne az elhunyt édesanyám helyébe lépő féltestvérem mellett”. Mert Apa_ apai nagyapja és Apa_ féltestvére részesedése vonatkozásában így 50-50% áll fenn mind Apa_ sajátként szerzett, mind édesapjáról rá háramlott vagyontömeg tekintetében. Nem?

ObudaFan # 2007.06.13. 18:22

Úgy tűnik, nem.

Apa_ # 2007.06.12. 19:37

Obudafan, köszi a gyors választ.
Azt nem tudtam, hogy 100%-ban örököl utánam a féltestvérem. Akkor úgy látszik, nem érvényes az, amit mondtak nekem, hogy a szerzett vagyonom 50%-át az elhunyt apám helyébe lépő nagypapa örökölne az elhunyt édesanyám helyébe lépő féltestvérem mellett.

ObudaFan # 2007.06.12. 17:48

Nagyon egyszerű: készíts végrendeletet, és akkor már nem a törvényes öröklés rendje érvényesül , a testvér pedig kötelesrészre sem jogosult. Ezt lehet tenni, mert egyébként 100%-ban a féltestvér örököl utánad, mint édesanyád leszármazóje, hiszen sem leszármazód, sem házastársad nincs ezek szerint. Édesapád után ő nem örökölne semmit, hanem a nagypapa jelen állás szerint (kivéve, ha valamivel előbb halna meg édesapád, hiszen ekkor utána te örökölsz, te utánad meg ez a féltestvér.)

Apa_ # 2007.06.12. 17:24

Jogi segítségeteket kérnék!

Adott egy szűk család: a nagypapa, a fia és az unokája (azaz én). Az édesanyám régen meghalt. Előző házasságából van egy gyermeke, az én féltestvérem, akivel nem tartunk a kapcsolatot.
A nagypapának van egy háza. Apámnak pedig egy kis lakása, amelyért saját kezével dolgozott meg (így ági vagyon sem lehet).
A nagypapa eltartási szerződést kötött velem a házért, amelyről apám is tud.

Az volna a kérdés, hogy mi történne a házzal, illetve a kis lakással, ha egyszerre balesetet szenvedek apámmal és egyszerre halunk meg? Másképpen: ki fogja örökölni így az apám lakását? És a házat, amellyel eltartással szereztem meg?

Azért kérdeztem ilyet, mert sokan azt mondták, hogy ilyen esetben a féltestvérem és a nagypapa 50%-50%-ban örökölnék apám lakását. A házzal kapcsolatban pedig a nagypapámnak el kell számolni a féltestvéremmel, ez nekem nem tetszik. Hol tart ez az ország itt?

Várom válaszotokat.

egy érdeklődő