Féltestvér is örököl?


drbjozsef # 2021.11.04. 06:09

vop2,

Csak hogy egyértelmű legyen, ha esetleg nem az : ha kizárná név szerint az örökségből, akkor a köteles rész akkor is járna neki. Ha végrendelkezik valaki más javára a teljes vagyonára nézve, akkor is köteles rész jár annak, akinek nem juttatott a hagyatékból. Ezért felesleges előkeríteni a nevét és az előbbit tenni, amikor az utóbbi ugyanazzal az eredménnyel jár.
Csak kitagadásnál nem jár köteles rész, de az esetetekben nem játszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.04. 10:19

A testvér nem jogosult köteles részre.

drbjozsef # 2021.11.04. 11:48

Bocsánat, igaz, úgy értetettem, ha jára köteles rész, akkor jár végrendelt vagy kitagadás esetén is, nem figyeltem a testvér leszármazójára.
Neki nem jár.

vop2 # 2021.11.04. 19:26

Értem. Akkor le kell írni a végrendelkezőnek kézzel, dátummal, aláírással, hogy minden vagyonát az egyetlen édestestvérére(édesapámra) hagyja. Így rendben van a dolog?
Még egy kérdés.
Ha ne adj isten édesapám előbb elhunyna, mint az édestestvére és él a végrendelet, amiben az áll, hogy ő lett volna az örökös, akkor ki örököl?

drbjozsef # 2021.11.05. 05:51

vop2,

Ne, ne, ne. Ha egy marék szotyi a hagyaték, akkor nyugodtan, de ha jelentősebb érték, akkor érdemes nagyon körültekintően eljárni, mert az érvényes végrendeletnek szigorú formai követelményei vannak. Érdemes ügyvéddel/közjegyzővel készíteni, annyit megér, hogy biztos ne lehessen megtámadni, és akár be is jegyeztetni. Egyébként igen, elvileg a teljes egészében saját kézzel írt végrendeletre még tanúk sem kellenek, de a szövegezése se mindegy a félreértések elkerülése végett, én nem ajánlanám egyszerűbb esetben sem.

Ha a nevezett örökös kiesik az öröklésből, akkor a leszármazói is kiesnek, de az örökhagyó a végrendeletében helyettes örököst is megnevezhet erre az esetben. Ha a kiesett örökös leszármazója egyébként törvényes örököse is az elhunytnak, akkor őt helyettes örökösnek kell tekinteni - ha máshogy nem rendelkezik az örökhagyó a végrendeletében. (Ptk. 7:27.§)

vop2 # 2021.11.05. 08:20

Értem, valóban így van. Köszönöm a segítséget minden tisztelt hozzászólónak.