gyerekelhelyezés megváltoztatása

esőcsepp # 2008.09.19. 05:45

Tisztelt Ittlévők!

Már egy másik fórumon is feltettem a kérdést, de nem kaptam választ.
Alaptörténet:
Élettársi kapcsolatból 2001 márciusában született egy gyermek. Az apa 2003 februárban elköltözött, abban az évben az anya kezdeményezésére gyermekelhelyezés indult. Nagy nagy nehézségek árán tartották a szabályokat. A sorozatos problémák miatt (anya hibájából) a gyámhivatal újraszabályozta a láthatást (kevesebb kiskapu az anyának).
Közben az anya újra élettársi kapcsolatot kezdett. Ismét született egy gyermek, ez az apa is elment. Ott most született júniusban bírósági döntés.
Az édesanya nem hajlandó semmilyen kommunikációra egyik féllel sem. Sorozatosan jelentget, majd veszít. Még a gy.h-t is többszörösen feljelentette. Nehéz, összeférhetetlen személyiség.
Most elköltözik az ország másik csücskébe. Egyértelműen a kapcsolattartás nehezítésére.
A gyámhivatal szerint az apa kapcsolattartása nem csorbul, beszélgessenek az utazás ideje alatt a kocsiban. Ez a láthatás része (sok-sok órás út). Ha tartjuk az eddigi szabályokat, akkor a soför mögött több száz km lesz, és ráadásul éjfél lesz mire ideérnek. A gyh azt ajánlotta vegyenek ki szobát az anya lakhelyén......

A kapcsolattartás anyagi költségei (utazás, szállás), csak a jogosultat , jelen esetben az apát terheli.

Nekünk ez havonta csak az út, kb. 80 000 Ft-ba pluszköltségbe kerül. A gyh szerint vegyen fel az apuka hitelt, vagy kérjen kölcsön. Minőségében 12 órával „rövidül“ a láthatás.

Mit tegyünk? Merre induljunk segítségért? Érdemes, vagy a gyh-nak van igaza, és nyeljük le a békát?

Még egy csepp adalék. Véleményünk szerint a gyh-nak annyira elege van az anya dolgaiból, hogy már nagyon szeretnék, ha az anya új lakóhelye szeinti gyh foglalkozna az üggyel.

Kérdésem/kérésem a következő:
Beadtuk a gyermekelhelyezés megváltoztatására az igényt.
Mi vár ránk a környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat során?
Mire érdemes kifejezetten odafigyelni?
Énrám mi vár a bíróság előtt (Apa felesége vagyok.)?
Sose voltam még bíróságon. Gondolom a pertocselli féle tempó, meg az egyéb amerikai filmek a valóságtól messze vannak.De nekem csak ezek vannak kiindulásként.
Azt mondta az ügyvédünk, hogy vér és könny. Veszekedések, kiabálások sora lesz. Hát ez nem az én stílusom. Ilyenkor gondolom fontos a higgadtság, nyugalom. Hogy lehet védekezni az alaptalan rágalmak ellen?
Érdemes a mi állításainkat is tanuval, fényképekkel egyebekkel alátámasztani. Egyenlőre az ügyvéd még semmi ilyesmit nem kért. Kezdjünk önszorgalomból készülni? Na de még is hogyan?
A környezetta­nulmánynál a szerető otthont nézik, a meghitt családi kört, vagy az anyagi hátteret? Mi panael 50 m2, ott szolgálati családiház és különszoba a gyereknek?

Egyenlőre ennyi.
Köszönök minden tanácsot előre is!
esőcsepp

monalisa1 # 2008.07.02. 19:39

Természetesen vizsgálódik majd a bíróság meg minden, de vélhetően a felek jelen felfokozott hangulatában a kölcsönös mocskolódáson- sárdobáláson kívül az ügyben jelenleg előbbre jutni valószínűleg nemigazán...

Tehát ama bizonyos bírói szakmai tapasztalat és pervezetési rutin.

Mert a következő tárgyalásig a négy hónap elég kell hogy legyen a lehiggadásra, és akkor a bíróság remélve már haladni is tud a perben - elvégre a testi sértésen, feljelentésen kívül bizonyára vannak ott fontosabb megtárgyalni valók is.

Tündér4 # 2008.07.02. 16:35

köszi a választ!

de ha tényállásos a bontás, akkor azért nem kell vizsgálni azt, legalább egy kis mértékben, vajon tényleg megromlott-e? erre értettem a felek meghallgatását.
vagy lehet, hogy a bíró elolvasva az ideiglenes intézkedési kérelemhez csatolt iratokat (testi sértés, stb. feljelentések) nem kételkedett a házasság megromlásában.

monalisa1 # 2008.07.02. 13:01

A házasfelek vagy közös megegyezéssel válnak, vagy a házasság véglegesen és helyrehozhatatlanul megromlott - harmadik variáns nincs. A magyar jog nem mondja ki: XY hibájából a válás.

monalisa1 # 2008.07.02. 12:58

Amúgy egy válóperes bíró hónapszám/évszám mások szennyesét hallja (...), nos éppen elég oka lehet arra, hogy bizonyos értelemben immuns legyen a dolgokhoz... ("Nem hallgatta meg a feleket, hogy miért is romlott meg a házasságuk.") Válni akarnak, azért vannak ott a bíróságon, ezen túlmenűen különösebb sok beszédre nemigen szükség. Ami megtárgyalandó: a közös gyermekek sorsa, a t.díj összege, a lakáskérdést, esetleges értékesebb ingóságot stb. (De ezen utóbbiak közül egyikre-másikra lehet hogy majd egy másik peres eljárásban kerül majd végső pont.)

monalisa1 # 2008.07.02. 12:51

Lehet hogy a bíró arra "játszik", hogy az időtényező okán a küzdő felek (...) közt csitul a jelenlegi háboruskodás, pro - és kontra. Akkor pedig könnyebben lehet fontos döntéseket hozni - igazságost ne nagyon várj...

Egy válás- és az azzal kapcsolatos hercehurca az idegek harca.

Magánmegjegyzés: bárhogy is van ma, a gyermek idővel majd felnő, és bizonyára lesz önálló saját véleménye a dolgokról - éppenséggel fordulhat a kocka...

Tündér4 # 2008.07.01. 16:25

24-én megvolt a második tárgyalásunk, amin nem történt semmi - szó szerint.
Hogy lehet, hogy a bíró nem döntött az ideiglenes intézkedési kérelmekben, az ügyvéd hiába kérte a pszicholgus szakértő kirendelését, még a tényállást sem vette fel, nem hallgatta meg a feleket, hogy miért is romlott meg a házasságuk.
Október 30-ra tűzte a következő tárgyalást, az még négy hónap.
Addig meg megy az anyuka részéről a gyerekek apa ellen nevelése olyan szinten, hogy az apa egy gyilkos.

Mit lehet tenni iylen esetben??? Az egyetlen megoldás, ha az apuka nem harcol tovább a gyerekeiért, hátha úgy lesz megegyezés? Hátha akkor lecsillapodik egy kicsit a feleség? És ha nem, és minden marad a régiben?

mindfoglalt # 2008.06.28. 15:26

2008.06.11-én írtam, hogy barátom kéri a gyermekelhelyezés megváltoztatását kislánya ügyében...
Kedves _Wasp_!
Tegnap megvolt az első tárgyalás, meghallgatták a 13 éves kislányt is. Ideiglenesen el is helyezték a kislányt az apukánál a jogesős itéletig. :) Úgy gondolom, hogy ez fél siker. A Bírónő az ideiglenes intézkedés kihirdetésénél elmondta, hogy az édesanyának 3 napon belül ki kell adni a gyermek holmiját. Mi tartozik ebbe? Személyes dolgok? Ruha? Tanszer? Csak mert kapásból azt mondta a bíróságon, hogy ott semmije nincs a lánynak. (Vicces mi?) A kislánnyal közölte, hogy csak a hivatalos dolgokat viheti el, mást nem. Azt mondta, hogy a ruháit sem viheti, mert azokat ő vette, tanszere nincs, mert nyári szünet van stb. Mit lehet tenni, ha nem adja oda a gyermek holmiját?
Július 1-től kezdve a gyermektartás díjat sem kell fizetni anyuka részére. Viszont apukától megkérdezték, hogy mennyi gyermektartásra tart igényt. Mondta, hogy ő is ugyanannyira, amennyit ő fieztett. Ez arra is vonatkozik, hogy július 1-től anyuka fizet gyerektartást vagy csak a jogerős ítélettől (esetleg majd visszamenőleg is)? A családi pótlékkal ilyenkor mi a helyzet? Azt továbbra is anyuka kapja a jogerős ítéletig és utána meg vissza kell fizetnie? Vagy a bíróság ezt rendezi a MÁK-kal? Esetleg apukának kell majd intéznie?
A választ előre is köszönöm.

Judmi # 2008.06.25. 10:32

Köszi szépen!!!

Azért majd leírom mi lett/lesz belőle:):):)

_Wasp_ # 2008.06.25. 09:56

szerintem nem kell agyoniskolázni. A gyámhatóság jóváhagyja, ha tartalmilag megfelelő.
(de a feleknek feltehetően meg kell majd jelennie a gyámhatóság előtt is! Kérdezzetek rá a GYH-n, hogy elég-e nekik az írásos nyilatkozat!)

példa:

X.Y (adatok!) megállapodik D.C-vel, közös gyermekük R.T kapcsolattartása tárgyában a következők szerint:
folyamatos kapcsolattartás:

• 2008 évben heti rendszerességgel vasárnaponként 10h-18h-ig. 2009. január 1-től minden páros héten szombat 10h-tól vasárnap 18h-ig.

Időszakos kapcsolattartás:

• Karácsony dec. 25, húsvét, és pünkösd másnapja
  • Nyáron két hét, amennyiben a szülők május 31-ig írásban másképp meg nem állapodnak július első 2 hete.

Az anyai időszakos kapcsolattartás (amikor az apai folyamatos kapcsolattartás szünetel: augusztus első két hete)

Az apának fel nem róható okból elmaradt folyamatos kapcsolattartás a rákövetkező héten pótolható. A kapcsolattartás elmaradásáról a felek a tudomásszerzés után leghamarabb, de legkésőbb a kapcsolattartás kezdete előtt 48 órával kötelesek egymást értesíteni.

Gyermek átadásának helye: cím.

dátum, aláírás, tanúk.

úgy gondolom, ennyi elég lesz.
Azért mindenképpen nézessétek meg majd az ügyvédetekkel is, hogy mit szól hozzá.
Azért kell leíratni, mielőtt elmentek a gyámhatóságra, hogy ne ott állítsanak bennetek a falhoz mindenféle hülye plusz ponttal ("és vegyük bele, hogy nincs láthatás ha a gyermeknek a héten rajzszakköre van, vagy épp déli szél fúj!")

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judmi # 2008.06.25. 04:11

Ismét nagyon szépne köszönöm a válaszodat!

És ha érdeklődhetek(bocs ha hülye vagyok hozzá,de elrontani nem akarjuk),megírnád nekem pontosan,hogy a láthatásról megegyező papíron miket kell pontosan feltünteni.

Köszi szépen ezt is:):)

_Wasp_ # 2008.06.24. 15:03

(természetesen az előző hozzászólásomban kéthetenkénti ottalvósat javasoltam, nem pedig hetenkéntit)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.06.24. 15:02

Írni fogunk közösen egy papírt a láthatásról,de igaz kellenek tanúk is?? Pl. az ex anyja és a párom anyja is lehet az?” kellene, igen.

Ha esetleg az anya nem egyezik bele ebbe a papír írásba,nyugodtan fordulhatunk bírósághoz???
mielőbb ajánlott lenne.

A párom elég sokat dolgozik…lehetséges hogy Ne legyen megírva hogy mettől meddig tartson a láthatás?? Ezt úgy értem,hogy a nap meg a láthatás „hossza“ meg legyen határozva,dehogy délután 2–4.ig,az ne. Mert van amikor a párom vasárnaponként is dolgozik és előfordult már sokszor,hogy 4 után ért haza. Tehát arra gondolok,hogy pl. a vasárnapi napon akármikor lehessen látni,addig a bizonyos ideig.
ez nem így működik. Határozzátok meg a láthatás idejét, és akkor ne dolgozzon a párod. Ha halaszthatatlan (menthető) dolga akad, akkor pótoljátok a láthatást. (rendelkezzetek a kapcsolattartást rendező papírban a pótlásról is!!!)
Másrészt szerintem egy 4 éves gyermek (mire ez lefut, lehet, hogy 5 éves is lesz sajna) nyugodtan aludhat az apukájánál.

Én azt jvaslom, hogy fél évig heti (pl vasárnapi kapcsolattartás), utána szombat-vasárnapi (de ha lehet péntek-vasárnapi) ottalvós. Teljesen más az utóbbi, nem olyan, mintha "vendégségbe" jönne a kicsi. A strapa is kisebb, mert így nem lesz szabad hétvégétek, stb.

és a láthatási idő alatt lehetséges,hogy elhozzuk a gyereket pl.anyósomékhoz a szomszédba??
miért ne? A gyermek találkozhat a nagymamájával...
Vagy inkább az exnél történjen?? :S:S:S
inkább ne.

És akkor mi lenne,ha mi el akarnánk hozni,de a gyerek ismételten sír,az anya javasolja,hogy maradjon ott,de ő inkább mégis csak áthozná az anyjához,mert az exéknél nem kívánatos személy???
erre már válaszoltam...

oké, hogy tiszta legyen, még egyszer:
Csak akkor állhat elő az apa bármiféle követeléssel, ha úgy jár el, ahogy az elvárható. Tehát a megadott időben megy a gyermekért, a megadott időben visszaviszi. Ha bármelyiktől el kíván térni, egyeztet az anyával.
A kapcsolattartás az apának, nem csak jog, hanem kötelessége is!

(Nem jogi oldalról: Én azt mondom, hogy oldjátok meg, hogy idővel nálatok aludhasson a kicsi. Nem számít, ha egy szoba van, szűkösek a körülmények, ebből a kicsi mit sem fog észrevenni. Azt viszont érezni fogja, hogy két szülője van! Itt a Te szereped is nagyon fontos, de azt hiszem, ezt nem kell külön hangsúlyoznom, ha már egyszer feljöttél érdeklődni erre a fórumra....)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Judmi # 2008.06.24. 13:54

Köszönöm _Wasp_!!!

Írni fogunk közösen egy papírt a láthatásról,de igaz kellenek tanúk is?? Pl. az ex anyja és a párom anyja is lehet az?

Ha esetleg az anya nem egyezik bele ebbe a papír írásba,nyugodtan fordulhatunk bírósághoz???

A párom elég sokat dolgozik...lehetséges hogy Ne legyen megírva hogy mettől meddig tartson a láthatás?? Ezt úgy értem,hogy a nap meg a láthatás "hossza" meg legyen határozva,dehogy délután 2-4.ig,az ne. Mert van amikor a párom vasárnaponként is dolgozik és előfordult már sokszor,hogy 4 után ért haza. Tehát arra gondolok,hogy pl. a vasárnapi napon akármikor lehessen látni,addig a bizonyos ideig.

és a láthatási idő alatt lehetséges,hogy elhozzuk a gyereket pl.anyósomékhoz a szomszédba?? Vagy inkább az exnél történjen?? :S:S:S És akkor mi lenne,ha mi el akarnánk hozni,de a gyerek ismételten sír,az anya javasolja,hogy maradjon ott,de ő inkább mégis csak áthozná az anyjához,mert az exéknél nem kívánatos személy???

Köszönöm előre is:):):)

_Wasp_ # 2008.06.24. 13:26

ekkor még anyósomék intézkedtek,de hogy mit nem tudom,de fogadott ügyvéde nem volt.
ezt értem, de ahhoz engedd meg, hogy külön gratuláljak nekik, hogy csak a gyermekkel kapcsolatos legfontosabb dolog lett kifelejtve az "intézkedésből". Olyan sokba került volna utánanézni? De a józan paraszti ésszel gondolkodás is segíthetett volna.

Nekünk a láthatás ügyében most pert kellene indtanunk??
Ha nem tudtok megegyezni a láthatás mértékéről, idejéről és módjáról az anyával, akkor igen, keresetet kellene beadni.

És mi az esély arra,hogy a mi javunkra is döntenek valami jót?
100%-hoz közelítő érték. (hacsak nem hallgattál el valami lényeges dolgot, pl gyermekkereskedelem mellékállásban, idült alkoholizmus és egyebek.)

Esetleg nem lenne elég egy papír,amit az anya és az apa is aláír,hogy mikor történhet a láthatás? És ezt valahova bemutatni…így nem ér semmit??
dehogynem. adjátok le ez esetben a gyámhatóságon, hogy ilyen és ilyen tartalmú megegyezés született x.y. közös gyermeketek kapcsolattartása vonatkozásában.

És ha esetleg az anya azzal kifogásolja a láthatást,mert sír a gyerek??
Durva leszek:
Kit érdekel, hogy sír?! (jellemzően az anya terrorja miatt sír/fél a gyermek)
Ha sír, akkor talán nem kell talán iskolába/orvoshoz mennie? Ha sír, hogy nálatok akar maradni, akkor nektek nem kell visszavinni láthatás után? (meg is kérdezhetitek ezeket az anyától, hátha megérti, hogy a kapcsolattartás részéről nem fakultatív jellegű)

Ha ilyen és más indokra hivatkozva nem engedi, hogy a gyermek és az apja tartsa a kapcsolatot, akkor minden alkalommal a gyámhatóságon be kell számoltatni, miért nem adta oda. Ha ebből elegendő összegyűlik, akkor meg lehet indítani majd a gyermekelhelyezés megváltozatását is.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Judmi # 2008.06.24. 11:42

Esetleg nem lenne elég egy papír,amit az anya és az apa is aláír,hogy mikor történhet a láthatás? És ezt valahova bemutatni...így nem ér semmit??

És ha esetleg az anya azzal kifogásolja a láthatást,mert sír a gyerek??

Judmi # 2008.06.24. 11:40

Nem voltak házasok,indössze csak együtt jártak,és a csaj teherbe esett és a párom akarta ellenére is megtartotta a gyereket. Együtt voltunk a párommal mikor volt a bírósági ügy,de ekkor még anyósomék intézkedtek,de hogy mit nem tudom,de fogadott ügyvéde nem volt.

Neki a bíróság semmit nem említett a gy.tartáson kívül,azt is megítélték,hiába nem volt jövedelme,mert még iskolába járt. Az anyával és annak szüleivel egyáltalán nem lehetett egyezkedni,még "háború" is volt közöttük. A kezünkbe nincs semmi csak az a határozat,hogy mennyit kell fizetni.

Nekünk a láthatás ügyében most pert kellene indtanunk?? És mi az esély arra,hogy a mi javunkra is döntenek valami jót?

_Wasp_ # 2008.06.24. 11:04

Ez marha jó.

Az ügyvédetek nem kérte a kapcsolattartás ideiglenes rendezését? Meg sem egyeztetek ebben a vonatkozásban az anyával? Egyáltalán semmi nincs a kezetekben? Ha most a válóper eltart majd két-három évig, akkor addig nem látja az apa a gyermekét? Ez nevetéges.
(És rosszul is veszi ki magát.)

első lépésként szerintem ezt kellene elintézni...

_Wasp_

és felesleges megoldása

Judmi # 2008.06.24. 10:21

Nincs a láthatásrl határozat csak a gyerektartásról:S

_Wasp_ # 2008.06.23. 18:33

van határozat a láthatásról?

_Wasp_

és felesleges megoldása

Judmi # 2008.06.23. 15:07

_Wasp_ akkor mi mit tudnánk tenni?? A gyerek 4 éves,apa ellen neveli az anya. De az apa nem látja a gyereket,mert nem engedik,így tudják azt mondani,hogy nem is akarja látogatni. És így a bíróság hogy ítélné nekünk???

_Wasp_ # 2008.06.23. 13:30

Szerintem erre nyomósabb ok kellene. Nem hiszem azt sem hogy a bíróság az apa ellen való neveléssel tudna mit tenni,akkor lehetne a felügyeletet megváltoztani,ha az anya a gyermékét veszélyeztetné(pl. verné).

A másik szülő elleni tiltott befolyásolást a jog a nevelési alkalmatlanságot önmagában bizonyító, erkölcsileg súlyos kifogás alá eső magatartásnak tekinti.

Sajnos ennek olyan jogkövetkezményét, hogy a gyermeket a másik, egyébként alkalmas szülőnél helyezze el, a bíróság viszonylag magasabb életkorú gyermekeknél csak igen ritka esetben tudja levonni.
Egy kamaszkorú gyermek ugyanis már olyan mértékben elutasíthatja a gondozó, nevelő szülője (és annak környezete) hatására a másik szülőt, és a valamiféle ellenterápia eredménye olyan kilátástalan, hogy a gyermek fejlődésében a szeretett szülőtől való elválasztása komoly törést okozhat. Ezért, ha a gondozó szülő ellen a tiltott befolyásoláson kívül más kifogás nincs, az Irányelvben rögzítettek ellenére is kénytelen a bíróság a gyermeket az általa választott módon elhelyezni.

A gyermeknek az egyik szülőnél történt elhelyezése továbbá nem érinti a másik szülőnek azt a jogát és kötelességét, hogy a gyermeket rendszeresen látogassa, szeretetét kinyilvánítsa, a gyermekével való meghitt viszonyt fenntartsa. A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezéstől indokolatlanul elzárja, és ellene hangolja. A gyermek érzésvilágára ez károsan és kiszámíthatatlanul hat, s az is bekövetkezhet, hogy a gyermek szembefordul mindkét szülőjével.

A szülőnek az említett mélyen elítélendő magatartása károsan befolyásolja a gyermek fejlődését, és alapot ad arra a következtetésre, hogy ez a szülő nem alkalmas a gyermek nevelésére. Végső soron az ilyen szülői magatartás a gyermek elhelyezésének a megváltoztatására is vezet.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Judmi # 2008.06.23. 12:50

Szerintem erre nyomósabb ok kellene. Nem hiszem azt sem hogy a bíróság az apa ellen való neveléssel tudna mit tenni,akkor lehetne a felügyeletet megváltoztani,ha az anya a gyermékét veszélyeztetné(pl. verné).

Nálink dettó ez a helyzet,csak még nálunk a gyerek ápolatlan is,mégsem tehetünk semmit...

Tündér4 # 2008.06.21. 14:36

Sziasztok!

Segítsetek a következő helyzetben:
a párom válik. a három kisfiú jelenleg az anyjuknál van. a feleség elég agresszív, már engem is megtámadott közterületen az anyóssal, a gyerekei szeme láttára. ami a legnagyobb probléma, hogy olyanokkal terrorizálja a gyerekeket, hogy " semmi ember leszel, ha apádnál maradsz", „apától félni kell“, stb. mi vagyunk a megtestesült gonosz, és a legújabb, hogy azt meséli be a gyerekeknek, hogy az apjuk egyszer úgy is meglesi egy sarkon az anyjukat és megöli. szóval folyamatos az apa elleni nevelés és nem is egyszerű formában.
a gyerekek már akkor stresszelnek, ha van esély arra, hogy az anyjukkal találkozunk, vagy meghallhatja a telefonban a hangom, hogy én is velük vagyok.
Ez így megy december óta.
Olykor még a kapcsolattartást is korlátozza.
Jogerős bírósági végzésünk még nincs, kedden lesz a második tárgyalás.
Mit lehet ez ellen tenni, hogy a gyerekek ne sérüljenek ennyire?
Van esély, hogy veszélyeztetés címen ne az anya kapja meg a felügyeleti jogot?

ObudaFan # 2008.06.20. 16:41

Azért azt te is érzed, hogy minimum a szakvéleményeket és az első és a másodfokú ítéletet ismerni kellene a véleményformáláshoz, mert nem sok konkrétumot írtál le.