Tisztelt Ittlévők!
Már egy másik fórumon is feltettem a kérdést, de nem kaptam választ.
Alaptörténet:
Élettársi kapcsolatból 2001 márciusában született egy gyermek. Az apa 2003 februárban elköltözött, abban az évben az anya kezdeményezésére gyermekelhelyezés indult. Nagy nagy nehézségek árán tartották a szabályokat. A sorozatos problémák miatt (anya hibájából) a gyámhivatal újraszabályozta a láthatást (kevesebb kiskapu az anyának).
Közben az anya újra élettársi kapcsolatot kezdett. Ismét született egy gyermek, ez az apa is elment. Ott most született júniusban bírósági döntés.
Az édesanya nem hajlandó semmilyen kommunikációra egyik féllel sem. Sorozatosan jelentget, majd veszít. Még a gy.h-t is többszörösen feljelentette. Nehéz, összeférhetetlen személyiség.
Most elköltözik az ország másik csücskébe. Egyértelműen a kapcsolattartás nehezítésére.
A gyámhivatal szerint az apa kapcsolattartása nem csorbul, beszélgessenek az utazás ideje alatt a kocsiban. Ez a láthatás része (sok-sok órás út). Ha tartjuk az eddigi szabályokat, akkor a soför mögött több száz km lesz, és ráadásul éjfél lesz mire ideérnek. A gyh azt ajánlotta vegyenek ki szobát az anya lakhelyén......
A kapcsolattartás anyagi költségei (utazás, szállás), csak a jogosultat , jelen esetben az apát terheli.
Nekünk ez havonta csak az út, kb. 80 000 Ft-ba pluszköltségbe kerül. A gyh szerint vegyen fel az apuka hitelt, vagy kérjen kölcsön. Minőségében 12 órával „rövidül“ a láthatás.
Mit tegyünk? Merre induljunk segítségért? Érdemes, vagy a gyh-nak van igaza, és nyeljük le a békát?
Még egy csepp adalék. Véleményünk szerint a gyh-nak annyira elege van az anya dolgaiból, hogy már nagyon szeretnék, ha az anya új lakóhelye szeinti gyh foglalkozna az üggyel.
Kérdésem/kérésem a következő:
Beadtuk a gyermekelhelyezés megváltoztatására az igényt.
Mi vár ránk a környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat során?
Mire érdemes kifejezetten odafigyelni?
Énrám mi vár a bíróság előtt (Apa felesége vagyok.)?
Sose voltam még bíróságon. Gondolom a pertocselli féle tempó, meg az egyéb amerikai filmek a valóságtól messze vannak.De nekem csak ezek vannak kiindulásként.
Azt mondta az ügyvédünk, hogy vér és könny. Veszekedések, kiabálások sora lesz. Hát ez nem az én stílusom. Ilyenkor gondolom fontos a higgadtság, nyugalom. Hogy lehet védekezni az alaptalan rágalmak ellen?
Érdemes a mi állításainkat is tanuval, fényképekkel egyebekkel alátámasztani. Egyenlőre az ügyvéd még semmi ilyesmit nem kért. Kezdjünk önszorgalomból készülni? Na de még is hogyan?
A környezettanulmánynál a szerető otthont nézik, a meghitt családi kört, vagy az anyagi hátteret? Mi panael 50 m2, ott szolgálati családiház és különszoba a gyereknek?
Egyenlőre ennyi.
Köszönök minden tanácsot előre is!
esőcsepp