gyerekelhelyezés megváltoztatása

monalisa1 # 2008.03.16. 20:01

Feltétlen magyarázd meg a kislánynak, hogy semmiképpen ne szokjön el otthonról, mert az anyja hívhatja a rendőröket és elsőre nálad kerestetve őt, hazaviszik. Ezzel csak bonyolódna/mérgesedne a jelenlegi helyzet.

Helyette próbálj hallgatólag egyezségre jutni a volt feleségeddel, hogy minél többet lehessen nálad a kislány - akár a hétköznapokra is.

Az ex-nek előbb-utóbb csak el kell mennie dolgozni és saját jövedelemre szert tenni, tehát próbáljon mielőbb elhelyezkedni. (A júniusi tárgyalásig van 3 hónapja arra, hogy ezt próbálja megoldani.)

Amúgy azt előre senki nem tudná boritékolni, hogy a bíróság a jelenlegi gyermekelhelyezést megváltoztatja-e, és ha igen, akkor is mikortól és milyen feltételekkel.

Minden bírónak meglehetősen táblás a tárgyalási előjegyzési naplója., az a 3 hónap még nem is olyan távoli, mert lehetett volna későbbi időpontra is kítűzve a következő tárgyalás - akár.

És hát a bíró is csak ember, pl. hányozhat ill. kieshet a munkából esetleges betegség és/vagy saját "programozott" műtét stb., stb. okán, és ilyenkor "borul" minden kitűzött tárgyalási időponta. (Ha másik bírónak adnák át az ügyetetek, ott csak a sor végére kerülhetnétek...)

mindfoglalt # 2008.03.16. 15:55

Köszönöm válaszod :)
Az rendben van, hogy elhalaszthatja, ne de majd 3 hónnappal???
Az anyja pont, hogy most mégis csak meg szeretné akadályozni az átköltözést... :(
...meggondolta magát...kiesik neki a családi pótlék, a gyermektartás, és hát el kellene mennie dolgoznia is... Nagy szájjal nyilatkozta, hogy Ő nem fog gyerektartást sem fizetni, biztos azóta megérdeklődte, hogy nem így van (azóta változott meg a hozzáállása is).
Azt pedig az előbb elfelejtettem leírni, hogy a leányzó azt mondta, hogy akkor inkább megszökik...

monalisa1 # 2008.03.16. 15:43

Bírósági belső ügy egy tárgyalás elhalasztása, melynek okáról nem kötelesek a felet tájékoztatni - ez van, és sajnos bárkivel bármikor előfordulhat.

A 14. életévét betöltött gyermektől már megkérdezik melyik szülőnél szeretne a továbbiakban lakni/élni, a 16. életévet betöltött gyermekpedig már foghatja a cuccát és simán átköltözhet a másik szülőjéhez.

Azonban ameddig a bíróság a gyermekelhelyezés dolgában másként nem dönt, a t.díjat az előző szülőhöz kell fizetni...

Jobb lenne ha az anya engedné a kislányt átköltözni, szóban állapodjanak meg addig is róla.

mindfoglalt # 2008.03.16. 15:19

Sziasztok!
Segítséget és információt szeretnék kérni gyermekelhelyezés megváltoztásával kapcsolatban:
Egy barátom 11 éve vált el, a kislánya 13 éves. Az anyukánál van jelenleg elhelyezve a leányzó. Kb. 6 éves kora óta kérdezgeti, hogy mikor költözhet ide hozzá (apukához). A kapcsolatuk kiváló, és mára már megérettnek tarja a leányát arra, hogy tényleg hozzá költözhessen. Anyukával egyeztetve - aki azt mondta, hogyha a gyermek is úgy akarja, akkor nem gördít akadályt ez elé - beadta Bíróságra, kérve az elhelyezés megváltoztatását. Ír egy kérelmet, de a Bíróságon a szokványos mintaszöveget szedték elő számítógépből. Megjött az idéző végzés, hogy most, március 17-én lesz a tárgyalás. A leányzó nagyon örült, hogy ilyen hamar kitűzték. Az iskolába járását egyáltalán nem befolyásolja a változás, mert mindkét szülő kb. ugyanakkora távoltásra lakik a sulitól (kb. 500 m). Március 14-én jött egy újabb végzés, hogy a tárgyalást hivatalból elhalasztják június 4.-ére. Se jogszabályi hivatkozás, se indokolás, hogy ez miért történt és egyáltalán mi okból lehet elhalasztani a kitűzött tárgyalást - főleg majd 3 hónappal!!!
Van ilyen? Milyen oka lehet ennek? Nem is kell megindokolniuk? A gyerkőc már beleélte magát, hogy nemsokára költözhet... Mert a szóban elhangottakkal ellentétben az anyja mégis csak ellenségesen viselkedik az első levél átvétele óta. Érdekes módon pont a héten mondta a leányzónak, hogy ne higyje, hogy ez olyan hamar lezajlik... ...és erre rá két nappal jött a levél... ...érdekes...
Van-e mód arra, hogy mégis csak hamarabb kerüljön sor a tárgyalásra? Mire hivatkozva kellene kérni? Egyáltalán a Bíróság ad neki tájékoztatást, hogy mi ez a hivatalból "tolunk egyet az ügyön"?
Előre is köszönöm a gyors tájékoztatást.

monalisa1 # 2007.11.23. 13:31

A gyámhivatalnál kell előadni a problémát - már ami a család emberhez méltatlan azon tanyasi lakáskörülméit illeti stb. -, de a gyerekek elhelyezésének megváltoztatását a bíróságtól kell kérni. A bíróság környezettanulmányt rendel majd el a gyámhivatal bevonásával - mind náluk mind nálatok -, aztán dönt a kérdés dolgában.

Tehát hogy bármi változás is történjék, nektek kell megtennetek az első lépéseket a gyerekek érdekében a hivatalos szervek felé, az egyikhez is, a másikhoz is. (Tárgyi költségmentes az eljárás.)

Egy felnőtt ember "jól érezheti" magát a nagy semmi közepén - ahol még ívóvíz sincs -, de egy gyerek ha lehet inkább szakadjon ki abból a lakókörnyezetből. (A rossz tanulási eredmények is egy életre megpecsételhetik a jövőjét...)

annamary77 # 2007.11.23. 07:15

Mi már próbáltuk őket becsalni a tanyáról úgy hogy felajánlottuk segítünk fizetni az albérletet. Már azt is felvetettük költözzenek ide erre a környékre,mert azért itt még mindig könnyebben találni munkát. De semmivel nem lehet kiszakítani onnan őket, nem akarnak a tanyáról elköltözni. Felvetettük azt is,hogy a kislány menjen kollégiumba, azt azért nem lehet,mert "csibész-csoze gyerekek vannak ott és elvinnék a kislányt a bűnbe!"( a volt feleség jelenlegi élettársát idéztem) Így inkább minden reggel 5-kor kel és kb.5-kor ér haza és még utána próbál tanulni. Megértem,hogy rossz a tanulmányi eredménye.Tudom nem csak ez miatt,de szerintem ez is sokat számít.
Vajon milyen feltételeknek kell megfeleljünk,hogy egyáltalán megpróbáljuk elindítani az elhelyezés megváltoztatását? És ha a gyerekek azt mondják ott akarnak maradni és boldogok ott? Már nem tudok eligazodni rajtuk,mert egyszer ezt mondják máskor azt.

monalisa1 # 2007.11.22. 21:22

Biztos a saját megyéjükben is vannak olyan községek ahol jó ideje üresen áll egynémely ház, nos ha segítséggel fel tudnának egy ilyent kutatni, vélem szívesen beköltözne a család - a tanyasi körülményeik felszámolásaként. (Egy kihalt falusi házak nemigen van értéke, vegye meg "a" semmit az önkormányzat és adja oda a rászorulóknak.)

Persze annamary élettársának életszemlélet változást kellene változtatnia...

monalisa1 # 2007.11.22. 20:58

tomas64

én nem azt írtam, hogy "emeljék ki" annamary gyerekeit abból a környezetből ahol most él a család, nem, hanem hogy hétfő-péntek kollégiumban lakjanak.

Aqua # 2007.11.22. 20:58

ObudaFan! Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2007.11.22. 20:18

annamary!
Meg lehet próbálkozni egy elhelyezés megváltoztatása iránti perrel.

ObudaFan # 2007.11.22. 20:17

Aqua!

1. Tanú bárki lehet.
2-3. Az elhelyezés vonatkozásában ilyen bizonyítást egészen biztosan nem fog engedni a bíróság.
4. Lehet.
5. Még ebből sem derül ki, milyen viszontkeresetet akarsz beadni. A "valami ellen", az csak egy ellenkérelem. Nem az 1. tárgyalás, hanem a tárgyalás berekesztéséig kell benyújtani, szóban és írásban is elképzelhető.

tomas64 # 2007.11.22. 18:32

Nem olyan forró a kása!

Az ideiglenes hatályú elhelyezés a veszélyeztetett kiskorúak esetében a jegyző feladata.
Azt megelőzően azonban a gyermekjóléti szolgálatok, családsegítők feladata, hogy életvezetési tanácsokkal segítség a szülőt, a gyermekvédellmi törvény főszabálya az, hogy a gyermekeket a családban kell megtartani és nevelni, ezt kell a szakembereknek elősegíteni.

A családból kiemelés csak ulima ratióként utolsó lehetőségként jöhet számításba.

monalisa1 # 2007.11.22. 16:04

annamary

a gyámhivatalnak ki kellene emelnie az összes gyereket abból az embernek nem való környezetből - legalább hetes kollégiumi ellátás lenne a megoldás. A párod próbálja ezt kezdeményezni, ez ügyben a város önkormányzatának egészségügyi és szociálpolitikai osztályán IS eljárni.

annamary77 # 2007.11.22. 13:44

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy tehet-e a férjem az első házasságából született gyermekeiért valamit,ha azok "borzasztó" körülmények között laknak. Leírom pontosan mire gondolok. Egy tanyán laknak(albérletben) ami kb.1,5 km-re van a műúttól (tehát nedvesebb időben térdig érő sár), 5 kg-re az első falutól és kb.30-ra a várostól ahová a nagylány iskolába jár. A tanyán nincs víz (legközelebb kb.1 km-re),nincs fürdőszoba és a ház tisztasága is hagy kivetnivalót maga után. A volt feleség jelenlegi élettársa nem igen dolgozik (inkább nem). Minket zsarol,hogy nem láthatjuk a gyerekeket ha nem fizetünk többet a megállapítottnál, nem vásárolunk be nekik téli ruhát!Van egy közös gyermekük is. Van-e esélyünk rá,hogy kiszakítsuk a gyerekeket ebből a környezetből? A lány 14 éves a fiú 11. Mi városban lakunk szintén albérletben ami összkomfortos és szintén van egy közös gyerekünk.

Aqua # 2007.11.21. 23:25

Köszönöm a válaszokat ObudaFan!

1. "Gyer.31. § (5) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a határozatban megállapított kapcsolattartási jogot - kérelemre - megvonja, ha a jogosított a jogával a gyermek vagy a gyermeket nevelő személy sérelmére súlyosan visszaél, és e magatartásával a gyermek nevelését és fejlődését súlyosan veszélyeztette."

Szülő, testvér, nagykorú gyerekem is lehet tanú?

2. Ha nem fizetett minden jövedelme után gytd-t, és ezzel veszélyeztette a megélhetést, ugyanakkor nagylábon élt, akkor ez nem elég jelentőségű?

3. "A bíróságnak gondosan vizsgálnia kell, hogy a szülőket az egyéniségük, életmódjuk, erkölcsi tulajdonságaik, alkalmassá teszik-e a gyermek nevelésére."

Elrendelhet a bíróság vagyonvizsgálatot (az Apeh bevonásával)?

4."A Csjt. 72/A. §-ának (2) bekezdése szerint a gyermekelhelyezés megváltoztatását a 18. § (3) bekezdésében meghatározott határidőn - két éven - belül, illetőleg a határidő letelte után is csak abban az esetben lehet kérni, ha azok a körülmények, amelyekre a bíróság döntését alapította, utóbb lényegesen megváltoztak, és ennek következtében az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll."

Lényegesen az változott, hogy ellenem fordította a gyerekeket! Más minden a régi. Ha ezt bizonyítani tudom, elutasíthatják a keresetét?

5. Természetesen a gyermekelhelyezési keresete ellen. Ezt nekem kell megírnom, és beadni az 1. tárgyalás berekesztéséig, vagy megoldható a tárgyaláson?

6. Azokra az érvekre gondolok, amiket pontokba szedtem:
a gyerekek ellenem hangolása, be nem vallott jövedelmei után nem fizetett gytd-at, vagyongyarapodás - miből? Mi történhet ha, nincs elég bizonyíték?

ObudaFan # 2007.11.21. 12:13

Laca!
Rövid távon a gyámhatóság is megoldhatja, hosszabb távon csak a gyermekelhelyezési per. A gyermek lakóhelye szerint illetékes gyámhatóságin és bíróságon tudod beadni a kérelmet, illetve a keresetlevelet. Attól, hogy tanulsz még, el lehet helyezni nálad a gyermeket.

ObudaFan # 2007.11.21. 12:11

Aqua!

1-2.: Ilyen esetekben nyilván elsősorban tanúkkal lehet bizonyítani, de a leírt kérdések nagyobbrészt valószínűleg nem olyan jelentősségűek, hogy megérné bizonyítani.
3. Erkölcsi kérdéseket nem vizsgál a bíróság.
4. Mivel nem ismerjük a pert, ezt egészen biztosan nem fogja tudni így interneten keresztül senki megmondani.
5. Legkésőbb az elsőfokú tárgyalás berekesztéséig, de minél előbb. Hogy kell-e illetéket leróni, az attól függ, hogy milyen tárgyban szeretnél viszontkeresetet benyújtani, és hogy kaphatsz-e a vagyoni helyzeted alapján személyes költségmentességet, vagy illetékfeljegyzési jogot.
6. Még annyira sem írtad le részletesen az eljárást, hogy erre válaszolni lehessen.

Laca1968 # 2007.11.21. 08:44

A segítségeteket illetve a tanácsotokat szeretném kérni.
Két kiskorú gyermekem van,akiket nem tudok külföldre kirándulni vinni,mert az apjuk nem engedélyezi az útlevelüket.
Kiskorú esetén -úgy tudom-mind a két szülőnek bele kell egyeznie az okmány kiállitásához,kivételt képez az az eset,ha jogerős bírósági határozat van a gyermekelhelyezésről. Jól tudom?
Mi nem voltunk összeházasodva,igy a válási procedúrát is megúsztuk.Viszont csak gyerektartási perünk volt (mert nem akart fizetni,mondván miért kellene?),gyerekelhelyezésünk nem volt.
Szegény gyerkőcök sirnak (joggal) ha a nagyobbik testvérükkel röpködök a világban,ők meg nem jöhetnek.
Ex páromnak közben lett új családja,nem foglalkozik a gyerekeivel,azt mondja neki hagyjanak békét,már új családja van. Azt mondja ha lemondok a gyerektartásról beleegyezik az útlevélbe.Esetleg beleegyezik,de az útlevél nála lesz és akkor adja majd ide,ha ő jónak látja.

• Csak a gyerekelhelyezési procedúra oldhatja meg a problémánkat?
  • Mit és hová kellene beadnom? Mit kellene igazolnom?

Mennyi esélye van annak,hogy nálam helyezzék el a gyerekeket,ha én nem dolgozom,hanem még egyetemen tanulok? Viszont születésüktől fogva én nevelem őket,én gondoskodom róluk, 6 éve pedig teljesen egyedül.
Ebben kérem a segítségeteket.

Aqua # 2007.11.20. 23:31

Jogi válaszokra lenne szükségem, jövő hét elején lesz a tárgyalás.
Ex a gyermekelhelyezés megváltoztatását kérte nála. Mivel semmit nem tud ellenem felhozni, a gyerekeket kellett behálóznia, ami sikerült is neki főképp a pénzével és az engedékenységével. Az akciója olyan jól sikerült, hogy a gyerekek (14 és 17 évesek) teljesen ellenem fordultak, és olyanokat vágnak a fejemhez, amik egészen biztos, hogy nem a befolyásmentes véleményük. Pl. hogy amikor nem volt munkám, miért nem mentem el feketén dolgozni, miért járok iskolába? Stb.
Kérdéseim:

1. Hogy bizonyíthatom, hogy ellenem hangolja Őket?
  2. Hogy bizonyíthatom, hogy voltak olyan jövedelmei, amik után nem fizetett gytd-at? (Minden jövedelme után kellett volna.)
  3. Erkölcsileg felróható-e, ha nem törvényes úton szerezte vagyona egy részét, de bizonyítani nem tudom? A Bíróság kérheti az Apeh ellenőrzést? Ha igen, az élettársat ill. más érintettet is ellenőriznek?
  4. Van-e rá esély, hogy a Bíróság elutasítja a keresetét?
  5. Ha ellenkeresetet nyújtanék be, azt mikor kell megtenni? A tárgyaláson vagy már előtte? Kell hozzá ügyvéd? Mik kellenek hozzá? Fizetnem kell érte?
  6. Mi történhet, ha a Bíróság nem tartja megalapozottnak az érveimet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2007.09.21. 16:59

Még most sem olvastad el figyelmesen.

Zoltán György # 2007.09.21. 16:00

Jajj! Most olvastam figyelmesebben;

"VOLT FELESÉGE NEM ENGEDI BE A KÖZÖS GYERMEKÜKET LÁTOGATÁSRA!"

Ha ilyen köcsög, hogy kihasználja azt, hogy ő éppen ott smasszer, ahol a párod "ül", akkor jelentsd a feletteseinek! Sőt elvileg kérheti a párod a saját áthelyezését is...

Zoltán György # 2007.09.21. 15:57

Timcsi!

Ehhez csak annyi kell, hogy az apuka küld egy meghívót a BESZÉLÕRE, ahol a TE neved is és a gyermeketek neve is fel van írva, mint családtag!

Ha pedig az apuka nem küld meghívót a beszélőre, akkor azt esetleg Gyámhivatalon keresztül is megpróbálhatod. Mondván; Kötelezzék az apát a kapcsolattartásra!

Befenyíted, hogy nem fog kijönni, ha nem hajlandó találkozni a lányával, mert Btk. 195.§.-a alapján még egy évet benn fog maradni!

ObudaFan # 2007.09.20. 16:34

Hát próbálkozhatsz a gyámhatóságon, de szerintem kevés eséllyel.

timcsi24 # 2007.09.20. 12:41

4éves a kislány!

A látogatás alkalmával pedig a gyerek rácsokat ill. bilincset és hasonló dolgokat nem lát, mivel egy asztalnál ülünk, és még az apja ölébe is átmehet!

monalisa1 # 2007.09.20. 11:00

Még mielőtt bármit is válaszolsz, ki kellene kérni a gyámügy véleményét/engedélyét arra vonatkozóan, hogy a te börtönlátogatásod megfelelő hely-e a gyerekkel való kapcsolattatásod helyszínéül. (Tudom hogy visznek be a börtönbe gyerekeket is láthatásra, de vélem előzetes hatósági engedély alapján.)