Özvegyi jog

Goodwitch # 2012.03.31. 10:07

Kbs,

ha már így megszólítottál, azt gondolom, hogy nem várható el mindenkitől, hogy korrekt jogi nyelven tudja megfogalmazni a problémáját. Néha nem a megfelelő szavakat használják, néha gőzük nincs, mi releváns információ, mi nem. Én néha már annak is örülök, ha a jogintézményt eltalálják, vagy egyáltalán felismerik, hogy a problémájukkal nem egyedül kellene birkózniuk, mert a megoldásra nem képesek. (Én sem tudok felhúzni egy falat, egyszerre 100 emberre főzni, vagy megműteni egy vakbelet.) Úgy vélem, a mi dolgunk, hogy mégis megfejtsük a szavak általuk vélt jelentését, kihámozzuk az információtömegből vagy hiányok ellenére a tényállást. Nálunk (jogászokat értem ez alatt) van ugyanis az ehhez szükséges tudás.

Válaszolni is a másik nyelvén kell/lehet, úgy jobban megérti. Persze odamásolhatnám neki a Ptk. megfelelő paragrafusait is, de nem biztos, hogy értené. Írhatnék körmondatokat is, tele klassz jogi kifejezéssel, hogy nagyobb legyen a respektem, de akkor sem biztos hogy előbbre jutnánk. Én igyekszem mindig a kommunikációs szintet a megfelelően alakítani, és alkalmazkodni ebben a kérdezőhöz. Ha ez szerinted nem helyes, véleményedet elfogadom.

Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.31. 09:51

Immaculata, szívemből szóltál, de a pasik ezt úgysem értik :-)

Goodwitch

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.31. 04:34

A női agy gondolkodásban és tisztán látásban páratlan. Mindig alkalmazkodik környezetéhez. Kész a kompromisszumra, mások megértésére, az új helyzet elfogadására. Mindezek mellett nem érzem úgy, hogy egy csoportot alkotnék és be lehetne sorolni engem bármilyen..."félék" táborába.
A megértés, szükségképpen nem eredményezi azt, hogy saját nyelvet alkossak, így magam is használom a közmegegyezéses jelentéseket...márcsak a pasik miatt is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.30. 21:30

Így egyszerű. De mintha nem ez lett volna a kérdés. Hanem hogy "számít-e".
Tudod a nyelv alapvetően konvencionális valami, az egyes hangsorokhoz közmegegyezéssel bizonyos jelentést rendelünk. Célszerű a hangsorokat ezzel a bevett jelentéssel használni, különben csak az Immaculata-féle gondolatolvasók fognak megérteni. Persze, ha ez neked elég, akkor nyugodtan mondd azt, hogy 'eszik", amikor azt gondolod, hogy 'pinpong' - végül is darab, darab.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.30. 18:46

Olyan egyszerű és tiszta a kérdés.

A férjnek van-e özvegyi joga a feleség kizárólagos lakásán, autóján? Illetve a bankszámlából mennyi jár a férjnek?

Az első kérdésre igen a válasz, a második a házasság alatti szerzéstől függ.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.30. 18:37

Az özvegy haszonélvezetet kap mindazon, amit nem ő örököl. Tehát az egész hagyatékon. Kérhetitek a megváltását, és akkor egy gyermekrészt kell érte fizetni (vagy kiadni). Az egy gyermekrész akkor a hagyaték fele, ha egy gyermek van; ha kettő, akkor már a harmada. És így tovább.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.30. 18:34

Goodwitch, a jelek szerint te tudod, mit jelent az, hogy az özvegyi jog "számít"? Sőt még azt is, hogy -ra,-re határozói vonzattal.
Elmondod nekem is? Furdal a kíváncsiság.

margit75 # 2012.03.30. 18:26

5 éve 58 éves édesanyám házasságot kötött egy nála 10 évvel fiatalabb férfival, akinek semmilye nincs. Édesanyámé volt házasság előtt az autó, lakás és külön bankszámlán vannak a mai napig, a bankszámlához senkinek nincs hozzáférése, még a férjének sem. Ha édesanyám meghal, mivel súlyos beteg (végrendeletet, stb... nem ír) a férje vagyis majd az özvegy kapja az özvegyi jogot. Ki lehet e valamilyen módon az özvegyet az "örökségből" tagadni (bíróság, ügyvéd) vagy kapja az özvegyi jogot amit csak megváltani tudunk, mert az kb. az örökség fele.

Goodwitch # 2012.03.30. 17:37

számít, ha együtt éltek a halál időpontjában. a bankszámlára is számít.

Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.30. 17:31

Tedd fel még egyszer a kérdést. De előtte gondold át, mit is akarsz kérdezni, mire vagy kíváncsi. Mert én nem értem.

margit75 # 2012.03.30. 17:15

Tisztelt Fórumozók

5 évi házasság után ha a feleség elhalálozik, egy örörökös van a lánya. Az örökségnél számít az özvegyi jog ha a feleség tulajdona volt 1/1-ben a lakás, autó? Illetve mi van a bankszámlával, ha a feleségen kívül senkinek nem volt hozzáférési joga a feleség nevén volt és nem volt kedvezményezett, illetve halál esetére történő rendelkezés sem.

Gabicsek # 2012.02.16. 12:08

Olvasd el az onyf. honlapján:

http://www.onyf.hu/?…

Pongi65 # 2012.02.16. 11:05

Tisztelt Fórumozók!

Feleségem 2006 végén autóbalesetben elhunyt, amit később üzemi balesetnek minősítettek. Az özvegyi nyugdíj lejárta óta az árvaellátáson kívül semmiféle támogatást nem kapok. A baleseti hozzátartozói nyugdíjról csak mostanában hallottam, nem tudom ez jár-e nekem, ha igen, mi módon igényelhetem?! Ebben a kérdésben kérnék segítséget, amit előre is köszönök.
István

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.03. 11:36

Ez így nem kerek. Ha életben van a házastárs, akkor ő az örökös, nem a szülő. Tévedsz abban is, hogy a kezesnek helyt kellene állnia; valójában amíg van adós, addig első sorban annak kell teljesítenie. (Ha a kezes fizetne, követelhetné a megtérítést az adóstól.)

Molni82 # 2012.02.02. 16:28

A segítségüket szeretném kérni:

A bátyám közösen a feleségével lakáshitelt vettek fel. A feleségével 5 évig élt együtt, közben a feleségének nem volt jövedelme, bejelentett munkahelye, még bankszámlája sem, magyarul a bátyám tartotta el. A bátyám folyószámlájáról vonta a bank havonta a hiteltörlesztést. 5 év után beadták a válópert, a per még javában zajlott, mikor a felesége elhunyt. Hivatalosan soha nem mondták ki a válást a felesége halála miatt. A felesége a válóper időszakában sem fizette a hitelt, igazából már 2010 márciusa óta... Az ingatlan közös néven volt. Jelenleg a hagyatéki eljárásnál tart az ügy, viszont a készfizető kezes, aki az elhunyt édesanyja (örökös is egyben) továbbra sem fizeti a hitelrészt, viszont a lakás ráeső örökrészére igényt tart. Ezért harcolnak egymással évek óta. A bátyám most úgy döntött, hogy nem fizeti egyedül tovább a hiteltörlesztést! Mi történhet ilyenkor a bank felől? Mire kötelezhetik a bátyámat? A kezes ( aki az elhunyt édesnyja)mire kötelezhető, vele fizetteti tovább a bank a hitelt? Egyáltalán mit lehet ilyen helyzetben csinálni a bátyám szemszögéből? Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2012.02.01. 09:46

Megtartják. És a szakvéleményre is szükség lesz.

sissike77 # 2012.01.31. 22:50

Nincsen semmilyen szakvélemény, csak egy ügygondnok lett kirendelve, aki a tárgyaláson az alperes helyett lenne. A párom a gyámhivatalnál jegyzőkönyvbe is mondta hogy ő biológiai apa, s febr. 13.-n lenne a tárgyalás, akkor ilyen esetben is megtartják?

Dr.Attika # 2012.01.31. 22:48

A férje halálával a bontóper megszűnik amint ezt a bíróságnak bejelenti. Az "apasági" per ettől függetlenül folytadódik és nyilván az edig benyújott "DNS" szakvélemény alapján a tényleges apát meg is állapítja a bíróság.

sissike77 # 2012.01.31. 22:20

2008 óta van válóper folyamatban. Azóta külön is éltem tőle. 2010-ben megismerkedtem egy férfival, akitől 2011-ben született egy kisfiunk, de ugye ez még a volt férjem nevére került. A biróság addig felfüggesztette a válást, mig a pici neve rendeződik. A volt férjemnek nem volt lakcime, ezáltal ügygondnokot rendeltek ki. Február 13.-án lenne a tárgyalás apaság vélelmének megdöntése miatt. DE! Ma volt a rendőrség, hogy megtalálták a volt férjemet holtan. Hajléktalan volt, stb..
Kérdésem, igy hogyan kerül a mostani párom nevére a pici fiunk?
Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2012.01.24. 22:04

Az örökösök az örökrészük értékéig egyetemlegesen felelnek a hagyatéki tartozásokért, ezen belül a temetési költségért is.

nusi72 # 2012.01.24. 18:27

Köszönöm-tudom butácskák a kérdéseim-mi számít bizonyítéknak a betét esetén?
Illetve a temetési költséget-hogy,milyen arányban szokták megosztani?
Nagyon köszönöm az eddigi infot!

ObudaFan # 2012.01.24. 16:35

Szerepelnie kellene. Ha tudod igazolni, hogy létezett, akkor a közjegyző le fogja folytatni a póthagyatéki eljárást. A temetési költségeket a hagyatékból kellene fedezni.

nusi72 # 2012.01.24. 12:51

NNagyon köszönöm-nem akarok én ebből gazdagodni,de a testvérem emlékét-akaratát legalább ennyire érvényesíteni!S a betétkönyv(melyhez semmi közöm)-de nem hagyhatom hogy az az emlék maradjon róla-egy naplopó csóróként halt meg-ezért érdekelne a hagyatéki leltárban szerepelnie kellene-e?
A temetési költségek viselésének mi a szabálya?
A korrekt választ előre is Köszönöm!

ObudaFan # 2012.01.23. 21:22

A szülőktől kapott vagy örökölt vagyontárgy ági vagyon. De neked kell bizonyítanod, hogy valóban szülői ajándék, örökség.
A felépítmény természetesen már nem az, sőt, az még házastársi közös vagyon is. Így ebből az ingatlanból csak egy kisebb hányad lehet ági vagyon (és még itt is vitatott a joggyakorlatban, hogy ráépítés után marad-e ági vagyon, vagy ez már az ági vagyon helyébe lépő vagyontárgy.)
A szóbeli végrendeletnek megvannak az alakiságai , azokat abban a ritka esetben is be kell tartani, ha egyébként a szóbeli végrendelkezés feltételei fennállnak.

nusi72 # 2012.01.23. 18:30

Jogban jártas segítségét kérném!A testvérem meghalt gyermeke nem volt,felesége(53 éve)-testvérem emlékét,szóbeli akaratát nem tisztelve:a gyermekemre akarta hagyni fele vagyonát,kisemmiz bennünket-szegén tesóm már a végén egy pohár víznek is örült,ha kap(levágták a lábát,dialízis stb.
De a tények a telek amin építkeztek apám ajándéka a testvéremnek,ez ági örökség,ha igen hányadrészben?
A ház?A kárpótlásként kapott földek, melyeket a lemondásommal anyjától örökölt ági vagyon-e?
A temetési költségek megosztását kérheti -e a vele közös háztartásban élő "párja"?
A tesó nevén lévő postai betétkönyv hova tűnt?
Kérném az SOS.SOS segítséget-melyet előre is köszönök!