Özvegyi jog

pazs # 2012.01.23. 16:20

Megállapodás kérdése, nincs rá szabály.

kovitami # 2012.01.23. 15:47

Igen megszűnik az özvegyi jog haláleset, vagy újranősülés esetén. A megálladásnál nincs kikötve, hogy hány százalék, vagy fele-fele?

pazs # 2012.01.23. 15:35

A férj életében (kivéve, ha újranősül). MEgállapodni persze lehet.

kovitami # 2012.01.23. 15:16

ObudaFan: Kinek az életébe nem tudok vele mit kezdeni? És mi van abban az esetben ha megegyezünk mostohaapámmal? Akkor mennyi lóvé illeti meg a haszonélvezetért? Amennyit kér????

dextrocardia # 2012.01.23. 14:03

Kovitami. Menj el anyukáddal ügyvédhez és végrendelkezzen, vagy öröklési szerződést amelyben ténylegesen definiáljátok, hogy mi a szándéka veled NEKI!

ObudaFan # 2012.01.23. 13:17

Te öröklöd, de van olyan. Ami azt jelenti, hogy az ő életében nem tudsz mit kezdeni vele (ha a megváltás, korlátozás esetét nem számítjuk).

kovitami # 2012.01.23. 12:56

Gyakorlatilag. A férje számlája és édesanyám számlája is máshol van, mindegyik a sajátjáról gazdálkodik. De a bankszámlát nem én öröklöm? A bankban azt mondták, hogy az örökös megy a hagyatéki végzéssel és annak fizetik ki, olyan nincs hogy számla feletti haszonélvezeti, özvegyi jog.

pazs # 2012.01.23. 12:51

kovitami: "ráteszi a kezét a férje" ehhh. Az özvegyi jog arra is kiterjed, a gyakorlatban azzal a rendkívül szerencsétlen módszerrel, hogy a kamatokkal rendelkezhet, a tőke a tied (de nem nyúlhatsz hozzá, amíg az özvegyi jog fennáll). Persze ha a bankszámlán a házasságuk alatt keletkezett jövedelem van, akkor mindez csak a felére vonatkozik, a másik fele eleve édesanyád férjéé.
A külön kasszát úgy érted, hogy gyakorlatilag vagy így is állapodtak meg?

kovitami # 2012.01.23. 12:48

Tisztelt fórumozók!

Édesanyám 7 éve ment férjez, férjével külön kasszán, bankszámlán vannak. Édesanyám lakása 1/1 az ővé, semmi nem terheli az ingatlant. Kérdésem az lenne, hogy halála esetén a férj kapja az özvegyi jogot a lakásra és az autóra, viszont mi lesz a bankszámlával? Azt én mint gyermek öröklöm vagy arra is ráteszi a kezét a férje?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 16:07

Jaaaa... Márpedig ebbe a szülőnek is lesz beleszólása.

Arian # 2011.09.07. 09:49

Egy ismerősöm az egyik fél gyermeke, és ő érdeklődik a lehetőségek iránt, egyelőre szerintem a szülő tudta nélkül. Engem kérdezett, mert van némi közöm a joghoz, csak épp nem ezen a területen, így jobbnak láttam szakértőket megkérdezni :) Köszönöm még egyszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 09:28

Igen, lemondhatnak. De az az igazság, hogy ha egyetértenek abban, hogy nem kívánnak élni majdan az özvegyi joggal, akkor ahhoz írás sem kell. A hagyatéki eljárásban bejelenti a hátulmaradott, hogy nem kéri a haszonélvezetet. Esetleg attól tartanak, hogy a túlélő mégis meggondolja magát?

Arian # 2011.09.07. 09:26

Csak azért gondoltam, hogy végrendeletben teljes mértékben kizárható a házastárs özvegyi joga, mert jelen esetben kötelesrészre sem lenne jogosult. Persze világos, hogy más, ha a két fél egyetért az ügyben, és más, ha egyoldalú elképzelésről van szó. Akkor ha jól értem, egy házassági szerződésbe foglalva a felek lemondhatnak az egymás ingatlanára vonatkozó jövőbeli özvegyi jogáról, és az érvényes lesz. Köszönöm a gyors reagálást :)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 09:00

Dogmatikailag egy ilyen megállapodás valóban nem házassági szerződés, hanem - tágan értelmezett -örökségről lemondás. De annak nincs akadálya, hogy ez a lemondás ugyanazon okiratban szerepeljen, amelyben a házassági szerződés.

(ObudaFan nem erre a kérdésre válaszolt, az előző kérdező nem ezt kérdezte.)

Akkor tehát a végrendelkező teljes mértékben kizárhatja a túlélő házastárs özvegyi jogát?
Éppen nem - de ObudaFan is pont ezt mondta.

Nagyon nem mindegy ám, hogy a felek között egyetértés van a kérdésben, vagy csak az egyikük szeretné a másik majdani özvegyi jogát kiiktatni.

Arian # 2011.09.07. 08:53

Tisztelt ObudaFan!

Engem is az érdekelne, hogy házassági szerződéssel megállapodhatnak-e a felek, hogy előre lemondanak a majdani özvegyi jogukról a másik fél ingatlana vonatkozásában? Ha jól értettem előző válaszát, akkor nem. Az hogy értendő, hogy a kötelesrészre is figyelemmel kell ezt a végrendeletben kizárni? Jelen esetben a túlélő házastárs nem lenne törvényes örökös, mert van gyermek (nem közös). Akkor tehát a végrendelkező teljes mértékben kizárhatja a túlélő házastárs özvegyi jogát?

Válaszát előre is köszönöm, de ha más tudja megválaszolni a kérdésemet, azt is köszönöm.

Evetke27 # 2011.05.31. 21:17

T. Szakértők!
Édesanyám a szüleitől örökölt családi házat értékesítette, melynek összegéből saját részére egy kisebb ingatlant vásárolt. Hamarosan édesanyám elhalálozott, így az ingatlan tulajdoni jogát én,mint egyedüli gyermeke megkaptam, de akkori házastársa özvegyi jogot örökölt. Az eltelt évek alatt a férfi élettársával az ingatlanban élt, ám az elmúlt két évben egyáltalán nem tartózkodott a lakásban, melynek állaga jelentős mértékben romlott. A szomszédok többször jelezték felém, hogy illetéktelen személyek a kerítésen keresztül bemásztak és különféle tárgyakat vittek magukkal.

Érdeklődöm, hogy tulajdonosi jogomnál fogva mit tehetek az ingatlan állagának megvédése érdekében figyelembe véve, hogy édesanyám halála óta az özvegyi jog jogosultja lakja azt. Egyben felmerült bennem az a kérdés is, hogy az évek során meg nem fizetett közüzemi díjak terhelhetők-e az ingatlanra?

Segítségüket előre is koszönöm!

ObudaFan # 2011.05.01. 09:12

Pert kell indítani.

zoolee1073 # 2011.05.01. 07:56

A ptk 615 szerint az özvegyi haszonélvezeti jog új házasság kötésével megszűnik. Viszont semmilyen eljárási rendelkezést nem találtam arra, hogy a tulajdonos ha haszonélvező nem akarja hogy töröltetheti, hogyan szerezheti be a házassági anyakönyvi kivonatot. Pert kell indítani? A földhivatal bemondásra biztos nem törli. Aki csinált már ilyet kérem segítsen. Köszönöm

ObudaFan # 2011.04.07. 10:43

A házassági szerződés egyszerűen nem ezt szabályozza. Végrendelettel lehet kizárni az özvegyi jogot, természetesen a kötelesrészre is figyelemmel.

margit75 # 2011.04.07. 10:32

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődnék, hogy házassági szerződés esetén jár-e a férjnek özvegyi jog?

Buci88 # 2011.04.02. 19:08

Köszönöm szépen a válaszát!

monalisa1 # 2011.04.02. 15:19

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 53. §-a alapján - ismerőse 62 életéve betöltésének napján éled fel korbetöltés címén az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága.

Kérni kell mert nem automatikus a megállapítása., a megfelelő űrlap letölthető http://www.onyf.hu honlap bal oldali menűsor "nyomtatványok"-nál.

A kérelmet a lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz kell majd beküldeni., a kérelem feldolgozása és elbírálása pár hétig eltarhat, a különbözeti pénzt a határozattal együtt megküldik.

monaLuis
laikus hozzászóló

Buci88 # 2011.04.02. 10:23

Tisztelt válaszadó!

1998. Február 27-én halt meg a rokonom férje. 57 évesen ment, 38 év munkaviszony után nyugdíjba. Mikortól jogosult özvegyi nyugdíjra? Az éven lesz 61 éves.
Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2011.03.25. 10:19

Egy gyerekrészért lehet megváltani.
Ha elajándékozza, akkor ugyanúgy kötelesrész jár utána, mintha végrendeletben zárná ki. A 2011.03.23. 13:11 -ben ezeket már részletesen leírtam.

margit75 # 2011.03.24. 11:26

Tisztelt Obudafan!
Házassági közös vagyon nincs, mivel autó és a lakás anyósomé volt a házasság előtt. A férj az özvegyi jogot kapja. Ezt milyen feltételekkel tudjuk megváltani, illetve ha anyósom halála előtt elajándékozza a fiának akkor a férjet megilleti - e valami?
Válaszát előre is köszönöm!