Fórum öröklés és családjog újabb elöl     új hozzászólás


gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

Sunyec0804 # e-mail 2020.09.06. 13:13

Nekem az lenne a kérdésem,hogy kell e fizetnem továbbra is gyermektartás díjat ha az anya kéri.Egyáltalán kérheti e a következő helyzetbe:A lányom 20 éves múlott.Bolti eladónak tanult amit el is végzett.majd beiratkozott nappali 2 éves gimibe amit nem sikerült elvégeznie.persze mind eddig rendszeresen fizettem,nem is volt semmi gond.Az anyuka jelezte,hogy ne vonják tovább,mert a lány nem tanul.Le is zárult, már nem is vonták augusztusba.Most viszont megint beiratkozott a lányom egy 2 éves szakmunkás suliba(gyermekgondozó).Szóval ebbe az esetbe mi a tényállás?Kérheti az anyuka megint a gyermektartást vagy alapból meg is jár?

rigoz # e-mail 2020.09.06. 13:41

20 éves lány saját jogán jogosult tartásra, tehát Anyuka nem kérhet már semmit.

Ez az egyik, ha nem a legsarkosabb pont.

A bírói gyakorlat szerint - persze egyedi eset körülményei alapján lehet ettől eltérni - továbbá a rossz tanulmányi eredmények miatti elhúzódó tanulmányok után nem áll fenn tartásra való jogosultság, hisze a rossz tanulmányi eredmények

Magyarán: önmagában azért, hogy megint tanul a lány, nem jogosult tartásra, ha a megszakítás nem volt indokolt, már pedig a "kibukás" nem ilyen ok...

Fő kivétel ez alól, ha annak hátteérben pl. betegség (is) állt...

Egyébként az egyedi ügyben a tartásra magát jogosultnak ítélő, azaz a lány keresete alapján a bíróságnak kell ezt megítélni, hiszen ha jól értem, jelenleg nem fizet.

Feltéve, hogy nincs korábbi Önt marasztaló jogerős ítélet. Ha van, akkor a tartási kötelezettsége a jogosult tartási kötelezettségének megszűnésére vonatkozó bejelentés bíróság általi visszaigazolt tudomásul vételéig, illetve az Ön által a megszüntetés iránt benyújtott kereset jogerős, helyt adólagos elbírálásáig a tartási kötelezettsége fennáll és végrehajtható.