gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


Sunyec0804 # 2020.09.06. 11:13

Nekem az lenne a kérdésem,hogy kell e fizetnem továbbra is gyermektartás díjat ha az anya kéri.Egyáltalán kérheti e a következő helyzetbe:A lányom 20 éves múlott.Bolti eladónak tanult amit el is végzett.majd beiratkozott nappali 2 éves gimibe amit nem sikerült elvégeznie.persze mind eddig rendszeresen fizettem,nem is volt semmi gond.Az anyuka jelezte,hogy ne vonják tovább,mert a lány nem tanul.Le is zárult, már nem is vonták augusztusba.Most viszont megint beiratkozott a lányom egy 2 éves szakmunkás suliba(gyermekgondozó).Szóval ebbe az esetbe mi a tényállás?Kérheti az anyuka megint a gyermektartást vagy alapból meg is jár?

rigoz # 2020.09.06. 11:41

20 éves lány saját jogán jogosult tartásra, tehát Anyuka nem kérhet már semmit.

Ez az egyik, ha nem a legsarkosabb pont.

A bírói gyakorlat szerint - persze egyedi eset körülményei alapján lehet ettől eltérni - továbbá a rossz tanulmányi eredmények miatti elhúzódó tanulmányok után nem áll fenn tartásra való jogosultság, hisze a rossz tanulmányi eredmények

Magyarán: önmagában azért, hogy megint tanul a lány, nem jogosult tartásra, ha a megszakítás nem volt indokolt, már pedig a "kibukás" nem ilyen ok...

Fő kivétel ez alól, ha annak hátteérben pl. betegség (is) állt...

Egyébként az egyedi ügyben a tartásra magát jogosultnak ítélő, azaz a lány keresete alapján a bíróságnak kell ezt megítélni, hiszen ha jól értem, jelenleg nem fizet.

Feltéve, hogy nincs korábbi Önt marasztaló jogerős ítélet. Ha van, akkor a tartási kötelezettsége a jogosult tartási kötelezettségének megszűnésére vonatkozó bejelentés bíróság általi visszaigazolt tudomásul vételéig, illetve az Ön által a megszüntetés iránt benyújtott kereset jogerős, helyt adólagos elbírálásáig a tartási kötelezettsége fennáll és végrehajtható.

Lachesis # 2021.02.09. 13:06

Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy Down szindrómás gyermek esetén hány éves korig jár a gyermektartás? Illetve utána a rokontartás mértéke hány Ft-ban állapítható meg maximálisan, ha a szülők nem tudnak megállapodni? Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.09. 13:42

18.

Nincs maximálva.

gabi20094 # 2021.12.08. 12:45

Tisztelt Jogi Szakértők
A párom lánya le érettségizett ,majd technikumban folytatta a tanulmányát.El végezte,de a bizonyítványt nem kapta meg,mert nem ment el a nyelvvizsgára,mert úgy gondolta, úgysem sikerül.
Ezt követően a nyáron dolgozott,majd üzenetet írt szeptemberben az apjának,hogy kozmetikus szakra be iratkozott.
Kérdésem,hogy meddig kell gyerektartást fizetni?
Valamint,ha januárban el költözik a barátjához akkor is kell fizetni?