gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


dexter82 # 2008.05.21. 15:20

Sziasztok!

Köszönöm az infot, de nem épp ezt szerettem volnaa tudni. Engem igazán az érdekelne, hogy milyen iratokat és beleegyezéseket kell beszerezni ahhoz, hogy átminősíttessük a gyermektartást felnőttartássá. Csak perrel lehet megoldani? Sima bírósági kérelem nem elég hozzá?

_Wasp_ # 2008.05.21. 15:23

felnőttet nem lehet "gyermektartani". Tehát a félelmetek alaptalan. (szerintem félreértetted ObudaFan válaszát)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

dexter82 # 2008.05.21. 16:45

Igen, ezen én is elgondolkodtam már. Fel is hívtam egy ügyvédet aki azt mondta, hogy az egyetem befejeztéig fizetni kell, mert az lesz az első szakma. Egy másik ügyvéd ajánlotta, az már ingyenes ügyvéd volt az interneten, hogy minősíttessük át. De nei megszünt a praxisa.
És most nem tudom kihez fordulhatnánk segítségért.

_Wasp_ # 2008.05.21. 17:21

igen, igaza volt az ügyvédnek, az egyetem végéig fizetni kell. Csakhogy felnőttkorú eltartottak esetén jóval szélesebb körű az esetleges nemfizetés alóli kimentési okok, továbbá elvárható az is, hogy bizonyos mértékig maga is hozzájáruljon az eltartásához.
(így pl az ösztöndíj összegének a felével csökkenthető a tartásdíj.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.05.21. 17:21

A gyermek születési anyakönyvi kivonata az bizonyára fog kelleni, bizonyítandó, hogy elmúlt már 18 éves - tehát onnantól felnőtt.

dexter82 # 2008.05.21. 17:30

Nagyon köszönöm a segítséget!
Ha esetleg eszetekbe jut még valami, amire figyelnünk kell, vagy amit érdemes tudni, kérlek írjátok le!
Annyit még kérdeznék, hogyha esetleg perre kell vinni a dolgot, mert az anya nem akar beleegyezni a gyerektartás módosításába, akkor kell fogadnunk ügyvédet?
Az a baj, hogy a nőnek jó ügyvédje van, ennek és a párom konfliktuskerülésének köszönhetően 2 éve kisemmizte a páromat. Szóval ha perre kell mennünk, lehetséges hogy elveszítsük?
A páromnak itthon nincs munkahelye, és semilyen támogatásban nem részesül. Ilyenkor mi a helyzet?

ObudaFan # 2008.05.22. 11:30

Kötelező jogi képviselet nincs. Ezt leszámítva neked kell eldöntened, hogy úgy érzed-e, hogy egyedül is végig tudod-e vinni a pert.

dexter82 # 2008.05.22. 14:55

Köszönöm a segítségeteket!

berkenye # 2008.05.30. 22:03

Csak krdéssel fordulok a jogi tanácsadohoz.
> Hegyi józsef vagyok unokám elmúlt 18-éves nappali tagozaton tanúl szülei
> (lányomék)elváltak.Tavalyi év szeptemberig a vejem úgy ahogy de azért
> fizette a gyermektartást,szeptemberben a csekken közőlte, hogy ez volt az
> utolsó és azóta nem fizet. A lányomnak sajnos nincs pénze ügyvédre, tudnak
> e nekem segíteni?
>
> Tisztelettel Hegyi József

monalisa1 # 2008.05.31. 10:41

Az egyszer már megállapított t.díj dolgában nem okvetlenül szükséges ügyvéd a jelen probléma megoldásához - sőt egyáltalán.

A lánya menjen be a bíróságra és annak heti "panasznapján" mondja jegyzőkönyvbe, hogy a volt férj x idő óta nem fizeti a t.díjat. (Ezen jegyzőkönyv egyben a keresetlevél a Bíróság részére, díjtalan, és a megfogalmazásban segítenek.) Vinni kell a válásról és a t.díj megállapításáról szóló itéletet ill. végzést. Valamint feltétlen vigyen magával egy aktuális iskolalátogatási igazolást.

Középiskolában nappali tagozaton folytatott tanulmányok esetén 22 életév betöltéséig jár a t.díj, felsőfokú tanintézetben - úgyszintén nappali tagozaton - annak elvégzéséig.

Mielőbb adja be a lánya a keresetet az apa ellen mert t.díj visszamenőleg csak 6 hónap időtartamra követelhető...

Én csak egy laikus fórumozó vagyok, javaslom elolvasni ezen topic 3. oldalán ObudaFan 09.07. 17:45-kori és 09.17. 17:45 beírásait, abból sok minden részletesebben is benne van.

A kedves lánya egyben kérje a Bíróságtól, hogy a t.díjat ezentúl az apa munkahelye vonja le- és utalja számlára, így biztosítva lesz, hogy az nem marad el a továbbiakban. (Meg kell tudni adni az apa munkahelyének pontos nevét/címét.)

És még a következő: egy gyermek után a t.díj a kötelezett mindenkori havi összjövedelmének 15-25%-a közti járandóság lehet, persze ha az apának netán van továbi gyermeke, a t.díj osztódik - végül is a jövedelem 50%-a vonható le maximum, a gyerekek száma szerint.

A lánya valahogy próbálja megtudakolni, hogy a ex-nek mennyi is a jelenlegi pénze, és esetlegesen ahhoz "belőni" a 15-25%-ot, amit kérni fog a bíróságtól. (Vagy százalékos megállapítás vagy havonta egy fix összeg amír megitélhet a bíróság. Valamint egy minden esetben fizetendő minimu összeg is meghatározásra kerül.)

A kötelezett akár a saját kárára is köteles a t.díjat mindenkor fizetni...

monalisa1 # 2008.05.31. 10:53

A "Gyerektartás díj" c. topicban is sok minden olvasható., mások esetéből- és az arra kapott válaszokból sokat lehet tanulni.

ObudaFan # 2008.05.31. 11:46

A válasz téves.

Nem kell keresetet indítani, csak végrehajtást kérni, mégpedig azon a bíróságon, amelyik annak idején elsőfokon eljárt.

Más kérdés, hogy az eltartó keresettel kérheti a tartás megszüntetését. Hogy ebben sikerrel járhat-e, arra vonatkozóan igen kevés adat van a kérdésben.

marcika # 2008.06.06. 07:08

Szép jó napot mindenkinek.

Elmondaná valaki, hogy jogilag mi a különbség gyerektartás és felnőtt tartás között? Jogaszabály is érdekelne.
Pl ilyenekre gondoltam: végrehajtható-e a felnőtt tartás? Ha van kiskorú gyerek, akkor annak a tartása előbbrevaló? Kinek kell fizetni? (felnőtt gyereknek vagy az anyának)....stb Egyszóval minden :)

Köszönöm előre is a válaszokat.

ObudaFan # 2008.06.06. 16:02

mi a különbség gyerektartás és felnőtt tartás között?

Nem köteles a szülô tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha

  1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;
  2. a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élô közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség);
  3. ezáltal a szülô saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A munkaképes nagykorú gyermek részére a szükséges tanulmányai folytatásának idejére járó tartásdíj összegének megállapításával a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni.

végrehajtható-e a felnőtt tartás?

Végrehajtható.

Ha van kiskorú gyerek, akkor annak a tartása előbbrevaló?

Vht. 165. § Ha a befolyt összeg nem fedezi a végrehajtás során behajtani kívánt valamennyi követelést, a kielégítési sorrend - a követelések jogcímét alapul véve - a következô:
a) gyermektartásdíj,

  1. egyéb tartásdíj,
  2. munkavállalói munkabér és a vele egy tekintet alá esô járandóság (65. és 66. §),
  3. a büntetô és a büntetésvégrehajtási, valamint a szabálysértési eljárásban az adóssal szemben megállapított, az állam javára fizetendô összeg, a vagyonelkobzásból eredô követelés (a polgári jogi igény kivételével),
  4. adó, társadalombiztosítási követelés és más köztartozás,
  5. egyéb követelés,
  6. a végrehajtási eljárásban kiszabott rendbírság.

Kinek kell fizetni? (felnőtt gyereknek vagy az anyának)

Az a tartásra kötelezett rokon, aki a jogosultat saját háztartásában tartja és gondozza, a többi kötelezett ellen saját jogán is pert indíthat.

marcika # 2008.06.07. 11:55

köszönöm kielégítő válaszát.

ObudaFan # 2008.06.07. 13:44

Nincs mit.

elvált apák # 2008.06.08. 20:29

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni,mi van abban az esetben,ha egy gyerek szakmunkástanuló,és már jócskán elmúlt 18 éves/ez ugyanis 5 éves képzés/mellesleg 10000.-ft fizetést is kap az iskolától,ilyenkor van esély a tartásdíj csökkentésére? Mindig csak a főiskolás eltartottakról van szó,pedig manapság a gyerekek 7-8 éves korukban kezdik a sulit,és jócskán kitolódik a befejezés ideje.

köszönöm.

monalisa1 # 2008.06.08. 21:10

Előszőr is mostanság a létminimum egy főre jelen idő szerint valahol 50 ezer forint körül (...), tehát 10 ezer forint "fizetésből" nemigen lehet megélni..., másodsorban az iskolától a pénzt a tanulók egész biztos, hogy nem fizetés gyanánt kapják, hanem valami más jogcímen.

A választott életpálya (= szakképzettség) megszerzéséhez szükséges tanulmányok idejére a t.díjat fizetni kell.

Mivel a tanév néhány napon belül befejeződik, a gyermek haladéktalanul (!) szerezzen be egy iskolalátogatási igazolást, és azt az apának adja át. (A fénymásolatát otthon tegye el, de arra előzőekben az apával irassa rá, hogy az eredeti példányt a gyermektől átvette.) Az iskolai igazoláson valószínűleg rajta lesz, hogy várhatóan meddig tart a tanulói jogviszony még.

A felnőttkorú gyermektartással kapcsolatban bővebb tudnivalók ezen topic 3. oldalán ObudaFan-tól olvasható: 2007.09.17. 17:45.

monalisa1 # 2008.06.08. 21:20

Helyesbítve az időpontot: 2007.09.07. 17:45.

elvált apák # 2008.06.09. 12:57

Azt gondolom,hogy egy gyereknek aki otthon él,nem tart fenn külön háztartást,nincs szüksége 50000.-forintra havonta.Attól nem lesz több az áram és a fűtésszámla,hogy ő is ott van.Mindazonáltal nem az apának kell egyedül eltartania,hanem az anyával közösen.Igazságtalanok a magyar törvények,nem veszik figyelembe a körülményeket.Hárman élnek 150 négyzetméteren,autót tartanak,minden kényelmük megvan,internet,külön telefon mindenkinek,plusz hálózati,az apának pedig albérletben tengődve a maradék pénzből a saját megélhetését veszélyeztetve is fizetnie kell.Miért nem veszi figyelembe a bíróság soha az árulkodó körülményeket,miszerint nagyon is jól élnek az apához képest?Nincs elég otthontalan nyomorgó ember az utcán enélkül is?Számtalan esetben tesznek bírósági segédlettel földönfutóvá apákat,mert a törvény mindenáron az anyát védi,aki úgyis ott mara a közös lakásban,amiből az apa sose lát semmit.

marcika # 2008.06.09. 13:11

A nagykorú gyermeket nem kell saját károdra eltartanod. Kérd a gyerektartás csökkentését a bíróságon (ahol annak idején megállapították), majd kimennek és megnézik mindkét család körülményeit és ennek függvényében döntenek.

_Wasp_ # 2008.06.09. 13:45

Szeretném megkérdezni,mi van abban az esetben,ha egy gyerek szakmunkástanuló,és már jócskán elmúlt 18 éves/ez ugyanis 5 éves képzés/mellesleg 10000.-ft fizetést is kap az iskolától,ilyenkor van esély a tartásdíj csökkentésére?

Az ösztöndíj felével, azaz ez esetben 5.000 Ft-al csökkentehető a tartásdíj.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kaméleon # 2008.06.10. 10:58

Csak elméleti kérdés (egyelőre), de a problémákat olvasva, felmerült bennem, vajon a gyakorlatban mennyire érvényesülhet a bíróságok ítéleteiben az, hogy a nagykorúvá vált gyermek tartásának kötelezettsége tekintetében, az eltartásra kötelezett már nem köteles a saját szükségleteinek megszorításával v. terhére eltartani a nagykorút?

Pl. apuka albérletbe kényszerül, a jövedelmének jelentős része a bérleti díj fizetésére megy. Ezt a fizetési „kényszert” az általam ismert esetekben a bíróság nem vette figyelembe, ugyanígy azt sem, ha az apa olyan krónikus betegségekben szenvedett, amelyeknek kezelése jelentős összeget emésztett fel havonta. Nem vette figyelembe, hogy a jelenlegi gazdasági viszonyok között, a munkáltatók sok esetben nem napi 8, de 10-12 órás munkavégzést várnak el a magasabb bérért. „Természetesen” a havi fix fizetésért.
Tehát, nem igazán érvényesülhet az sem, hogy a túlmunkáért kapott jövedelmet már nem kellene figyelembe venni a gytdíj alapjának meghatározásakor, amennyiben a gyermek tartása már anélkül is biztosított. Így az egyedül maradt apának az átlagon felüli jövedelméből is csak annyi marad, amennyiből kenyéren és szalonnán eltengődhet a gyermekei munkába állásáig, további túlmunkára idő és lehetőség már nem marad. Hogy ezen időszak alatt szellemileg, fizikailag (na, és anyagilag) annyira leromlik, hogy csak álmodozhat az új élet kezdéséről, tényleg nem számít.
A legtöbb esetben – bármennyire is szeretnek ezen a nők vitatkozni -, azok a gyerekek, akik az anyjuk gondozásában nőttek, az időssé váló szüleik közül az anyjukat fogják támogatni, gondozni. (Tehát, többnyire (a jó apunál sem) nem jön be a mese, miszerint a 3 kenyérből egyet törlesztésre fordítok, egyet kölcsön adok, egy az enyém. Az apa nagy eséllyel semmire sem számíthat majd.
Azért mondom, mert pl. sok 30-on túli nőtől hallom, ha nem talál férjet, akkor is szül gyereket, mert nem szeretné, ha öreg korában nem lenne senkije.). A nagykorú gyermek, sőt a tinédzser, már segíti a vele élő szülőt, mellette az anya túlmunkával (v. anélkül) képes többletjövedelemre szert tenni, többnyire az ő lakhatásuk megoldott, de vehet föl kölcsönt, hiszen a jövedelmét nem terheli nagy összegű letiltás, a másik ezekből kizárva.

Természetesen – mielőtt a sok érintve érzett anyuka felháborodna -, nem a csak behajtással érvényesíthető, havi 10 e. ft-os tartásdíjakat fizetőkről, a gyerekre egyáltalán nem kíváncsiakról, v. az „emberi” kapcsolatban maradókról van szó.

A 18. évét betöltött gyerek további terveit a házasságban élő szülők, ha tudják, és akarják, akkor támogatják, ha nem akarják, nincs kényszer. Hogy a kapcsolattartást visszautasító 18 éven felüli támogatására még évekig „kényszerítsenek” egy szülőt, úgy, hogy pl. a fenti kiadásokat továbbra sem veszik figyelembe, azért elfogadhatatlan.
De, legyen, csak kicsit igazságosabban.

A kérdés: volt-e már olyan, hogy a felnőtt gyermek tartásdíját csökkentette a bíróság az eltartó – eddig is létező, de figyelembe nem vett – szükségleteire való tekintettel? Vajon érdemes-e ilyen igénnyel pert indítani?
Konkrétan: levonja-e ott a bíróság a jövedelemből pl. az albérletre fizetett, vagy a gyógytornász, fájdalomcsillapítás, és egyéb kiadást, hogy csak a maradékon osztozzon az őt látni nem kívánó magzatával?

_Wasp_ # 2008.06.10. 11:18

(hozzászólásoddal jelentős részt egyetértve

A kérdés: volt-e már olyan, hogy a felnőtt gyermek tartásdíját csökkentette a bíróság az eltartó – eddig is létező, de figyelembe nem vett – szükségleteire való tekintettel? Vajon érdemes-e ilyen igénnyel pert indítani?” igen.

Konkrétan: levonja-e ott a bíróság a jövedelemből pl. az albérletre fizetett, vagy a gyógytornász, fájdalomcsilla­pítás, és egyéb kiadást, hogy csak a maradékon osztozzon az őt látni nem kívánó magzatával?” nem.

most aztán sokkal okosabb lettél :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kaméleon # 2008.06.10. 11:35

Minden infóval és perccel okosabb leszek. :)Köszi!

Egyébként, gondoltam, hogy egyes irányelvek csak szép szólamok maradnak, talán, eccer majd, másképp lesz. Persze, agyalhatnának a pasik is azon, mit kellene tenniük a sikeresebb érdekérvényesítésért, mer' hát, mi nők, ebben (is) sokkal jobbak vagyunk. :) and :)