gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.04. 14:40

Mona a 25. éves korig járó árvaellátásra gondolhatott.

monalisa1 # 2008.05.04. 14:47

Valóban, és elnézést. Mert pl. tartósan beteg gyermek esetében a t.díj továbbra is járhat - vélem, de konkrétumot nem tudok.

De egy 26. éves dolgozó nő esetében ilyent kérdezni... (Igaz, ha nem kérdezi, a választ sem fogja megtudni.)

marcika # 2008.05.05. 10:40

Legyünk öszinték, a családban nevelkedő gyereket sem tartják el 30 éves korában. Azért itt a törvényekkel is baj van.
Ha a csemete úgy dönt, hogy 30 éves korában is még főiskolára/egyetemre jár, akkor is tovább fizettetnek az apukával/anyukával? Ez nonszensz....

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.05. 11:10

Az nem úgy van, hogy 30 évesen gondol egyet és visszaül az iskolapadba. Itt a folyamatosság a lényeg. 1-2 évet azért kihagyhat, ha tudja igazolni, hogy felvételizett, de nem vették fel és az alatt a 2 év alatt is készült a felvételire, tanfolyammal, miegymással.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.05. 11:11

Marcika sokat háborogsz, egyáltalán nem vagy matematikailag kiszámítható.

marcika # 2008.05.05. 13:49

Nagyon örülök, hogy nem vagyok matematikailag kiszámítható, hiszen csak a számgép kiszámítható.
Ami a folytonosságot illeti: Egy 21 éves másodikos szakközépiskolás után fizetek. Akkor hol van itt a folytonosság? Nem hajlandó dolgozni, tekereg, szemtelen az anyjával is, meg mindenkivel. Kinek az érdekeit nézik? a kiskorú testvérét? Nem. Ha még 3x vált iskolát , és nyugdíjas leszek, akkor is fizethetek, mert szegény MÉG tanul.

monalisa1 # 2008.05.05. 16:07

Marcika

Ez a már 21 éves életkor és a még csak másodikos szakközépiskolai tanulmányok, hát nem semmi...

Próbáld visszakeresni az egyik-másik topicban a kapcsolódó témát ObudaFan egyes beírásában/hozzászólásában, hogy a gyermek részéről mi is a "megengedhető"elvárás a tanulmányok folyamatában - szóval hogy ne lóghassan- linkeskedhesse kénye-kedvére az éveket - és az apja pénzét...

ObudaFan # 2008.05.05. 19:07

Az a helyzet, hogy sokféle ok igazolhatja, hogy valaki csak 26 évesen kezdi el az egyetemet, pl. egy hosszan tartó betegség.

mebucain85 # 2008.05.13. 07:34

Tudna valaki valami okosat mondani erre?

23éves vagyok, egyetemista,és van egy tesóm, aki középsuliba jár. A szüleink elváltak...már régen.Az apánkkal való kapcsolattartás elég problémás, mert iszik. A kérdésem az, hogy kötelezhet-e bárki arra, hogy én egy olyan emberrel beszéljek, aki másnapra elfelejt mindent, úgy hogy közben rágalmaz, és valótlan dolgokat állít..És mindig minden a pénzről szól... Amikor kisebbek voltunk is mehettünk a bíróságra, mert nem akart fizetni..és hát most is valami ilyesmi a helyzet. Tavaly nyáron is a bíróságon voltunk, mert nem akart fizetni. Számtalanszor volt már olyan, hogy annyira megbántott minket, hogy sírva tettük le a telefont, kitagadott, és persze közölte, hogy változtassunk nevet is...és a legszebb, hogy mi hazudunk mert ő erre nem emlékszik... Bármi amit mondunk megkérdőjelezi, de azt akarja, hogy elmenjünk hozzá. De így?
Ez belefér a normális kapcsolattartásba? Kötelezhetnek engem erre?

monalisa1 # 2008.05.13. 10:11

Szerintem nem kötelezhetnek. A kapcsolattartás ebben az életkorban már önálló döntéseket jelent. Ezzel szemben amikor a papád anno nemzett téged - és később a testvéredet -, az meg az ő döntése volt...

(Rengetegen fizetik a lakáskölcsönt stb., mert a hitel feltévetele az ő döntésük volt, és amig le nem jár addig a kötelezettség...)

Azért a névnapja, születésnapja stb. nevesebb ünnepek mégse legyen elfelejtve, mégis csak az édesapátok.

A kitagadásnak nagyon szigorú jogszabályi előírásai vannak, az emberek egymásközti nem jó viszonya ennek nem felel meg.

Nem kell vele napi telefonkapcsolatban lenni.

Egyébként meg kell neki mondani, hogy ne rágalmazzon és ne állítson valótlanságokat, mert ha nem képes normális dolgokról beszélgetni, leteszed a telefont.

mebucain85 # 2008.05.13. 10:35

Önálló döntés igen, hogy mikor kivel találkozom, azonban ha nem beszélek vele akkor az a válasz, hogy ok nem is kell de akkor nincs gyerektartás...és jöhet a tárgyalás.
A ktagadásnak tudom, hogy szabályai vannak, de tagadja, hogy mondott volna valaha is ilyesmit...
És az a nagy helyzet, hogyha normálisan megmondja a tesóm neki, hogy nem szeretne vele beszélni, mert minden szavát megkérdőjelezi és megkéri, hogy normálisan beszéljen vele, akkor felhív engem, hogy a tesóm milyen bunkó...és folytatja tovább ott ahol abbahagyta.
És ha én is erre kérem, akkor vissza a tesómhoz...stb.stb.
De a legnagyobb baj az, hogy a gyrektartás a feltétele annak, hogy mi a tesómmal suliba tudjunk járni...merthogy az édesanyánk tanári fzetése nem sok mindenre elég... kicsit olyan mintha ez olyan zsarolás-féle lenne...ha nem beszélsz velem...nem fizetek... Meggyőződésem, hogy ez így nem fer és nem is tisztességes...és mégis mintha mi kerülnénk ki rosszul ebből a helyzetből... Na ilyenkor, hogyan tovább?

monalisa1 # 2008.05.13. 10:50

Lehet hogy nem fog tetszeni amit most írok, de... Te mint nagykorú, a nappali tagozatos egyetemi tanulmányok mellett kereshetnél- vállalhatnál valamiféle részidős munkát, és akkor nem vagy annyira kötve a mamád nem tul sok fizetéséhez, valamint a problémás t.díjhoz se.

Mível jelen esetben már un. felnőtt tartásról van szó, a papád akár kérhetné a bíróságtól, hogy csökkentsék a jelen kötelezett havi összeg fizetését - részben- egészben tartsad már el magad...

Vélem jónéhány évfolyamtársad dolgozik, egye?!

mebucain85 # 2008.05.13. 10:56

Okés, munkám már van, április közepe óta,mint gyakornok, de most jön a vizsgaidőszak, és eddig minden nyarat végig dolgoztam...és semmi baj azzal, amit írsz, mert igazad van... és köszönöm a választ!

monalisa1 # 2008.05.13. 11:07

Ha apuka esetleg pár ezer forintot "lefaraghat" a te t.díjadból, majd úgy érzi: "nyert"..., ugyanakkor ha édesanyád ezt a pénzt meg az öcséd t.díjának felemelésére kéri a bíróságtól - időközben növekedtek az öcskös körüli költségek, kiadások stb. -, akkor ti otthon "egálba" vagytok.

Asoka # 2008.05.13. 18:07

Tisztelt ügyvéd úr!

26 éves vagyok, szüleim másfél éves koromban váltak el, édesanyám nevelt, apámmal azóta nem találkoztam. Egyetemi tanulmányaimat tavaly év végén fejeztem be. A tartásdíjat folyamatosan kaptuk. Édesanyám a minap kapott egy idézést, mely szerint apám a gyermektartás megszüntetését kéri a bíróságtól. Azt szeretném kérdezni, hogy igaz-e ebben a helyzetben is, hogy nem követelhető vissza a már kifizetett tartásdíj, illetve elég-e egy lemondó nyilatkozat Édesanyám részéről, vagy bonyolultabb az ügy lefolyása.

Tisztelettel,
Asoka

ObudaFan # 2008.05.13. 18:29

Igaz, elég.

_Wasp_ # 2008.05.13. 20:28

(off) kiváncsi lennék a kérdező mennyi ideig vette volna fel a tartásdíjat, ha nem fordul a bírósághoz a kötelezett.
Tipikus magyar példa.
A visszafizetési hajlandóság hiányáról nem is beszélve... (on)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.05.14. 18:16

Nem is mindegy: ha a kötelezett ilyenkor a jogosulthoz fordul, és az megtagadja a megszüntetéshez hozzájáruló nyilatkozatot, az is más eset a perköltség szempontjából, meg az is más eset, ha a kötelezett nem is fordul a jogosulthoz. És hát amióta költségfeljegyzésesek és nem költségmentesek a tartási perek, azóta ez nem is mindegy.

pillango01 # 2008.05.17. 06:02

Tisztelt Hozzáértők!
Elég sokat olvasgattam a fórumot és keresgéltem de nem találtam választ arra a kérdésemre amit szeretnék feltenni. Az világos számomra hogy nagykorú gyermek eltartása addig amig nappali tagozaton tanul. Erről általában főiskola és egyetem ügyben irtatok. A bennem felmerülő kérdés az lenne mi a helyzet akkor ha ezek a tanulmányok szakmunkás iskolaiak. Ugy olvastam hogy nappali tagozatra a gyermek (normál esetben)22 éves koráig vehető fel. Ez idő alatt 3 szakmát is ki lehet tanulni ha gyermek 14 éves korában elkezdi az elsőt. Arra lennék kiváncsi hogy a tartásdij mindvégig jár?
Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2008.05.17. 19:26

Javaslom olvassad vissza ugyanezen topicban ObudaFan beírásait, konkrétan: 09.17. 17:45., és 09.07. 17:45.

ObudaFan # 2008.05.18. 13:10

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentôsége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.

monalisa1 # 2008.05.18. 14:33

Hát ha az egyik-másik szakmunkás iskolát/bizonyítványt "egymásra halmozza", vélem mindeközben már elvárható lenne, hogy elmenjen dolgozni, ergo éljen meg a saját keresetéből! (Az esetleges "óhatatlan tanulási kényszer" a dolgozók esti tagozatán is eszközölhető.)

Sok fiatal van aki szakmával/érettségivel/diplomával sem tudja mit is kezdjen még saját magával (...), ezért ha teheti rátanul még egy kicsit - lógja még az időt egy kicsit...

Szerintem a t.díj megszüntetése dolgában fordulj a bírósághoz!

ObudaFan # 2008.05.19. 20:07

Aki már rendelkezik szakmunkás képesítéssel, az másik szakmunkás képesítés megszerzése érdekében tartásra nem tarthat igényt.

dexter82 # 2008.05.20. 17:33

Sziasztok!

egy kérdéssel fordulok hozzátok, és remélem tudtok nekem segíteni.
A páromnak van két felnőttkorú gyermeke. Az egyik 20, a másik 18 éves. A 18 éves jövőre fog érettségizni szakmával. A 20 éves egyetemre "járt", de kirugták. Épp azért, mert nem járt be. Ám az idén megint jelentkezett, hogy elsős lesz, és valószínűleg fel is fogják venni. A páromnak nincsen munkája, de ettől függetlenül fizetnie kell a gyerektartást. Egy ismerősöm azt ajánlotta, minősíttessük át a bírósággal felnőttartássá, mert ha esetleg odaáig jutunk, hogy nem tudjuk fizetni, akkor nem zárhatják be a páromat.
Az lenne a kérésem, hogyha valaki ezzel kapcsolatban tudna nekem tanácsot adni, azt nagyon megköszönném! Például, hogy milyen papírok beszerzése szükséges ehhez, hogy a bíróságra tudjunk menni a kérésünkkel. Vagy ha valakinek esetleg van ebben tapasztalata, megosztaná e velem.
Előre is köszönöm a segítségeteket!

ObudaFan # 2008.05.20. 19:45

A 20 éves gyermek vonatkozásában pert kell indítani a tartásdíj megszüntetése iránt as tartásdíj jogosultjával szemben, és kérni lehet, hogy a bíróság keresse meg az illető felsőoktatási intézményt annak közlése végett, hogy miért szűnt meg a tanulmányi jogviszonya.