Emelt cspt kapok a fiamra mint egyedülállo.kérdésem,ha férjhez megyek akkor is kaphatom az emeltet ha a leendő férjem munkanélküli és aktívkorú támogatásban részesül? hamarosan megszületik a kislányom.tgysen leszek összege kb50000lesz.jelenleg kapom a lakástámogatást 6000ft.jár a két gyerekre az emelt csp? illetve járni fog a lakástámogatás ha férjhez megyek?
családi pótlék
Jó estét !
Nagyon fontos kérdésem lenne. Meddig jár az emelt családi pótlék?
Egyedül nevelem a fiam, aki most szeptemberben lesz 20 éves, most érettségizett, egyetemen tanul tovább. Már júniusban megkérdeztem telefonon az illetékes "Kincstáros" dolgozót, van e valamilyen kötelezettségem velük szemben, igazolnom kell e, hogy a fiam befejezte a szakközépiskolai tanulmányait. Az úr azt válaszolta, nem kell tennem semmit, ők tudnak mindent, júliustól már nem jár a családi pótlék, erről majd értesítést is kapok. Ezzel szemben nem hogy júliusban, még most szeptemberben is folyósították. Na, nem mintha nem lenne rá szükség a minimálbér mellett, de most akkor hogy is van ez? Netalántán még vissza is fizettettetik velem?
Választ előre is köszönöm! Éva
csillagpor: nem.
A lakástámogatás járhat, meg kell nézni a helyi rendeletet, hogy milyen jövedelmi/vagyoni korlátot szab.
Éva, igen, vissza fogják veled fizettetni. Ha tudtad, hogy nem jár, akkor nem lett volna szabad felvenni.
csillagpor, itt a törvény szövege:
12. § (3) A családi pótlék összegének megállapítása szempontjából egyedülállónak kell tekinteni azt a szülőt, gyámot is, aki saját maga, illetve akinek a házastársa, élettársa
- közoktatási intézmény tanulója, felsőoktatási intézmény első oklevelet szerző hallgatója és jövedelme nincs, b) vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül,
- rokkantsági nyugdíjas, baleseti rokkantsági nyugdíjas, illetve rehabilitációs járadékban részesül, és nyugdíjának vagy járadékának összege nem haladja meg a rokkantsági csoportonként megállapított legkisebb rokkantsági nyugdíj összegét, illetve a rehabilitációs járadék legkisebb összegét, és egyéb jövedelme nincs,
- nyugellátásban - ide nem értve a c) pont szerinti nyugellátásokat -, átmeneti járadékban részesül, feltéve, ha nyugdíjának, járadékénak összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és egyéb jövedelme nincs,
- időskorúak járadékában, rendszeres szociális járadékban, rokkantsági járadékban, hadigondozási járadékban részesül, és egyéb jövedelme nincs, illetve az aktív korúak ellátására való jogosultságát megállapították,
- a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és jövedelme nincs.
T. Jogi fórum!
Lányom egyedül neveli két kislányát. A nagyobb augusztusban betöltötte a 20. évét, de nappali tagozatos iskolába jár. A kisebbik 9 éves. Az anyuka szociális támogatásban részesül, mint munkanélküli Kérdésem:- Ebben az esetben a megkapott családi pótlékon felül jár -e iskolakezdési támogatás, és azt hol kell igényelni
- A nagyobbik lány után jár - e még családi pótlék
Válaszukat köszönöm
kuckuli
Ha a családi pótlék ideje a 22. évre emelkedett, akkor jár. Az iskolakezdési támogatást az iskolától kérdezd vagy az önkormányzattól, de szerintem csak emelt családi pótlékot kapó családok vagy fogyatékossági támogatásban részesülők, esetle három gyermekeseknek jár.
Tehát akkor jár az emelt családi.Köszi!
sziasztok!
Az lenne a kérdésem ha elmultam 22 és nem tanulok viszont tartósan beteg vagyok még kaphatok gyermektartást mert az édesapám eddig is folyósította de vége lett az iskolának és nem tudom ilyenkor mi van? Segítsetek légyszi
A családi pótlék sajátjogon csak 50% os Biztottsági véleménnyel kapható?
Jó Napot!
segítségüket kérem a középiskola ahova járok elirták a tanulmányom befejezésének idöpontját ezért nem kapok jelenleg családi potlékot pedig még egy évig oda járok és hátrányos helyzetem miatt nagyon szükségem lenne rá!mi a teendő ilyenkor?
21 éves vagyok ilyenkor megszakitásnak minösül ha ujra kell esetleg igényelnem szeptemberben?
Várom mielöbbi válaszukat!
Üdvözlöm Önöket!
Gondolom nem én vagyok az egyetlen özvegy édesanya
akinek a következő a problémája:
A fiam betöltötte a 20.-ik életévét és még évekig
nappali szakképzésben vesz részt, a családi pótlék
folyósitását viszont szeptember 1-től megszüntették.
Szeretném tudni, hogy helyette az árvaellátásban ré-
szesülő gyerek /a másik már dolgozik/ valahonnan
máshonnan igényelhet-e, kaphat-e az árvaellátás mellé
még más ellátást, segélyt stb...?
Köszönöm a válaszukat: Mária
Akkor 20 éves korig jár a CSP???Már mindenki össze vissza mondja hol 23, hol 20ig jár....
Üdv mindenkinek!
A családi pótlék alanyi jogon jár?
Igen.
Tisztelt Fórumozók!Azt kérdezném tőletek,hogy külön költözött a fiam és menyem,van három gyermekük,kettő az anyánál egy az apánál,azaz a fiamnál van,eddig a menyem kapja a családi pótlékot a három gyermekre.A fiam szeretné az egy gyermekre megigényelni a családi pótlékot,hol és hogyan teheti ezt meg,mi szükséges esetleg hozzá?Köszönöm a választ.
A menyednek be kell jelentenie a MÁK-nál, hogy három gyermek helyett már csak kettőt nevel a saját háztartásában, a fiadnak pedig az egy gyermek után kell igényelnie a családi pótlékot.
aniko89:
Egészséges gyermek után már csak annak 20 éves koráig jár a családi pótlék. Pontosabban: ha még tanul, akkor annak a tanévnek a végéig, amelyben betölti a 20. életévét.
Üdvözletem!
Kérdésem egy ismerősöm miatt teszem fel! Mivel édesapja meghalt 89. évi november havi születésű a lány!Iskolába jár egészségügyre!Nem főiskola!Kérdésem lenne hogy ő mire jogosúlt? Csp.-re ahogy olvastam nem!De most fogja tölteni a 21.életévét így miért nem jár neki? Vagy pedig mit igényelhetne még esteleg?Válaszukat köszönöm!
(Bocsánat, felindulásomban rossz helyre írtam, most ide másolom...)
Jó napot kívánok,
Gyermekem halláskárosodása miatt 2008-tól emelt összegű családi pótlékot folyósítottak részünkre, s a határozat tartalmazza, hogy újabb orvosi vizsgálat nem szükséges, az állapot végleges.
Ehónapban a fele összeg érkezett. Telefonos érdeklődésemre az ügyintéző törvénymódosításra hivatkozott, mely aug.30-tól hatályos és az 1998. évi LXXXIV. tv-re vonatkozik, s valamely bizottság előtti felülvizsgálatot rendel.
A módosítást kerestem, de nem találtam. Szeretném elolvasni.
Kérem, segítsenek. Köszönöm szépen.
Itt balra a törvénytarban megtalálod
Csajszika
mert csak a felsofoku tanulmanyok befejezeseig jar.
Mivel en meg most is tanulok nekem is jarhatna valami nem csak a szam. Pedig ketszer annyi idos vagyok.
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy én januárba töltöttem a 20 at, szeptemberbe még kaptam családit akkor még nekem jár?
Üdvözletem!
Második OKJs szakképesítésemre járok nappali tagozaton, amit most kezdtem el szeptemberben. Előtte 2010. június 30-ig szólt a nappali tagozatos jogviszonyom így nem járt július, augusztusra a családi pótlék. Most viszont megint nappali tagozatos vagyok és ajánlották, hogy még arra a két hónapra visszamenőleg nyújtsam be a kérelmet, viszont már 21 éves vagyok. A kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg arra a két hónapra jogosult vagyok-e családi pótlékra vagy sem?
jó napot!!!!!azt szeretném megkérdezni hogy szeptemberbe nem kaptam családi pótlékot,meg is értem mert törvényváltozás volt és 21vagyok!!!!!!!!!de azt már nem értem hogy mindkét szülöm meghalt: b) a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató, nagykorú személy, annak a tanévnek a végéig, amelynek időtartama alatt betölti a 23. életévét,
* akinek mindkét szülője elhunyt,
akkor nekem nem 23éves korig jár?vagy rosszul értelmezem?köszönöm a segitséget!!!!!!!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02