Gyermek külföldön

anyamaci # 2008.07.25. 15:48

Mégvalami!

Az alant idézett jogszabállyal lehet egyet nem érteni, de az attól még úgy van.
Mindenki furcsálotta az unióhoz történt csatlakozáskor, mi magunk is, az okmányirodákban. A kiadott tájékoztatók szerint ettől még így van ahogy mondtam. És most tényleg pont.

anyamaci # 2008.07.25. 15:42

Kalamayka és Obudafan!

Én pedig továbbra is állítom ez nem így van!

Az Uniós egyezmény szerint a magyar állampolgár az utazás jogát személyazonosító igazolvány birtokában gyakorolhatja. ERGÓ 14 éven felül az unió határin belül utazhat a gyerek akár egyedül is, útlevél és szülöi hozzájárulás nélkül. Egyedül a horvátok vezettek be olyan szabályt, ha a kiskorú szülője nincs jelen közjegyzői okiratba foglalt szülői hozzájárulással engedik be a gyereket.
1998. évi XII. törvény
a külföldre utazásról
(3) A külföldre utazás joga érvényes úti okmánnyal gyakorolható. A magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal is gyakorolhatja a külföldre utazás jogát az Európai Gazdasági Térségről szóló Egyezményben részes tagállam területére történő beutazáskor és a tagállamok közötti utazás során, valamint ha azt nemzetközi szerződés lehetővé teszi.

Olvasod a passzust? Sem korra, sem nemre, sem egyéb módon nem tesz külömbséget a magyar áp-ok között. Részemről vita lezárva. Okmányosként ismerem e vonatkozó jsz-t, illetve a gyakorlatban is kipróbáltuk, az én fiam számtalanaszor járt már Romániában egyedül, útlevél és mindenféle hozzájárulás nélkül. Aki nem hiszi járjon utána, esetleg írja meg a jsz-t amely előírja, hogy kiskorú sziggel csak szülői hozzájárulással utazhat.

monalisa1 # 2008.07.25. 15:11

Leírtam: Fruzsina csak saját magát okolhatja (...) hogy már évekkel ezelőtt nem nyílvánítatta az apát hivatalosan "eltünt" jogállásba, és akkor nem kínlódna most a fia útlevelének dolgában.

Szerintem.

kalamalyka # 2008.07.25. 14:20

Ez így van. Köszönöm ObudaFan, már vártam, a megerősítést tőlled, mint jogtudóstól :)

Hiába is mondom-írom, itt nem hiszi senki el...........

ObudaFan # 2008.07.25. 12:05

Nálunk is ez a szabály.

anyamaci # 2008.07.25. 11:52

Fruzsina!

Most jutottam gépközelbe és sajnálattal olvasom a hírt.

De még mindig nem értem!

Ti is uniós polgárok vagytok. A gyerek 17 éves és van román személyazonosító igazolványa. Akkor ezek szerint nálatok van egy olyan jsz., hogy 18 év alatt csak akkor engedik ki az országból, ha mindkét szülő hozzájárul?

kalamalyka # 2008.07.23. 09:18

Nos, én is sajnálom.............de nem szabad hinni ilyen-olyan hozzászólásoknak!!!!

Sajnos jól mondtam: nem fog menni!!!!!!!! Lehurrogtak sokan.......... Sajnálom azért!

Minden jót nektek!!!!! Sovány vigasz, hogy rövidesen nagykorú lesz a fiad.................

Tisztelet a hozzáállásodért............

fruzsinaa # 2008.07.23. 07:11

Elcseszodott....ezt nagyon szepen fogalmaztad. A masik, ami a sok szep helyet illeti, biztos hogy itt szebb bizonyos szempontbol, mint nalatok. Nekem megadatott, hogy kiskoromtol minden evben voltam valahol. Es oszninte leszek a Tengert, vagy a fogarasi havasokat nem cserelnem el a Balatonra. Es nem magam sajnalom, hanem a gyerekeimet.

monalisa1 # 2008.07.22. 14:53

Ne a törvényt szidd, annó elcsesződött a magánéleted - remélve azóta más mellett már ismét rendben -, és mivel nem találtatik a gyermeked apja, hát nem tudod vele aláíratni az utlevélkérő lapot. Ennyi és nem a hatóság holmi "kőkorszakbelisége".

Erdélyben sok szép és jó fürdőhely van, vélem mindegyikben még nem voltatok ti sem - kellemes nyaralást!

A Balaton meg meglesz jövőre is majd.

fruzsinaa # 2008.07.22. 13:20

Meg, amit ki kell mondanom magambol: ez a torveny nalunk gatolja a szabad mozgast, ami alapveto emberi jog.

fruzsinaa # 2008.07.21. 20:25

A fejlemenyek a konzulatuson....kuldtek vissza az itteni rendorseghez. Mivel itt van bejelentve az itteni torvenyek ervenyesek. Nem akarom megszolni az orszagomat, de vallalom, amit most irok. Mi mindig kivetelek vagyunk egyedul. Amit mashol lehet, azt itt esetleg, majd 20 ev mulva. Ertem pl. arra, hogy nalatok nem kerik union belul ezt az engedelyt. Koszonom a hozzaszolasaitokat. Jo nyarat nektek.

anyamaci # 2008.07.20. 17:02

Szia Fruzsina!

Akkor tehát az a valószínű, hogy a gyermeked kettős álampolgár.

Nos ez már kissé érdekesebb. Ha magyar áp. akkor csak útlevéllel utazhat, hiszen személyazonosító igazolványra csak akkor jogosult ha Mo-n él. Magyar külképviseleten igényelhetsz neki magyar útlevelet, de nehézkes a dolog, mivel nemcsak az apát kell előkeríteni de állampolgársági bizonyítványt is be kell szerezni. Ezt is külképviseleten lehet megtenni.

Egyszerűbb megoldásnak látszik a román állampolgárság jogán elindulni. Sok szerencsét! Azért írd meg légyszi mi lett az eredmény, tudtok-e jönni nyaralni!!

fruzsinaa # 2008.07.19. 17:00

Monalosa1 a konzulatusra utlevel ugyben megyek, nem az apa nyomat probalom kovetni:)Megprobaljuk ezt a lehetoseget is. A fiamnak kek utlevele volt. Ha nem jon ossze, elmegyunk jovo nyaron, arra betolti a 18 evet. Hetfon, majd eldol. Es koszonom nektek...

monalisa1 # 2008.07.19. 12:52

Szóval a fiu magyar állampolgár...
Már miért is mondott volna le a magyar állampolgárságról?! Lett volna neki kettős állampolgársága., akár az egyik a másik is sok kedvezménnyel jár - aktuálisan mikor melyik országban tartózkodik is majd az élete során.

Az erdélyi magyar Követségen a lejárt - és bizonyára még a "vörös" - útlevelet bevonják, kap majd egy ideigleneset, az 6 hónapig érvényes, és egyszeri beutazásra jogosít - a balatoni nyaralásjoz éppen elég is ez most. 18 év alatt gyermek esetében 3.000 Ft-ot kell fizetni.

Végső soron a ma hatályos kék "világútlevelet" kapja majd meg, elvileg 30 napos elkészülési időn belül, érvényessége 5 év.

Azt hogy az apa "ismeretlen helyen tartózkodik" formulával mit is fog tudni kezdeni a Követség - az ideiglenes útlevél kiállítása dolgában, nem tudom, de nem hinném, hogy az állampolgár "hazautazására" szolgáló okmányt ne adnák ki.

A visszautazás Romániába lehet esetleg nehézkes, bár a román személyi igazolvány csak megoldja majd ezen problémát.

A magam részéről kellemes nyaralást valamennyiőtöknek "idehaza".

fruzsinaa # 2008.07.19. 08:20

En roman allampolgar vagyok, az apa magyar. Amiutan hazajottunk a fiamnak kertuk a roman allampolgarsagot, de nem mondott le a magyarrol. Akkor volt magyar utlevele, ami meg most is megvan, de persze lejarva. Hetfon megyunk a kovetsegre. Ott letisztazodik remelem.

monalisa1 # 2008.07.18. 22:26

Amíg Fruzsinaa nem mondja meg, hogy ő és a gyermekének apja végül is milyen állampolgár, addig a Bp.-en született kisfiu nem "magától értetődően" magyar állampolgár.

Az hogy a fiunak van magyar születési anyakönyvi kivonata az egy dolog, de az, hogy van román születési anyakönyvi kivonata és román személyi igazolványa is, ez már elgondolkodtató az ő állampolgárságára vonatkozóan.

Innentől kezdve a kiskorú gyermek utlevél problémájára a megoldás szerintem nem Mo.-on keresendő...

monalisa1 # 2008.07.18. 20:42

ObudaFan néhány héttel ezelőtti egyik, a kettős állampolgársággal kapcsolatos hozzászólását - vagyis amaz topicot - kellene a "keresőben" megtalálni (...), ahol is az apa magyar, az anya amerikai magyar, a közös gyermekük Bp.-en született, és ott ismertette a vonatkozó jogszabályt a kettős állampolgárságra vonatkozóan.

monalisa1 # 2008.07.18. 20:36

anyamaci e-mail # 2008.07.17 21:28
"Az hogy van magyar születési anyakönyvi kivonata, semmit sem jelent, azzal állampolgárságot nem lehet igazolni."

Nos, amennyiben ez így van, akkor az alanti- az országba történő belépéssel kapcsolatos javaslatom ezennel vissza...

monalisa1 # 2008.07.18. 20:17

Fruzsinna beírásából a következőket tudom kiszűrni: a kisfiu 1991-ben született Budapesten, tehát eredendően magyar állampolgár, így rá a magyar jogszabályok vonatkoznak a ki és beutazásnál egyaránt, vagyis a romániai előírások nemigen...

Az más kérdés, hogy a szülők rá két évre szétmentek (...), az anya vissza Erdénybe, és azon időtől nála van a gyermek.

A magyar apa tartózkodási helye ismeretlen.

Szerintem egész nyugodtan induljatok el a tervezett balatoni nyaralásra, nem hiszem hogy a magyar vámszervek megakadályoznák egy magyar állampolgár belépését az országba, mégha bizonyos ok miatt jelen idő szerint még nincs útlevele.

Azt hogy a fiu magyar állampolgár, a születési anyakönyvi kivonat egyértelműen igazolja.

Külön megjegyzés: nem itélkeztem - ahogy ezt anyamaci véli -, hanem az én fejem esetleg másként jár...

Távol álljon tőlem bárkit is megbántani!

anyamaci # 2008.07.18. 18:37

Kedves Fruzsina!

A MAGYAR jog szerint: Az utazás érvényes úkiokmány birtokában lehetséges.

Uniós egyezmény szerint: A tagállamok Állampolgárai a tagállamok között az utazás jogát érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is gyakorolhatják.

Az uniós egyezmény nem tesz megkülönböztetést sem kor, sem egyéb kritérium alapján. Mo-n a a gyermek először 14 éves korában kaphat személyit. Mivel a jogszabály nem fogalmaz meg olyan kitételt, hogy 14-18 év között egyébb feltételnek is meg kellene felelni, illetve a jsz. csakis polgárt említ, és a 14-18 év közötti személy is polgár, ergó személyivel lehet utazni, nem kell szülői hozzájárulás.

DE!!! Mint mondtam ez a magyar állampolgárok esetében van így. Még mindig nem árultad el az állampolgárságotokat. Mert beszélhetünk itt mi össze és vissza, ha nem vagy magyar állampolgár, vagyis a gyermeked, vonatkozhatnak rátok egyéb, a magyar jogtól eltérő szabályok. Azt pedig Én speciel nem ismerem.

Az sem valós, hogy ha az egyik szülő nincs jelen az utazás során akkor kell a hozzájárulása. Az útlevél kérelem benyújtásakor teszi meg a jognyilatkozatot, miszerint hozzájárul ahhoz hogy a gyerek külföldre utazzon, ergó akár egy idegennel is utazhat. (erre az esetre egyedül a horvátok kérnek közjegyző előtt tett szülői nyilatkozatot)
Sokat segítene ha elárulnád végre az állampolgárságotokat.

marcika # 2008.07.18. 18:36

nem kell útlevél. Most értünk haza, és a 15 éves gyerek is személyivel utazott, igaz, hogy velünk (a szüleivel)

kalamalyka # 2008.07.18. 17:48

Szerény jelenlegi tudásom szerint 18 év alatt ÚTLEVÉL kell nem elég a személyi + a szülő beleegyezése.......

fruzsinaa # 2008.07.18. 16:44

Kedves mindannyiotok,
probalom nagyvonalakban leirni azt, amit eddig sikerult megtudni. Tehat 14 evet be nem toltott gyereknek utlevel szukseges. Meg, ha egyik szulovel utazik, akkor a masik hozzajarulasa. 14 ev eves kor utan eleg a szemelyazonossagi, de itt is kell a masik fel engedelye 18 eves korig. Egyebkent Anyamaci en is hallottam itt errol az union beluli utazasrol, de meg nem tiszta egeszen....Holnap jonnek a noveremek at a hataron es ott is megkerdezik. Akkor majd tudok valaszolni a kerdesedre, hogy kerike a hataron. Hivatalos szervekhez is irtunk ide is, meg hozzatok is.

kalamalyka # 2008.07.18. 14:39

Én úgy tudom 18 év alatt nem elég a személyi, hanem az útlevél is kell + a felügyeletet gyakorló szülő/szülők hozzájárulása amennyiben egyik-másik vagy mindkettő nincs jelen (pl:osztálykirándulás) .......
Más kérdés, hogy nem biztos, hogy kérik a határon, de ha valahol ellenőriztetik őket, akkor gond lehet belőlle.Bocsánat ha nem jól tudom.......

anyamaci # 2008.07.18. 13:46

Egyébként Fruzsina!!!

Mint már említettem nem ismerem a román jogot. Ezért ha hülységet kérdezek bocs:
A magyar jogszabályok alapján, a 14 és 18 év közöttiek az unión belül utazhatnak személyazonosító igazolvánnyal, útlevél nélkül, szülői hozzájárulás nem kell. Sem az apáé sem az anyáé.

Ez nálatok hogy van? Ezt a nyilatkozatot, vagy engedélyt a határon kérik Tőletek?