Gyermek külföldön

nyuszika01 # 2008.05.01. 12:11

Közös a lakás? Igaz az ingatlanokhoz nem értek, de így az anya követelheti, hogy az exférj fizesse ki a felét. És a gyerek érdekében szerintem minél előbb költözzön el onnan, ha van hová. Ideiglenesen bármi jobb megoldás lehet, mint maradni.
A párom ex-e is úgy kezdte, hogy kiment meglátogatni a nővérét. Aztán elfelejtett hazajönni. Tartózkodási engedélyt ő azért kapott, mert állítólag Mo-on veszélyben van az élete. Hogy ezt bizonyítania is kellett-e nem tudom, de még a nyelvet is alig beszélte. Egyébként családegyesítés címén is lehet tartózkodási engedélyt kérni, ha jól tudom. Ha megkapták, már a kinti gyámhivatal védi a gyereket. Aztán az ex gyorsan összeszedett egy pasit, akitől egyszerre terhes lett, és így már mindjárt nem lehet csak úgy hazatoloncolni. Rendőrségen mi is voltunk egyszer, de ők sem illetékesek. Nem bíztatni akarlak, hogy vigyétek külföldre a gyereket, csak elmeséltem velünk mi történt. Egyébként igazad van, első a gyerek érdeke. Kár, hogy egyesek a gyerek érdeke alatt a sajátjukat értik! Mi lehet, hogy beleegyeznénk, hogy a kislány kint maradjon, ha tényleg jobb körülmények között élne. De így? Mikor a "mostohaapa" alkoholista és agresszív, az öccse meg drogozik? A kislány meg nem beszélhet magyarul, hogy a nyelvet is elfelejtse. És a leghajmeresztőbb dolgokat le sem írtam. Kérdem én mit lehet tenni? Hagyni az egészet, csináljon az anya amit akar, és rágondolni sem merek, hogy így mi lesz a kislányból, vagy megpróbálni elvenni. De mára már biztos, hogy nem ismerné meg az apját sem, az pedig újabb lelki trauma, ha "idegenekhez" kerül. És ahogy az anyát ismerjük nem nyugodna bele, tönkretenné a mi életünket is, ez pedig megint csak a gyerekre ütne vissza. Valaki mondja meg ilyen esetben mit kell tenni? Melyik a kevésbé rossz???

västra # 2008.04.30. 17:08

mégvalami

mi igazán elszakitani nem akarjuk a gyereket az apjátol bármikor találkozhatna vele persze ha agyerek is akarja.Azt nem értem miért akadályozza apuka azt hogy a gyermeke magasabb szinvonalon élhet amit mi meg tudnánk neki adni. ha annyira szereti a gyereket akit mellesleg szerinetem nem szeret (el eszi elöle az ételt, nemfoglalkozik vele nem érdekli mi lesz holnap ha elissza a pénzt stb.)miért akadályoz. ?????

Kitartás!!!

västra # 2008.04.30. 17:03

Szia Nyuszika!
Köszönöm a válaszodat. A szülök elváltak ugyan de egy fedél alatt élnek, mert a növérem nem birja kirakni kedves apukát sehogysem. Ilyen lépésre már probáltuk magunkat elszánni de már ott zsákutcáb ért a dolog hogy az iskolábol csak az apa beleegyezésével vehetek ki a gyereket. ha meg kilopjuk a gyereket az országbol az még közel se biztos hogy kapnak letelepedési engedélyt stb. Az meg nem hiszem hogy használ agyereknek ha itt is bizonytalanságban kell élnie. Várni mikor tör ránk a rendörség stb. probálkoztam hivatalosan is de igazábol én senkije nem vagyok a gyereknek jogi szempontbol. 2000kmre MO.tol pedig azért elég nehézkes pereskedni. A legbosszantobb az egészben hogy tehetetlen vagyok innen messziröl. ´Cimemet pedig ismeri az egész család szoval elbujni se tudunk.Ha ideiglenes lehetek is a gyámja bármelyik szülö indithat pert a visszaforditás érdekében. Ördögi Kör ez. A te példád pont az ellenkezöje a mienket apuka le se szarja a gyerekét csak eszköznek használja , hogy zsarolhassa az anyát:(

Kitartás!!!

nyuszika01 # 2008.04.30. 16:51

Szia västra!
A szülők elváltak? Mert ha igen, én először a bíróságra mennék, hogy korlátozzák az apa láthatási jogát. Hogy ez jogos valamivel bizonyítani is kell, nem elég csak állítani, hogy veszélyezteti a gyerek fejlődését! Külföldre vinni elvileg a másik fél beleegyezése nélkül nem lehet, de a mi példánkon is látszik, hogy milyen messze van az elmélet a gyakorlattól! Nekünk megmondták a gyámhivatalban, hogy ne bizakodjunk túlságosan, mert hiába szabnak ki például büntetést az anyára, ha nem találják nem lehet behajtani. Akkor mi is a szerepe a gyámügynek? Miért hagyják, hogy az anya teljesen elszakítsa a gyereket az apjától, akihez pedig nagyon ragaszkodott? Az anya pedig, ha szereti a gyerekét miért hagyja egy szó nélkül, hogy az élettársa részegen verje a gyereket?? Szóval, ha a kapcsolattartás korlátozása valamiért nem sikerül, esetleg te is feljelenthetnéd az apát a gyámügyön. Nem tudom ér-e valamit, de mindent meg kell próbálni (mikor a párom kislányát a kinti gyámügy egy időre elvette az anyától a saját nővére is tett feljelentést ellene). Ha a külföldre távozás mellett döntetek akkor a legnagyobb titokban, címet senkinek nem megadni, telefonszámcsere stb. Mi épp ezek miatt vagyunk zsákutcában. Ez nem éppen jogszerű, de ebben az esetben legalább érthető indok is van. Egyes országok egyébként kifejezetten anyapártiak, pl. elég ha az anya azt mondja, hogy az apánál nincs biztonságban a gyerek, hiába hazudik nem kell bizonyítania és máris korlátozzák az apa láthatási jogát!

västra # 2008.04.29. 17:33

Szia nyuszika!
Mi is hasonlo cipöben igaz a másik oldalon állunk.
Minden erömmel megprobálom a növérem gyerekét külföldre vinni a lehetö legtávolabb az apjátol.
Kérdem én milyen apa az aki egy éjszaka kirakja a fele´segét az utcára akit mellesleg 10 éven keresztül ütött vágott. Aztán miután megszakad az akkori barátnövel a kapcsolta megint elkezd uralkodni a szerecsétlen asszonyon aki retteg töle!!!
Mit tehetek én aki kap egy telefonhivást a 8éves gyermektöl aki sirva könyörög hogy mentsem meg!!!
Ti mit tennétek??? Kilopni az országbol nem akarom nem hiszem hogy az jo lenne de a kedves apuka minde eszközzel megakarja akadályozni a kizárolagos felügyeleti jogot stb. Persze hivatkozik mindenre de képzelemm mekkora családi idill lehet ha 8 éves keresztlányom a mai napig nem mer egyedül aludni és retteg ha jön a hétvége mertakkor apu iszik és megveri anyut. Miért nem tesz semmit a gyámügy???? Amikor segitséget kértekl nem kaptak de most hogy elhagynák az országot persze akadályok tömeg+et zuditják az anya elé. Perrel fenyegetik ha kiveszei az iskolábol stb. Kérdem én milyen szülö az ilyen aki lelki terrorban tartja az egész családját mertö neki most éppen egy cselédre van szüksége a volt felsége személyében. Tippeket Várok TI mit tennétek???

Kitartás!!!

nyuszika01 # 2008.04.29. 15:54

Köszönöm a választ! Ilyen eljárást hol kell indítani? A gyermek magyarországi lakóhelye szerinti illetékes bíróságon?
Mennyi esély van rá, hogy hazakerüljön a kislány? Azt olvastam, ha egy évnél régebben van külföldön általában elutasítják azzal az indokkal, hogy a gyerek már megszokott külföldön és nem áll érdekében, hogy hazahozzák. Ebben az esetben pedig a per vesztesének kell fizetnie az elég magas nemzetközi perköltségeket. Sajnos túl sokáig vártunk és túl naivak voltunk, mikor hittünk az anyának.
Arra van valami mód, hogy kiderítsük milyen körülmények között él külföldön a kislány? Például a gyámhivatalnak nincs joga ellenőrizni?

ObudaFan # 2008.04.28. 20:31

Meg lehet próbálni az elhelyezés megváltoztatása iránt pert indítani, ami vagy bejön, vagy nem. Ami biztosan bejön, az a jogellenesen hazavitt gyermek hazahozatala iránt indított eljárás, lásd lent.

nyuszika01 # 2008.04.25. 16:14

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a következő ügyben: a vőlegényemnek az előző kapcsolatából van egy négy éves kislánya, akit az anyja 2006 decemberében egy szó nélkül kivitt külföldre. Ezt mi csak 2007 márciusában tudtuk meg, addit hiába próbáltunk kapcsolatba lépni velük. Elmentünk a gyámhivatalba, de semmit nem értünk el, mert a címüket sem tudjuk. Kb júniusban a párom véletlenül találkozott velük egy parkolóban, mikor hazalátogattak. Az anya azt állította, hogy nem akarja elszakítani a gyereket az apjától. Megadott egy új telefonszámot és megbeszéltek egy napot, amikor a párom majd felhívja, az anya pedig arra tudni fogja mikor jönnek legközelebb Mo-ra. Az adott napon hívtuk is az anyát, válasz: múlt héten voltak és nem tudja mikor jönnek újra. Ekkor adtunk be kérelmet a bíróságra, hogy szabályozzák úra a kapcsolattartást úgy, hogy az anyának kelljen egy adott helyre hoznia a kislányt. A tárgyalásra el sem jött, mikor a gyereket kellett volna átadnia legközelebb akkor sem, azóta telefonon sem lehet elérni! A nagymama ekkor azt mondta nekünk, hogy nem jöhet, mert veszélyeztetett terhes. Mit lehet tenni? Belenyugodtunk. Mostanra azonban már megszült, de továbbra sem jön, a nagymama pedig soha nem tud semmit (állítólag). Ismét elmentünk a gyámhivatalba, azt mondták megteszik amit tudnak (felszólítás, ügygondnok, kapcsolatfelvétel a kinti gyámhivatallal), addig várjunk.
Nemrég kaptunk egy e-mailt az anya nővérétől, aki elmesélte, hogy a kislánynak nincs kint olyan jó élete, mint ahogy mi gondoltuk. Pl az anya jelenegi élettársa iszik, nem dolgozik és veri a kislányt, aki már magyarul sem tud és régóta oviba sem jár. Megtudtuk azt is, hogy a kinti gyámhivatal egyszer már elvette az anyától a kislányt, de később visszakapta. Egyébként már megkapták a tartózkodási engedélyt is, állítólag főleg azért, mert az anyának Mo-on veszélyben van az élete.
Hozzászólásokat előre is köszönöm. Az is érdekelne még, hogyan lehet megtudni, hogy az anya kap-e még itthon családi pótlékot? Ha jól gondolom ez már nem járna.

ObudaFan # 2008.03.21. 17:18

A Gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló, Hágában az 1980. évi október 25. napján kelt szerződés célja, hogy biztosítsa a bármelyik szerződő államba jogellenesen elvitt vagy ott elrejtett gyermekek azonnali visszajuttatását. Az Egyezmény 16. cikke szerint a gyermeknek a 3. cikk értelmében vett jogellenes elviteléről vagy elrejtéséről szóló értesítés kézhezvételét követően annak a szerződő államnak az igazságügyi vagy államigazgatási szervei, ahová a gyermeket vitték, vagy ahol a gyermeket elrejtették, mindaddig nem döntenek a szülői felügyeleti jog érdemét illetően, amíg nem születik határozat arról, hogy a gyermeket ezen Egyezmény szerinti eljárásban nem kell visszavinni.
Az Egyezmény fenti rendelkezései nem hagynak kétséget aziránt, hogy a bíróság a jogellenesen elvitt gyermek visszaadására irányuló eljárásban nem a gyermek elhelyezéséről dönt; feladata nem azoknak a szempontoknak a vizsgálata, amelyeket a Csjt. 76. §-ának (1) bekezdése a gyermek elhelyezésére, illetőleg a (2) bekezdése annak megváltoztatására vonatkozó döntéshez megkövetel, nevezetesen: melyik szülő alkalmasabb a gyermek nevelésére, hogyan alakult a házastársak kapcsolata egymással és a gyermekkel, melyikük magatartása vezetett a házasság megromlásához stb., hanem kizárólag annak megállapítása, hogy az Egyezmény 3. cikke szerint történt-e jogellenes elvitel, és a 12. vagy 13. cikk értelmében nincs-e akadálya a visszavitel elrendelésének.

pillango01 # 2008.03.20. 21:00

Köszönöm a hozzásolásokat!
Szó sincs t.dij elmaradásról! Azt f.számlára fizeti rendesen. Na és arról sem hogy apuka nem engedte volna ki a gyereket ha megkérdezik. Volt mikulás csomag is ami a hűtőből végül a kukában landolt,iskolaudvari beszélgetések a gyerekkel. Apuka volt "buzi" is anyuka véleménynyilvánitásában és ezt a gyerek előtt tette. Én nem itélem el őt mert belefáradt az egészbe. Nekem ez a fórum sok biztatást és erőt adott amikor a férjem exével gondok voltak ezért gondoltam hátha neki is tudok valami biztatot mondani.

monalisa1 # 2008.03.20. 20:41

Igen, tudom: t.díj alapesetben visszamenőleg 6 hónapra követelhető csak. (Ugyanakkor meg bizonyára nem hiányzott az anyának ezen pénz, különben követelte volna.)

Hát nehéz lesz megmagyaráznia a megmagyarázhatatlant...

kalamalyka # 2008.03.20. 20:11

No és egy 13 éves gyermek kerekre tárt szemei előtt valami nagyon okos mondanivalóval.........

_Wasp_ # 2008.03.20. 19:50

fél évi

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.03.20. 19:35

... egy évi t.díj összegével

monalisa1 # 2008.03.20. 19:34

Laikusként: szerintem akár keresetet adhat be a bírósághoz kérve a gyermekelhelyezés megváltoztatását.

Na, az ex-nek csak van itthon anyja/apja, tesója, egyéb rokona, ismerőse, volt szomszédja stb., aki meg tudná mondani a jelenlegi tartózkodásuk helyét.

Persze aki egy évig nem érdeklődik a gyermeke iránt (...) és azt követően is csak egy e-mail erejéig erőlteti meg magát, az sok jóra ne számítson.

Pl. elmaradásban van egy t.díj összegével...

kalamalyka # 2008.03.20. 19:11

Nem jogi, csak egy puszta hozzászólás....

Egyrészt: tényleg nem szabad lett volna külföldre vinni aza apa tudta/beleegyezése nélkül.....

Másrészt: egy telefon, egy tábla csokoládé, egy séta a parkban, egy buksisímogatás, öleleés...............
Mindezt anélkül is megtehete volna szegény apuka, hogy sok pénzbe került volna........ettől még talpra tudott volna állni, nem??

Hmmmmmmmmmmmmmmmm

pillango01 # 2008.03.20. 14:53

Tisztelt hozzáértők!
Segitséget szeretnék kérni. A történet röviden:
Egy "gyalázkodós, földbe tiprós" válás után apuka visszavonult összeszedni magát. Mivel nem vágyott a folyamatos acsarkodásra a közös gyermeket bár nem büszke rá de elhanyagolta. 1 év után végre sikerült talpraállnia (saját lakás ahová viheti a gyermeket) Szerette volna felvenni 13 éves gyermekével a kapcsolatot ezért irt egy e-mailt anyukának hogy a gyermek hol tartozkodik mi van vele és mikor léthatná. Persze válasz nem érkezett. Irány a gyámügy ahol lakcim hiányában nem sokat tudtak tenni. Köv. állomás a gyermek iskolája ahol elmondták hogy anyuka külföldre költözött és a gyermeket ott tanitatja tovább. Vissza a gyámügyre ahol annyit mondtak az egész jogtalan és mivel a cime nem ismert köröztesse a rendörséggel.
A kérdésem hogy mi lesz ha megtalálják és milyen következményekkel számolhat az édesapa és az anyuka.
Hozzászólásokat köszömön.