Kérnék tájékoztatást Április 4-én halt meg Édesapám és már várjuk a hagyatéki tárgyalást mikorra várható??Idén meglesz e vagy hány hónapnak kell eltelni??
hagyatéki tárgyalás
Igen, osztályos egyezségnek hívják. Nincs illetékterhe. A közjegyző hivatalból eljár a telekkönyvi bejegyzés végett.
Ha valamilyen vita van a felek között, elmehetnek egy pártatlan mediátorhoz, aki megkísérel egyezséget létrehozni.
Köszönöm a tájékoztatást. Ma megkaptam a hagyatéki tárgyalásra az idézést. Ebben szerepel egy ilyen mondat:
"A hagyatéki eljárásban lehetőség van egyezségkötésre
és közvetítői eljárás igénybevételére."
Mit kell ez alatt érteni?
Üdv:lalapapa
Mivel ez ági vagyonnak minősül, a szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén az ő leszármazói örökölnek a törvényes öröklés általános szabályai szerint.
Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésemre szeretnék tájékoztatást kapni.Hagyatéki eljárás van folyamatban. Az öcsém 2014.február 16.-án hirtelen elhunyt, végrendelkezést nem hagyott. Feleségével 20 évig élt együtt, ebből 18 évet
mint törvényes férj és feleség. Közös ingatlan szerzeményük nem volt, a családi ház amiben laktak öcsém szülői öröksége. Gyermekük nem volt. Egyenes ági leszármazott két testvér van.
Én a bátyja, és húgom két gyermeke,
mivel húgom több éve meghalt. Mi várható az örökség
kiosztásában? Részesül e a feleség mint örökös, vagy csak
haszon élvező lesz?Valamint a testvérek (annak gyermekei)
is jogosultak e az örökségre?
A tájékoztató választ előre is köszönöm:
lalapapa
Jogukban áll. Anélkül nem igazán tudnának arról dönteni, hogy meg akarják-e támadni,vagy sem.
Tisztelt Szakértők!
Hagyatéki eljárás van folyamatban. Én rendelkezem írásos végrendelettel, amit már benyújtottam. A hagyaték az önkormányzattól átkerült az eljárást lefolytató közjegyzőhöz. Azt szeretném kérdezni, hogy a törvényes örökösöknek (rokonoknak) jogukban áll e az általam benyújtott írásos végrendeletbe betekinteni, elolvasni, esetleg másolatot kérni. Továbbá, jogomban áll e ezt megtiltani. Válaszukat, véleményüket, előre is köszönöm.
Üdvözlettel P. István
A pert lehet folytatni majd az örökös ellen és majd a perben eldől, hogy mi lesz a házzal.
Köszönöm.
A másik kérdés:
Mivel azért nem fogadom el az örökséget, mert többek közt adótartozás,jelzáloghitel stb vannak, van egy ingatlan amit apukám annak idején anyukámnak ajándékozási szerződéssel a nevére íratott,anya jelzáloghitelt vett fel a házra, a hitel fizetve nincs kb 4-5 éve, anyáék 2006-ban elváltak, apa ezt az ajándékozási szerződést bíróságra vitte, hogy vissza kaphassa a házat,az ügy még most is folytatódna, de sajnos anya szeptemberben elhunyt.Ha lemondok az örökségről, mi lesz ezzel a házzal?Vagy mi van most ilyenkor, mert apa konkrétan ebben a házban él.Elárverezik?Így hogy nem került pont az ügyük végére, kinek van igaza?Vagy az államé lesz?
Köszönöm válaszukat!
annacska24
Akkor nem.
Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő lenne:
Anyukám tavaly szeptemberben elhunyt, ma jött a közjegyzőtől a levél hogy mennem kell a tárgyalásra és vigyek magammal 72000 Ft-ot.
Ha visszautasítom az örökséget, akkor is ki kell fizetni?
Várom válaszukat!
Üdv Anna
Úgy, hogy még évekkel ezelőtt a nagyszülők a két gyereküknek odaajándékoztak 2/6-2/6-od házrészt.
Már ne haragudj, de az apád hagyatékába hogyan tartozhatna bele az élő nagyszülők ingatlan tulajdoni hányada?
Tisztelt Szakértők!
Szeretném először röviden ismertetni a történetem:
2013 augusztusában elhunyt édesapám. Szeptemberben megtörtént a hagyatéki leltár. 2014 februárjában volt a hagyatéki tárgyalásom, ahol visszautasítottam az örökségemet.
Mivel nincs testvérem, így a nagyszüleim váltak örökösökké. Még februárban elmentünk a közjegyzőhöz, ahol ők is lemondtak. Hivatalos idézés azonban nem volt.
Azóta többször egyeztettem telefonon a közjegyzővel, mivel hagyatéki végzést még nem kaptam. Mindig az volt a válasz, hogy nemsokára.
A napokban azonban azt mondta, hogy nem volt hivatalos a nagyszülőkkel történő tárgyalás, így újra behívta őket, ismételt hivatalos idézés nélkül.
A mai napon a nagymamám bement a közjegyzőhöz a papámmal írt nyilatkozattal együtt, hogy szeretnének lemondani az örökségről. A közjegyző azonban ezt nem fogadta el, mondván lemondanának a házuk 2/6-od részéről is és ezt gondolják át újra, mivel az állam kilakoltathatja őket.
A közjegyző hétfőn ki fog menni a nagyszüleimhez, hogy újra nyilatkozatot tegyenek. Sajnos az a gyanúm, hogy nem fog véget érni az ügy, amíg el nem fogadják az örökséget.
Persze ez az ügy sem ilyen fekete-fehér. Az örökség nagyrésze adósságokból áll, valamint a nagyszüleim 2/6-od házrészéből. A nagynéném nyomatékosította, hogy a házrészre igényt tart, de az adósságokra nem. Félő, hogy a nagyszüleimre akarja ráerőltetni az örökséget, hogy aztán a házrészt odaajándékozzák neki, így ő adósságmentesen megkapja amit szeretne (ez az ajándékozási szerződés már elő is van készítve).
Elnézést a hosszú bevezetésért, a kérdésem az lenne, hogy van-e bármilyen határidő, ami a két örökös közti idézésre vonatkozik? Ha nem lesz örökös tényleg bajuk származhat ebből?
szia,
Köszönöm a válaszod már beszéltem is egy ügyvéddel augusztus közepén fogad és egyeztetjük a részleteket.
Póthagyatéki eljárást kell indítani.
Ha megbízol egy ügyvédet, képviselhet a hagyatéki eljárásban, ahol természetesen a többi örökössel is fel tudja venni a kapcsolatot.
Sziasztok,
Szükségem lenne egy kis információra, hogy mi a teendő abban az esetben ha dédnagyapám halála után egy 4.5 hektáros föld nem lett hagyatékba véve.A földhivatalba is a dédim nevén van de mivel a dédnagyapám neve és a rendes nagyapám neve(fia) ugyan az született egy bérleti szerződés az elmult évekbe ami már lejárt. de erre hivatkozva szeretné kisajátitani a bérlő a területet hogy már tiz éve ő használja.(bérli egy halottól)
Én szeretném ezt a területet viszaszerezni és müvelni.Hogyan oldható az meg hogy az én nevemre kerüljön ha nagyapám azt mondta hogy mindenben segít.legyen az ajándékozás vagy éppen hagyatéki átruházás vagy nem tudom hogyan lehet ezt igy megoldani.
Hogy bonyolultabb legyen a történet még él az ország másik végén egy pár testvére akikel nem tartják a kapcsolatot.
Kérdésem az lenne hogy ha megbizok egy ügyvédet ő hivatalból ki tudja deriteni a még esetlegesen fennáló örökösök nevét cimét,és az esetleges lemondást vagy igényt le tudja levelezni?
és körülbelül mi ennek a költsége.
segítségeteket előre is köszönöm
tisztelettel Tamás
Köszönöm a választ.
A végrendelet csak az ingatlanrész öröklésére terjed ki, 1. pontban meg van nevezve ez az ingatlan, majd meg van nevezve az örökös is és a szöveg ez: "Végintézkedésemet azzal indoklom, hogy a fiamat érdemtelennek érzem az örökségre, ezért a fenti örökségből kitagadom. Az ő erkölcstelen életmódja a család normáival összeegyeztethetetlen."
Nem tudom azt, hogy ez így elég-e ahhoz, úgy hogy nincs benne a bankszámla, hogy a nagyapám örökölje azt a pénzt teljesen, amit ők gyűjtöttek össze és még közös néven is volt. Természetesen ők úgy akarták, hogy a fiuk ki legyen tagadva mindenféle örökségből (ingóból, pénzbeliből is), ezt nagyapám is meg tudja szóban erősíteni, az ő végrendelete is tartalmazza a kitagadást és nem akarja, hogy fia bármit is örököljön. Ezért szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mit lehet tenni? A törvény ilyenkor is vonatkozik az első ági öröklésre? Köszönöm
Nem tudjuk. Ismerni kellene a végrendelet szó szerinti szövegét.
Tisztelt Szakértő,
A kérdésem a következő lenne, remélem tud benne segíteni.
Nagymamám elhunyt júniusban. Van egy közös tulajdonú bankszámlájuk nagyapámmal, amin szerepel lekötött pénz. Nagymamámnak van végrendelete, amiben édesapámat (aki jelenleg is sokadik börtönbüntetését tölti) kitagadta a nevén szereplő ingatlanrész örökléséből, azonban ezen nem szerepel bankszámla vonatkozó rész. Arra lennék kíváncsi, hogy a közös néven nyitott és fenntartott bankszámlán lévő lekötött összeg negyedére (fele a nagyapámé, gondolom a nagymamám fele részét is ő örökli) igényt tarthat-e így, mint örökös? Vagy az egész bankszámla felett megkapja a rendelkezési jogot nagyapám, mint társtulajdonos a számlában?
Válaszát előre is köszönöm:
Szilvia
Ez igaz. Ha nem volt hagyaték, akkor nem felelsz a tartozásokért sem.
Tisztelt Szakértő!
Édesanyám sajnos 2 hónapja meghalt. A jogász bátyám és én vagyunk az örökösök. A házon és az ingóságokon kívűl van egy 3 évre lekötött betétje, amely jövő év januárjában jár le, és amelyben halála esetén egyedül csak engem jelölt meg kedvezményezettnek. A kérdésem az lenne, hogy meg kell-e osztanom a báttyámmal a betétben elhelyezett összeget és, hogy a lejáratot megvárhatom-e a pénzfelvétellel. Köszönöm a segítségét! Üdv.
Köszönöm a választ!
Sejtettem, hogy nem egyszerű. Sajnos csak az ajándékozás marad.
Senkinek a részére nem lehet visszautasítani, de itt lényegében ha édesanyád is visszautasítja az öröklést, akkor a gyermeke(i) örököl(nek), ha ők is visszautasítják, akkor az unoka/unokák. Ha azért nem járható ez, mert több gyermek, unoka van és valaki nem akar visszautasítani, vagy kiskorú, akkor csak az marad, hogy meg kell örökölne nagymamának és ajándékoznia kell unokára. Mondjuk illeték szempontjából az is mindegy, de az ajándékozásnak azért lesz költsége, legalábbis ha ingatlanról van szó.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02