hagyatéki tárgyalás

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.21. 21:55

Mindazonáltal úgy gondolom,hogy nem a lényegre válaszolt:
Ez igaz. Sőt, egyáltalán nem is válaszoltam, csupán arra adtam magyarázatot, hogy miért nem teszem.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.21. 21:59

Viszont az utóbbiak már kezelhető kérdések.

Valóban nem kell megmondani a közjegyzőnek,hogy milyen összeget és miért követelnek a hagyatékon? Tényleg nem is kell tudnia,hogy mi az?
Tényleg nem kell tudnia, de amiről tud, azt el is fogja mondani. A hagyatéki tárgyaláson, mert ez nem volt az, nem volt minden érdekelt szabályosan idézve.

kkor miért akarta,hogy ott helyben kifizessenek neki
Az nem az illeték, hanem a hagyatéki eljárás díja. Azt akkor is meg kell fizetni, ha a legközelebbi rokon az örökös.

Könyvmolylyányka # 2011.10.22. 08:20

"A hagyatéki tárgyaláson, mert ez nem volt az, nem volt minden érdekelt szabályosan idézve."
Hogy lett volna szabályos?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.22. 09:40

Ki mondta, hogy szabályos volt? Könyvmoly létedre elég komoly kihívásoknak vagy kitéve a szövegértés (és -alkotás) terén.

Könyvmolylyányka # 2011.10.22. 20:14

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.10.21. 23:59
"A hagyatéki tárgyaláson, mert ez nem volt az, nem volt minden érdekelt szabályosan idézve."

Könyvmolylyányka # e-mail 2011.10.22. 10:20
"Hogy lett volna szabályos?"

"Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.10.22. 11:40
Ki mondta, hogy szabályos volt? Könyvmoly létedre elég komoly kihívásoknak vagy kitéve a szövegértés (és -alkotás) terén."

Szóval hogy lett volna szabályos az idézés egy hagyatéki tárgyalásra?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.22. 23:10

Valaki majdcsak megszán, és elmagyarázza...

véső (törölt felhasználó) # 2011.10.23. 06:54

Ráfordított energia + Türelem = Eredmények

ius latratus # 2011.10.23. 07:54

Szegénykém...

Legyen elég annyi, kedves könyvmoly, hogy szó sincs itt Abszurdisztánról. (bár azt megértem, hogy mindenki Abszurdisztánról beszél, aki funkcionális analfabéta, na de egy könyvmoly?!...)

KBS tul.képpen válaszolt is neked. A következő tárgyaláson mindent meg fogsz tudni. Nyugi.

bolzaym # 2011.11.13. 21:57

Tisztelt Hozzáértők!

Az lenne a kérdésem, hogy az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés mikor emelkedik jogerőre? Amikor a hagyatéki tárgyalás lezajlott (azon a napon), vagy a hagyatéki jegyzőkönyv kézhezvételekor?
A jegyzőkönyvben az áll, hogy jogerőre emelkedéstől számított 30 nap áll rendelkezésre a hagyatéki per megindítására. Ezt a 30 napot pontosan honnan kell számítani?

Köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.13. 23:38

A közjegyző állapítja meg a jogerőre emelkedést, és erről még csak nem is kell értesítenie az érdekelteket. A P. általános szabályait alkalmazva egyébként a jogerő akkor áll be, amikor a fellebbezési határidő úgy telt el, hogy senki nem fellebbezett, illetve ha a fellebbezés jogáról mindenki lemondott, vagy ha a fellebbezést jogerősen elbírálták.

A gyakorlatban azonban nemigen szokott ennek jelentősége lenni, hiszen aki perelni akar, az miért várna ennyit? Hogy minél később jusson az örökségéhez?

józsef46 # 2011.11.29. 17:28

Tisztelt Mindenki!
Édesapám 20 éve elhunyt.Az apai részt rám hagyta a két testvéremmel szemben,ami annak rendje módja szerint hivatalosan is az enyém.Most elhunyt édesanyám is és az anyai rész most hármunkra osztódik.de az egyik testvér ragaszkodik az ingatlanhoz,De én szeretném őket kifizetni és megtartani az ingatlant Mivel többségi tulajdonom van
milyen esélyem van hogy én legyek a tulajdonos? természetesen az után hogy ki fizettem a rájuk eső részt.
Még nem volt meg a tárgyalás de tudom hogy ez lesz terv.

Anett47 # 2012.05.06. 05:42

Tisztelettel kérem segítségüket !

fiam nagymamájának halála miatt a hagyatéki tárgyalásra kapott idézést , de külföldön van 3 hete ment ki- munkavégzés miatt-
haza jönni nem tud, május 17-re .
Kérdésem, emiatt elmarad e a tárgyalás, lesz -e ebből neki, vagy a többi örökösnek hátránya, vagy mi a teendői !

tisztelettel várom válaszukat !

Anett47 # 2012.05.06. 06:04
az előbbi megjegyzésemhez kiegészítés ,-most vettem észre- a KÖZJEGYZŐ az idézésen tévesen tüntette fel a nagymama ------------------------------------------------------
  • vezeték nevét ,
-------------
  • a leánykori neve jó, a volt lakcime jó,
IGY HIVATALOS-e, helyes-e és ELFOGADHATÓ-e ez az IDÉZÉS ! köszönöm a választ!
Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.06. 06:07

Mivel többségi tulajdonom van
milyen esélyem van hogy én legyek a tulajdonos?

A hagyatéki eljárásban semmilyen - hacsak az örököstársak bele nem egyeznek. De egy közös tulajdon megszüntetése iránti perben már esélyes.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.06. 06:08

Kérdésem, emiatt elmarad e a tárgyalás
Ha az idézés szabályos volt, akkor a távollétében is megtartják, sőt még a hagyatékot is átadja a közjegyző.

gaspit1969 # 2012.05.08. 10:29

Jó napot! A következőkben szeretném kérni a segítségüket: Volt férjem ellen hosszú évek óta gyermektartásdíj követelésem van a végrehajtónál, sajnos sikertelenül. Tavaly azonban elhalálozott és a hagyatéki tárgyaláson az örökösök az én 2 gyermekem valamint a 2. házasságából származó 3 gyermek lettek. A tartásdíjat a hagyatéki eljárás keretében a közjegyző szerint így saját gyermekeimen hajthattam volna be, tehát ezt a követelést is örökölték. Sajnos volt férjem csupán adósságot hagyott hátra, így a gyermekeim visszautasították a hagyatékot. Sajnos a végrehajtónak, bár sikertelen volt a végrehajtás nekem kellene fizetnem a költségeit. Mivel 20 éve nem kaptam gyermektartást, ezt nem szeretném megtenni. Van-e megoldás, hogy eltekintsen a végrehajtó a költségeitől? Mit tehetnék ebben az esetben, hogy ha már nem jár semmi a halála után, de legalább ne is kelljen fizetnünk.

Köszönöm

ObudaFan # 2012.05.08. 10:54

Meg lehet próbálni a díjjegyzék ellen végrehajtási kifogással élni.

Iboly89 # 2012.06.13. 14:08

Kedves Szakértő!
Édesanyám 12 éve hunyt el, akkor meg is történt a hagyatéki tárgyalás. Minap idézést kaptam a hagyatéki tárgyalására. Ez hogy lehetséges? konkrét dolgot nem írnak, csak azt hogy meg kell jelennem és 8 ezer Ft-ot ki kell fizetnem. Nem tudom mi az ügy tárgya.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.13. 17:53

Valószínűleg előkerült egy hagyatéki vagyontárgy.

MajorDomus # 2012.06.13. 21:15

Vagy valaki póthagyatéki eljárást kért.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.13. 21:18

Én is azt mondtam. :)

stünci # 2012.06.16. 17:41

Tisztelt Szakértő!
Szeretném kérdezni,hogy Édesapám meghalt 3-an vagyunk testvérek(örökösök)a nővérem használja az édesapám autóját van e joga hozzá amíg nem zajlott le a hagyatéki tárgyalás és az ingóságokat is bele kell e venni a hagyatéki tárgyalásba.Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.06.17. 18:27

Ugyanannyi joga van, mint bármelyikőtöknek. Bele kell venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.18. 06:25

Természetesen az ingóságok is beletartoznak a hagyatékba, de leltározni őket főszabályként nem kell, a közjegyző hivatalból nem intézkedik ez iránt.

Karipapa01 # 2013.10.01. 11:08

Elhunyt édesapám egyetlen örököse vagyok, és hagyatéki tárgyalás nélkül a közjegyzőtől postai úton kaptam egy hagyatékátadó végzést 2013.09.20. keltezéssel, amit 2013.10.01. napon vettem át. Kérdésem, hogy ez a végzés mikor emelkedik jogerőre, mikor tudok intézkedni a hagyatékban szereplő tételekkel kapcsolatban. Köszönöm.