hagyatéki tárgyalás


Grád András # 2009.05.15. 19:38

Kedves Bakó!

Mivel hagyatékátadó végzés híján még elintézetlen széljegyként sem szerepelhetnek az ingatlan tulajdoni lapján (Ön mint állagörökös, az édesanyja mint haszonélvező), nem tudnak érvényesen semmilyen szerződést írni az ingatlanról. Sajnos várniuk kell (és bízniuk abban, hogy nem kerül elő mondjuk egy váratlan végrendelet valahonnét más javára). Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bakó # 2009.05.15. 19:59

nagyon köszönöm a gyors választ. Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám sem köthet valami megállapodást az ingatlanra, mivel ő 50 százalékot örököl, mivel tesvérem és végrendelet nincs nem is volt, hogy a vevő valmi foglalót adjon mert látta az ingatlant tetszik neki mert igy lehet, hogy mire meglesz a hagyatéki tárgyalás már nem kell neki, de forditva is igaz, mert én is eladhatom másnak. Nem lehet valami megoldás vagy valami gyorsitási mód a közjegyzői tárgyalás előrehozatalára? Köszönöm a válaszát és hogy anyám sem köthetne előszerződést mert a hagyatéki jegyzőkonyv csatolásával mert ez nem elég? Nem szeretném ha ez miatt nem tudnám eladni az ingatlant.

monalisa1 # 2009.05.15. 22:55

Kedves Bakó!

Amennyiben a nyaraló a szülei házassága alatti közös szerzemény, akkor lehet, hogy bár az édesapja nevén "futott" az ingatlan, de az anyukája földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonostárs volt 50%-ban. És ha netán így, akkor az anyukája jelenleg is félig tulajdonosa a nyaralónak - másik tulajdonostárs Ön -, míg a mama ezen tulajdonrészre özvegyi haszonélvezetet szerzett.

Szóval szerintem előbb azt kellene tisztázni, hogy a nyaraló mikor is lett építve ill. vásárolva., ha az apukája különvagyona akkor a fentiek "törölve", ellenben házastársi közös tulajdonlás esetén a mamája 50%-ban tulajdonos, így azt nyugodtan eladhatja, mivel azt nem "örökölte" a férjétől!...

DE, előbb egy külön bírósági eljárásban ezt az 50% tulajdonjogot el kell ismertetnie, vagyis kimondatnia, és azt a földhivatalban bejegyeztetni. Mert a tulajdonrészét csak ezt követően adhatja el.

Lehet, hogy az ingatlan remélt mielőbbi eladását nem a jelen hagyatéki eljárás késlelteti.

Vagyis egyetlen szóval megcáfolhatja a fenti felvetésemet, mámint ha a nyaraló az édesapja kizárólagos különvagyona volt?! Ellenkező esetben...

Sokan vannak akik a házassági közös vagyonra - és annak megfelelő dokumentáltságára - nem fordítanak kellő figyelmet, gondot.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bakó # 2009.05.16. 03:40

Köszi a választ. ötven évig voltak házasok és a nyaralót 25 éve épitették, de a tulajdoni lapon 100% tulajdonos az édesapám volt. A tárgyalásig szeretném tudni hogy igy anyu köthet előszerzödést vagy foglalót vehet e fel. Köszi előre is a gyors szakszerű választ amivel meggyőzhetem a leendő vevőket.

monalisa1 # 2009.05.16. 17:05

Tehát jól sejtettem, vagyis az anyukája fele részben tulajdonostársa a nyaralónak. A probléma akkor itt kezdődik (...) mert ezt a tulajdonlást előbb legalizálni kell (= földhivatal) és csak azt követően adhatja el a saját részét. Ügyvédet kell fogadni aki levezényli a dolgot.

Ezzel együtt szerintem ezt a vevőt el kell engedni (...) mert a hivatali bürokrácia nem egyik napról a másikra való...

Közben meg lesz az Ön hagyatékátadó tárgyalása, és az is időigényes.

Én a vevő helyében sem előszerződést nem kötnék sem foglalót nem adnék., széles választékban vannak a parton eladásra szánt más nyaralók melyek jogtiszták, azaz egyből megvehetők.

Zárójelben: félem, hogy a lakás és/vagy ház amiben most laknak ketten az anyukájával, az is 100%-ban az édesapja nevén lehet (...) ezzel szemben valószínűleg ott is fele részben tulajdonostárs az édesanyja...
Vagyis ezt is rendezni kellene.

Grád András # 2009.05.16. 18:00

Kedves Bakó!

Az, hogy az ingatlan 50%-ban az édesanyja ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdona, az általam leírtakon 0%-ban változtat. Magam is gondoltam erre a lehetőségre, de mivel az ő 50%-át ugyanúgy csak a hagyatéki eljárás során tudják legalizálni, és főleg az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni, a végeredmény semmit nem változik: Nem tudják eladni a jogerős hagyatékátadó végzés előtt, fölöslegesen kapálózik. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.05.16. 18:15

"Bólogat."

bakó # 2009.05.16. 18:54

Nagyon köszönöm az Ügyvéd úr korrekt válaszát. Legegyszerűbb ha megvárom a hagyatéki tárgyalást. Még azt szeretném kérdezni, hogy a földhivatalnál van mód felárral meggyorsitani az átiratást ez a közjegyzőnél is lehetséges e vagy ki kell várni a sort amikor értesitenek? előre is koszonom a válaszát

spunky # 2010.01.04. 11:57

Üdvözletem,

előre is elnézést esendőségemért, nem igen vagyok jártas jogi ügyekben.

Kérdésem a következőlenne hagyatékkal kapcsolatban.

Nagyapám elhunyt 2 hónapja, várunk a hagyatéki tárgyalásra. Elhunyt rokonom, szóban megállapodot nagybátyámmal, hogy lemond részemre elhunyt házáról.

Ezt azonban a hall óta nem ismeri el, s igényt tart ingatlanra ( emberi gyarlóság, nem egyedi példa gondolom ).

rendelkezésemre áll egy közös egyezményes papír, mely szerint nagybátyám lemond javamra az őt illető ház részről, amennyiben én s családom vállalom, hogy élete végéig gondozom, s eltemettetem nagyapám. Ez meg is történ.

Problémám a következő, ez a papír immárom 18 éves ( tanukkal aláírt ) , Azonban a papíron szereplő ingatlan, előző házunkra vonatkozik, melyet akkor értékesítettünk is , s valóban nem kapott részt belőle. Az új ingatlanra, mely most a vita tárgyát képezi, jogilag alkalmazható -e papír? Bizonyos jogfolytonosság elve alapján esetleg? Elvégre mi vállaltuk a szerződésben foglaltakat, gondoztok, s el is temettetük ( a temetési számla is a nevemen van ).

Érek ezzel a papírral valamit? ( Sajnos hivatalos végrendelet nincs, csak mint említettem szóbeli megállapodás volt...sajnos )

Válaszukat előre is köszönöm,

Üdvözlettel,

Dévai András.

ObudaFan # 2010.01.04. 12:05

Látni kellene az iratot. De valószínűleg csak arra jó, hogy a gondozás költségeit hagyatéki igényként érvényesíteni tudd.

b946 # 2010.01.06. 11:38

Egy kicsit el vagyok veszve. Nemsokára lesz hagyatéki tárgyalás, és az örökölt ingatlan értékét nem igazán jól sikerült megállapítani. Ha ezt korrigálni szeretnénk (mivel egy esetleges eladásnál ugye ez számítana szerzési értéknek), azt milyen módon lehet? Ha viszek egy értékbecslést, amit a többi örökös is elfogad, az elég? Vagy csak a közjegyző kérhet 'hiteles' becslést?
A másik, hogy az özvegy ingatlanbejegyzésen kivüli tulajdonjogát csak külön bírósági úton lehet bejegyezni? Akkor is, ha a hagyatékin az örökösök megegyeznek ebben? Ha csak a bírósági út járható, akkor attól még az örökség kiadható? (ekkor gondolom az özvegynek kell beperelnie az örökösöket a fél tulajdonjogért?)
Köszönöm, ha valaki fényt gyújt a sötétségben (akár egy link formájában)!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.06. 11:54

Megy az per nélkül is, ha nincs vita a felek között.
A szerzéskori érték nem az lesz, amit a hagyatéki leltár összeállítója feltüntet, hanem az, ami után az APEH az illetéket kiveti. Nem tartom életszerűnek, hogy ők a valós értéknél kisebbet állapítsanak meg. De ha mégis, még mindig fellebbezhettek.
(Más kérdés, hogy egy ilyen fellebbezés szerintem pillanatok alatt felkerül az internetre, és senki sem fogja elhinni, hogy nem fotosopp.)

b946 # 2010.01.06. 14:33

Nem mondnám, hogy csökkent a homály...
Melyik részét lehet per nélkül elintézni? Ha a tárgyalás mindenki elismeri az özvegy tulajdonjogát, akkor a közjegyző ez alapján osztja szét a hagyatékot?
Vagy az ingatlan értékéről elég, ha megegyezünk? (azért lenne rossz alulbecsülni az értéket, mert el szeretnénk adni, és az szja több, mint az öröklési illeték)

ObudaFan # 2010.01.06. 16:09

Melyik részét lehet per nélkül elintézni? Ha a tárgyalás mindenki elismeri az özvegy tulajdonjogát, akkor a közjegyző ez alapján osztja szét a hagyatékot?

Igen.

Vagy az ingatlan értékéről elég, ha megegyezünk?

Ahhoz fellebbezni kell az APEH határozat ellen.

b946 # 2010.01.06. 16:57

Köszönöm, ez jó hír, attól tartottam, hogy nem fogjuk tudni megoldani ott helyben.
Viszont az merült fel bennem, hogy a fél tulajdon elismerése az lesz nem-e illetékköteles? (hiszen akár ajándékozásnak is felfogható)

ObudaFan # 2010.01.07. 11:28

Ha csak annyit ismertek el neki, ami ténylegesen fennáll, akkor nem.

b946 # 2010.01.07. 14:44

Ez remek, köszönöm!
A másik feléhez még egy dolog eszembe jutott: ha az örökség belefér az illetékmentes határba, akkor is küld az apeh határozatot, amit meg lehet majd fellebbezni (hogy korrigálják az értékét)?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.07. 15:16

Igen.

b946 # 2010.01.07. 16:19

Köszönöm a segítséget! Sokkal tisztább, szárazabb érzés nem tudatlannak lenni :)

filotas # 2010.01.09. 17:05

Jóestét kivánok,
tanácsot szeretnék kérni.
Az édesanyám halála után örököltünk egy lakást, a testvéremmel együtt.Én laktam a lakásban az édesanyámmal. Testvérem azt akarta hogy mondjak le a lakásról és ő nekem havi 30 ezer forintot ad életem végéig. Sajnos közjegyző előtt le is mondtam ezt aláirtam, vagyis csakis a lemondást. De a szóban megegyezett összegről semmiféle szerződés iromány nem készült. Én szegény ember vagyok 25 ezer forint nyugdijat kapok és most hajléktalan vagyok. Ismerősöm kérésemre segit nekem levelet irni. Az összeget nem kapom rendszeresen, ha megérkezik is könyörögni kell érte.
Beteg ember vagyok, nagy lábszárfekélyem van. Jelenleg egy ismerősöm adott szállást nekem pár hónapra, de ott sem maradhatok.
Kérdésem az lenne hogyan tudom ezt az ajándékozást visszaforditani.Én nem voltam teljes tudatomban amikor ezen végzést aláirtam.
MIT TEHETEK?
Ügyvédre nincs pénzem, az ingyenes tanácsadáson semmi jóval nem biztattak, azt mondták ha elveszitem a pert akkor a másik ügyvédet nekem kell kifizetnem. De miből?

üdv.

tomas64 # 2010.01.09. 17:10

Elég reménytelen a helyzet!
Hacsak nem bizonyítod, hogy a nyilatkozat megtételekor tényleg nem voltál a tudatodnál.

monalisa1 # 2010.01.09. 18:00

filotas

A közjegyző előtti lemondó nyílatkozatod kétféleképp értelmezhető: 1. ingyenes ajándékozás vagy 2. életed végéig havi 30.000 Ft ellenében.

Ha ingyenes a lemondás akkor már elnézést de nagy balfék voltál!...

Ha életjáradékként a fenti összeg erejéig, akkor is balfék voltál, mert ki kellett volna kötni, hogy a nyugdíjak éves emelkedésével egyezően a járadék, valamint egy az általad megadott bankszámlára a mindenkori havi befizetés.

(Bankszámlát bármelyik bankban ingyen lehet nyítni és hozzá a bankkártya éves díja minimális, bankautomat meg szinte minden második sarkon található a pénzkivételhez.)

Szerintem ha nem ingyenes a fél lakástulajdonod átadása akkor a közjegyző előtt módosítani kell a szerződést, vagyis új szerződésre kell rábírni a testvéredet - vélem nem lesz könnyű...

Egyébként nem hiszem el, hogy a fenti lényeges dolgokról a közjegyző ne tájékoztatott volna, illetőleg ne hívta volna fel a figyelmedet?!

Irány vissza a jogsegélyhez az esetleges hogyan tovább dolgában.

"Mona"
laikus hozzászóló

filotas # 2010.01.09. 19:55

Kedves mona és mindenki,

Hát igen, ez történt.
Vagyis az eleje máshogy volt, de nem akartam részletezni, mert a közjegyzőhöz amikor bementünk, a hugom a fiát is hozta, akkor a fia nevére lett irva, ekkor készült a 30 ezerről egy jegyzőkönyv is. Kimentünk az utcán átgondolták ők hogy akkor fizetni kell adót ha igy van, igy vissza mentünk és egy másik végzést készittettek a közjegyzővel, ahol a hugom részére kell lemondjak, de már ekkor nem készitették el a 30 ezerről szóló megállapodást, mondván hogy nem foglak becsapni, mondta a hugom, valamit a jegyzőnek már nincs ideje.
Hát jól behúztak a csőbe, most itt állok semmim sincs.
Most már tudom hogy nem lehet hinni senkinek sem. De most már késő. Már nem vagyok fiatal, nemigen figyeltem a dolgokra, csak aláirtam abban a hitben hogy nem fognak becsapni.
MInt ahogy mondtam, a jogsegély nem csinált semmit, küldözgettek volna engem mindenféle tulajdonlapért és egyebekért, nekem arra nincs pénzem és a lábammal nem tudok gyalogolni sem. 100 m után már nem tudok menni sajnos.

filotas # 2010.01.09. 20:00

Még annyit felejtettem el, hogy őt nem lehet semmire rávenni, kértem hogy adja el a lakást elégitsen ki engem és akkor nem kell fizetnie, de ő mindentől elzárkózik, igy nincs mit tenni ezek szerint?
Kértem hogy irásban legyen meg hogy küldenie kell a pénzt, nem hajlandó megirni, mondtam hogyha vele valami történik akkor én már nem kapok semmit mert a fia nem fog nekem fizetni, hát ezt jól megjártam ezek szerint, a jóhiszeműségemmel.

monalisa1 # 2010.01.09. 20:29

Valóban és sajnálatosan jól megjártad a dolgot...

Ügyvédnek kellene látnia azt a közjegyző előtti "megállapodást" - hátha kitalál valamit.

PL. előfordulhat hogy a megállapodásban van egy olyan fél mondat és/vagy akár csak egyetlen szó is, ami arra utalna, hogy nem teljességében voltál tájékoztatva "a" következményekről.

A havi/évi díjösszeg és annak teljesítési feltétele végett eleve új/módosított szerződésre lenne szükség.

És végezetül de nem utolsó sorban: az ajándék bizonyos esetben visszakövetelhető!

Na ezen utóbbin egy ügyvéd esetleg el tudni indulni az érdekedben.

"Mona"
laikus hozzászóló