hagyatéki tárgyalás

monalisa1 # 2010.01.09. 20:46

Na megvan:
Ptk 582 § (1) bekezdés: A még meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Minden lentebbi hozzászólásomat "töröljed"...
Mindezek után a lényeg: a fél lakástulajdonodat visszakövetelheted mert a nagylelkűségeddel a híd alá kerültél (...) valamint a súlyos egészségromlás miatt rendszeres orvosi kerelésre és drága gyógyszerekre/kenőcsökre lenne szükség - hogy ne amputálják az érszükületes lábadat...

Egy ilyen visszakövetelés ügyvéd nélkül nem megy, de van az ingyenes jogsegélyszolgálat - vedd igénybe. Valamint a bíróságtól kérhetsz az igazolt anyagi helyzetedre tekintettel költségmentességet, melyet már a keresetlevél beadásakor kérni kell.

Ami pénzt eddig fizetett a testvéred azt majd levonásba kerül a lakás eladása utáni felezendő pénzből.

Tehát van lehetőség, de egy ilyen per eltarthat 1-2 évig is, valamint a további időszak mire egy lakást el lehet adni.

Azt is kérni kell a bíróságtól, hogy már a per kezdetekor rendeljen el a lakásra eladási tilalmat - vagyis földhivatali zárlatot a tulajdoni lapon, nehogy a testvéred nagy hírtelen eladja és "elfusson a pénzzel.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.09. 20:54

A megállapodás semmisségét igazolja az is, hogy a testvéred nem teljesíti az igaz csak szóban, de mégis csak megköttetett egyezséget: havonta fizet egy bizonyos összeget.

Lám az utóbbi időben már nem is fizet... És azt hogy "fizet" az neki kel(ene) tudni igazolni: postai csekk feladószelvény és/vagy bankszámla kivonat.

Neked elég annyit mondani: egy fillér se rágóta már, vagyis hogy félrevezette, becsapott!

filotas # 2010.01.10. 09:55

Hello,

köszönöm a segitséget, megpróbálom megint egy másik ügyvédet. Sajnos nekem két forintom sincs az ügyvédre és nem tudom hogy valaki segit-e nekem egyáltalán.
KÖSZÖNÖM
filotas

ObudaFan # 2010.01.10. 10:15

Azért a helyzet annyira nem rossz. Ha a testvéred elismeri a havi 30e Ft-os tartozását, akkor ha azt nem nyújtja, akkor a szerződés felmondható. Ha nem ismeri el, és te sem tudod bizonyítani a dolgot, akkor ajándékozásnak kell tekinteni, az ajándék pedig visszakövetelhető, ha az ajándékozó létfenntartásához szükséges, a megajándékozottéhoz meg nem. Az más kérdés, hogy ha nem sikerül megállapodni, akkor perre lesz szükség.

kicsike01 # 2010.01.10. 15:08

Filotas,

Mikor történt? Mert, Ne felejtsd, a határidőket! 15 napon belül, cirka 7000 Ft.-,Obudafan ismertette az indokokat ! Közjegyzőnek, tértivel, fellebbezés, ha még nem késtél...Reméljük nem lesz több gond.Ne hagyd magad!

Monza # 2010.01.12. 08:19

Jó napot kívánok!

Édesanyám halála után végrendeletet írt, melyben testvéremet kizárja az örökségből. 3 hét múlva esedékes a hagyatéki tárgyalás és a napokban kaptam a közjegyzőtől egy levelet, melyben felvilágosítást kérnek testvérem elérhetőségéről. Az elérhetőségét én sem tudom, 10-11 éve találkoztam vele utoljára. Mivel nem vette át a hagyatéki eljárás időpontjáról szóló levelet így mire számíthatok? Ki kell várnom amíg előkerítik? Vagy amennyiben nem jelenik meg a tárgyaláson úgy automatikusan egyetért az ott elhangzottakkal? A végrendelet ellenére jár neki a köteles rész? Édesanyám betegsége során sem jelentkezett, nem segített neki, nem támogatta, ellenben korábban fenyegetően lépett fel vele szemben (ez szerepel a végrendeletben is).

Válaszukat előre is köszönöm!

Monza # 2010.01.12. 08:39
  • halála előtt
Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 08:55

A közjegyző akkor is átadja a hagyatékot, ha egyetlen örökös sincs jelen. A kizárás éppenséggel a köteles részre szorítást jelenti, tehát azzal tartozol a testvérednek. De ha szerencséd van, és öt évig nem jelentkezik érte nálad, akkor elévül az igénye.

Monza # 2010.01.12. 09:40

Köszönöm a gyors választ!

A köteles rész mindenképpen jár, vagy csak akkor ha jogi útra tereli a dolgot? Fogalmam sincs a tartózkodási helyéről, a közjegyzőnél viszont azzal riogattak, hogy a tárgyalás ugyan meg lesz tartva, viszont a hagyaték sorsáról nem születik határozat. Lassan kezdek kétségbe esni, ugyanis édesanyám halála óta nagy anyagi terhet jelent a lakását fenntartani.

Monza # 2010.01.12. 09:40

Köszönöm a gyors választ!

A köteles rész mindenképpen jár, vagy csak akkor ha jogi útra tereli a dolgot? Fogalmam sincs a tartózkodási helyéről, a közjegyzőnél viszont azzal riogattak, hogy a tárgyalás ugyan meg lesz tartva, viszont a hagyaték sorsáról nem születik határozat. Lassan kezdek kétségbe esni, ugyanis édesanyám halála óta nagy anyagi terhet jelent a lakását fenntartani.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 10:33

Ha valamely ismert örökös ismeretlen helyen tartózkodik, akkor némi késedelmet szenved a hagyaték átadása, de néhány hónapnál nem többet.
Az ingatlant egyetlen örökösként akár az örökhagyó halálának más napján is eladhattad volna, bérbe adhattad vola, és megteheted ezeket azóta is bármikor, ha terhes a fenntartása. A hagyatékátadó végzés nem keletkezteti a tulajdonjogodat, azt már az örökhagyó halálával megszerezted.

A köteles részre vonatkozó kérdésedet nem értem. A köteles rész törvény szerint jár. Punktum.

oldrider # 2010.01.12. 11:33

Jó napot kívánok!
Én ennek az esetnek kapcsán azt kérdezném, hogy amennyiben tudják valamely személynek a nevét, akkor az alapján ki (milyen hivatal, hatóság) és egyáltalán meg tudja-e mondani pl. az utolsó bejelentett lakcímét?

Monza # 2010.01.12. 14:06

Köszönöm szépen a tájékoztatást!

ObudaFan # 2010.01.12. 17:37

oldrider

Ugen. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

www.nyilvantarto.hu/

oldrider # 2010.01.12. 19:01

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm szépen a segítségét.

ObudaFan # 2010.01.13. 09:08

Nincs mit.

mikemyers13 # 2010.02.21. 16:35

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám élettársa nemrég hunyt el, a hagyatéki szerződésében mindent a kissebik hugomra hagyott.
Nem vagyunk ellátva kellő információval, s nem is tudunk személyesen ügyvédi segítségért fordulni, jelen anyagi körülményeink nem teszik ezt lehetővé.
Értesüléseim szerint, az ingó vagyon egy részét,(Autó, haszongépjárművek) eladás után bankszámára fogják zárolni a hugom részére, mivel Ő az 1. számú örököse.
Ő most mult el 2 éves, s amíg 18. életévét nem tölti be, addig az a vagyon ott fog kamatozni.
eMi a teendő ebben az esetben ha eladásra adjuk a fejünket?
Mi/ki határozza meg az autók értékét?Kötelező-e felülértékeltetni a gépjárműveket?

Köszönöm segítségüket,

Tisztelettel:

K. Zsolt 18 éves tanuló

ObudaFan # 2010.02.21. 16:38

Az örökös részére a gyámhatóság gyámot fog kirendelni, elsősorban nagykorú hozzátartozót. A kirendelt gyám fog dönteni arról, hogy mit ad el, és mennyiért.

mikemyers13 # 2010.02.22. 07:13

Tisztelt Obudafan!

Köszönöm a gyors reagálást!
Ha az ügy folytatódik, később még jelentkezem!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.22. 09:05

De a gyámhatóság hozzájárulása kell az elidegenítéshez.

Öcsike126 # 2010.02.23. 18:20

Tisztelt Fórumozók!

Sajnos pár hónapja meghalt a nagyapám. A jövő hét szerdán lesz a hagyatéki tárgyalás. A rokonaim a hagyaték oszthatatlanságára és alacsony értékére hivatkozva lemondó nyilatkozatot kérnének tőlem és a megjelenésem nélkül szeretnék a tárgyalást lefolytatni Mivel én kb. 360 km-re lakom , ezért a leutazásom tényleg nem egyszerű.
Úgy tudom, a közjegyző levelében említett eljárási díj (14.200,– Ft) az eljárás értéke alapján van megállapítva.
Segítséget kérnék: Megállapítható-e ebből az örökség valós értéke, hogyan számítják?
Tenyleg annyira csekély az összeg, amiért nem érdemes se utazni se a rokonokkal összeveszni?

Köszönettel: Körtvélyesi Tamás

monalisa1 # 2010.02.23. 18:23

Ha egy hagyatéki eljárásban mindenösszes csak 14.200 Ft a közjegyői díj akkor legfeljebb egy darabka föld egy dülőben vagy pár sor szőlő - ingatlan semmikép.

Telefonon azért megkérdezheted a közjegyzőt...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.23. 18:25

Öcsike126

Ugyanazt a kérdést ne tedd fel másik topicban is...

Üdv.

Öcsike126 # 2010.02.23. 18:29

Tisztelt Mona!

A kérdésem mér nem teszem fel több topikba.
A választ köszönöm!

Öcsike

monalisa1 # 2010.02.23. 18:35

Szívesen, és semmi probléma.