örökség.

Josh # 2009.02.23. 21:30

Tisztelt Szakértők!

A véleményüket szeretném kérni. Édesapám meghalt. Sajnos nem volt valami jó a viszonyunk, a halála előtti egy évben nem is beszéltük egymással. A temetését, és a hagyatékkal kapcsolatos ügyeket a testvérem intézte, aki nem fogadta el a felajánlott segítségemet. Többször kérdeztem tőle, hogy mit tud a hagyatéki leltárról, illetve a hagyatéki tárgyalásról, de a válasza mindig az volt, hogy ez egy nagyon lassú eljárás, és még semmit nem tud, de majd szól. Most megtudtam, hogy a hagyatéki eljárás már lezajlott, csak éppen a testvérem "elfelejtett" említést tenni rólam, egyedüli örökösként tüntette fel magát. Édesapánknak nem volt vagyona, csak egy kis lakása, és talán némi pénze a bankszámláján. Az lenne a kérdésem, hogy én most mit tehetek ebben a helyzetben? Fogadjam el, hogy egyedül a testvérem örökölte édesapánk lakását, vagy vigyem perre az ügyet, esetleg próbáljak megegyezni vele? Egyáltalán ilyen hogyan történhet meg? A hagyatéki eljárás során senki nem néz utána, hogy az elhunytnak hány gyermeke, hány örököse van? A segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.02.23. 21:51

Polgári pert indíthatsz a testvéred ellen. Hogy megteszed-e, azt neked kell eldönteni.

Grád András # 2009.02.23. 22:00

Kedves Josh!

ObudaFan ritkán ír téveset, de most azt tette. Ha Önt "kifelejtették", mint törvényes örököst, nem pernek van helye (pontosabban fölösleges, időrabló és drága), hanem a hagyatéki eljárás megismétlésének, amit a közjegyzőnél kell kérnie törvényes örökösi voltának megjelölésével. Igyekezzen vele, mert ha a testvére közben eladja az ingatlant, a jóhiszemű ellenérték fejében szerző vevő tulajdont szerez, és legfeljebb a testvérét perelheti utólag - ha lesz miből behajtani. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Josh # 2009.02.23. 22:57

Köszönöm szépen a válaszokat. Igazság szerint nem is szívesen pereskednék a testvéremmel. Megfogadom a tanácsot és kérni fogom a hagyatéki eljárás megismétlését, de azt még szeretném megkérdezni, hogy emiatt a testvérem számíthat-e valamilyen szankcióra? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.24. 07:41

Könnyen lehet, hogy ObudaFan ezúttal sem téved. A hagyatéki eljárás megismétlését a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését követő egy éven belül lehet kérni, igazolási kérelemnek nincs helye.

lindamami # 2009.02.24. 11:35

Következőt szeretném megtudni , én mint végrendeleti örökös milyen jogokkal rendelkezem a törvényessel szemben,aki jelen esetben az édesanyám.Nagymamám rám hagyott ingót és ingatlant miután nekik megromlott a viszonyuk . Édesanyámmal nekem sincs jó viszonyom nagyon sok olyan dolgot elkövetett ellenem és a testvéreim ellen is ami ezt vonja maga után . Most ő a köteles részt szeretné, illetve abból 5 millió forintot egy összegben ,sajnos ez a pénz nem áll rendelkezésemre csak a megörökölt ingatlan eladása után DE ez neki nem felel meg, tulajdon részt követel amit én nem szeretnék az életmódja miatt. Ezálltal megegyezés még nem született. van e valami esélyem arra hogy ha perre viszi nyerhetek ellene .Nem az anyagi javak miatt vita alap nálam hanem nem szeretném hogy ő elherdálja azt amit a nagyszüleim kemény munkával építettek . Mert ha ő olyan anya lenne amilyennek lenni kell egy anyának nem vitatkoznék sőt le is mondanák .
A válaszokat előre is köszönöm

Tordesillas # 2009.02.24. 11:45

lindamami

nézd meg ObudaFan öröklés, végrendelet témában 2009.02.22. 11 óra 46 perckor írott hozzászólását, szerintem abban választ kapsz minden kérdésedre.

Grád András # 2009.02.24. 11:51

Kbs!

Nekem az jött le a levélből, hogy mostanában volt a hagyatéki eljárás, de ha tényleg régen, akkor valóban csak a per marad. Mivel azonban a per jóval macerásabb, költségesebb stb., amíg van lehetőség a hagyatékira, szerintem azt kellene kezdeményezni! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.02.24. 11:54

Kedves Josh!

Ha valamiféle büntetőjogi szankcióra gondol, akkor nem! A "büntetése" az lesz, hogy csak a fele örökség lesz az övé. Üdv:

Josh # 2009.02.24. 12:19

Kedves Grád András!

Köszönöm a segítségét. Tudomásom szerint a hagyatéki eljárás a múlt év második felében zajlott le, tehát még benne vagyunk az egy évben.
Azért kérdeztem, hogy a testvérem számíthat-e valamilyen szankcióra, mert több ismerősöm is azt mondta, hogy az örököstárs eltitkolása büntetendő, és ne is hagyjam, hogy a testvérem ezek után megússza a dolgot. Én viszont egyáltalán nem vagyok jártas az ilyen ügyekben, ezért voltam kíváncsi egy szakértő véleményére. Köszönettel: Josh

lindamami # 2009.02.24. 12:25

Ez a magyar jog . :(
Nem bántani akarom de nem minden esetben jó . mert sztenderd csak a bíróság előtt lehet érvényesíteni az igazad . Csakhogy az élet nem mindig ilyen lesarkított mint a paragrafusok. A végakarat nem számít . Persze bizonyos esetekben jó ha törvényes örökös így be van biztosítva ,de nem érzem hogy az én esetemben ez így van.Mert én ugy gondolom hogy nem véletlen végintézkednek és neveznek valakit ,hanem mert arra érdemesnek tartják.Miután évekig senki évekig felé se nézett a temetésre sem jöttek el mert nem tartották fontosnak és nem tisztelték a vagyonát viszont hamar szét tudnák hordani.én Sajnos egy nagymamát egy barátnőt és egy nagyszerű embert vesztettem el . Más meg csak egy pénztárcát lát benne. Bocsánat ha bárkit zavartam a hozzászólásommal.Nekem erről szól ez a dolog és nem a pénzről.

Grád András # 2009.02.24. 12:35

Kedves Josh!

Én nem vagyok büntetős, és elvben talán lehetne kreálni valami közokirathamisítást az ügyből, de szerintem fölösleges (személyes haszna ebből nem lenne, legfeljebb kétes értékű bosszúnak jó), a közjegyző meg hivatalmból aligha fog ezzel foglalkozni. Üdv:

Sabyyna # 2009.02.24. 12:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elég bonyolult jellegű problémával fordulok önhöz! 23 éves munkával rendelkező egyedülálló nő vagyok. Albérletben lakom. Több hitelem is van! Szüleim rendelkeznek 1 családi házzal, amelyen jelenleg 1 jelzáloghitel van! Nagyobb összeggel tartoznak nekem, (a hitelem is miattuk van) és sajnos nem törlesztik, ezért sürgősen szükségem lenne pénzre. Édesapám sajnos meghalt, ezért a ház 1 része az én örökségem. Azt szeretném kérdezni, hogy kikérhetem-e a részem, és ha igen, milyen módom tudom „behajtani” rajtuk ezt az összeget, mert nekik is több hitelük van, sajnos nem áll módjukban kifizetni engem (kb 2.5 millióról van szó) Azt szeretném tudni, hogy van-e rá mód, hogy ennek ellenére megkapjam a részem, és hogy pontosan mik a lehetőségeim.
Köszönettel : Sz.

ObudaFan # 2009.02.24. 12:57

Azt írja, hogy az édesapja már meghalt. Ha ott nem volt végrendelet, akkor Ön örökös, nem kell semmit "kikérni", ha volt, akkor az örökös az örökrész erejéig felel a hagyatéki tartozásokért. Az édesanyja vonatkozásában nem "kérhet ki" semmit, hanem az adott kölcsön visszafizetését követelheti.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:00

A házon fennálló közös tulajdon megszüntetésével juthat az örökségéhez. A megszüntetés bíróság előtti eljárásban kérhető.

ObudaFan # 2009.02.24. 13:08

Ami nem lesz egyszerű, ha nincs miből az édesanyjának magához váltani, mert árverésen a zálogjoggal terhelt ingatlan nem fog elmenni szerintem.

Sabyyna # 2009.02.24. 13:15

A kölcsön édesapám halála után lett felvéve (édesanyám vette fel, az ő nevén van), halottunk 1 olyan verziot hogy anyáméknak ki kell fizetniük az én részem (mert a házat eladni nem kívánják, én már nem lakok ott, de a pénzre meg szükségem lenne)amennyiben nem tudnak kifizetni, akkor az állam kifizet, anyámék meg neki törlesztenek (persze anyuék kölcsönt nem tudnak felvenni, mivel szép hátralékzuk van ihgy is)nem tudom mennyire valos ez az elmélet, illetve szeretném tudni hogy akkor most mit tehetek, hogy megkapjam a pénzem?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.24. 13:18

Valami nagyon nem kerek. Kik azok az "anyámék", ha az az apa már meghalt?
Plusz ahogyan az állam fizet az adós helyett. Hehe.

Ugye, szórakozol velünk?

Sabyyna # 2009.02.24. 13:24

anyám meg tesom+az ő férje. és nem szorakozom, igazábol mikor hitelt vettem fel nekik nem tudom mi ütött belém, teljessen link mind a 2, és adóságot halmoz adóságra.

ObudaFan # 2009.02.24. 13:30

Azt teheted, hogy tőlük követeled. Az állam nem fog neked fizetni természetesen.

Sabyyna # 2009.02.24. 13:38

Édesapám nem irt végrendeletet,igy a ház 1/4 része az enyém!Anyuéktól nem tudom követelni hogy fizessenek ki, mert mindeki aktív bár-listás, sehol nem kapnak már kölcsönt. Tehát semmi lehetőségem nincs?
Valamint,én vettem fel hitelt (nekik), ugy egyeztünk meg hogy havonta x összegben törlesztik, de ez persze honapok ota elmarad, papír semmi nem lett irva róla, tehát muszáj nekem fizetnem. Gondolom ez ügyben nem tehetek semmit. (mármint hogy fizessék) Vagy?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:43

Tehát, ha ön vette fel a hitelt, akkor az ön tulajdoni hányadára is be van jegyezve a jelzálog a bank javára. Peres úton követelheti tőlük.

Sabyyna # 2009.02.24. 13:45

1 kis félreértés történt, a jelzálog-hitelt csak anyukám vette fel, én csak aláirtam azt a belegyező okiratot , hogy engedélyezem a ház megterhelését.
Amiről az előbb irtam az 1 sima személyi kölcsön volt!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:53

Az ön tulajdoni illetőségén is van jelzálog, igaz?

Sabyyna # 2009.02.24. 13:54

igen az egész házon van jelzálog!