Sziasztok!
Újabb kérdésem lenne egy jogi frázissal kapcsolatban:
"A kötelezett szülővel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg a gyermekek számától függetlenül. Amennyiben a szülő két vagy több gyermek tartására köteles, a tartásdíjat úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe."
Tehát, ha 4 gyerek van, egy külön élő és 3 a szülőnél,
- a szülő fizetésének 50%-a osztandó 4 felé,
- vagy tekintettel arra, hogy a fenti 3, a szülővel együtt élő gyermek tartására az anyjuk is kötelezett, ott nincs gyt utalás, mivel együtt élnek, így effektíve tartásra kötelezettnek jogilag csak a külön élő gyerek számít?
Lényegesen megváltoztak az életkörülményeink, havi 130ezret fizetünk albérletre, aminek az 1/3 része a gyermekre eső összeg, ezzel szeretném megemeltetni a gyt-t. Ennek gátja, hogy jelen helyzetben kapott gyt az apa fizetésének 1/8-át takarja, tehát az A) eset érvényesül.
Viszont mi a mozaik családunkban (2+1 fő) a férjem nem köteles tartásra. Az ottani mozaik családban (2+3 fő) az édesanya is. Tehát effektíve a szabályok alapján a külön élő gyermeket uazon életkörülmények szempontjából a másik családi anyai 1/8 rész is megilletné.
Elég kitekert de logikus szerintem: magyarán ott plusz egy fővel több köteles gondoskodni a gyerekről, így az én gyermekem része szerintem 1/4-re nőne az apa fizetéséből, ami megfelel az albérlet gyermekre eső részével.
(Ui: Ugyanitt kérdezem, hogy a külön élő szülő folyton az általa 3 gyerkre felvett adósság halmazra hivatkozik. Beleszámít-e a helyzet elbírálásába az általa felelőtlenül felvett hitelhalmaz, aminek kiegyenlítésére ingatlan áll rendelkezésére, és mégsem törekszik a helyzet megoldására? Meg fogja hatnia bíróságot, ha beadja, hogy neki havi 100ezer ft törlesztője van, és ezért nem tud többet fizetni? Hitelünk nekünk is van, de mi annyit vállaltunk, ameddig a takarónk ért.)
Mit szólnak a jogászok a témához?
Köszönöm!