adósság öröklése

sea1 # 2013.11.16. 08:56

Elnézést, de ezt most nem értem. A hagyatékkal kapcsolatos költség nem pont ez? Mi szerintem már túlteljesítettünk így is, hiszem a temetés költsége (ami megelőzi ezt) már bőven felemésztette az 'örökségünket'.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.16. 08:43

Fizetni kell.

sea1 # 2013.11.16. 08:39

Ja, s még valami: egyetlen határidő szerepel a levélben: ez a november 30, ami a pénz befizetésének a határideje.

sea1 # 2013.11.16. 08:33

Kedves Szakértők!
Október 18-i kérdésem illetve az arra adott válaszaik folyományaként most újabb megerősítésre volna szükségem. Tegnap kaptam levelet a hagyatéki tárgyalást levezető közjegyzőtől, mely szerint az eljárás költségeit tekintve tartozásunk maradt. Ott helyben nővérem és én kifizettük az eljárási díj 1/3 - 1/3 részét, öcsénk pedig csekket kért, hogy majd 2 részletben kifizeti. Úgy látszik, ezt máig nem tette meg. A levélben nincs szó ellentmondási lehetőségről, csak tényként közlik velünk, hogy a díjhátralék bármely örököstől behajtható illetve végrehajtási eljárással fenyegetőznek. Ugye jól gondolom, hogy erre is válaszolhatunk egy elutasítással a jogszabályokra hivatkozva? Hiszen ez is a hagyatéki eljárás költségének tekinthető. (Faramuci a helyzet, hiszen éppen ő volt az, aki kiokosított bennünket erről anno, ennek ellenére - bár nem kellett volna - akkor úgy éreztük, hogy mivel korrekt volt velünk, kifizetjük neki a ránk eső részt.) Ha elutasíthatjuk a követelést, akkor ennek az elutasító / ellent mondó levélnek pontosan hogy kell kinéznie? Vagy elég 3 sor, felsorolva a vonatkozó jogszabályokat (melyeket ez esetben ő jobban ismer, mint mi)? Köszönöm!

ObudaFan # 2013.11.03. 11:44

Majd a közjegyzői eljárásban lehet visszautasítani az öröklést. A helyeteken a gyerekeitek örökölnek, az ő nevükben csak gyámhatósági hozzájárulással lehet visszautasítani.

Secret_m # 2013.11.02. 18:00

Tisztelt Szakértők!
Kérem, segítsenek a következő problémámban.
Édesapám múlt hónapban váratlanul elhunyt. Testvérem és én megörököltük utána fele lakását (a fele az Ő nevén volt), valamint özvegye (aki nem az Édesanyánk) holtig tartó haszonélvezetet szerzett a mi részünk fölött. (Ugye, eddig jól tudom?) Apa nevén volt egy autó is, illetve több folyószámla és mindegyikhez egy-egy hitelszámla tartozott. A számlák mínuszban vannak és több közüzemi számlatartozás is van.

Kérdéseim a következők lennének: le tudunk-e mondani az örökségről? Mikor és milyen módon, illetve kinek a javára? (Testvéremnek és nekem is vannak gyermekeink.) A számlákon felhalmozott tartozás csak bennünket (gyermekeket) terhel, vagy az özvegyet is?

Hagyatéki eljárás az önkormányzatnál már volt, illetve folyamatban van, mivel ingóleltár is lesz felvéve. Közjegyzőnél még nem voltunk.

Köszönettel,
EseM

ObudaFan # 2013.11.02. 13:31

Az örökös legfeljebb az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.

mozilla # 2013.11.02. 13:27

Kérem a segítséget !
Nagybátyám eladta a lakását a HILD-nek, nincs vagyona. Továbbra is a lakásban lakik, de közmű tartozásai vannak és hitelei.
Kérdésem, felelünk-e a tartozásaiért a halála után? Élő testvére nincs már, gyereke sincs.
Előre is köszönöm a választ.

monalisa1 # 2013.10.28. 20:23

Az egyre csak halmozódó kifizetetlen számlák miatt a közműcégek a szolgáltatásból kikapcsolhatják a lakást, függetlenül lakják-e. (Víz, villany, netán a gáz hiányában "lakni" már nem olyan jó, van rá példa hogy egyszerűen odébb állnak.)

Mivel a bátyáddal nem veszitek majd fel a hagyatékot - és vele az adósságokat, mondhatni a téma ne is érdekeljen benneteket. / Ha van gyerekeitek az ők nevében is vissza kell majd utasítani a hagyatékot.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.10.28. 17:47

Azért vannak olyan közüzemi tartozások, amikért az ingatlantulajdonos is felelős.

Janos70 # 2013.10.28. 11:03

Tisztelt Szakértő Hölgyek/Urak! A következő dologban kérném szépen a segítségüket. Édesanyám 4 éve elhunyt, egy vidéki másfél szobás lakás 1/2-ed része volt a nevén, illetve az ő szüleitől korábban megöröklött zárkerti ingatlanok nagyon elenyésző tulajdoni hányadban. Ezt örököltük meg az idősebbik bátyámmal, fejenként egyenlő arányban. A kisebbik bátyám lemondott az édesapám javára az anyám utáni örökségről. Édesapám sajnos az anyám halálát követően adósságot-adósságra halmoz fel és sajnos nagyon rossz egészségi állapotnak örvend, nem tudjuk meddig bírja. A korábbi hozzászólásokból látom, hogy a legcélszerűbb, ha az apánk halálát követően visszautasítjuk a hagyatékot, mivel elég jelentős hitel- és egyéb tartozást halmozott fel a lakáson. Lemondani sajnos az örökségről nem tudunk, mivel az apám a lemondást nem hajlandó aláírni. A fent említett ingatlant apám és a kisebbik bátyám életvitelszerűen lakja, oda ketten vannak állandó lakcímen bejelentkezve. A nagyobbik bátyám és én 80 km-re lakunk tőlük a családjainkkal, ott is dolgozunk. A kisebbik bátyámnak viszont évek óta nincs semmilyen jövedelme. Kérdésem lenne, hogy ha az édesapánk majd elhalálozik, akkor ha a közüzemi szolgáltatóknak bejelentjük az idősebbik bátyámmal a halálesetet, nem fognak-e minket megkeresni, hogy fizessük ki az addig felhalmozott közüzemi tartozásokat. A fiatalabbik bátyámat ugyanis nem érdekli az apánk utáni hagyaték sem, örökölni most sem akar, viszont korábbi kijelentései szerint a lakásban addig szeretne maradni, amíg csak lehet, viszont a közüzemi számlákat fizetni nem akarja, nem is tudja miből és megmondta, hogy ő azzal sem fog foglalkozni majd, hogy a közszolgáltatóknak a halálesetet bejelentse, az legyen a mi dolgunk. Érdemes-e nekünk megkeresni a szolgáltatókat, vagy várjunk a közjegyző előtti hagyatéki tárgyalásig? A hagyatéki tárgyalás ugyanis a halálesetet követően lehet, hogy 3-4 hónap múlva lesz csak. Jelentsük be, hogy a lakásban életvitelszerűen a kisebbik bátyánk lakik és rajta követeljék a halálesetet követően felhalmozott közüzemi számlákat? Ettől szeretnénk valahogy mentesíteni magunkat a testvéremmel. Köszönettel és tisztelettel: Sz. János

olorsi # 2013.10.23. 19:43

Nekem az EOS többször küldött (érdekes, nem ajánlott,nem tértivevényes papírt) értesítést, hogyha a tartozásomat 5 nap múlva nem fizetem be akkor.....kiadhatJA, behajtJA...stb Aztán eltüntek.
Édes Istenem, fizetnék én, ha egyszer ebben a szar életben az általuk felsrófolt pénzt legalább egyszer az életem során egyben láthatnék.... Vagy a részleteit, amit fel sem ajánlottak.

ObudaFan # 2013.10.23. 17:21

Viszont ha az EOS, vagy bárki más fizetési meghagyásos eljárást indít, akkor ott az eljáró közjegyző hivatalos iratként fogja megküldeni a fizetési meghagyást, és arra vonatkozik is a kézbesítési vélelem. Maga az EOS, vagy bárki más, nem hivatalos iratként küldhet bármit akárhányszor, abból nem lesz kézbesítési vélelem.

eos_üldözött # 2013.10.23. 08:11

Ennek törvényi helyét is adja meg pls!
A eos szívesen hivatkozik erre csak nem szívesen küld olyan levelet amelyet kétszer is megpróbálnak kézbesíteni.

EOS_Faktor_Zrt. # 2013.10.22. 20:03

Tisztelt Sea1!

Az EOS Faktor Zrt. Az EOS Faktor Zrt. képviseletében az alábbiakról tájékoztatjuk:

Ha a címzett az átvételt megtagadta, akkor a postai úton megküldött iratokat a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni. Ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át („nem kereste” jelzéssel érkezett vissza), az iratot – az ellenkező bizonyításáig – a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

Társaságunk készséggel áll rendelkezésére egyedi problémájának kivizsgálása céljából, ezért kérjük, forduljon hozzánk bizalommal és észrevételét, beazonosításra alkalmas módon küldje meg a jogiforum.blog@eos-faktor.hu címre. Kollégáink, problémájának kivizsgálását követően írásban értesítik Önt.

Üdvözlettel,
EOS Faktor Zrt.

ObudaFan # 2013.10.20. 10:41

(Bár kérdéses, hogy melyik közjegyző adja majd a nevét egy ilyen jogtalan követeléshez.)

A közjegyzőnek nincs jogosultsága a követelés jogszerűségét ellenőrizni, csak azt, hogy formailag a kérelem megfelelő-e.

sea1 # 2013.10.19. 16:17

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget! Akkor tehát maradok nyugton a fenekemen, amíg a fizetési meghagyás közjegyzőtől nem érkezik... (Bár kérdéses, hogy melyik közjegyző adja majd a nevét egy ilyen jogtalan követeléshez.)
Szép estét!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.19. 12:18

Amiről Te beszélsz, az nem az ajándékozás?

De. Bocsánat.

az osztályos egyezség ezt felülírja.

Igen.

ObudaFan # 2013.10.19. 11:18

Csak arra kell figyelni, ha fizetési meghagyás érkezik (a MOKK-tól), mert akkor határidőben ellent kell mondani.

sea1 # 2013.10.19. 09:14

Még egyetlen kérdés merült fel bennem: rákerestem a cég nevére, aki írogat (ez az EOS Faktor) és találtam egy 'szép' fórumot itt a Jogi Fórum-on, mely hozzászólásai szerint lehet, hogy az elkövetkező 5-10 évre meglesz a programom (támogassuk a Magyar Postát címmel), mivel ők úgysem hagyják abba? A közjegyző annak idején a lelkünkre kötötte, hogy minden ilyen tárgyú levélre válaszoljunk, de ha én nem írok vissza, főleg ha át sem veszem a leveleiket, akkor mi történik? Van erre valami jogszabály, hogy előbb utóbb 'hallgatás-beleegezés' jogossá válik a követelésük? (Nehéz elképzelni, de hátha...)Tehát ha ismervén a jogaimat nem veszem át / nem válaszolok az átvett leveleikre, érhet-e bármilyen jogi sérelem? Köszönöm!

sea1 # 2013.10.19. 08:39

Kovács_Béla_Sándor,
Köszönöm szépen! A közjegyzős is ezt mondta, csak most elbizonytalanodtam, hogy az 'örökség' fogalma az egyezség előtti, eredeti állapot-e, vagy az osztályos egyezség ezt felülírja. Mert a cég az előbbire hivatkozva követelőzik...
Még egyszer köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.19. 08:18

Ptk. 679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Ha osztályos egyezséget kötöttek, akkor kinek-kinek az az öröksége, amit aszerint kapott. (A kötelezettség valóban egyetemleges, de egyúttal korlátos is.)

sea1 # 2013.10.19. 08:05

Immaculata,
Amiről Te beszélsz, az nem az ajándékozás? Amikor teljes vagyonommal felelek utána is a hitelezői tartozásokért?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.19. 06:55

sea1

Ebben az a szörnyű, hogy bár nem rendelkezhetsz az ingatlannal, így fel sem ajánlhatod a hitelezőknek, de a hitelezői igény 1/3-d erejéig fizetni tartozol. Ez akár több is lehet, mint amennyit az ingatlanhányadod ért volna.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.19. 06:48

egyezség. bocsánat