Öröklés, végrendelet,köteles rész


drbjozsef # 2023.08.16. 16:09

Szerintem ilyen bankszámla Magyarországon nincs.
Újat már sok éve nem lehet ilyet kötni, de el tudom képzelni, hogy egy régi számla még ilyen.

zolibp17 # 2023.08.16. 16:58

osztap

Köszönöm a választ!!
A tartási szerződésről ma szereztem tudomást,nem tudom mi áll benne.
A számlát 2001- ben nyitották,tul1 és tul2- ként szerepelnek rajta.

drbjozsef # 2023.08.16. 18:37

Annak pedig kellett volna lennie, esetleg hagyatéki tárgyalásnak nem.

Ha - akár a tartási szerződés miatt - nem nagyon volt vagyona, a hagyatéki leltár üres, akkor nincs hagyatéki eljárás. Ilyenkor öröklési bizonyítványt kérhet az, akinek szüksége van rá valamilyen okból.

Majordomus # 2023.08.16. 20:20

A bankszámla stimmel,nekem sem engedték pár éve csak meghatalmazottat jelölhettem meg.

Feltételezem hogy hozzáférésed volt a számlához ha te gondoztad anyukádat?

osztap # 2023.08.17. 05:19

akkor nincs hagyatéki eljárás.
Az eljárás megindul, mert a halálesetkor még nem lehet tudni, hogy nincs vagyon. Viszont a közjegyző hagyatéki eljárást megszüntető végzéssel zárja le, nem hagyatékátadóval, a Hetv. 78. paragrafus bb) alapján.

egy régi számla még ilyen.
Igazad van. Érdemes elolvasni az OTP tájékoztatóját a többtulajdonosú számlákról.
https://www.otpbank.hu/…20211227.pdf
A haláleset bejelentésekor a számlaegyenleg felét zárolják. A kérdező leírásából apja halála nem lett a banknak bejelentve, ezért nem zárolták az egyenleg felét, és a számla kimaradt a leltárból is. Most póthagyatékit kéne indítania apja utolsó lakóhelye szerinti jegyzőnél. Az anyja elhunytát pedig külön be kell jelentenie a banknak, és mint hagyatéki vagyont bevetetnie a hagyatéki leltárba. Ha nincs végrendelet, sem más örökös, ő örököl egyedül.

Ha a volt feleség szerint valami mégis járna neki, hát álljon elő az igényével meg a bizonyítékaival a hagyatéki eljárásban. Meglepne, ha a tartási szerződés alapján járna neki valami az apa hagyatékâból, az anyáéból meg pláne.

katalinkiss82 # 2023.08.22. 08:42

Nem, nincs ugy a vegrendeletben , hogy nehai. A korabbi hozzaszolasban leirtam, hogy van benne, neven van nevezve a ferj es a feleseg is. A vegrendeletet ugyved keszitette 2003-ban. Akkor, ha jol ertelmezem laikuskent, mivel nincs a vegrendeletben, hogy 1/2 es 1/2, akkor a ferj fog orokolni 100%-ban? Teljesen elvesztem, mar annyi mindent olvastam. Koszonom, aki tud esetleg segiteni.

drbjozsef # 2023.08.22. 09:59

katalinkiss82,

Megmondom őszintén, hogy nem vagyok teljesen biztos benne, de tekintve, hogy az elhunyt végrendeleti örököst nem helyettesíti senki, és nem volt különválasztva kettejükre külön-külön az öröklendő vagyon, így az előbbi simán kiesik, és így igen, az ingatlant mint egyedül élő kizárólagos örökös teljes egészében megörökli a férj.

zolibp17 # 2023.08.29. 05:42

osztap
Tegnap megkaptam a tartási szerződés másolatát.Apukám halála után minden ingó és ingatlan vagyonának tulajdonjoga a volt feleségemé lett.
Nem értem hogyan,miért???

oligaliga # 2023.08.29. 06:06

zolibp17

Tartási, öröklési szerződés vagy végrendelet? Nem mindegy, mert csak akkor kapsz jó választ, ha jó kérdést teszel fel.

zolibp17 # 2023.08.29. 07:39

oligaliga
Tartási megállapodás(rögzítették benne,hogy apukám a tartásért cserébe mit ad/fizet,illetve.a volt feleségem ezért mire köteles(ennek ellenére én temetettem el apukámat)+hogy a halála után.....
.....de nem hiszem,hogy ez változtat a tényen.....sajnos.

oligaliga # 2023.08.29. 07:49

zolibp17

Nem mindegy. A tartási megállapodás alapján a megállapodás megkötésekor édesapád tulajdonában álló ingó és ingatlan vagyontárgyak (különösen ha azok a szerződésben nevesítve vannak), a volt feleségedé lettek, azok a hagyatékba már nem számítanak bele. Ettől azonban a volt feleséged nem lett örökös. Ha a tartási szerződés megkötése óta szerzett édesapád vagyont (takarékbetétet, gépjárművet, lakást, stb.) ÉS azt nem adta át a tartás fejében a volt feleségednek, akkor az a te örökséged, ahhoz a volt feleségednek nem lehet köze. Ugyanez igaz édesapád nyugdíjára is.

Ha a közös bankszámlán édesapád halálakor volt bármilyen összeg, annak fele téged, másik fele édesanyádat illette meg, a volt feleségednek ahhoz már 2019-ben sem volt köze, és ugyanígy most sincs, függetlenül attól, hogy a számlaszerződésben mindkét szülőd benne volt.

zolibp17 # 2023.08.29. 19:36

oligaliga
Köszönöm!

HelenD # 2023.09.09. 14:52

Üdvözlöm!

Édesanyám elhunyt 2 hónappal ezelőtt. Még nem volt hagyatéki. Azt a lakást, amiben lakom 2019ben megvásároltam tőle de piaci ár alatt (ajándékozassal vegyes adásvételi ez áll a szerződésben). A kérdésem az, hogy a férje követelhet-e ebből kötelesrészt? Ők másik lakásban élnek, ami anyum nevén van. 2008 óta élnek együtt, 2020-ban házasodtak össze, én 2019-ben vásároltam meg az ingatlant. Köszönöm!

osztap # 2023.09.09. 15:43

HelenD,

A számoktól függ. Ha nincs más vagyon, akkor az özvegy mint törvényes örökös örökli a haszonélvezeti jogot a közösen lakott lakáson. Annak van egy forintértéke, nagyságrendileg a tehermentes piaci érték 20-30%-a. Ez az első szám.

Aztán ki kell számolni, hogy mennyi lett volna a kötelesrész alapja, és abból mennyi lenne az ő örökrésze mint törvényes örökös. Ez az ajándék értékének (ami a lakás piaci értékének és az általad fizetett vételárnak a különbsége) a fele (ha egyedüli gyerek vagy), plusz a közösen lakott lakáson a haszonélvezeti jog értéke. Ennek a harmada a kötelesrész, ami a második szám.

Kötelesrész iránti igénye akkor lehet, ha a második szám nagyobb, mint az első. Akkor a kettő különbségét követelheti, amit főszabály szerint pénzben kell megfizetned (nem tulajdoni hányadot kap az ingatlanon).

Ebbe az zavarhat bele, ha bármelyik lakást az életközösség fennállása alatt (2008 óta) vették, és nem igazolható, hogy anyád a saját különvagyonából vette (felteszem, nincs házassági vagyonjogi megállapodás köztük). Mert akkor az özvegy mondhatja, hogy abban a lakásban ő ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos, azaz a fele az övé, és csak a másik fele a hagyaték.

HelenD # 2023.09.09. 16:48

Kedves Osztap!

Köszönöm a részletes válaszát! Sokkal bonyolultabb a szabály, mint amire számítottam, de jó tisztába lenni vele.

drbjozsef # 2023.09.09. 19:13

Maga a szabály egyszerű : ha törvényes örökös lenne, de nem örököl, akkor a hagyaték+10 éven belüli ingyenes juttatások a köteles rész alapja, ennek harmada jár, ha pedig örököl (vagy kapott ajándékot ő is), akkor csak a különbözet jár. Ha többet kapott (örökölt/ajándék), mint a fenti alap harmada, akkor nem jár már több.

Kiszámolni nem mindig egyszerű, főleg sok örökösnél, főleg házastársnál, satöbbi, satöbbi, minden eset egyedi, és sok mindent kell számbavenni.

Majordomus # 2023.09.09. 20:19

Nem valószinű hogy megtámadja az adásvételt....

HelenD # 2023.09.09. 20:22

Köszönöm Önnek is drbjozsef! Én csak arra értettem, hogy azt hittem egyszerűbb a szabály, hogy valahol olvastam (amit nem sikerült visszakeresnem), hogy ha az ajándékozás előbb történt mint az esküvő, akkor az az ajándék nem számít bele a kötelesrészbe. De nem voltam benne biztos, hogy jól értelmeztem (ahogy ki is derült a válaszok alapján).

Majordomus # 2023.09.09. 20:40

Mekkora rész volt az ajándék a ház értékéből?

HelenD # 2023.09.09. 20:54

Majordomus,

Kb. a fele. 25 milliót fizettem, akkor ért kb 50 milliót.

drbjozsef # 2023.09.10. 05:05

HelenD,

így van, nem jól értetted. Feltehetőleg a külön vagyonnál lehet a félreértés, mert válás esetén az nem számít a másik félnél, de öröklésnél igen (kivéve az esetleges ági vagyont, de az más).

Bimbus # 2023.09.28. 11:34

Válás után az utolsó közöstulajdonú lakás haszonélvezeti joga megilleti-e a túlélő volt házastársat?
A volt feleségem előrehaladott rákos beteg. A második házasságát is felakarja bontani még a halála előtt. Albérletben lakik. A férje az utolsó közös tulajdonú lakásban él. Az a félelme, hogy a közös tulajdonú lakásuk őt megillető tulajdonrészére a jelenlegi férje haszonélvezeti jogát fogják bejegyezni, ami a velem közös gyerekek örökrészét csökkentené. Valóban megilleti válás után a haszonélvezeti jog a jelenlegi férjét? A válás után ez a jog nem vész el?

drbjozsef # 2023.09.28. 12:05

Valóban megilleti válás után a haszonélvezeti jog a jelenlegi férjét?
Kicsit félreérthető. Válás után nem illeti meg.
Úgy érted válás ÉS a volt feleséged halála után?

Az életközösségük megszűnt, visszaállíthatatlanul megromlott? Mert ha nincs közöttük egyetértés, és nyilvánvalóan csak azért akar elválni, hogy a törvény szerint járó jogban korlátozza a férjét, az nem biztos, hogy menni fog.
Elvileg ha nem házasok, akkor nem jár a törvényes öröklés szerinti haszonélvezeti jog. De ha a férj vitatja azt a válópert (amit el is tud húzni ha akar hónapokig is), akkor lehetnek gondok.

Meg kellene ezt értelmes emberek módjára beszélniük egymással. Van a férjnek hova mennie?

osztap # 2023.09.28. 14:41

Bimbus,

Ahogy drbjozsef írja, a válás nyilván megszünteti a férj jogalapját a haszonélvezet öröklésére. De ha az idő szorít, és reális veszély, hogy nem válnának el a feleség haláláig, akkor a feleségnek érdemes olvasgatnia a következőt:
Ptk. 7:62. § [Házastárs kiesése a törvényes öröklésből]
(1) Nem örökölhet az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.
(2) Az örökhagyó házastársának az öröklésből való kiesésére az hivatkozhat, aki a kiesés folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.

Intézkedjen a feleség most, hogy az életközösség (közös háztartás, érzelmi és gazdasági közösség) megszűntét a gyerekeinek mint örökösöknek minél könnyebb legyen bizonyítaniuk, akkor is, ha a házasságot a haláláig nem bontják fel. Ehhez az kell, hogy a férjjel közös életük minél több szálát bizonyíthatóan vágja el, pl. jelentkezzen ki a közös lakásból, szüntesse meg a közös bankszámlát/biztosítást/telefont, ... stb. Akár tegyen nyilatkozatot közjegyző előtt, hogy az életközösséget véglegesen megszűntnek tekinti, és minél jobban részletezze, hogy miért. És adja oda ezeket a papírokat a gyerekeknek, mert semmit nem érnek, ha ők nem tudnak róla, vagy nem tudnak hozzájuk férni.
A II. fejezet itt ad példákat, hogy mit tekint a joggyakorlat az életközösség megszűntének:
https://acta.bibl.u-szeged.hu/…_007-018.pdf

Bimbus # 2023.09.28. 17:24

drbjozsef, osztap

Köszönöm szépen a véleményeteket, megértettem mi a teendő. A volt feleségem megindította a válókeresetet, az első tárgyaláson túl vannak. Novemberben lesz a következő, ahol várhatóan ki is fogják mondani a válást. Ha ez megtörténik, akkor minden rendben van. A válás nem kamu, valóban évek óta megromlott a kapcsolatuk.
Ha nem mondják ki a válást, akkor nem biztos, hogy a volt feleségem a harmadikat meg fogja élni. Ebben az esetben azt gondolom, hogy a megindított válóper egyértelműen jelzi, hogy az életközösség nem áll fenn. Tévedek?